Рік без скандалів не рік: Чим запам'ятається Івано-Франківськ у 2018

2018 рік був насичений різноманітними подіями, які ще довго обговорюватимуть.

Не обійшлося традиційно без скандалів: політичні, культурні та суспільні - усі вони додали перчинки у життя Івано-Франківська та Прикарпаття, загалом. Ці історії стали об’єктом чвар, співпереживань та навіть висміювань. 

Усе, що пережито - частина року, тож Фіртка пропонує читачам пригадати найскандальніші події року, що минає.


Самопоміч без Виноградника

Розпочався рік, що добігає завершення скандалом в прикарпатській «Самопомочі». 50 членів вийшли з партії, протестуючи проти незаконного, на їхню думку, обрання голови.  Партійці запевнили, що  під час виборів голови осередку партії у першому турі  перемогу отримав Тарас Виноградник, залишивши позаду Богдана Станіславського.

Проте керівництво партії вирішило провести повторне голосування через надуману причину - підозри в можливому тиску на членів партії перед голосуванням. Відтак у другому турі Виноградник зняв свою кандидатуру, а його прихильники покинули зал. Відтак трохи більше ніж через тиждень депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник після виходу із «Самопомочі» став членом Народного руху України.


Пісенька про подерті штанці 

Відзначився гучним скандалом й один з франківських садків. До Дня матері у школі-садку імені Софії Русової дали вивчити пісню, яка висміює модні рвані джинси. Пісня закликає матерів полатати штанці, з яких "сміються навіть горобці".

Текст цього "шедевру" оприлюднили батьки і обурились через грубе нав'язування смаків чи обмеження у виборі одягу. Декотрих батьків за те, що винесли обговорення на загал викликали на килим до керівництва школи. Крім того, завідувачка садка зазначила, що пісню не складала, але на слова потрібно звертати увагу. Згодом у садку відмовились від пісні на святі, а завідувачка закладу пригрозила подати на журналістів до суду. 


Оголений скандал від "ХЗВ" та "побожний Руслан"

«Хамерман Знищує Віруси» представив на фестивалі Porto Franko 2018 ексклюзивне шоу для глядачів 21+. Свої “костюми” гурт створює з підручних матеріалів власними руками. Цього разу один з музикантів мав лише панчоху, яка прикривала статевий орган, інший "одягнув" дві картонні коробки. Саме зовнішній вигляд музикантів й спровокував гучний скандал. Тут відзначився й міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Він дуже обурився таким виступом і навіть доручив освятити місце, де виступали музиканти.   Як відомо, міський уже здобув славу мера, який все, що можна освячує: ліфти, вулиці та інше, теж став причиною насмішок. Ведучий популярної сатиричної програми #@)₴?$0 Майкл Щур висміяв задумку очільника міста, а франківці назвали ідею мера - абсурдною. Втім організаторів фестивалю Porto Franko-2018 таки викликали до поліції.


Вистражданий дорожній протест

На Прикарпатті у селищі Делятин люди майже два тижні блокували дорогу державного значення Львів - Мукачево.  Протест за відновлення ремонтних робіт на дорозі Яблунів-Делятин розпочався 1 червня і тривав до 12 числа місяця. В сторону Делятина дорогу перекрили біля повороту на Коломию, щоб люди могли без перешкод повернути. На Буковель пропускали лише рейсові автобуси, швидкі та пожежні.  В сторону Делятина в черзі у 30-градусну спеку стояли сотні автівок.  Протестувальників не лякала ні спека, ні відкрите кримінальне провадження. Після довгих протистоянь і нелегких переговорів  з владою люди таки "вибили" гроші на ремонт дороги.

Відтак Прикарпаття накрила хвиля дорожніх протестів у різних населених пунктах.


Будівельні чвари: франківці проти СБУ

Франківськ традиційно щороку потопає у будівельних скандалах, від забудови озера до незаконного зведення будинку в середмісті. 2018 рік не став виключенням було чимало чвар довкола майбутнього будівництва в різних мікрорайонах міста. Втім найсерйозніший будівельний скандал розгорівся в Івано-Франківську всередині червня у мікрорайоні Пасічна.

Конфлікт виник між громадою, бізнесом і державною установою, що повинна захищати людей, а не відстоювати комерційні інтереси забудовника. Люди вимагали зупинити незаконне, на їхню думку, будівництво двох багатоповерхівок на замовлення СБУ. Захистити територію від забудови мешканці Хіміків-Тролейбусна намагалися різними способами і мирними і акціями протесту: висаджували молоді дерева на території віддану під забудову, зустрічались з міськими чиновниками та стороною забудівника, писали петицію до президента Петра Порошенка. Відтак, щоб їх почула міська влада у липні, люди навіть перекривали дорогу в Угринові та заблокували рух автівок в напрямку Львова. Відтак блокували вулицю Галицька. Жителі провели акцію-протест проти позовів на членів ініціативної групи від будівельної компанії "Вертикаль". Люди розповіли про тиск та залякування. Згодом міський голова Франківська пообіцяв людям, що будівельний паркан знесуть, адже місто запропонувало дві земельні ділянки на вул. Ребета та Левицького на обмін СБУ.


