Прорив Олександра Сича: успішна «контратака» націонал-радикалів?

Прорив Олександра Сича:Політичні аналітики вже махнули рукою на Галичину: мовляв, усе зрозуміло, Партія регіонів потроху, шляхом позиційних маневрів, здобуває тут владу, витісняючи електоральних лідерів – націоналістів. У деяких районах Львівщини, де більшість на виборах здобули так звані національно-демократичні сили, таємним голосуванням головами районних рад «раптом» обрали висуванців від ПР.

Але 25 листопада «регіональний» адміністративний бульдозер несподівано наскочив на неочікувану перешкоду. Вже практично домовлене і узгоджене напередодні обрання головою Івано-Франківської обласної ради «регіонала» та міністра Зіновія Митника не відбулось.

Джерело АГ «Фіртки-Магус» в облраді стверджує, що якби Митника висували на вибори до обласної ради не від одіозної для місцевого націоналіста ПР, а, скажімо, від партії «Відродження», ситуація могла бути прихильнішою до вже майже екс-міністра. Напевне була б прихильнішою. Але, як видно, голова ІФ ОДА Михайло Вишиванюк цього разу переоцінив свої лобістські спроможності. Перспектива мати на чолі обласного парламенту «відвертого регіонала» об’єднала навіть таких антагоністів, як «Свободу», «Фронт змін» і «Батьківщину». Радикал-націоналісти, «фронтмени» і примкнулі до них популісти-тимошенківці утворили ситуативну більшість і 68-ома голосами проти 46-ти «прокатали» міністра-медика та обрали головою облради лідера «свободівців» Олександра Сича.

Судячи з розгубленого обличчя Митника, «картинку» з яким крупним планом й не без «легкого садизму» транслювало ОТБ «Галичина», та очевидного хвилювання Михайла Вишиванка під час майже годинної процедури таємного голосування, такого у високих кабінетах не очікували.

Механізм кулуарно-штабної підготовки «прориву Сича» став більш-менш зрозумілим, коли оголосили список його заступників. Першим заступником став БЮТівець Василь Гладій, просто заступником «нашоукраїнець» Остап Дзеса, а головою бюджетного комітету на постійній основі – головний обласний «фронтмен» Володимир Шкварилюк.

Фракції партій, які оголосили себе опозиційними до ПР, зреалізували свої «природні» прагнення брати участь у формуванні обласного бюджету та у направленні відповідних фінансових потоків.

Якби на чолі облради став Митник, такої можливості в них не було б. Всі потоки обласних фінансів розписувались би в кабінеті зліва на третьому поверсі (кабінет голви ОДА – ред.). А тепер вони можуть… гратись в «крихоборів». Тому що, на відміну від Митника, означений «квартет Сича» навряд чи зможе залучити до обласного бюджету значні вливання та інвестиції. Навпаки, старші товариші по владі будуть вчити «квартет Сича», як жити по «понятіям». Але наразі, це означає жити в умовах спартанської економії. Михайло Вишиванюк, ще перед голосуванням, агітуючи за Митника, сказав, що, мовляв, однією рукою крутити дулю (бути в опозиції), а другу протягувати в Кабміні за  грошима – процес сумнівний. Але, після обрання «опозиційного керівництва» облради, - цілком реальний.

Деякі обставини подій 25 листопада наводять на певні висновки. По перше, на заступника від «НУ» епізидично нібито планували Петра Зіновійовича Шкутяка, але врешті-решт вирішили, що Дзеса має піти на пенсію з серйозної посади. В перекладі з кулуарної мови політиків це означає, що курс акцій «клану Шкутяка» на момент закриття торогової сесії на облрадівській біржі опинилися в стані глибокого підіння. Й, думається, не в останню чергу, завдяки прикарпатським однопартійцям Леді Ю. Вони розіграли складну комбінацію «золотої акції» і перетворились на політичну силу №2 у новій облрадівській більшості. Відповідно, батько й син Шкутяки, як послідовні й непримиренні борці з «юлефанами» (не стверджуємо, але масові передвиборчі президентські парканні написи «жидЮля», багато хто приписує піар-генію Зіновія Васильовича), повинні були залишитись за межами договірного мейнстріму.

З іншого боку, підтримавши блок «Свобода»-«Батьківщина», нашоукраїнці, за чутками, відійшли від попередньої домовленості з ПР, згідно якої заступником голови облради і керівником гуманітарного блоку в обласній раді мала стати Ольга Бабій. Що, безперечно, не завадить їй в майбутньому очолити той таки «гуманітарний блок» у дещо нижчому статусі.

Позиція Української партії, яка висунула і, судячи з попередніх оцінок експертів, одностайно голосувала за Митника, підтвердила припущення тих аналітиків, які прогнозували, що Ігор Насалик виявиться доволі прагматичною людиною і не буде гратись в опозиціонера. Зрештою, йому це практично неможливо, враховуючи специфіку Калуша та калібр калуських підприємств. Українська партія може перетворитись на той «засадний полк», яким невдовзі Вишиванюк зможе відіграти ситуацію на «нульовий сценарій» і звести контрнаступ опозиціонерів нанівець (дехто вже пропонує «Українській партії» змінити назву на «Українську партію регіонів» або «Українську регіональну партію»). Але це буде (якщо дійсно буде) вже після свят. (Ймовірніше, після Паски).


Коментарі (5)

!!! 2010.11.26, 10:40
все правильно написали, фіртка. Особливо на рахунок фінансування. Х..р шо розподіляти буде обласна влада, бо ніхто ніх..ра їй не дасть. Ну нічо, зате хлопці файні у вишиванках, справжні патріоти. Оцей патріотизм і будемо їсти наступних пять років. А Вишиванюк, сподіваюсь, розуміє, що його час на посаді губернатора тІкає набагато швидше, ніж до вчора.
муму 2010.11.26, 10:44
Шо то за "підіння" шкуті? Пердіння? нидіння? ))))))дуууууже символічні опечатки, так пацани?)))))))))
Ф.-М. 2010.11.27, 08:44
Дійсно, тут малося на увазі не "більшість", а "найбільше" (тобто не абсолютна більшість в раді), а більшість мають "нац-дем" сили. Поправили.
Andriy 2010.11.26, 20:01
"У деяких районах Львівщини, де більшість на виборах здобула ВО «Свобода», таємним голосуванням головами районних рад «раптом» обрали висуванців від ПР." - скажіть де то було, бо я таке чув лише про БЮТ.
TRYZUB 2010.11.29, 11:43
На кожну хитру контратаку знайдеться контратакер з винтом. Купуйте вазелин і свічки
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413