Потрібно Євробачення ?

 

 

Не запізніла післямова

 

Ще мудрі греки в давнину радили триматися міри і уникати крайнощів.  Природно   і дуже  приємно, що лунають звідусіль від українців слова гордості і радості за країну,  співачку і себе.

Однак ця безсумнівно велика перемога не повинна бути завісою до куди не менш важливих перемог нашої країни на аренах світу, що, віримо, попереду.  Політики-популісти, звичайно, спробує сховатися за будь-яке досягнення громадян України,  більше того видати, це мало не за своє чистеЄ.  А де ж РЕФОРМИ ? А ми заспіваємо про реформи стару добру пісеночку з тужливим приспівом.

Від УРА-Джамала-це-Наше-Всьо-і-нам-біше-не-треба-нічіво до Фаріоно-Свободівського «татари – не українці; наша раса , наша кров і наш рідний крій  - не дадуть нам у рідний дім перегній». А ось ще одне «свободне» вилізло, якийсь тобі Ігорко Татавенко (ледь не Татаренко) з конспірологічними фішками в дусі найліпших «явств»  рос-пропаганди про обмін результату Джамали на вибори на Донбасі від Європи. Ми ратуємо, щоби наші востоко-ватники не дивилися Пєрвий і Рассєю1/24, змінювалися, включалися в україноцентричний і західно-ліберальний контекст, а яка заглушка не дасть цього робити низці членів від ВО Свобода ?  Є антена – є свобода.

Правомірно трішки посперечатися з метром сучасної української літератури Юрієм Андруховичем (стаття на сайті Збруч «Теорії звуків») про те, що «в цій країні музика не змінюється десятиліттями». Звичайно, якщо ми увімкнемо муз-корито М1, то зауважимо лишень хіба що на мінливість трендів дівочих трусиків чи голубавато-пацанських зачісок.

Та навіть в тому М-кориті можна десь ближче до півночі надибати між кліпухою Баклажана і кліпцом Надєжди Мейхєр на відео українських The Hardkiss( що посіли друге місце на відборі на Є 2016, поступившись  майбутній переможниці ), а то й навіть на музикантку мультиінструменталістку Onuka. Теж роду українського без переводу.

Зате традиційно в Ютубі неважко віднайти багато цікавої української музики, як і сучасної, так і класичної, народної. Там є і  Colaars,  PurPur(ще одні учасники відбору цьогорічного на Євро), там  і Горгішелі, сестри Тельнюк, Квітка Цісик, записи Бориса Гмирі і Дмитра Гнатюка і ще багато цікавого та цінного.

За останні п’ять років українська музика істотно додала в смаковому розвитку жанрів, стилів і в цілому музичної естетики. Як правило Нова Хвиля укромузу англомовна і україномовна. Що ще раз є підтвердженням на користь вибору цивілізованого шляху.

Давні греки, особливо Піфагор, знали, що космос складається з музики і числа – в своїй творчій структурі. Чи маємо право дивуватися, що музика і технології це передове ремесло в руках людства, якими можна вершити великі справи, екзистенціальні.

Яка музика, такі й часи – а це вже, здається, афоризм від китайців. Щось схоже говорили перси в Ірані, награючи на своїх гітарах, передаючи цю традицію та ремесло  далі на захід грекам та масі народів. Арістотель ділив музику не тільки за естетичним впливом на аудиторію, а й за етичним і географічним. «Лідійські тони» або «модальності», «модуси», чи, як неправильно носійкою калькою, «лади», Арістотель зараховував до корисної мажорної музики(тепер корисна і мажорна у нас «гоца-гоца»).

Фрігійську тональність ( від назви території Фрігії за аналогією з Лідією) Арістотель, сперечаючись про це з Платоном, характеризував як надмірно екстатичну, діонісійську  і таку, що не благотворно впливає на людину, суспільство загалом, навіть планету...  В принципі повальна частина всієї сучасної музики це трансформації фрігійських модусів у гіпертрофованому вираженні. Більша частина пісеньок Євро 2016 це, звичайно, фрігійський лад.

А от що рекомендував філософський стовп західної цивілізації Арістотель до прослуховування – то це дорійський лад,  з ухилом в поміркований мінор, надає динаміки когніцій (розуму) і мужності; як такий, що умиротворяє і спонукає до  самозаглиблення, рефлексій, «безпечному плаванні в душах» і як такий, що найменш органічний для варварського вуха.

Без зайвої скромності і епатажу констатуємо, що пісня «1944» це  наглядна парадигма дорійськості, в якій присутні трагедійний драматизм, історія і гармонія. І надважливі священні біблійні слова про самопроголошення людей богами, що невідворотно веде до зла.

