Прикарпаття у скандалах: чим запам'ятається область у 2019 році

Війна за ринок, наймасштабніша плантація коноплі, борги через міст та багато іншого – 2019 рік запам’ятається франківцям гучними скандалами.

Тут і політика, і суспільство, і економіка, та й загалом життя нашого міста та області. Впродовж року з деяких подій сміялися, деякі критикували, деякі викликали співпереживання, а то й взагалі - наганяли страх.

Усе, що пережито – стало частиною нашого життя, тож АН «Фіртка» пропонує читачам пригадати найскандальніші події року, що минає.


Борги через міст на Пасічну

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що у бюджеті немає грошей, щоб закінчити будівництво нового моста через Бистрицю, тому доводиться брати кредит:

"Грошей не вистачає, тому ми беремо кредит. Ми не маємо часу чекати на те, чи будуть ті гроші на міст, які обіцяв Зеленський. На зустрічі з прем’єр-міністром я ще раз озвучив прохання про виділення коштів на завершення будівництва моста. Але від самого початку, коли ми розпочали будувати міст, я розумів, що може бути і найгірший варіант: ніхто грошей не дасть, тому доведеться все робити за кошти міста. На жаль, цього року держава не додала нам 320 млн грн на виплату зарплат. Якщо б ці гроші були в нашому бюджеті, ми побудували б міст за свої кошти. Нам не потрібно було би брати кредит. Але з огляду на те, що 2021-го, повторюю, закінчується термін експлуатації чинного моста, сподіваємось у грудні отримати кошти та продовжимо активно будувати міст".

Також, з'ясувалося, що завершити міст планують не раніше кінця 2020 року, а той на початку 2021. Хоч ще у червні міський голова зазначив, що новий міст на Пасічну складений на 90%.

Коли президент Зеленський приїжджав в Івано-Франківськ, міський голова Руслан Марцінків теж просив у нього 150 млн грн на добудову моста. Але тоді Марцінків озвучив, що будівництво обійдеться у 426 млн грн.

У свою чергу народна депутатка від Івано-Франківська Оксана Савчук просить в уряду 150 млн грн на добудову моста через Бистрицю Солотвинську. І вже тепер вартість будівництва, за її словами, становить 594,6 млн грн.

Картинки по запросу міст на пасічну


Екснардепа Олександра Шевченка облили нечистотами у парку

У парку воїнів-інтернаціоналістів  в Івано-Франківську невідомі особи облили фекаліями екснардепа Олександра Шевченка. 

За інформацією правоохоронців, інцидент стався у ввечері 13 червня у парку воїнів-інтернаціоналістів в Івано-Франківську. Хуліганські дії нібито вчинив 48-річний чоловік.

Сам нардеп згодом теж прокоментував ситуацію. В нападі він звинувачував місцевого підприємця Івана Мельника та Мирослава Кальяна. Зі слів Шевченка, останній відомий у кримінальних колах як "Патлатий".

Колишній депутат переконував, що чоловіки погрожували запустити проти нього кампанію з оббріхування у ЗМІ, а також погрожували фізичною розправою йому і його родині.

У поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) та ч. 3 ст. 157 ККУ (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача).

Картинки по запросу шевченка облили фекаліями


Загинули двоє дітей та мати: п’яний депутат скоїв моторошну аварію

У селі Княжолука Долинського району на автодорозі Н-10 «Стрий-Чернівці-Мамалига» зіткнулися два автомобілі: «Ford Focus» та «Kia Sportage.

Як попередньо встановили правоохоронці, внаслідок лобового зіткнення пасажири «Ford Focus» - 33-річна жінка та двоє дітей госпіталізовані в реанімаційне відділення Долинської ЦРЛ. Під час надання медичної допомоги діти померли, жінка знаходилась у важкому стані. Проте, медикам обласної лікарні  не вдалося її врятувати.

Згодом стало відомо, що за кермом “Kia Sportage” був Богдан Проців – депутат Підберезької сільради, брат відомих місцевих бізнесменів, які володіють фірмою “Брати КІП”. У поліції повідомили, що він був у стані алкогольного сп’яніння.

Богдану Проціву інкримінується тяжкий злочин, який передбачає позбавлення волі на 10 років і права керувати транспортними засобами. Обвинувачений під час судового засідання не погодився із вимогою прокурора та попросив суд надати можливість внесення застави.

