ПереБУДОВА

 

/data/blog/75933/2fdb1a1f7f316124b0282d3ddbec5e1d.jpg

 

Криза в економіці зіграє на руку великим будівельним компаніям, малі та середні введе у зону ризику.

 

Економічний спад  загальмував розгонисту ходу забудовників у Франківську, але не зупинив зовсім. Будівельні компанії не зменшили темпів роботи, однак інвестори принишкли в очікуванні формування нових «кризових» тенденцій на ринку. Чим зумовили його нинішній застій.

 

Передував цьому справжній бум квартирних продажів, що припав на кінець минулого року. Який цілком можливо повториться вже за кілька місяців, незважаючи на подорожчання будматеріалів, а отже і житла, з одночасним зниженням  купівельної спроможності населення.  

 

Пауза на ринку буде короткотривалою. Але підйом після сплячки очікуватиме не всіх гравців галузі. Під час кризи в Івано-Франківську зароблять та примножать потужності лише великі будівельні компанії-флагмани. Серед майже 800 зареєстрованих у місті експерти виділяють не більше десятка таких.  Ринок дрібних забудовників чекає різке звуження та нова хвиля будівельних аферистів.

 

Криза стимулює попит

Впродовж минулого року на будівельному ринку міста увиразнилася чітка тенденція: попит серед франківців на нерухомість зростав синхронно із хвилями девальвації гривні.

 

«У 2014 році їх було кілька, – розповідає ріелтор бюро нерухомості «Станіславська Світлиця» Михайло Савкін. – І кожна супроводжувалася тим, що люди не бажаючи чи не маючи можливості конвертувати свої гривневі заощадження у валюту, купували нерухомість».

 

Таким чином набувачі квартир спішно рятували від знецінення наявні накопичення, оскільки квартири в новобудовах продавалися в гривнях.

 

«Забудовники піднімали ціни, але вони все одно відставали за темпом девальвації. Тому протягом минулого року ми спостерігали кілька хвиль стрімкого зростання попиту на нерухомість у новобудовах», – констатує Михайло Савкін.

 

Криза дала імпульс підвищенню інтересу населення до придбання нерухомості. У вигідній ситуації опинилися заробітчани.

 

«Девальвація призвела до того, що ринок нерухомості Івано-Франківська в доларовому еквіваленті значно подешевшав, – зазначає голова Асоціації працівників будівельної галузі міста, директор будівельної компанії «Екстім» Роман Тимків.  – У еквіваленті євро чи долара квартири можна придбати за цінами, які були на ринку ще сім-десять років тому. Це стимулює попит в бік зростання, зокрема серед франківців, які працюють за кордоном і отримують зарплатню у валюті».

 

Місцевим забудовникам на руку зіграло падіння ринку нерухомості на сході України.

«Незважаючи на те, що на Сході ціни знизились практично до мінімуму, попит на нерухомість впав до нуля, – переконує експерт інформаційно-аналітичного центру будівельної компанії «Благо» Вікторія Вишневська. – За рахунок цього у західних регіонах попит навпаки зріс – люди із східних областей шукають безпечніші місця для життя, насамперед на Прикарпатті».

 

За рахунок переселенців дещо підвищився попит на вторинне житло, але «первинка» залишилася в фаворі. Локальний ринок нових квартир найбільш сприятливий для покупки бюджетного житла в Україні. Вартість квадратного метра в Івано-Франківську найдешевша серед обласних центрів (після росту курсу долара – 10-12 тисяч грн. за м.кв.). Навіть у порівнянні із Луцьком, Рівним чи Тернополем різниця у ціні може доходити до 50%.

 

«Загалом ціна у гривні на первинному ринку, порівняно із дореволюційним періодом, зросла майже вдвічі, – запевняє Михайло Савкін. – І ця ціна уже є остаточною, якщо не буде різких валютних рухів, нових податків чи законів».

 

Наразі, після буму, ринок переживає застій. На думку Романа Тимківа, це тимчасове явище. І через кілька місяців франківських забудовників знову очікує зростання  продажів.

 

«У населення відбувся «ціновий шок». Момент адаптації інвесторів – це питання декількох місяців, – впевнений Роман Тимків. – Люди, які працюють за кордоном, теж зайняли вичікувальну позицію, очевидно, сподіваючись на те, що ціни у валюті впадуть ще більше. На мою думку, цього не станеться, ціна і так гранично низька, і всі, хто вкладе гроші, не втратить».

 

В зоні ризику

За даними обласного управління статистики, на тлі загального зниження обсягів виконаних будівельних робіт за аналогічний період минулого року на 8%,  зведення житла пожвавилось більш ніж на третину. За словами начальника управління капітального будівництва м.Івано-Франківська Володимира Ковальчука, приріст ринку відбувся головним чином за рахунок великих будівельних компаній.

 

«Фірми, які є стабільними та мають великий оборот, не зменшують темпів роботи. Менші, які мають один-два будинки, починають зникати з ринку», – каже Володимир Ковальчук.

 

На думку чиновника, нинішня криза, як і минула 2008—2009 років, впорядкує ринок, відсіюючи слабких гравців. Але якщо попередня криза прибрала з галузі лише тих, хто непомірно підвищив ціни, не бажаючи знижувати власну рентабельність, або через інші обставини збанкрутував, то сьогоднішня ситуація значно не сприятливіша.  Економічні реалії ставлять під удар в першу чергу малі та середні будівельні компанії. Окремі підрядники, які торгують недорогими квартирами, після знецінення гривні та подорожчання будматеріалів можуть опинитися у ситуації, коли  добудувати вже розпродані будинки будуть просто не в змозі.

 

«Новобудови на стадії будівництва будуть дорожчими відносно старих цін у гривні, тому попит на них буде менший, – вважає Михайло Савкін. – Плюс політичні ризики, відсутність в інвесторів певності. Реакція населення буде абсолютно пропорційна до політичної ситуації».

 

На гребені «кризової» хвилі, як і в 2008 році, можуть опинитися будівельні аферисти чи компанії, які будуть залучати клієнтів, пропонуючи демпінгові ціни, прогнозує Володимир Ковальчук.

 

«Якщо середня ціна 10 тисяч грн., вони будуть пропонувати стару ціну –  4 тисячі. Але за умови передоплати не менше 60%. А договір сформулюють таким чином, що після його підписання людина-інвестор залишиться безправною», – застерігає чиновник.

 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ, ЗК


Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

926
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1914
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2784
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3411
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3646
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6805 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3830

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5641

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6755 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7603
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2431
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4695
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5089
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

449
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

917
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1785
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3372
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

893
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1756
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3665
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3856 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5420