Практичні поради трудоголікам у відпустці

 

 

Літо-літечко! Час відпусток з очікуваними змінами у житті, можливістю відволіктися, розслабитися, відключитися від напруженого повсякдення, набратися нових вражень і отримати заряд енергії на майбутні півроку, а то й на рік…

Погодьтеся, працівник покладає на літню відпустку великі надії. При цьому, щоправда, часом забуває, що для того, аби провести кілька безтурботних тижнів, недостатньо лише обрати місце відпочинку і формально вирішити організаційні питання. Адже по-справжньому “вирватися” з виру повсякдення не так вже й просто, навіть географічно віддалившись від місця роботи, пише Deutsche Welle. 

Без трудових буднів у багажі

Про те, що принцип “як з очей, так і з думки” діє далеко не завжди, свідчить опитування, яке один з популярних німецьких порталів з працевлаштування Stepstone.de провів серед 1430 кваліфікованих фахівців, що працюють в Німеччині.

Агенція ots, цитуючи це опитування, зазначає, що 21%, тобто кожному п’ятому респонденту, взагалі не вдається по-справжньому “відключитися” у літній відпустці.

37% опитаних заявили, що вони можуть повністю відволіктися від трудових буднів, але не відразу, а лише після декількох днів відпустки. Ще 42% - справжні щасливці, здатні зануритися у відпочинок від самого першого дня. Одним словом, відразу перейти з робочого режиму на режим відпустки можуть не всі: комусь для цього потрібен певний час, а комусь, можливо, навіть треба докласти зусиль.

Відпустка стартує вчора

Дуже важливо правильно розпланувати останні кілька днів перед виходом у відпустку, радять експерти німецького сайту Stepstone.de. У цей час відпочивальники передають справи колегам, які будуть їх заміщувати впродовж кількох тижнів.

Роботи виникає тоді більше, ніж зазвичай, і останній день перед відпусткою нерідко перетворюється на справжні перегони з перешкодами, які вимотують фізично і емоційно і позбавляють можливості насолоджуватися заслуженим відпочинком від самої першої хвилини. Тож до останнього робочого дня треба готуватися заздалегідь, ретельно все обміркувавши і намітивши часові орієнтири.Прийти з роботи після десяти- або 12-годинного робочого дня, а потім ще й збирати поспіхом валізи? Ні! Такий перехід на відпустку може абсолютно зіпсувати початок жаданого відпочинку. Тут недалеко і, як кажуть, до гострих відчуттів, коли, наприклад, відпочивальник в останні хвилини перед реєстрацією на авіарейс з жахом виявляє, що забув удома квитки на літак.

Щоб цього уникнути, не слід планувати початок поїздки на перший день відпочинку, а залишити пару зайвих днів, щоб зібрати без цейтноту валізи і по-справжньому налаштуватися на відпочинок.

Та й у кінці відпустки непогано мати зайвий вихідний, щоб підготуватися до трудових буднів. Якщо ви заплануєте такий часовий місток для переходу у робоче повсякдення, це допоможе вам продовжити позитивний ефект від відпочинку, стверджують експерти німецького видання Wirtschaftswoche. І навпаки, якщо ви почнете з роботи безпосередньо наступного дня після приїзду з відпустки, ваші накопичені запаси енергії швидко вичерпаються.

Щоб відпочинок не перетворився на стрес

Ще одна з частих помилок - перевантажувати відпустку екскурсіями, походами тощо. Звичайно, відпустка має бути активною, і помиляється той, хто прописує собі виключно відлежування в гамаку або на пляжі як єдиний вірний засіб проти стресу. Утім, не слід перегинати палицю, не даючи собі відпочити і примушуючи “відпрацювати” всі пункти насиченої програми подорожі. А трапляється це нерідко.

У Німеччині, наприклад, такий підхід до планування вільного часу настільки поширений, що існує навіть спеціальний термін - “стрес вільного часу” (Freizeitstress).

Необхідність поспішати від одного запланованого заходу до іншого - це справжній ворог хорошого відпочинку, стверджують автори жіночого журналу Brigitte. Вони дають такі поради: не стежте за часом, залишайте наручні годинники у валізі, а мобільні телефони - вдома, беріть з собою у відпустку мінімум одягу і перестаньте рахувати калорії!

Напевно, деяким діловим жінкам ці поради можуть здатися нездійсненними, але ефект від такої радикальної відмови від звичного життя може перевершити всі очікування. Варто тільки спробувати!

Чи є життя поза інтернетом?

Що найбільше заважає розслабитися відпочивальникам? Звичайно, мобільні телефони, смартфони, інтернет, загалом - наше бажання не втрачати зв’язку із зовнішнім світом. Крім того, не кожен може дозволити собі бути недосяжним для роботодавця. Але і в цьому випадку можна вжити деяких заходів: по-перше, поговорити з шефом і запитати його, чи дійсно ви повинні бути на зв’язку день і ніч.

Може, це не так вже й необхідно, а ви про це не здогадувалися через надто розвинене почуття відповідальності. Може, варто домовитися, щоб вас турбували лише в екстрених випадках? Якщо ви ніяк не можете - навіть на пару тижнів - вивільнитися з інформаційної павутини, то заплануйте собі певний, чітко обмежений час для виходу в інтернет.

Важко? Звичайно. Але спробувати варто. Адже гарний відпочинок - це фундамент успішної та ефективної роботи.


02.08.2013 1100 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2776
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3405
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5637

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2426
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4690
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3850 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5414