Підсумки року на Прикарпатті: смертність та аварійні ситуації на дорогах

У 2021 році кількість аварій в Україні зросла приблизно на 20%. Так, на Прикарпатті щодня трапляється у середньому 12 дорожньо-транспортних подій.

Водночас на українських дорогах в середньому кожні три хвилини трапляються дорожньо-транспортні пригоди, кожні п'ятнадцять хвилин травмується одна людина, а кожні три години одна людина гине.

Пік аварійності в Івано-Франківській області припадає на 15:00 годину, а найбільша кількість дорожньо-транспортних подій з постраждалими — на 18:00 годину.

Відповідну статистику журналістці Фіртки надали у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області.

Так, від початку року в області зареєстрували 4 086 фактів дорожньо-транспортних пригод, з яких 114 – зі смертельними наслідками. Найбільше аварій цього року трапилось у серпні — 452.

За майже дванадцять місяців 2021 року на дорогах Івано-Франківської області під час аварій травмувались 118 дітей, серед яких 31 — отримала тяжкі травми, а шість — загинули.

Одна з аварій, у якій загинула дитина, трапилась на початку цього року. Зокрема, дорожньо-транспортна пригода трапилась у селі Красноїлля 14 січня 2021 року о 18:50 годині. Правоохоронці встановили, що водій автомобіля «Citroen Jumpy» не впорався з керуванням та з'їхав у кювет. Внаслідок цього транспортний засіб перекинувся.

У салоні, крім водія, перебували троє пасажирів — жінка та двоє малолітніх дітей. Усіх потерпілих госпіталізували з місця події. Семирічна дівчинка від отриманих травм загинула в кареті швидкої допомоги.

Через два дні, 16 січня, на Прикарпатті загинула десятирічна дитина.

Нещасний випадок трапився о 20:00 годині у селі Космач. Як встановили правоохоронці, 29-річний місцевий мешканець, керуючи квадроциклом «Suzuki» та рухаючись ґрунтовою дорогою, не впорався із керуванням, внаслідок чого відбулося перекидання транспортного засобу.

У результаті аварії 10-річний пасажир від отриманих травм помер дорогою до лікувального закладу в кареті швидкої допомоги. Водія перевірили на стан сп’яніння — тверезий.

За фактами цих дорожньо-транспортних пригод розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. 


Як зазначили у поліції області, найбільше зростання загальної кількості аварій на вулично-шляховій мережі області зафіксували Рогатинське відділення поліції №4, Яремчанський відділ поліції №1 та поліція Верховинського району.

Так, цьогоріч вночі 7 липня у Яремче трапилась масштабна смертельна аварія, у якій загинули водій і троє пасажирів.

Зокрема, автомобіль «Volkswagen Tiguan», рухаючись у напрямку Микуличина, на заокругленій ділянці дороги не справився з керуванням і злетів з дороги в урвище. Внаслідок аварії автомобіль перекинувся на дах.

У поліцію повідомлення про аварію надійшло об 11:45 годині від місцевої мешканки, яка виявила перекинуте авто.  Слідчі встановили, що автівкою керував 29-річний мешканець Кропивницького. Від отриманих травм молодий чоловік та троє пасажирів автомобіля померли на місці події. В салоні виявили тіла 29-річної мешканки Кропивницького, 37-річного і 38-річного чоловіків, мешканців Яремче.

За фактом дорожньо-транспортної пригоди правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України.

Крім того, у вересні 2021 року на Прикарпатті вводили план «Перехоплення». Зокрема, тоді у Рогатині водій на смерть збив 56-річного велосипедиста та втік з місця пригоди.

Як стало відомо, потерпілий, мешканець села Бабухів, рухався узбіччям дороги в напрямку Рогатина, коли на нього наїхала автівка. Від отриманих внаслідок удару травм чоловік помер на місці події.

Вже за декілька годин вдалося встановити, що транспортний засіб перебуває у Львові. На авто були характерні пошкодження. 40-річного водія супроводили для встановлення обставин у відділ поліції.

Також, на початку грудня сталася смертельна аварія у селі Верхній Ясенів Верховинського району. Слідчо-оперативна група встановила, що 29-річний водій «Volkswagen Passat B6» наїхав на чоловіка, який переходив дорогу у невстановленому місці. 74-річний пішохід від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці події. Водія поліціянти перевірили на стан сп'яніння – тверезий.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України.


Водночас, як кажуть правоохоронці, значна кількість аварій трапилась на автодорогах міжнародного та національного значення, а саме: Н-09 «Мукачево – Івано-Франківськ – Львів» (через Рахів) та Н-10 «Стрий — Івано-Франківськ — Чернівці — пропускний пункт Мамалига».

Так, на початку цього місяця, 3 грудня, на ділянці автодороги Н-10, між населеними пунктами  Коломия та  Матеївці, 49-річний водій автомобіля «Mazda» виїхав на смугу зустрічного руху, де не зміг уникнути зіткнення із зустрічним автомобілем «Renault Kangoo», яким керував 35-річний мешканець Матеєвецької територіальної громади.

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій «Renault Kangoo» помер в лікарні. Окрім того, до медзакладу госпіталізували 41-річну пасажирку, 16-річного пасажира та  керманича «Mazda». Травми отримала також семирічна дівчинка, яка перебувала у «Renault Kangoo».  

