Референ-Дум

 

 

При згадці  терміну «референдум»,  інколи в мене виникає стійка асоціація з комп’ютерною грою, шутером (рольова «стрілялка») «Doom», хоч я не є геймером і ніколи ним, в сутому значенні цього слова, не був. На перший погляд, так би мовити, фонетико-інтонаційна гра і нічого більше – референ-дум-дум.                                                       

І справді, що може мати між собою спільного  широка форма електорального права  з широкою формою електронних убивств. Виявляється, що собака, все ж, зарита в сіні. Істинно найвизначніший і найбільш позитивний, як ми знаємо, референдум в Україні був проведений 1 грудня 1991 року, задля формального підтвердження Акту проголошення незалежності України, у доцільності якого тоді затято сумнівалося багато жителів південно-східних регіонів  (хоч з них чисельна меншість, а не більшість,  була проти країни Україна!) , а також, безумовно, тодішня ще жевріюча верхівка на чолі з Горбачовим і країни Заходу, швидкий розпад СРСР яких дещо застав по-геополітичному зненацька. 

Це найперше і найбільш монолітне в історії новітньої України волевиявлення було ще й найдемократичнішим, повторити яке, на жаль,  за двадцять з гаком років існування держави не випадало нагоди. Був, як певно пригадуєте, другий референдум в історії молодої держави. Тодішній  бравий президент, Кучма,  ініціював Всеукраїнський референдум, на основі побоювань, як зазначали політичні і юридичні експерти, перемоги Віктора Ющенка на майбутніх президентських виборах, отцівський піт котрого обнадійливо рясними краплинами сходив на гребені народолюбних вод, що, як вважалося, здатні силою одного-однісінького слова «НЕСІЯ» затопити бандо-ліберальні зграї олігархчуків під крилом папіка Льоньки Другого. Та  майбутній несія і майбутні несуни, як теж знаєте і пам’ятаєте, зазнали  тоді не такого прогару, як дещо перегодом.., - відповідні зміни до законодавства не були внесені Верховною Радою по закінченні референдуму.

Загальновідомо, що Бог любить трійцю. Загально відомо, як четвертий президент України любить Бога і як любить трійцю попередніх президентів. Злі і дурні язики торочать, що Бог не любить України…  Дурний фарс. Ніби їм на підтвердження і противагу, Янукович робить жест, який трактується, що він, виявляється, не тільки любить  Бога, а й Україну !!... На порозі Третій Референдум, немов Третій Храм для обраних і людства… І аж тоді, вигукує якийсь паладин Олійник чи Лук’янов,  з’явиться  у нас з вами і в наших народів, від Черемоша до Кальміуса, благодать і кайф !!!

Кожен нарик свідомий того, що перед тим як встромили голку в вену, передує сумлінна робота із налагодження інструментарію кайфу. Очі наркомана і у тверезому стані не завжди спроможні розрізнити рідну матір від сокири у куті, зате вони неухильно пильні і тямущі в приготуванні до ширки, до всіх нюансів, у всіх біопсихостанах.  Становищах.

І ось шприц з наркотою вже начебто приготований.  Він безпардонно суперечить низці норм і положень Конституції України та доктринальним положенням сякої-такої правової науки – начхати – для наркозалежних суть не зовсім процес, а миттєвий наслідок ін’єкції – зміна Конституції України з метою ухваленням і скасування будь-яких законів(карти наркошам трохи перетасували алкоголіки у Парламенті), переобрання чинного голови держави на другий термін, вступ до будь-якого союзу, крім, вірогідно, не Європейського і т.д.т.п.

А ще доза референдуму покликана затуманити баки самій Банковій, не лише громадянам, котрі потерпають від економічних і соціальних негараздів в країні, і нема цьому краю, тільки труба… Цим  може скористатися ніхто інакший, як один із чільних гравців та ідеологів другого українського референдуму, а також третього – Віктор Медведчук, віднедавна жителям соціальних мереж  більш відомий як Превед-Медвед-Ксюша-СТеБе-Минет. Труба…  Це лише для початку. Точніше, для початку Митний Союз, а труба це вже логічний витік цього річища, в порівнянні з наступними можливими затопленнями – банальний потічок. Те, що за цим, здавалось би, політичним епігоном вітчизняної еліти стоїть кремлівська морда кума, ні для кого вже давно не секрет.

Те, що країну ніде не хочуть і нікуди не кличуть, і більше їй не дають…; те, що кумівство на всіх рівнях суспільного «Я» на протязі двадцяти років не спромоглося викристалізуватися в індивідуально-колективне «Ми», одначе охоче в кланове, роздроблене  - «ми», ми, не спростовуватимемо; як  не спростовувати нам і не звикати вже нам, що хочуть, кличуть, дають нам тільки там, «гдє  тєчьот бєзврємєнно рєка-Масква, гдє нєт болі і грієха».

