Прикарпаття віртуальне. Огляд пабліків регіону

Чимало пабліків та спільнот є для тих, хто любить, живе або хоч один раз колись бував в Івано-Франківську та області. Фіртка спробувала зібрати інформацію про найпомітніші серед них.


Франківчани - зараз спільноту читає понад 100 тисяч людей.

В групі можна прочитати чи й самому поширити теми:

  • особистого життя: якщо ви стали учасником скандалу, утиску чи непорозуміння і шукаєте спосіб вирішити чи поділитися проблемою;
  • комунального життя: якщо у вас відключили воду/світло чи нахамив водій комунального транспорту – тут вам допоможуть;
  • суспільно-політичного життя.

Комуналка ІФ - зараз група налічує 48 тисяч читачів.

Тут часто можна побачити звіт місцевих чиновників про свою роботу. Зокрема, активно ділиться заступник міського голови Михайло Смушак: можна простежити дописи про намальовані дорожні розмітки, демонтування незаконної реклами та вивісок, облагородження територій.

Франківці часто пишуть дописи, у яких скаржаться на побутові місцеві проблеми, тегаючи чиновників. І, як правило, місцева влада та державні організації реагують на критику, а люди коментують такі дописи.


Кримінальний Івано-Франківськ

Група налічує 37 тисяч читачів. Тут можна прочитати про іншу, темну сторону нашого міста: хабарі, ДТП, крадіжки, вбивства, знущання з тварин, незаконні вирубки дерев та інші проблеми.


Шо си діє?! Новини Франківщини

Група для тих, хто цікавиться останніми подіями Івано-Франківська та області. В групі також можна знайти цікаву та корисну інформацію, обговорити чи прокоментувати ситуацію з позиції експерта чи незацікавленої особи, поділитися останніми новинами та власними проблемами.

Спільнота налічує майже 15 тисяч учасників.


Франківськ-інфо

В даній групі франківці можуть переглядати та розміщувати найсвіжіші новини міста та ділитися ними з друзями.

Майже 12 тисяч містян стежать за спільнотою.


Франківськ, який треба берегти – група про громадську ініціативу зі збереження архітектурної спадщини Івано-Франківська та популяризації бережного ставлення до свого міста, його архітектури, історії, культури.

Культурною засновницею та ідейною ініціаторкою є Марія Козакевич, яка часто звітує про виконану роботу. Тут же часто митці чи експерти поширюють новини виставки в музеях, історичні факти про мистецтво.

«Ми не просто реставруємо та відновлюємо старовинні двері міста, ми реставруємо історичну пам'ять містян та відновлюємо їх відповідальність за місто, в якому вони живуть, працюють навчаються, виховують дітей», - кажуть засновники.

Спільнота налічує майже 9,5 тисяч небайдужих містян, митців та експертів, які обговорюють проблему збереження архітектурної спадщини Івано-Франківська.


Франківськ 112

Інформування про надзвичайні події в місті Івано-Франківськ. Сюди люди часто оперативно надсилають інформацію про ДТП, затори, пожежі та іншого роду надзвичайні ситуації. Окрім того, група має телеграм канал.

Попри свою популярність, група у Facebook налічує всього 3 725 підписників.


УТіЗ ІФ

Офіційна група управління транспорту та зв'язку, яка налічує 3 тисячі учасників. Тут повідомляють про зміни графіку курсування громадського транспорту, обговорюють скандали та різноманітні інциденти за участі водіїв комунального транспорту, розповідають про закупівлю нових автобусів.


Архітектура ІФ

Незалежний та загальнодоступний майданчик для спілкування на теми архітектури, містобудування, археології, захисту культурної спадщини, реставрації, дизайну нашого рідного міста Івано-Франківська.

Мета спільноти звучить просто і банально: «зробити місто кращим».

Адміністрація спільноти про себе пише так: «Керівництво Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради чемно пообіцяло уважно слідкувати за публікаціями спільноти та в міру сил, можливостей та, звісно, потреби, реагувати на викладені матеріали».

Спільнота налічує 2,7 тисячі учасників.


Кастинги Івано-Франківськ

Спільнота, яка буде корисна як людям, які хочуть скористатися послугами на умовах ТФП, або ж фотографам, музикантам, дизайнерам, майстрам макіяжу, манікюру чи перукарям. Адже у групі розміщують модельні, акторські та інші кастинги.

Проте, в правилах спільноти прописано, що послуги у сфері краси публікуються тільки за умови, якщо вони безкоштовні. Якщо ж людина шукає майстра з певних послуг, то варто зазначити мінімальну вартість, яку готова заплати або умови бартеру.

Загалом на паблік підписано 1000 людей.


