«ПИТКИ І КАЗНІ»

Лесь Подерев’янський помітив, що найбільше людей цікавлять «питки і казні». В часи середньовіччя така цікавість задовольнялася дуже просто. Добрі парафіяни йшли на центральний майдан міста і кожного четверга (або понеділка, в залежності від уподобань бургомістра і магістрату) отримували свою дозу насолоди. Міській кат був героєм обговорень і пліток. Добродії збиралися за пивом і годинами сперечалися: правильно чи неправильно він відтяв голову ґвалтівникові К. або єретикові П. Чи не занадто високо кат піднімав сокиру, чи опускав її на карк злодієві під рекомендованим кутом, чи правильно падала голова у кошик і скільки секунд ще сіпалося тіло страченого. Кожна деталь мала значення. Кожен рух ката був сповнений глибокого змісту.

 

Жінки після страти годинами обговорювали  вік і вроду страчених, його останні слова і ту жлобську сукню, у котрій пані бургомістрова зволила споглядати страту. Жінки збуджувалися і сварилися. Містечко жило стратами, як тепер живе телевізійними серіалами про товстопику Марусю і вилицювату Єфросінію. Поети складали присвяти вправному катові, а дівчата мріяли про ніч із цим м’язистим і безжальним героєм їхніх сексуальних марень.

 

…Людина хоче заглянути до безодні. Не просто до безодні, а до найтемнішої безодні мук і страждань. Людській психіці притаманно встановлювати «межі можливого» і уявляти себе присутньою на цій межі. Це такий собі різновид «малого психічного мазохізму». Спеціалісти стверджують, що подібні «вправи уяви» надзвичайно корисні. Вони буцім то «розвантажують» психіку від дрібних побутових негараздів. Людина ніби каже собі: «От я зараз мкнуся на те й на те. Але ж які це все дурниці порівняно із проблемами тих, котрих в давні часи підсмажували на грилях і віддавали на поживу левам!»

 

Одного разу прийшлося пити в компанії, яка обговорювала «питки і казні». Така пішла тема. Щодо «найжахливішої страти», то в розмові  висувалися різноманітні рейтингові версії. Спочатку претендентом на «найжахливішу страту» стало латиноамериканське закопування людини в мурашник з великими рудими амазонськими мурахами. На жахливості такого закопування наполягала одна з присутніх дівчат, яка казала: «Ви уявіть собі, як ті величезні мурахи відгризають від вас своїми гострими щелепами шматочок за шматочком, залазять вам у всі дірки, потрапляють до стравоходу і кусають, кусають, кусають. Бррр!»

 

 Потім інша дівчина, наснажена міцним лікером, згадала про повільне занурення у десятипроцентний розчин плавікової кислоти (це, здається, з якогось американського трілеру). Третя дівчина десь прочитала про міцне прив’язування живої людини до трупа. Всі присутні, як і очікувалося, виявилися неабиякими знавцями цікавих способів  закатруплення. Особливо відзначились юні дівчата. Кожну з них можна було би сміливо призначити тренером на курсах катів-чайників.

 

Але врешті-решт перемогу здобула древня іранська страта «дерев’яне корито», що згадується часто-густо в хроніках царів з династії Ахеменідів. Страчуваного древні іранці забивали до масивного дерев’яного корита, залишаючи відкритими голову, руки і ноги. Потім виставляли усю цю «інсталяцію» на відкрите місце.

 

Цим місцем традиційно був верхній майданчик невисокого круглого палацевого бастіону в Сардах, яку давньоіранські дотепники називали Веселою вежею. Під вежею знаходилася величезна помийна яма, куди палацеві слуги скидали сміття. Тому над майданчиком завжди кружляли полчища величезних гнойових мух. Вони обліплювали тіла катованих на вежі (розп’ятих, колодників, забитих у «корита»), заподіюючи їм своїми укусами і відкладанням під шкіру личинок неймовірних страждань.

 

Забитого в «корито» добре годували. Виділення поступово заповнювали простір між тілом нещасного і коритом. У них заводилися хробаки і комахи. Інші комахи, притягнуті смородом, атакували відкриті частини тіла. Мухи відкладали яйця в очі, а ящірки відгризали шматочки шкіри. Іноді цар приходив на місце страти і випорожнювався на лице катованого. Якщо таким способом страчували невірну царську наложницю (що, утім, траплялося досить рідко, бо царі були люди щедрі), то до місця страти з гарему приводили інших дружин і наложниць монарха і змушували їх кістяними голками розколупувати рани і виразки забитої в «корито» дівчини, вкладати у виразки личинки комах і всіляко знущатися з катованої. Це зміцнювало солідарність жіночого колективу, хоча й віддаляло світлий день звільнення жінок Сходу від фалократії.

 

До речі, про фалократію. Найкреативніша з гаремних дівчат, яка придумувала нове оригінальне знущання над страчуваною, отримувала від царя коштовний подарунок. Одна така вигадниця, царська наложниця по імені Арандара, запропонувала покласти в рот зрадниці відрізаний фалос її коханця, нафарширований живими павуками і пришити його до губ катованої до того часу, поки той фалос не згниє разом із губами. Цар був у захваті і подарував Арандарі золотий браслет, усипаний коштовними сапфірами. Цю популярну на Древньому Сході історію найбільш докладно переказує придворний ерудит царя Селевка Четвертого (187-175 до н.е.) Амарій Граматик у прецікавому збірнику історичних анекдотів. В ті часи такі «повчальні історії» записували навіть до збірок шкільних диктантів. З педагогічною метою, зрозуміло.

 

Страта в «кориті» тривала тижнями. Одна з нелегендарних історичних зрадниць (невірна дружина великого царя царів Дарія Другого п’ятнадцятирічна Нарса, родом з Вірменії, дівчина виняткової навіть для ахеменидських гаремів вроди) прожила у власному гівні довгих чотири місяці. Її стогони і лементи викликали сльози навіть у катів. Коли вона перестала дихати, у мертвому тілі колишньої красуні знайшли гніздо отрутних багатоніжок, а кістки були покриті зеленим гноєм, у якому повзали величезні хробаки. Уся її шкіра згнила під шаром випорожнень, а м’язова плоть почорніла. Можна лише здогадуватися про той «виховний вплив», який ця страта мала на інших царських жінок. Може в таких «веселих вежах» і знаходилося джерело високої моральності людства в добу давніх імперій? Тепер моральність вже не та…

 

Отакі страшні речі, малята, творили з людьми безжальні деспоти Стародавнього Сходу. Це, між іншим, привід ще раз подякувати Богові, що живемо за гуманної доби. Та ще й у мирній демократичній країні, де поки що не збудована Весела вежа. Поки що.

 

Я з цього щиро тішуся. А ви?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3405
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5637

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3850 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5414