Особливості національної помсти (фото)

 

 

...Хочу нагадати одну американську історію. У містечку Ґренбі (2200 жителів), штат Колорадо, жив-поживав власник автомайстерні Марвін Гімейер. На біду, розташований поряд цементний завод Mountain Park Inc. вирішив побудувати нову лінію й почав скуповувати навколишні ділянки. Сусіди ремствували, але землю свою продавали. Один Марвін уперся. Коли його ділянка опинилася на «острові» серед землі Mountain Park, завод перекрив усі комунікації до будинку, ба, навіть, дорогу.

 

Гімейер купив списаний бульдозер Komatsu D355a (за іншою версією - Caterpillar D9), реставрував двигун та спробував прокласти дорогу сам. Але Ґренбістська міська адміністрація, що дозволила цементному заводу розширювати виробництво, наклала заборону. Газова компанія «Iksell Energy» відмовилася заправляти кухонні газові балони. В банку прискіпалися до оформлення іпотечного кредиту й погрожували відібрати будинок-майстерню, до якого раптом виник непересічний інтерес у податкової, пожежної інспекції й санепідемнагляду (вам це нічого не нагадує?)

 

Остання інстанція навіть виписала штраф у $2500 за «резервуар, що не відповідає санітарним нормам», чудово знаючи, що під’єднатися до каналізації Марвін не міг, бо завод не дозволяв рити канаву по своїй землі. Суд проти Mountain Park Химейер програв. Йому відрізали світло, воду й запломбували майстерню.

 

4 червня 2004 року громадянин США Марвін Джон Гімейєр вийшов на стежку війни проти Сполучених Штатів Америки.

  

Дрібниці, що цього дня (1776) була підписана Декларація незалежності. Цього дня (1886) в містечку Прескотт, Арізона, американський ковбой Баффало Біл продемонстрував перше родео. І Баффало Хімейер таки показав родео.

 

О 14:30 за місцевим часом месник виїхав із гаража на бульдозері, тримаючи в руках список кривдників. Підсумок «родео на «Коматсу»: виробничі цехи і заводоуправління «Маунтайн Парк», приміщення пожежної охорони, товарні склади, будинки членів міської ради, офіс міськради, декілька будинків, що належали мерові, будівлі мерії, банку, газової компанії, редакції місцевої газети та публічної бібліотеки. На все пішло 1 година 20 хв. О 15:50 Хімайер взявся за магазин «Gambles», але на його танк звалився дах, і о 16:30 Марвін війну закінчив — бойова одиниця заглохла.

 

Не варто тільки сумніватися в майстерності месника. Виявляється, перед цим він півтора роки (!) таємно «готував» свій бульдозер, обшивши його бронею зі здвоєних листів сталі - 12 мм кожний - із сантиметровим прошарком цементу, встановивши по периметру телекамери, а в кабіну – монітори й холодильник. Ну і, звичайно, не забувши про запас їжі, протигаз, а також два «Ругери-223» і «Ремінгтон-306» з боєкомплектом.

 

Першими Гімейера намагалися зупинити шериф із помічниками. Потім - загін SWAT - поліцейського спецназу. Потім — підрозділ лісових єгерів. Але ні револьвери людей шерифа, ні М-16 і гранати «свапівців», ні штурмові гвинтівки єгерів — не змогли нічого поробити. «Кіллдозер», як назвали творіння рук Марвіна репортери, не зупинив ні скрепер, ні напакована вибухівкою машина. Коли ж наступного ранку поліція наважилася наблизитись до монстра, котрий не подавав ознак життя, і вирізала автогеном дірку (три заряди пластиду лише зіпсували повітря Ґренбі), то виявила, що останнім, прибереженим для себе, патроном Марвін Джон Хімейер відсалютував цьому мерзенному та продажному світові ще ввечері.

 

Місту було завдано збитків на $5 млн., Mountain Park Inc. - на $2 млн.; завод так і не отямився від помсти одинака і в решті-решт продав свою територію разом із руїнами...

 

«Поки народ дійсно ще може терпіти і «ще не вигострив сокиру», як говорив великий Кобзар,Україна дійсно в небезпеці. І її потрібно негайно рятувати», - мовиться в недавній заяві Партії регіонів, спричиненій нинішньою політичною ситуацією в країні.

 

Ох, ця ж мені горезвісна «сокира» Тараса Григоровича! Як давно востаннє «гострив» її український народ? За часів Коліївщини? Це ж як треба було довести цей народ! Сучасникам і не снилося...

 

Нинішній досвід свідчить, що українці вкрай неохоче вдаються не те, що до крайніх заходів стосовно захисту своїх прав, як народу, але навіть і в окремих випадках, в побутовому, так би мовити, варіанті. Всі ми чули про кровну помсту кавказьких горців, про італійську вендету, про американський суд Лінча, але чи багато ми можемо привести прикладів самосуду по-українськи?