Залишитися абсолютно апатичним до «1944» і вокальних даних української співачки може хіба що глухий, безсердечний, тупий і кацаповатний чи просто хронічно байдужий песиміст. Іншої породи людей не існує. Середньостатистичний європеєць, якщо він де-не-де й мусульманин і найбільше стереотипно «домогосподарка» чи «веселковий», таки не виявився переважаюче глухим, тупим і пофігенним.  Значить, не все ще так погано у Західній Європі. Туди варто йти, лиш би брали бодай на останній потяг – непокоцанами поцами.

Правда, як би не журі (за думкою членів від «Свободи» і Русского Міра вщент просмалене ЦРУ, Англійським Банком і Дейчебанком і іншими масонами), то би Сірьожка Лазарєв скакав по Стокгольмській стелі на коркошах у Кіркорова, а абичний расіянін з нєабичним пісяли кип’ятками побєдобєсія в Гейропах.  А так маємо нагоду переконатися, що «непряма демократія», якщо вона заповнена  компетентними і чесними людьми,  чудово вписується у те, що дещо призабуто називається –                         «Християнські Демократичні Цінності».

Вважаю глибоко символічним (і можливо провіденціальним ?), що ми перемогли у Швеції, а не деінде, як і тоді, коли ми перемогли з Русланою Лижичко 2004 в Стамбулі, Туреччина. Наші славетні предки – не лише доблесні світлоголові слов’яни, а й не менш світлоголові вікінги – предки сучасних шведів – не забуваймо – помогли нам побудувати велику державу Київська Русь, після серії невдалих спроб, не будемо вдаватися до мазохізму   - не питомо слов’янських потуг, тим неменше, хаотичних і анархічних.

Я не лише довіряю Нормандській теорії, а й доброчесним іноземцям в українській політиці і господарці, які там є, хоч либонь  є у нас теж різні іноземці. Спільними зусиллями на нашій землі очищуються й іноземці. Як би князь Володимир хазяйнував у Скандинавії, то навряд чи би охрестився і охрестив Русь, мабуть, би так і залишився блатним розбійником в армаді норманів.

Чим ми можемо помогти шведам, в яких вже давно процвітає модель соціалізму з людським обличчям – себто капіталістичним, –  і яка була би для нашої держави такою не зайвою ? Як би я був мирянином Русского і заяложеним прихожанином РПЦ – то сказав би без вагань: «Духовністю». Та думаю,що чимсь не вкрай прагматичним і матеріальним таки можемо. Може саме тому у наших батальйонах на Сході воюють шведські легіонери, а шведки у Львові – зі слів мого доброго знайомого – що там працюють на волонтерських засадах, одружуються з українцями і приймають греко-католицизм. Ось так.

Що стосується шведок зі Львова, то це якраз той варіант, коли українському чоловікові корисніше зв’язати своє життя з іноземкою, а їй ще більше. Поки міріади нашого жіноцтва вискакує заміж за арабів, африканців, турків, поляків, німців, всіх, крім ескімосів поки що, то доброю відповіддю сильнішої половини людства було б приструнчувати гордих скандинавок, прародичок, які у себе на Батьківщині іноді доходять до крайнощів емансипації, прикро.

Повірте, що пані Іванців-Андерсен залюбки вивчить українську мову, а ваші спільні діти тим паче. І генами передасться дисциплінованість, послідовність і активна спокійність, любов до природи і культури. Та не варто кидатися в крайнощі, бо все гарне і корисне в наших жінках теж присутнє, варто тільки захотіти розгледіти, напором і сперматозоїдами.

Це століття, поза всяким сумнівом, Жіноче, з половинчастими відчуттями стверджую. Недаремно жінки  зараз так багато і всюди перемагають, а в Україні поготів, і ще не за горами і не вечір…

Якщо подивитися на це питання глобально, то після серії збройних конфліктів у світі, що, можливо, ще не досягли свого піку, органічно і логічно на зміну руйнівному началу  - умовно чоловічому, має прийти споглядальне, продуктивне - умовно жіноче.  На Заході це виражається зараз все більшою втомою від маркетингізації  і конкурентизації людських цінностей  і на противагу цьому колосально зростає  потяг до всякого роду «Еко», озеленення простору і часу, смарт-спрощення життя.

І як би тільки могли до висоти піднести це «Інь» у себе дома, маючи і Карпати, і Дністер з Дніпром, Асканію-Нову, Олешківські піски, Дземброню і Одеські лимани, а в майбутньому знову Кримські гори – під веселі ноти Джамали. Тільки мінімально імовірно, що вже в наступному році.