ГО "Молода Просвіта Прикарпаття"

"Молода Просвіта Прикарпаття" - громадська організація, створена з метою формування національної свідомості та пропагування українознавства, збереження культурної спадщини та традицій, розвитку громадянського суспільства, утвердження прав людини та демократичних цінностей.

У групі 902 учасники.

Якщо вас цікавить життя Прикарпаття – пропонуємо підбірку найпопулярніших пабліків, де можна зсередини почитати та подивитися, чим живе Івано-Франківська область.


Щоб глибше дізнатися, чим живе Калуш – радимо підписатися на «Типовий Калуш» - зараз спільнота налічує 75 тисяч людей.

Калушани спільно радіють здобуткам своїх земляків, активно обговорюються гострі теми: дорога, політика, ремонт, освіта та медицина. Тут же можна продати чи купити домашню тваринку. Місцеві ЗМІ постійно поширюють власні актуальні матеріали, що стосуються життя міста.


Ще одна група «Комуналка Калуш», яка налічує 3,6 тисячі людей. Тут обговорюють ідеї та проблеми в комунальній сфері міста Калуша та Калуського району.


Група «Рожнятівські вісті», яка зараз налічує 40 тисяч учасників – розповідає про актуальні новини та події, що відбуваються у Рожнятові - селищі міського типу Калуського району.

Дискусії в групі вітаються, але вони мають бути конструктивними – на цьому наголошують модератори: «Ми спільними зусиллями створюємо привітну атмосферу. Поважаймо одне одного! Конструктивні спори – це нормально, але вони мають бути ввічливими».

Окрім традиційних новин, що стосуються політики, освіти та медицини тут односельці порекомендують, де придбати смачний мед, мило ручної роботи, речі для дому та квартири.

Актуальною група буде й для водіїв – тут часто анонсують перекриття дороги національного значення.


Для тих, кого цікавлять Богородчани у пригоді стануть групи «Типові Богородчани» (17 тисяч читачів) та «Богородчани сьогодні» (майже 4 тисячі читачів). Тут ви зможете прочитати новини Богородчанського району та Івано-Франківської області. Окрім того, у стрічці спільнот можна дізнатися, де смачно попоїсти, купити одяг чи взуття. Ну, а якщо раптом вам знадобиться допомога лікаря, але гарного спеціаліста ви не знаєте – жителі Богородчан поділяться власним досвідом.


У спільноті «Новини Ворохти і Татарова» можна дізнатися власне про ці райони Прикарпаття. Тут також часто попереджають про перекриття руху транспорту на автодорозі національного значення Н-10 сполученням «Стрий-Чернівці-Мамалига». Мешканці часто скаржаться на поганий стан ремонту дороги, тому вимагають заборонити рух великогабаритного транспорту по дорозі місцевого значення «Рожнятів-Липовиця».


У спільноті «Новини Долини» понад 8 тисяч учасників. Місцеві ЗМІ постійно поширюють власні актуальні матеріали, що стосуються життя міста. З останніх, яка важлива та актуальна для жителів, новина про те, що АТ «Прикарпаттяобленерго» буде змушене припинити електропостачання КП «Водоканал» Долинської міської ради через борги. Власне можна простежити, що у групі пишуть про актуальні події та зміни в місті, які стосуються жителів Долини.


«Тисмениця – Інформ», - група, що має на меті розповідати та поширювати новини цього міста.

В описі модератори пишуть: «Якщо Ви готові ділитись досвідом, навичками, знаннями, благими намірами, порадами, ідеями чи просто добрим словом/відгуком - тоді ласкаво просимо до нашої групи. Долучайте друзів і знайомих до спільноти, адже чим більше буде учасників - тим ефективніша буде сама спільнота та задовольнить потреби більшої кількості людей».

Правила користування усіх груп, як правило, дуже схожі. Якщо виокремити головні, то:

  1. Тематика постів усіх груп має стосуватися виключно життя регіону;
  2. Крос-постінг (публікація репостів) новин із сайтів засобів масової інформації. ЗМІ ж власні матеріали мають поширювати із коротким коментарем чи описом;
  3. 3. Фейки, користувачі з явними ознаками «бота», «джинса» і прихована реклама - заборонені.
  4. Реклама, яка розміщена без погодження з адміністрацією спільнот, буде видалятися.
  5. В усіх пабліках адміністратори наголошують на забороні вживання нецензурної лексики; уникання нетактовної поведінки, особистих образ, розпалювання ворожнечі, провокації конфліктних ситуацій тощо.
  6. Пости про збір коштів та благодійність в групах без погодження адміністрації заборонено. Причина - шахрайство.


09.07.2021 Ілона Шевченко 4292
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413