У результаті слухання суддя обрала Богдану Проціву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Але згодом змінила його на тримання під вартою та визначила можливість внесення застави в розмірі 288 тис грн. Родичам вдалося знайти гроші на заставу і Проціва звільнили з-під варти.Картинки по запросу проців дтп


Бійка пасажирки та водія комунального автобуса

В Івано-Франківську трапився інцидент між пасажиркою та водієм комунального автобуса №27.

Водій подзвонив у диспетчерську службу і повідомив, що у салоні була неадекватна пасажирка. Вона вживала нецензурну лексику та ображала інших пасажирів. Диспетчер порадила водію викликати поліцію. Проте, пасажири самі попросили вивести дівчину з салону, бо поспішали. Водій її вивів. На вулиці конфлікт продовжився. Згодом, водій подзвонив у диспетчерську, що продовжує рух.

Проте, реагуючи на такі дії водій перевищив свої повноваження, поводив себе не належним чином із застосуванням фізичної сили, що не може бути виправдано навіть попри провокативні дії пасажирки.

Після перевірки за такі дії та нанесення репутаційної шкоди підприємству ("Електроавтотрансу", - авт)водія звільнили з роботи.

Але у соцмережах з таким рішенням не згідні. Значна частина людей погоджується, що водія звільнено несправедливо.

Картинки по запросу бійка у комунальному автобусі івано-франківськ


Фермер з КоломОйського району

Нардеп від Прикарпаття Володимир Тимофійчук зганьбився, відповідаючи на питання журналіста «Радіо Свободи» у  Верховній Раді.

Він розповів, що є фермером, має бізнес у Снятинському, Тлумацькому та "КоломОйському" районах. Щоправда, потім виправився на Коломийський район.

Про свою програму для виборців розповісти нічого не зміг, лише сказав, що законопроєкти не подавав, нікому нічого не обіцяв і не обіцяє. За його словами, у команду «Слуги народу» потрапив, бо допомагав президентові.

Пізніше він втрапив у ще один скандал. Відомий прикарпатський активіст Віталій Мацьоцький опублікував запис телефонної розмови з одіозним народним депутатом Тимофійчуком, у якій останній розказує про те, як став депутатом, парламентські схеми, коноплю та поліграф. Згадує він і свого колегу по фракції Ігоря Фріса, який начеб то бере зарплату у конвертах.

У свою чергу нардеп Фріс зауважив, що винесе на розгляд фракції питання про дисциплінарну відповідальність Тимофійчука та його виключення із фракції "Слуги народу".

Картинки по запросу фермер з коломойського


Батьки залишили дитину в Португалії

У подружжя з Івано-Франківська, яке поїхало в Лісабон на медичну конференцію, забрали дитину. За інформацією португальських ЗМІ, дитину залишили без догляду на тривалий час. Як зазначається, поліцію близько 3 ночі викликали сусіди, бо трирічна дитина сама плакала на балконі. 

Вже контактуючи з переляканою дитиною, поліція виявила, що дівчинка "не мала доступу до їжі та води та мала червоний колір обличчя", що свідчить про її тривале перебування на балконі. 

Батькам заборонили контактувати з дитиною, дівчинку спочатку доправили до лікарні, а потім - до притулку. Втім, родичі сім’ї заявляли, що ситуація не така як про неї розповідають. За їх словами, все трапилося за лічені хвилини.

За результатами слухання судової справи у Португалії, прийняли рішення щодо передачі дитини Ірини-Надії Сікори під опіку бабусі терміном на шість місяців.

 Картинки по запросу франківці залишили дитину в португалії


Плантація коноплі

У селі Яблунів Косівського району працівники СБУ, поліції та прокуратури викрили плантацію марихуани, яку вирощували в теплицях площею 4 га.

Виявлена плантація коноплі є найбільша в історії Прикарпаття: 4 гектари, 90 тисяч кущів, 0,5 тонни готової продукції - оціночна вартість цього всього не менше 50 млн євро

Під час обшуку виявлено 100 тисяч рослин коноплі, які росли у теплицях на площі 4 гектари, більше ніж 500 кг висушених суцвіть коноплі, понад 400 кг мелених невисушених суцвіть коноплі, 140 кг сушеного листя коноплі, майже 100 кг суцвіть та листя коноплі. Загальна вага вилученого наркотичного засобу становить близько 1 200 кг.