Родичі гарбузові

У жовтні про Івано-Франківськ знову заговорили у всій країні. У всесвітній День здорового харчування франківські чиновники вирішили встановити рекорд України з найбільшою кількістю людей в одному місці з наголівниками під гаслом "Ми за здорове харчування". Рекорд таки зареєстрували, що і стало предметом висміювань.

Попри те, що сам рекорд сумнівний, найбільше франківців обурило, що на голови дітей одягли макети курячого філе та овочів і назвали це знущанням. Відтак у мережі стартував флешмоб #родичігарбузові, в якому франківці діляться світлинами із овочами та фруктами на голові. Доєдналися до флешмобу й хлопці з епатажного гурту Хаммерман Знищує Віруси. Для світлини вони вдягли на голову тушки курей і обсипались паніровочними сухарями. Відтак висміяли рекорд й ведучий сатиричної програми #@)₴?$0 Майкл Щур та назвав рекорд сумнівною забавою.


Захищав, як вмів: сандальний блогер шарпав офіціантку

У жовтні в мережі Інтернет оприлюднили відео, на якому відомий франківський блогер Ігор Пустовіт шарпає за волосся,біля одного із закладів міста, офіціантку Юлію Стасюк. Дівчина бажала для блогера народного осуду, а він виправдав свої дії, захистом сім'ї.

За словами Пустовіта, дівчина у соцмережі займалася булінгом, своїми постами ображала його сім'ю. Терпець увірвався і чоловік вирішив провчити дівчину. Щоправда вчинок справді сумнівний... В підсумку одні стали на захист блогера, а інші назвали такий вчинок, м'яко кажучи, недостойним та нечоловічим. Сподіваємося на цьому історія завершиться.

До слова, за кілька днів офіціантка Юля знову опинилась у центрі скандалу. Дівчина окрім бургера, в пакет відвідувачам поставила записку - «менше пафосу, рібята». Після цього дівчина почала висміювати клієнтів. Відтак була звільнена із закладу.


Оскандалився (дубль два): як "чоловік Божий" закривав рота Сичу

Нещодавно на виїзній сесії Івано-Франківської облради трапилась словесна перепалка між депутатом Олександром Левицьким та головою облради Олександром Сичем, яка переросла у сварку. "Гавкай собі на пса вдома... На пса гавкай, ше раз кажу", -  особливо не підбираючи слів повторював депутат, Олександру Сичу. Нагадаємо, вже не вперше О. Левицький дозволяє собі по-хамськи поводитись. 

Чотири роки тому він негативно відреагував на пропозицію "євромайданівця" стосовно необхідності проведення люстрації в тому числі і в облраді Прикарпаття. Та в нецензурній формі він змусив замовкнути представника громадськості під час обговорення процесу взаємодії Народної ради та облради в Івано-Франківській області. Тоді конфлікт ледь не вартував Левицькому втрати посади заступника голови облради, але обійшлося - депутати не проголосували. Як буде тепер - покаже час.


Скандал через наклеп

Де, де, а от скандал у світі моди та ще й в Івано-Франківську річ незвична. Цьогоріч переможницю конкурсу краси «Star Face of the Season s’s 2018» Софію Гунерську позбавили титулу. Дівчина не встигла проявити себе у всій красі, як її з скандалом позбавили нагород.

 В оргкомітеті кажуть, усе через відсутність морально-етичних норм і цінностей, прояву некультурної та агресивної поведінки, а також наклепу. Дівчина не дозволила використовувати своє фото на рекламний постер. Через чвари з переможницею конкурсу довелось розпрощатись та визначати нового переможця й проводити ще одну фотосесію.


Батьки проти депутата-директора школи

В Івано-Франківську протестують проти нового директора школи №6, депутата міської ради від «Батьківщини» Василя Ревчука. Батьки стверджують, що конкурс на посаду керівника школи відбувався непрозоро, а новий директор, як педагог, «повний нуль». До того ж, за словами батьків, Ревчук переміг, не набравши найвищого балу. Відтак, після зустрічі міський голова прийняв рішення, що депутат міськради від «Батьківщини» таки не стане директором школи. 

Але громада не зупинилася на зустрічах з міським головою та написала лист-звернення до Юлії Тимошенко. В документі франківці просять навести лад не тільки з "батьківщинцем" Василем Ревчуком, а також з його однопартійцем, заступником міського голови Олександром Левицьким. Люди звинувачують О.Левицького у хамстві, а також стверджують, що він погрожував жінкам. І це не дивно, адже Левицький відзначився вже не вперше своїми необдуманими хамськими фразами.


Звичайно, це далеко не всі скандали та події,  які змусили говорити про себе. Тим не менше рік був насиченим.

Олександра Бакун


Коментарі (1)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410