Водія «Mazda» перевірили на стан сп'яніння, він був тверезим.

Заразом масштабна аварія за участю чотирьох транспортних засобів на автодорозі Н-09, між селами Угринів та Ямниця Івано-Франківського району, трапилась 29 серпня.

Під час дорожньо-транспортної пригоди зіткнулись чотири авто. Як встановили, водій «Daewoo Lanos», рухаючись у напрямку Галича, виїхав на смугу зустрічного руху, де в лівій смузі зіткнувся з автомобілем «Volkswagen Passat В5».

Надалі автомобіль «Volkswagen Passat», розвертаючись проти годинникової стрілки, зачепив автобус без пасажирів «Bova», який рухався в правій смузі та в попутному з автомобілем «Volkswagen Passat» напрямку. У цей час автомобіль «Daewoo Lanos» відкинуло на праву смугу напрямку руху, де він врізався в автомобіль «Volkswagen Passat B6».

Внаслідок аварії 36-річний водій «Daewoo Lanos» помер від отриманих травм у медзакладі, а 31-річний водія «Volkswagen Passat В5», мешканця Коломийщини, доставили у лікарню з численними травмами. Йдеться про працівника поліції одного із підрозділів ГУНП в Івано-Франківській області, який перебував поза службою і був тверезий. Також незначні тілесні ушкодження отримала 24-річна пасажирка «Volkswagen Passat В5».

Поліціянти перевірили на стан сп’яніння й 24-річного водія «Volkswagen Passat B6» і 51-річного водія автобуса, вони тверезі. За фактом аварії розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України.


Загалом за рік кількість аварій на дорогах Івано-Франківської області знизилась. Відтак, у 2021 році зареєстрували 3 511 фактів дорожньо-транспортних подій, що на 577 менше, ніж за аналогічний період 2020 року.

У своїй більшості аварії виникають через порушення водіями правил дорожнього руху. Зокрема, перевищення дозволеної швидкості руху, порушення правил маневрування, недотримання дистанції, обгони, порушення правил проїзду перехресть і виїзд на зустрічну смугу, керування транспортом у нетверезому стані, а також — нехтування водіями елементарними засобами безпеки, такими як пасок безпеки.

У 2021 році за статтею 130 КУпАП (Керування транспортним засобом особою, що перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції) склали 3 580 протоколів.

Так, декілька днів тому, 21 грудня, о 2:45 годині в Івано-Франківську, на вулиці Надрічній, трапилась смертельна аварія за участю нетверезого керманича.

Як встановили, водій автомобіля «BMW 320» не справився з керуванням, не врахував дорожню обстановку та виїхав за межі проїзної частини дороги ліворуч. Надалі авто в'їхало у будівлю на залізничному переїзді та перекинулося.

Внаслідок аварії у лікувальному закладі помер пасажир — 24-річний громадянин Азербайджанської Республіки, а також травмувалася 21-річна пасажирка. 26-річний водій, мешканець Івано-Франківська, отримав легкі тілесні ушкодження.


Зауважимо, що оскільки перевищення дозволеної швидкості руху водіями є однією з найчастіших причин дорожньо-транспортних пригод, то запуск системи автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху в Івано-Франківській області покращив ситуацію щодо аварійності та смертності на дорогах.

В Україні офіційний запуск системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху відбувся 1 червня 2020 року. Зі списком їхнього розміщення можна ознайомитись на сайті МВС.

Наразі ці камери автоматично фіксують лише перевищення швидкості, проте пізніше система почне фіксувати й інші порушення – наприклад, проїзд на червоний сигнал світлофора, порушення правил зупинки чи стоянки, проїзд смугою для громадського транспорту, тротуарами, смугами зустрічного руху тощо.

Після фіксації порушення системою інформація надходить до центру обробки патрульної поліції, де розглядається правоохоронцем, який виносить постанову про штраф. Паперову постанову зі спеціальними елементами захисту надсилають власнику авто рекомендованим листом.

Постанова набуває чинності як з моменту її отримання порушником, так і в разі відмови її отримувати.


Взимку не рідко погіршуються погодні умови, видимість, дороги вкриваються ожеледицею, тому правоохоронці залишили рекомендації, як убезпечити себе та уникнути дорожньо-транспортних пригод.

Відтак, водіям радять краще скористатись громадським транспортом, якщо водійський досвід, стан автомобіля або погодні умови викликають сумніви.

Крім цього, поліціянти дають наступні поради:

– перевірте стан автомобіля: гуму, фари, склоочисники, акумулятор і роботу гальм на відкритому майданчику;

– водіть плавно, уникайте різких рухів кермом, рівномірно і зважено користуйтеся педалями;

– тримайте велику дистанцію і гальмуйте заздалегідь, обирайте безпечну швидкість;

– наближаючись до пішохідних переходів та місць розташування навчальних закладів, знижуйте швидкість до мінімуму;

– пам’ятайте про потенційно небезпечні ділянки на зимовій дорозі: перехрестя, нерегульовані пішохідні переходи, зупинки.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Підсумки року на Прикарпатті: чим обернувся 2021-й для бюджетів місцевих громад


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3655
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410