Підсумки тижня. Популізм на прапорах

 

«Совкові» вихідні позначились кефіром, вилитим на Петра Симоненка під час першотравневого мітингу та судовим тріумфом Фірташа, змальованого командою фахових юристів ледь не жертвою політичних переслідувань з боку «світового зла» уособленого США, які вимагали екстрадиції українського олігарха через бізнес оборудки. В Івано-Франківську ж впевнено тримався політичний штиль на фоні традиційних городніх робіт та пікніків початку останнього місяця весни, який спробувала розбавити ВО «Свобода» власною акцією проти підняття тарифів на комунальні послуги для населення.

Недільне акція «свободівців» мала типовий характер: активісти з районів, місцевий актив плюс члени молодіжного партійного крила, які виконували роль прапороносців. Та й спікери традиційні. Єдина цікавинка – лівацькі гасла, використані «свободівцями» на кшталт: «Чим вищі тарифи, тим багатші олігархи!» На це можна дивитись під різними кутами. З одного боку населення не задоволено підняттям тарифів й «Свобода» як все ще одна з провідних політичних сил Прикарпаття, виражаючи волю мешканців краю та будучи фактично опозиційною до київської влади, має бути рупором протестних настроїв. З іншого – використання правими лівих гасел є сумним виразом тенденції підім’ятих під владу профспілок. Недільна акція мала бути аж ніяк не партійною…

«Профспілки проти передачі народної власності у відомчі руки», «Позиція профспілок: потрібно зберегти санаторно-курортне лікування і дитяче оздоровлення», «Профспілки будуть послідовно боротись за реалізацію вимог трудящих», - відносно свіжі заголовки новин з веб-сайту Федерації профспілок України, а разом з тим круглі столи з урядовцями, практику яких заклав ще минулий голова організації, ставленик регіоналів Василь Хара. Кажуть, з того часу там небагато помінялось, окрім портретів Президента в кабінетах керівників.

Наприкінці минулого року вчительська профспілка Івано-Франківська змогла організувати більш-менш пристойну акцію під стінами ОДА з чітким висловленням вимог. Саме акцію, бо захід пройшов в позаурочний час тому не претендував на статус страйку як тоді написали деякі наші ЗМІ. Голова Івано-Франківської профспілки працівників освіти Анна Гривнак цілком могла б не дозволити підходити до мікрофона Руслану Марцінківу, який на той час вже активно вів мерську виборчу кампанію. А так отримали знову акцію з не зовсім чітким соціальним забарвленням, мікс політики і соціалки, що вигідно перш за все політикам, а вже потім решті громадян.

Натомість на рівні тієї ж обласної ради після голосування за дозвіл розробки для компанії «Chevron» на території Івано-Франківщини сланцевого газу (коли до слова та ж  фракція «Свободи» була відсутня на сесії, начебто, щоб уникнути спекуляцій щодо корупційної складової голосування) жодних важливих енергетичних питань не ухвалювалось. Немає дієвих програм енергоефективності, немає податкових пільг для підприємців, які погодяться використовувати енергозберігаючі технології – нема й мови про зменшення використання енергетики , а відтак зміну тарифної сітки.

Якось забув написати, що на згадану недільну акцію «Свободи» в Івано-Франківську завітав Олег Тягнибок. Втім його спіч не викликав особливо зацікавлення мешканців та гостей міста. До сцени підійшло кілька десятків людей, та не більше. Звісно, це суб’єктивно, але важко зрозуміти навіщо Тягнибок, наприклад, говорив про Одеський припортовий завод в Івано-Франківську, коли згідно з урядовими планами, вже цього року уряд планує виставити на приватизацію франківський локомотиворемонтний завод, в зв’язку з цим деякі працівники можуть втратити роботу (а може й не деякі…) Люди люблять слухати про близькі і важливі для них речі не залежно чи готуються на місцевому рівні партійні аналітичні довідки для виступів політиків з Києва.

Громадський люстраційний комітет створив онлайн-реєстр осіб, які підлягають люстрації. Він містить інформацію про чиновників, яким багатостраждальним законом «Про очищення влади» заборонено обіймати посади в органах державної влади протягом 10 років. При цьому фактор заяви на звільнення очевидно не враховувався. Цікаво, що від Івано-Франківщини там можна знайти прізвища 42 осіб, більшість з яких працювали головами районних адміністрацій за президентства Януковича як ось багаторічний голова Тлумацької РДА Василь Сенів чи колишній очільник Косівської РДА Ярослав Шинкарук. Також там можна знайти прізвище Петра Шкутяка, який очолював Долинську РДА за двох президентів (вересень 2009 – листопад 2011), хоч він й звільнився за власним бажанням задовго до подій Революції гідності та, як кажуть, під «роздачу» потрапив.

Однією з скандальних повідомлень тижня стала новина, яку поширив сайт «Галка» щодо кримінальної справи проти колишнього голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка та Василя Бруса за фактом зловживання владою. Начебто, йдеться про ймовірне зловживання з використанням державних коштів на території «Синьогори» в селі Гута. Справу, закриту десять років тому, почали переглядати через можливу необ’єктивність розслідування. Важко повірити, що реальне розслідування з залученням матеріалів та свідків таки буде вестися. Надто вже міцно пустив коріння на Прикарпатті сам Вишиванюк, який залишився чи не єдиним головою Івано-Франківської ОДА з часу проголошення Незалежності, що залишив помітний слід в розвитку області. Подейкують, що навіть зараз Вишиванюк, який не так вже давно говорив, що працюватиме з Віктором Януковичем до 2020 року, через наближених людей в чиновницькому апараті  точково впливає на процеси в області.  

Окремо хочеться привітати іванофранківців з Днем міста! З нагоди свята хочеться побажати мешканцям міста віри у власні сили та віри в те, що завдяки спільним зусиллям та адекватній міській владі Івано-Франківськ в майбутньому по-справжньому розкриє власний потенціал.

 

http://ankontr.if.ua/?page=digest&p_id=47904


08.05.2015 Василь Кедик 1649 0
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413