Поет Володимир Присяжнюк та "Експресії" його середмістя

Серед поезій на Вашій домашній книжковій полиці обов`язково має бути збірка «Експресії» авторства Володимира Присяжнюка. Якщо її там ще немає, то саме для Вас написана ця стаття. А якщо ж у Вас ще немає такої полиці, то тим паче все залиште і читайте далі.

Ця стаття написана не стільки для тих, хто вже знайомий із творами Присяжнюка, як для тих, хто їх ще не читав, не полюбив, а то й взагалі не дружить з поезією за браком чи то часу, чи то навику. Як чудово могло би бути, якби в домі у Вас було спеціальне місце, всього лише одна полиця з книгами, а в них — вірші, вірші, вірші... І полиця та не десь далеко «в третій хаті», а тут, за крок від кухні. І не просто полиця, а ніби підписана, спеціально призначена (як буває в бібліотеці, пам’ятаєте?  «Письменники рідного краю»)... От би в себе вдома мати таку поличку з віршами поетів рідного Прикарпаття! Без сумніву, на ній займе своє незамінне місце книга «Експресії» Володимира Присяжнюка. І рано-ранесенько чи пізно ввечері, коли в домі ще або вже тихо, знайти хвилинку, тривалістю з горня трав’яного чаю, щоби на трохи «вимкнути» себе з мережі і поблукати сторінками «Експресій», вибрати і прочитати щось для себе, для тогочасного настрою, для потреби душі. Кілька таких сеансів — і стає очевидним, що в пошуках антидепресантів, способів душевної поживи чи перезавантаження, оцей, читально-поетичний,— найвірніший і найдієвіший, в усіх смислах. Вам навіть з часом захочеться доповнити свою полицю і рештою збірок Присяжнюка («Тобі сюди, Алісо!» і «У середмісті моєї пам’яті»), щоб зібрати поета, так би мовити, у всій повноті.

«Промайнуло, мов вітром війнуло, 

І затихло в пастельності барв...

Ти для мене — не просто минуле 

У промінні негаснучих фар.»

Читаючи будь-яку поезію, неминуче єднаєшся дивним способом з її автором і набираєшся його емоцій, його якостей, його сили (чи навпаки слабкості). А від творів Володимира Присяжнюка набираєшся спокою. Хоча творче кредо поета — «Не зупинятись!», але в житті його характер видається сповненим миру, простоти, ясності та розміреності. І це передається читачу. А ще коли натрапите на рядки, які начебто про Вас написані, то на серце ляже відчуття втамованості, полікованості, оздоровлення.

«Ви в мене є — далека і далеко,

Ну й що з того, що Вам я не близький?..

Вам в чужину несе лелечий клекіт

Мій поцілунок, ніжний і тремкий.»

Книга «Експресії» вперше потрапила мені до рук, як би то дивно не виглядало, на творчому вечорі Богдана Томенчука — на презентації його збірки «Дві джезви», минулої осені. Пишна зала «Ромашкана» була, як зазвичай у Томенчука, переповнена людьми та емоціями, і в музичних паузах я виходила на ресторанну терасу, щоб трохи вдихнути осіннього вечірнього повітря. Звернула увагу на високого мужчину, одягненого в Urban-стилі (джинси, кепка, рюкзак на плечі), який безперестанку курив, ходив терасою з місця на місце і писав щось у своєму телефоні.   Здавалось, що його заняття для нього дуже важливе, хвилююче, що він бореться з емоціями, намагається їх приборкати, відігнати і йому це насилу вдається. Я мимоволі ніби спостерігала його внутрішній двобій. Нарешті, в третій музичній паузі, коли я знову вийшла на терасу, цей дивний незнайомий чоловік з телефоном в руці підійшов прямо до мене і сказав: «Знаєте, я щойно написав вірша. Послухайте. Я вам його прочитаю...»

І в цьому — весь Присяжнюк (як з’ясувалося пізніше — це був саме він): безстрашний і простий, ясний і незрозумілий, філософ і дивак, наполегливий і ненав’язливий, закритий і відвертий. Вже тоді, при першій зустрічі, він повністю відповідав тому образу експресивного романтика, поета простої душі та творчої дивини, яким його описують в численних інтерв`ю. Спеціально для цієї статті я випросила в поета кілька рядків з того вірша, написаного на вечірній осінній терасі, і який, до речі, ще ніде ні разу не публікувався:

«Він понурився і, повернувшись, насліпо почовгав

У самотність сумну, зледенілу — як зранений стерх...

Намагатися марно звести хоч би щось із нічого,

Бо на голому камені навіть бур’ян не росте.»

Володимира Присяжнюка можна сміливо назвати одним із найбільш гастролюючих поетів Прикарпаття. Його стрічка Фейсбуку не втомлюється розповідати про нові і нові презентації, творчі зустрічі, географія яких зовсім не обмежується контурами нашої області (родом поет із Чернієва Тисменицького району). Присяжнюк — лицар поезії, який заслужив свого читача, здобув його, відвоював. Він є прикладом відданості обраній справі. І як кожна відданість підтверджується жертовністю, так і поет відкладає всі свої життєві клопоти заради можливості та нагоди зустрітися з читачем. Вже проведено десятки презентацій «Експресій» і ще десятки заплановано, але відкладено через карантин. Тому по його завершенні поцікавтесь, коли у Ваше містечко планує завітати поет, чи не з`явиться у Вас нагода пізнати його ближче. І переконаєтесь, що зовсім по-іншому читаються вірші, якщо Вам доводилось бачити і чути їх автора.

«Я для тебе знайду підсніжники

На галявині пізнього січня — 

Білі квіти на білому ліжнику, 

Диво з див, притягально-магічне.» 

Поет Присяжнюк подбав, щоб у кожній районній бібліотеці нашої області були його книжки, і навіть по кілька екземплярів. Це теж один із варіантів познайомитися з творчістю автора — прийти в бібліотеку. Та найдієвіше для душі — мати вдома книгу свою, непозичену. Тим більше, що придбати її не складно. Думаю, для цього достатньо лише написати в мережі Фейсбук Володимиру Присяжнюку (або надіслати листа йому на ел.пошту volodprys@meta.ua ). Реагує він миттєво, радо відповість Вам та допоможе придбати будь-яку з його книг. Кожна і з них стане окрасою Вашої домашньої книжкової полиці, однією лише обкладинкою створить неповторний колорит та атмосферу в домі. А якщо ж і наповнення сторінок оздоровлює душу, то ці прості доступні і випробувані на собі ліки я рекомендую кожному, хто здатний впустити поезію в своє серце. 

Книга Володимира Присяжнюка таки помічна, бо лікує від стресовості, суєтності, самотності, смутності, статичності, сутнівності та сумнівності.

«Серед статечності світу — 

Сутності сховане сяйво...

Слабне сполохане світло —

Стомлене сонце сідає.»

Мар’яна Гутич


Читайте також:

“Дві джезви”: Богдан Томенчук презентував свою нову книгу поезій (ФОТО)

Фотогалерея


13.05.2020 6958
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413