 Та до чого тут анонсований Doom, спитаєте ви. До чого приліпити в тексті той шутер, що виник на зорі дев’яностих в США, і встиг за час свого існування зазнати не тільки доброї слави серед геймерів, а й лихої серед менш інтегрованої в подібні ігрища спільноти, головно через криваві імітації розправ, наскрізно сатанинську і нацистську символіку в текстурах, і напевно найчорніший ексцес з ним трапився – коли американські школярі в пам’ятному 99-му вчинили масову стрілянину в школі, одну із найперших широковідомих, тим самим ніби започаткувавши недобру традицію в тій країні, були затятими прихильниками «Думу». Навіть здійснювали стрілянину відповідно до стилістики гри. А тепер поdoomайте трохи.

«Дум», як і політика, економіка, культура, гра. - Має напевно все-таки рацію культуролог, прихильник герменевтичного підходу до історії Йохан Хейзінга. Спільність і тотожність однієї гри з іншою: хто б не став головним героєм гри – мнить себе він безстрашним воїном.  Ще одна подібність – недосвідченого героя джойстика чи кнопок, з великою долею вірогідності, замочуть на етапі першого-другого кайфу(читай: наркота) від вбивства суперників. А досвідченого – на останніх етапах. Порівняно мало людей снує планетою Земля, що без втрат перемагали і проходили до кінця в іграх розуму.

Є і істотні відмінності між великими іграми реальності  і великими віртуальності – у контексті сьогодення, передовсім нас цікавить. Поки високоярусний урядник і нардеп граються у «рівноправ’я», нерівноправно і вже давно нерівномірно знищуючи країну з її ходячими і стоячими реліктами, пересічний лузер сидить вдома юзає «думи мої, думи». Так склалося, історично, якщо хочете, що той пересічний лузер сидить вдома, бо ситуативно найбільший лузер – політичний – сидить в тюрмі. Він має кому завдячувати, має, двом особам в країні точно, тільки не собі. Він має де і на чому вимістити свою злість. Його гра не йде в ніяке порівняння за глибиною віртуозності, байдуже, що віртуальна – ті, що правлять ним – не менш віртуальні типи, ніж вбитий його пальцями монстр на екрані ґаджета.

І допоки в нашій країні не відбулося пересичення віртуальністю, псевдолайфом, з лайком  і анлайком, гострих і разючих змін годі чекати. Давно обріс баянною бородою анекдот про те, що на якійсь площі зібралось триста людей поскандувати гасла спротиву, а під їхніми фотками в неті – триста тисяч лайків. Тому в нас спершу має відбутися віртуальна революція, а потім і до реальної дійдемо. Мейнфішка вірт-революції повинна бути в сякому-такому умінні ддосити ворожі сайти, тролити владних і провладних гімнюхів, разом з тим не шкодуючи любого і гострого слова для опозиційних, фішингувати молодих і середніх літ коханок та дружин скоробагатьків, що то нудяться від  «недоеросу», то хвастаються від «перееросу» в мережах, шукають сенсу чи альтернативу п’янкому ґламуру. А наробінгудджене тут же направляти до е-скарбничок грядущої р-Е-волюції. Будьте певні, любі читачі, невдовзі з’явиться Чіпка. Він вийде, мов ясноокий легінь з печер Великого Олекси, він – Чіпка з чіпом в голові і з двома у серці, браття й сестри!!!

І, найпевніша річ, вчитися і ще вчитися – «Dумати». Бо ми всі, малі і великі,однаково дітиська несусвітні,  страшно згаяли час на ігри на приставках в «Супер Маріо» і інтелектуальні цикання на тетрісах, замість істинно чоловічих, войовничих, на більш потужніших машинах – в незабутніх дев’яностих роках. А ті, що реалізувалися у войовничих, тепер нам не втюхають більше «Супер Маріо», що головою б’ється об висячі в повітрі каменюки – і на диво розбиває, набираючи очки на хліб насущний, то доганяючи, то втікаючи від  гусочок і качечок всіляких хиженьких-риженьких.

Та якщо жарти осторонь, то референдум реально перетворити в РеференDoom. І є для цього, як і морально-вольові  важелі, так і аморально-вольові, яких кожна, в широкому сенсі, здорова людина повинна уникати. І тут жодний данбас не стане на заваді, бо це природна внутрішня свобода, яка не виплеснутися в якийсь час просто не може, скільки б генетично її не притлумлювали. Та є один суттєвий недолік в стрілялочки-лялечки «Дум» - монстрів багато, охочих героїв перестріляти – ще більше. Все, як завжди, тільки декорації ігор змінні, за якими укотре губиться «свій» і «чужий» ?  А, можливо, навпаки, десь, щось віднаходиться ? …

 

 


29.11.2012 Яв Назар 1511 0
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

925
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1914
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2784
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3411
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3646
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6805 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3830

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5641

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6755 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7603
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2431
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4695
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5089
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

449
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

917
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1785
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3372
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

892
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1755
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3664
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3856 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5420