Податки у старому Станиславові

Сто років тому, як і сьогодні, галицькі підприємці нарікали на високі податки й неймовірно заплутану систему їх сплати. Хоч платили тодішні галичани до державної казни значно менше, ніж у наші дні. Але тоді мало не щодня можна було чекати податкових «сюрпризів», адже не лише держава, а й кожна провінція і навіть місто мали право вводити свої податки. Тож не дивно, що мешканці Станиславова реагували на зелені мундири податкових працівників, «як собаки на гицля».

Найбільше держава заробляла на продажі спирту

В Австрії, крім податків, які ухвалював центральний парламент та сплачували до державної скарбниці, були ще й податкові надбавки, які вводили крайові парламенти відповідно до потреб даної місцевості. Податкові надбавки також вводили місцеві органи влади, адже законодавство про місцеве самоврядування передбачало можливість встановлювати муніципальні надбавки до державних податків у разі дефіциту бюджету. Ці платежі стягували за допомогою місцевої скарбової дирекції. Станиславівська скарбова дирекція знаходилась у будівлі за сучасною адресою: вул. Грушевського, 31.

В Австро-Угорській імперії функціонували такі податки: земельний, будинковий, податок на особистий дохід, загальний податок на заробіток підприємств та від підприємницької діяльності, податок на ренту. Після податкової реформи в 1896 р. дещо змінили оподаткування доходу на заробіток від підприємницької діяльності. Платників податків поділили на 4 групи в залежності від суми сплачуваного податку.

До першої групи належали ті, хто платив більше 2 тис. корон у рік, до другої – від 300 до 2 тис. корон, до третьої – від 60 до 300 корон, а до четвертої належали дрібні підприємці, які платили менше ніж 60 корон у рік. Зазвичай цей податок складав не більше ніж 10% від загального прибутку підприємства. Його точну суму визначали податкові комісії, які формували в основному виборним шляхом, хоч деяких членів цих комісій призначали згори.

У Станиславові до них зазвичай належали відомі й авторитетні мешканці міста – наприклад, банкір Касель Кіслер, підприємець Бернард Габер, політик Едмунд Раух. В жовтні 1903 р. вибори до податкової комісії в Станиславові не обійшлися без скандалу.

Відомий лікар Володимир Янович відмовився приймати картку для голосування й легітимацію для участі у виборах, бо текст цих документів  склали лише польською мовою і не продублювали українською. Обурений лікар написав на документах українською мовою: «Не приймаю, бо польської не розумію».

Податок на особистий дохід громадян запровадили в Австрії в 1850 р. Наймані працівники сплачували від 1 до 10% зароблених коштів. Від цього податку звільнили офіцерів і солдат, чий дохід не перевищував 1200 корон у рік.

Існували також споживчі податки. Так, у 1881—1897 рр. у Галичині найбільшу суму складав податок на спирт – 33% від загальної суми споживчих податків. Значно менше державна казна отримувала від продажу м’яса –14%, пива – 5,2%, вина –1,5% і цукру – 0,6%. Варто зауважити, що Галичину вважали одним з найбіднішим регіонів Австро-Угорської імперії, тож її частка у загальнодержавній сумі податків була невеликою – близько 7%. Хоча станом на 1910 р. у Галичині мешкало понад 8 млн. чоловік, що становило 29% населення держави.

Собачий, патріотичний  та інші місцеві податки

Були й небанальні податки, які зазвичай вводили місцеві власті. Так, у Княгинин-Колонії в 1905 р. запровадили «собачий податок», який мусив сплачувати кожен власник чотирилапого улюбленця. Крім того, жителі цього передмістя Станиславова  сплачували додатковий податок на протипожежну охорону. Польська громада Станиславова ввела «національний податок», який сплачували всі поляки міста. Ці кошти спрямовували на різні патріотичні проекти. В 1901 р. ввели податок на залізничні квитки, який складав 12% від їх вартості.

У Станиславові станом на 1913 р. до найбільших платників податків у державну казну належали підприємці Іґнацій і Давид Гартенберґи, Дирекція залізниць, філія Іпотечного банку, спадкоємці друкарського магната Станіслава Хованця, Каса ощадності, підприємець Аба Мюльштейн, Міщанський банк, Залічковий банк і власниця фабрики спирту та дріжджів Бабетта Ліберман. В 1912 р. мешканці Станиславова сплатили до державної казни понад 607 тис. корон податків.Більшість мешканців Станиславова заробляли небагато і вважали податковий тиск надмірним. Тож час від часу в місті проводилися мітинги.