Під час спецоперації правоохоронці затримали одного з організаторів та двох співорганізаторів, а також двадцятьох найманих працівників, які забезпечували роботу нарколабораторії; вилучено два пістолети.

За словами керівника поліції Івано-Франківської області Володимира Голубоша, троє затриманих є громадянами України з Косівського та Снятинського району.

Затримані: орендатор, агроном та охоронець. Підприємство почало працювати у червні 2019 року, а інформацію про його існування правоохоронці отримали у середині серпня.

Згодом у суді підозри оголосили трьом затриманим. Фігурантів у справі взяли під варту та призначили заставу у понад п'ять мільйонів.

Пізніше правоохоронці вивезли 89 тисяч 306 рослини на відкриту територію з теплиць і знищили їх.

Картинки по запросу плантація коноплі на прикарпатті


Війна за Ринок

Одним зі скандалів, які запам’ятаються – зміна власників Центрального ринку в Івано-Франківську. Наприкінці жовтня ТОВ «Торговий сервіс», яке протягом багатьох років орендувало центральний ринок Івано-Франківська, змінило власника.

Новим власником ТОВ «Торговий сервіс» стала жителька смт Андріївка Волноваського району Донецької області Казанцева Тамара Вікторівна.

ТОВ «Торговий сервіс» також змінило юридичну адресу з Івано-Франківська на місто Дніпро. Директором став Туяхов Олександр Леонідович.

У фірмі «Торговий Сервіс»  заявили про незаконне захоплення підприємства і звернулися в поліцію та до суду. Нове керівництво ТОВ "Торговий Сервіс" вселило в людей оптимізм й надію на покращення.

Через два тижні бізнесмен Ігор Халаменда вирішив повернути у свої руки керівництво над ринком. Він влаштував посеред базару юридичну дискусію, запевняючи, що є законним власником фірми, яка орендує ринок.

Теперішні орендарі пропонували вирішити всі спірні питання у судовому порядку. Але ні активна підтримка регіоналів, ні дивний супровід поліції не дозволили Халаменді повернутися в офіс фірми.

У вечері того ж дня підприємця облили нечистотами у момент, коли він виходив з ринку. Щоправда, зловмисника одразу ж затримали.

Крім того, за клопотанням слідчого суддя наклав арешт на майно та корпоративні права щодо ТОВ “Торговий Сервіс” в рамках кримінального провадження за зверненням Тамари Казанцевої.

Додамо, що нові власники погрожували журналістам судами за «недостовірні відомості з невідомих джерел».

Картинки по запросу війна за ринок іф


Не в тому місці і не в той час: як у Франківську знущаються з динозавра

У міський парк Івано-Франківська привезли скульптуру динозавра.

Динозавр дуже схожий до реального й малеча від нього у захваті.  Тирекс стане першим мешканцем місцевого “Динопарку”. Його висота – 3 метри. Довжина – 6,5 метрів. Скульптура міцна та антивандальна.

Він вже став «улюбленцем» не лише дітлахів, а й дорослих відвідувачів парку. З нього познущалися декілька разів.

Спочатку група з чотирьох осіб витворяла чудеса з бідним Тірексом: вискакували з розгону, висіли на щелепі, стукали по зубах, лазили з усіх боків. Потім прийшла молода пара. Хлопець так смикав за лапу, що вся конструкція ходила. За кілька разів він так і доламав її.

Виробник відновив конструкцію безкоштовно. Проте попередив, що жодна антивандальна конструкція не витримає такого поводження з нею.

На наступний раз 10 осіб у військовому камуфляжі вчинили акт вандалізму. Виявилося, що це військовослужбовці у нетверезому стані пошкодили динозавра - відламали йому кіготь. Пізніше п’яні підлітки підпалили динозавру зуб.

Картинки по запросу динозавр івано-франківськ

Звісно, що це не всі скандальні новини 2019 року. Всього було достатньо багато і цей рік однозначно запам’ятався курйозними подіями.


23.12.2019 Люся Грибик 7012
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410