Якщо українцям вдасться з себе викорени негативне жіноче, як у жінках, так і в чоловіках, - візантійщину, хитрожопість, постійну «кухонну»  конфліктність, сварки, чвари  і інтриги і  гармонійно поєднати в собі мужність, притаманну найбільше тим, хто воює зі зброєю в руках, з турботою про довкілля, упорядкування простору і прикрашання часу більше цінностями, ніж цінами, то у нас буде велика країна, в якій по-доброму гордо назвати себе українцями зможуть і етнічні українці, і кримські татари, грузини, шведи, поляки, литовці, американці, білоруси,  тощо  - всі на рівних правах і бажано частіше українською мовою. Так буде, милосердний Бог.

Передувати цьому має тотальна зміна музичних смаків і всеохопна любов до музики, без жартів. Український народ просто-таки природжений до музики і вроджений нею, що засвідчує фантастична кількість людей з талантом до музики.

Музика це колосальні згустки енергії, інформаційне поле з високою вібрацією, якщо хочете. Скажи мені, яку слухаєш ти музику чи на якій сформувався, скажу тобі, хто ти.

Яку музику, гадаєте, слухають люди нац-топ-рівня  ? Петру Порошенку подобається Оксана Білозір,  Ляшку Злата Огнієвіч, подобалася, Боря Мойсєєв і Пєнкін – все ще у фаворі. Колишній генеральний прокурор тащився під «Мурку», це бачила вся країна і більше.Теперішній ? Благо не повний строк і двісті книжок, а то би «Мурка» муркотіла далі прокурорськими коридорами. Для сміливості проти «мур-частих» йому можна рекомендувати  послухати двісті пісень Рамштайн в  ночі і на повний звук, якщо прокинеться, то прокинеться законність і справедливість в прокуратурі і країні в цілому.

Знаємо, що Ахмєтову подобається дзвінкий голос і ліричність Софії Ротару, але  знаємо не менше, що були часи, коли бикував  під Шуфутінського разом з Януковичем, інакше б на Софії Михайлівні він далеко би не заїхав з Батьою: драйву  малавата і золата. Те, що Коломойський захоплюється Хавою-Нагілою з перекладом на общєпанятний робить з нього «автоматично патріотом»…

Тут вже Андрухович на всі сто правий, країна тоді зміниться, коли зміниться в ній музика, або зміна музичних смаків – це перша ознака зміна психології суб’єктів, відтак спільнот. Вакарчук стверджує, що музика в нашій країні прогресує швидше, ніж реформи, і з цим метром ту теж не посперечаєшся.

Не уявляйте собі воділу франківської маршрутки рейсом через Бам чи Позітрон, який на всю котушку врубав би Нью-Орлеанський джеез, а з Стометрівських кафе, з яких  буде дзвеніти ораторія Генделя «Месія» чи 9 симфонія Бетгована  ?

Але якщо щось таке раптом станеться у дома чи в кабінетах, офісах перших і не останніх осіб, і на квартирах багатьох простих  українців, то, з великою долею вірогідності, таксист свій «владімірський централ» буде слухати у навушниках в обідній час у форматі ремікс.

21 травня у Франківську пройшов День вуличної музики. І непогано, як на мене. Чи ви коли-небудь зауважували, що час від часу на «Стометрівці» - принаймні раніше зустрічав –  «мандрівні музики» грають достатньо приємну і якісну музику, і навіть слухачів збирають зацікавлених, хоча більшість воліє проходити повз з сумно-кислою фейстурою і бронзовою статурою .  Меру Марцинківу варто теж долучитися до ініціатив Кличка і Садового провести Євробачення 2017 у своїх містах. Якшо біля Озера не вийде чи на Русі, можна в Буковелі…

P.S. Зараз пішов тренд серед радикалів – валити злочинний режим Порошенка до Євробачення 2017 чи вже після. Однозначно що –  після, треба заспокоювати нервових відчайдухів. Чому, думаю, детально пояснювати не варто. А от на місці відразу кількох міністерств я би запропонував не не пускати «чорносписочних» співаків до нас на конкурс наступного року, а висунути чітку умову: «Дует Кобзона і Віки Циганової». І хай їдуть.

Євробачення, яке б воно не було попсове і, за більшістю учасників, низькопробне Україні дало сильний сплав емоцій, націооб’єднавчих стимулів і, дай Боже, добрих символів і знаків на майбутнє. 

Слухайте тільки добру музику.

 

https://www.youtube.com/watch?v=O6t5rkg46kc

https://www.youtube.com/watch?v=B-rnM-MwRHY

https://www.youtube.com/watch?v=SWECVO81PlY

https://www.youtube.com/watch?v=oFdcJJyrIHE

https://www.youtube.com/watch?v=MMcoWsVGwz4

 

https://www.youtube.com/watch?v=QViD09GKBGY (з заголовком «філософія музики»)

 


26.05.2016 Яв Назар 1586 1
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410