В серпні 1905 р. відбулася демонстрація проти місцевої надбавки до податку на особисті доходи громадян. Протестувальники направили листа до радника скарбової дирекції пана Юхманека, в якій висловлювали своє обурення. Свій протест жителі міста виражали й за допомогою сатири. «Податкові службовці в зелених уніформах, які час від часу ходять по хатах, викликають у пересічного мешканця міста таку ж реакцію, як у пса при вигляді гицля», – писала газета «Кур’єр Станиславівський» у 1906 р..

Товариство захисту законних прав платників податків

У 1903 р. у Львові  заснували  Товариство захисту законних прав платників податків. Одразу ж запрацювала його філія в Станиславові. В 1905 р. відбулися перші збори членів цього товариства, чий офіс знаходився на вул. Газовій, 65 (тепер вул. Дністровська), а згодом відкрили на вул. Заболотівській, 30 (тепер вул. Василіянок). Метою діяльності товариства було представлення інтересів платників податків у різних офіційних інституціях, надання юридичних консультацій та допомога в заповненні різної податкової документації. Такі послуги товариство надавало лише своїм членам, причому за дуже низьку оплату. Вступити до товариства міг кожен платник податків, сплативши одну корону вступного внеску і далі по дві корони щороку. Головою станиславівської філії товариства став Станіслав Бурнатович,  який довший час працював директором Залічкового банку.

Як повідомляє преса, у Львові це товариство налічувало 1210 членів, у Станиславові – 591. Станиславівська філія товариства домоглася позитивного результату в розгляді 912 справ, що стосувалися порушень прав платників податків. Навіть у Львові ця цифра була значно меншою – там успішно завершили тільки 420 справ. Товариство не лише дбало про захист прав платників податків у судах і представляло їхні інтереси у скарбовій дирекції, а й друкувало корисну інформацію в пресі. В липні 1904 р. за ініціативою товариства в газеті «Кур’єр Станиславівський» з’явилася стаття, присвячена податковим правам домовласників. В ній наголошувалося, що власників нових будинків можуть  звільнити від державного будинкового податку аж на 12 років, якщо вони  подадуть відповідні документи не пізніше ніж через 45 днів після фактичного завершення будівництва.

Податкові порушення

На жаль, законодавство й методи ведення справ на початку ХХ ст. не завжди сприяли підприємцям, які бажали заробляти чесним і законним способом. «Кур’єр Станиславівський» у 1911 р. повідомив, що в місті склалася ненормальна ситуація з шинкарями. В ті часи підприємець, який прагнув відкрити шинок, повинен був отримати концесію – документ, який надавав йому дозвіл на цю діяльність і окреслював його права і обов’язки. Крім того, такий легальний шинкар мусив платити немалі податки. Однак у місті відкривали й нелегальні шинки, чиї власники не отримували концесію й не платили податків. Звичайно, вони могли продавати їжу й напої за нижчими цінами, ніж чесні шинкарі. Нелегальних шинкарів штрафували, але штрафи були невеликими, і вони їх легко собі відшкодовували. Такий стан справ викликав обурення не лише у порядних ділових людей, а й у всієї громадськості.

У квітні 1897 р. все місто сколихнула звістка про зловживання станиславівського податкового чиновника, які сягали великих сум. Місцеві жителі просили його заплатити податки від їх імені, щоб довго не чекати, а він видавав їм підроблені квитанції й забирав гроші собі. Пікантності ситуації додавало те, що цей молодий чиновник був сином дуже впливової особи й походив з відомої і заможної родини. Поки його зловживання не були виявлені, він устиг зробити непогану кар’єру і став податковим ад’юнктом (помічником керівника), а потім і зовсім змінив місце служби. Його зловживання вийшли на яв через те, що на осіб, які просили заплатити від їх імені податки, наклали високі штрафи за несплату, тож вони взялися з’ясовувати цю ситуацію.

Великого галасу в місті наробив і судовий процес проти двох податкових працівників, яких звинувачували в численних службових зловживаннях. В 1905 р. на лаві підсудних опинилися міський податковий контролер Владислав Нойман і екзекутор Адольф Рубашевський, які займалися стягненням будинкового податку. Міська рада Станиславова ухвалила створити спеціальну комісію, яка б ретельно дослідила всі документи, що стосувалися цієї справи. Згодом усі матеріали справи  передали до прокуратури.

В давній міській пресі можна знайти немало обурень щодо «податкового зашморгу», яким душила галичан австрійська влада. Але ці закиди зовсім не підтверджуються статистичними даними, які доводять, що галичани до австрійської казни платили податків чи не найменше у всій державі, натомість міські та крайові власті постійно просили у Відня дотації та допомоги і нечасто отримували відмову. Тож, на жаль, Галичина у складі Австро-Угорської імперії була бідним і дотаційним регіоном, який потребував підтримки зверху.

Олена БУЧИК, ЗК


01.04.2018 Олена БУЧИК 3332
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410