Підвищена температура тіла – ознака хвороби?

Луговська Ольга Василівна – сімейний лікар, заступник головного лікаря медичного центру «Оксфорд Медікал»

Здається, ніби карантин триває цілу вічність. Увесь цей період є великим стресом для кожного, який так же негативно впливає на наше самопочуття. Інколи ми неправильно розуміємо наш організм і нам здається, що у нас проблеми зі здоров’ям. Під час простої перевтоми одразу починаємо міряти температуру і починаємо пити всі відомі нам ліки-порошки.

Але чи завжди дещо підвищена температура тіла свідчить про наявність захворювання? Розглянемо це питання детальніше.

Якою є нормальна температура тіла?

Насправді, відомі нам цифри «36,6» - це своєрідний еталон. В нормі температура тіла людини коливається у різних межах на різних ділянках тіла. На температуру тіла впливає, до речі, також вік і певні індивідуальні особливості людини та навіть пора дня.

Нормальні показники температури тіла людини коливаються в межах 36,2-37,2°С. Тобто, наскільки ви розумієте, 37,1°С – це не ознака хвороби! І, до речі, температура 37,0-37,2 може бути постійною у багатьох людей, і вони можуть цього навіть не відчувати.

Зверніть увагу, що у різних ділянках нашого тіла температура може суттєво відрізнятися в один і то самий час. Приклад ви можете побачити на ілюстрації.

У яких випадках підвищення температури тіла є нормою?

Зміна температури тіла у бік підвищення може також тимчасовим явищем, яке є фізіологічним, тобто нормальним, у таких випадках:

  • Після прийому їжі (особливо вуглеводів та висококалорійної їжі).
  • Після певних тривалих фізичних навантажень. Під час активного руху посилюється кровообіг, розширюються кровоносні судини і артеріальна кров посилює віддачу тепла у тканини. Показник повертається до норми приблизно через 1-2 години після припинення фізичної активності.
  • Під час овуляції у жінок. Триває підвищення приблизно на 1°С майже до початку менструації.
  • Після прийому деяких лікарських засобів. Тому рекомендую завжди уважно читати інструкцію до ліків.
  • Під час стресу. При сильному емоційному напруженні виникає викид адреналіну, який може короткочасно посилити ЧСС, частоту дихання і незначно підвищити температуру тіла.
  • У вечірню пору. Добре коливання температури до 0,5°С – це норма. Найнижчою є температура тіла приблизно у 4 годині ранку, найвищою - 17-18 година.
  • Після тривалого перебування у задушливому приміщенні або під сонцем. Межа «норми» у даному випадку є дуже крихкою, адже при перебуванні організму в умовах високої температури може виникнути тепловий удар, а це вже зовсім інша історія.

Коли підвищення температури тіла є симптомом захворювання?

Якщо ви добре ознайомленні з особливостями свого організму і знаєте, що в нормі у вас температура тіла не досягає показника вище 36,7-36,8°С, тоді варто звернути увагу на те, чи не свідчить її підвищення про патологію. Якщо окрім підвищення температури турбують будь-який з супутніх симптомів, таких як озноб, ломота в тілі, недомагання, втрата апетиту, втрата нюху та смаку, то варто одразу звернутися до лікаря. Дані симптоми супроводжують респіраторні інфекційні захворювання, які можуть ускладнитися бронхітами та пневмоніями.

Також підвищення температури тіла разом з диспепсичними явищами (нудота, блювання, пронос) є сигналом харчової токсикоінфекції, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Розглянемо також випадок, коли пацієнта не турбують жодні зміни в організмі, тільки незначне підвищення температури тіла, яке триває понад тиждень. У даному випадку цей симптом свідчить про:

  • порушення імунної відповіді;
  • схильність до розвитку системних захворювань сполучної тканини: системні васкуліти, аутоімунні захворювання, артрити та артрози різної етіології;
  • хронічні захворювання будь-якого ґенезу;
  • туберкульоз;
  • інфекції сечовивідних шляхів;
  • захворювання щитоподібної залози, наднирників.

Не варто вгадувати та прогнозувати свій стан. Зверніться одразу до лікаря, який дасть вичерпну детальну інформацію про причини та особливості підвищеної температури тіла і звісно ж надасть вам необхідну медичну допомогу! Для запису на прийом лікаря-терапевта телефонуйте за номерами: +38067377299 та +380503777299.

Будьте здорові!


30.09.2020 7818
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413