Про тарифи, категорії і хто "таке інше"

 

 

        Черговий раз повернемось до болючої  теми тарифів, зокрема на газ, оскільки нам дають зрозуміти, що їх не збирається знижувати жодна із гілок влади.

        Прем’єр, захищаючи сьогоднішній рівень тарифів,  уже заявив, що тарифи на енергоносії будуть використовуватись як піар перед виборами до місцевих рад і мабуть для недопущення втрати влади на низах пропонується система виборів по формулі, де не буде зрозуміло кого оберуть за списками, крім того, теперішнє  "добровільне об"єднання громад", а в результаті практична ліквідація сільських і селищних рад під видом збільшення доходів бюджетів означає централізоване  керівництво громадами у плані розрекламованої децентралізації влади.

        Колись в Академії державного управління у спілкуванні з поляками про їхню адмінреформу  на селі,  на  чий  досвід посилаються наші реформатори,  вияснилося,   що тоді вони не ліквідували жодної  гміни, а французи, відповідно до своєї  конституції, не можуть ліквідувати ні однієї комуни (по нашому сільської ради) без реального погодження із мешканцями населених пунктів, навіть якщо там десяток або трохи більше хат. 

        Міністр фінансів розказує, що газ у трубі змішаний і не видно  чий він є, та ще до того його доправляють до споживачів посередники, тому це одна з причин вищих тарифів. Треба нагадати пані Яресько, що українці давно не живуть в кам’яному віці, знають про облік і не тільки власного газу, а наявність посередників повністю залежить від держави, яку представляють Парламент, Президент, Уряд, тобто не суспільство при обгрунтуванні, встановленні тарифів.

         У цьому  аспекті чомусь не чути голосів, власне, від влади, політиків, експертів, що у тарифи на газ включена підвищена у сім разів рента (плата за українські природні ресурси) і виявляється для її нарахування є облік газу власного видобування та орендна плата за експлуатацію українських газових мереж. Ці платежі, свідомо збільшені і включені в тариф Урядом,  не мають ніякого відношення до ціни чужого газу  (не дивлячись на одну трубу)  для збільшення доходів бюджету за рахунок населення і ліквідації дефіциту за попередні роки у діяльності ефимерного,  державного посередника "НАК Нафтогазу"  із мільйонними затратами на його утримання. Одна із складових дефіциту, за яку тепер повинні розраховуватись споживачі - списання Урядом "попєрєдніків"  24 млрд. грн. заборгованості монополістів "НАК Нафтогазу".

        Дивною виглядає позиція "прозорої" діяльності виконавчої влади у тому, що ми так і не бачимо  складових  частин  тарифів, зокрема відсотка у них ренти, орендної плати, тощо. Не треба посилатись на міжнародні аудиторські структури, що здійснять аналіз обгрунтованості тарифів і колись нам про це розкажуть, нібито у нас немає своїх спеціалістів, то того часу "роса очі виїсть".  А може цей секрет  нам  відкриє  Національна комісія з питань регулювання енергетики, що утримується за рахунок платників податків, тарифів. 

        Знову про боротьбу з олігархами. Я уже писав, що передбачені в бюджеті 24,5 млрд. грн. на субсидії дають гарантовані доходи монополістам, а збільшені крім того суми тарифів, в процесі нібито технічних затримок проходження платежів до бюджету,  дають  можливість так званим олігархам, які мають власні банківські структури, через які проходять кошти, користуватись грандіозними сумами і одержувати доходи, чи певну компенсацію навіть  тимчасових неплатежів від споживачів. Ще одна, чергова "поразка" олігархів у їхню користь!!!

        Голова фракції "Самопоміч" у одному із коментарів похвалився, що профіцит бюджету (за перший квартал це 4,17 млрд. грн. - нечуваний результат у часи економічної кризи і війни) появився внаслідок вміння депутатів (з його слів не спеціалістів) рахувати, тому і переглядали бюджет 2015 року в сторону збільшення доходів.

        Хотілось би опустити депутатів на грішну землю і сказати громадськості правду. Профіцит бюджету або по простому  перевищення доходів над видатками є результатом збільшення рівня податків і зборів,  у тому числі тарифів на енергоносії, зниження заробітної плати у бюджетній сфері, оподаткування пенсій.

        Щодо пенсій. Дуже багато, з метою заговорювання суспільства і відволікання  від реальних реформ  на його користь, з боку влади виголошується промов  про так звані спецпенсії  і не називаються конкретні цифри, яка ж  їх сума у бюджеті, співвідношення до обсягу мінімальних пенсій,  якщо  це гальмо у збільшенні соціальних гарантій пересічних громадян.  Не думаю, що така інформація вигідна пропаганді, як  оправдання  зниження  рівня соціального захисту населення.

        На цьому фоні прикро зазначити інше. У своєму щорічному посланні до Верховної ради 04 червня 2015 року Президент держави озвучив, дослівно, ..."Слід виконати вимоги Закону про припинення нарахування будь-яких спецпенсій  з 1 червня поточного року для депутатів, міністрів, суддів, прокурорів, митників і таке інше".

        Відома  вище  перелічена  категорія  посад, а що  таке інше,  хто чи що в  Україні до цього відноситься.  Цікаво почути коментар?  А як колись, при іншій владі будуть називатись, розцінюватись заробітні плати, пенсії працівників антикорупційних органів, де мінімальний  рівень зарплати, наприклад слідчим,  Прем’єр запропонував у розмірі 30 тис. грн. за місяць, треба розуміти у цих структурах вони займатимуть  не найвищі посади і як будуть називатись, у перспективі,  їхні пенсії.  Це політична доцільність, чи чергове наступання на граблі?

 


16.06.2015 Антон Костишин 1709 2
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413