Проста життєва історія

Проста життєва історія

 

Хочу розповісти про одну сумну історію, яку можна назвати життєвою і таких історій подібних за своєю суттю є мабуть дуже багато.

Кілька місяців тому загинув мій товариш. Загинув по дурному. Його збив п’яний водій на тротуарі, коли він повертався додому із роботи. Але не його смерть заставила мене написати ці рядки, а його життя. Він був абсолютно щасливою людиною і здавалося не помічав будь-яких негараздів які крутилися навколо нього. Щиро сміявся і пишався тим що має. А мав він, на наш час немало, кохану дружину, два роки тому вони святкували срібне весілля, троє діток, два сина і доньку. Мав улюблену роботу. Він займався тією справою якою хотів займатися. Мав власний дім і невеликий, але чудовий сад біля свого будинку. І життя могло тривати ще довго в мирі і злагоді, але сталося по-іншому, бо насправді життя було інше.

Він неймовірно кохав свою дружину і до останнього подиху вірив що вона йому дісталася незайманою. Я навіть не знаю, як вона його і всіх інших переконала, що перша дитина родилася семимісячною. Він віддавав всю душу своєму, як він вважав, синові. Потім у них родилася донька, а пізніше ще один син. Мені дуже хочеться вірити, що ці двоє дітей були рідними дітьми мого товариша, але хто знає правду? Вже правду нині не знатиме ніхто.

Він часто любив говорити своїй дружині, що він її кохає неймовірним коханням, але ніколи він не запитував її чи вона кохає його. А вона мовчала, лиш кивала головою. Мабуть вона ці слова говорила комусь іншому, а вона мала їх кому казати.

Спочатку в неї був роман із стоматологом, він і був батьком їх першої дитини. Вона марила ним і з цієї причини у неї постійно боліли зуби. Вона сама собі виймала із зубів пломби, щоб мати причину йти до лікаря. А мій товариш переживав, що ж у неї з зубами, а справа була далеко не в зубах. Потім це стоматологу набридло і він категорично розірвав стосунки. В нього була своя сім’я, яку він не збирався втрачати. Після цього вона важко захворіла. Настільки нестерпною для неї була втрата свого кохання. Мій товариш доставав ліки, чергував біля її ліжка і молився щоб Бог повернув її йому. І незабаром їй покращало. Вона вийшла з лікарні, а мій товариш сяяв від щастя.

Через певний час вона завела, якось спонтанно, роман із адвокатом. Той оформляв позовну заяву на отримання спадщини, після смерті її батьків. І дружина мого товариша знову розквітла. Її не впізнавали. Вона шаленіла від щастя. Мій товариш почав частіше ходити до церкви і дякувати Богові що він йому повернув кохану дружину. Він навіть не здогадувався, що дякувати за своє щастя варто було далеко не Богові.

Розлуку з адвокатом вона перенесла не так важко як із стоматологом. Видно було сум в її очах, але все складалося по іншому.

…Коли її старший син вступав до університету, вона познайомилася з викладачем. І знову дружина мого товариша розквітла несамовито. Вона йшла по вулиці і чоловіки озиралися за нею. А вона жила і насолоджувалася своїм життям.

Ось таким було щастя двох людей однієї сім’ї. Він був обманутий, але щасливий. Вона все життя обманювала, щоб бути щасливою.

І ось вона зупинилася, задумалася над своїм життям, над своїми вчинками. Коханці відійшли в минуле і вона розсудливо вирішила, що варто заспокоїтися і в мирі доживати віка з чоловіком, якого, можливо, протягом всього життя, десь тихенько в душі ненавиділа, але в той же час була вдячна, що він дозволяв їй жити таким життям яким вона хотіла. Він її так кохає і дітей обожнює. Треба так і жити. Але доля вирішила по-іншому. Вона отримала волю тоді коли та їй була зовсім непотрібна. Діти, майже всі дорослі, живуть своїм життям. Коханців немає. Стоматолог спився, адвоката вбили, викладач виїхав закордон. В свій час вони були їй потрібні, а чи була настільки потрібна вона для них. Вона цього не знала.

На похороні вона ридала і побивалася за ним так, наче помер її єдиний і коханиймужчина, її єдиний сенс життя. Втрачала кілька раз свідомість, кидалася на могилу. Всі розуміли її горе і на кінець вона його зрозуміла сама, що дійсно помер її єдиний мужчина, якого вже не вернеш і якого вже не буде поряд.

Після похорону вона говорила, що він приходить до неї кожної ночі у вісні. Нічого їй не говорить, просто приходить, сідає і мовчить.

На дев’ятий день її знайшов старший син, повішеною у ванній.

Ось така сумна, життєва історія.

Озирнися, подивися на своє життя, чи ти також так не живеш, як жили мої…

 

 

 


07.02.2015 Ігор Макарук 5737 0
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

926
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1914
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2784
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3411
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3646
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6805 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3830

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5641

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6755 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7603
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2431
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4695
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5089
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

449
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

917
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1785
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3372
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

893
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1756
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3665
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3856 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5420