 

Будь-яка держава відстоює свою монополію на насильство. Українській — хвилюватися не варто. Я довго шукав в кримінальному законодавстві статтю, що визначає покарання за самосуд, і не знайшов. Є лише стаття 356 КК (розділ «Злочини проти органів державної влади») про самоуправство, яким є «самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення яких-небудь дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством». Карається воно штрафом до п'ятдесяти не оподатковуваних мінімумів або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.

 

Уродженець Північної Осетії Віталій Калоєв втратив 1 липня 2002 року в авіакатастрофі над Боденським озером двох дітей і дружину. У 2004-му він убив в Цюріху винуватця - диспетчера Пітера Нільсена, відсидів чотири роки в тюрмі і 13 листопада 2007-го повернувся на батьківщину. Знаєте, як його зустрічали? Як вбивцю, що тільки-но відсидів своє? Із квітами і оваціями. І вже цього року його призначено на посаду заступника міністра з будівельної політики й архітектури Північної Осетії.

 

Цей приклад самосуду — можливо і не кращий. Але він сам проситься, бо наші Інтернет-форуми після чергової автокатастрофи, де фігурує п'яний вбивця за кермом і при грошах (посаді, погонах), буквально вибухають: «Та скільки можна!..», «Та я б!..», «Та лінчувати падлюку!..», «Та якби зі мною таке!..»

 

Пригадаємо резонансний випадок, коли у Харкові заступник керівника харківського ЗАТ «Автомар» Андрій Полтавець із 2,8 промілле алкоголю в крові убив своїм Mitsubishi L200 шістьох людей на трамвайній зупинці. Водії-свідки намагалися хоч б дати йому по пиці, але втрутилась міліція, котра потім ще й тримала “особливо завзятих” у відділку. «Самосудді» не мали рації? Мали. Менти перестаралась? Ні. Але мені чомусь здається, що ще років 100 літати над Швейцарією буде одне безпечне задоволення. Бо диспетчер не піде в робочий час хлебтати каву — йому Калоєв за спиною ввижатиметься.

 

Писати ж зараз мартиролог всіх безневинно в Україні вбитих, полеглих під колесами касти «недоторканних», чи яких обложили, як того американця — місця не вистачить. А, може, тому й не уривається цей ланцюг, що за спиною сідаючого напідпитку в авто «бонзи» не маячить який-небудь Василь Макуха, що розмазав по асфальту хоч одного безкарного вбивцю?

 

Українці найчастіше «мстяться» лише на форумах у Мережі та вдома під ковдрою. Постраждалі від вибуху газу жителі будинку №127 по вул. Мандриківській у Дніпропетровську — після болісних поневірянь і принижень «помстилися»... листом на ім’я Президента з проханням призначити контрольну комісію для перевірки розподілу добродійної допомоги.

 

Хоча, чого варта була одна тодішня заява тодішнього міністра надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, що 30 чоловік добровільно відмовились від компенсації за втрачене майно. УЯВИТИ українця, який відмовився від грошей за здохлу корову, - все одне, що побачити співвітчизника за важелями «Катерпіллера», котрий зносить до біса палац мера, проти якого міський голова Ґренбі – курдупель городній.

 

Ні, іноді, звичайно, нашого брата «пробирає». Були ж зафіксовані випадки приходу в податкову з бензином. 28.11.2003 один таки підірвав себе разом із прокурором Залізничного району Сімферополя гранатою РГД-43. Месник загинув на місці, прокурор зостався без обох рук. Чи взяти хоча б зі свіжого. Обслуговувані приватним ЖЕКом жителі колишнього Полтавського авіамістечка на зібранні задалися питанням: чому «обслуговування» полягає у відключенні електроенергії без попередження? І замкнули в ЖЕКу чиновників міськжилуправління, райвиконкому і директора приватної ЖЭ-контори, оголосивши їх заручниками. Так і проситься знамените Бендерівське: «Ех, набив би я вам пику, та, шкода, Заратустра не дозволяє!». Монтер дав «світло», і чиновники розбіглися по домівках ліпити свічки Заратустрі.

 

Не виключаю, читачі пригадають свої аналогічні випадки, про котрі я не чув, а органи – свої, що не ввійшли до офіційних звітів — про котрі не чув ніхто. Та все одно. Не «тягне» такий кримінал на подвиг Гімейєра, який довів усім козлам, що заважали американцю жити, що вони — НЕ ПРАВІ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Віктор Сльозко,

Братство


08.06.2012 991 5
Коментарі (5)

Українець 2012.06.08, 15:18
Ніщо не забуте, ніхто не забутий.
Льолько 2012.06.08, 15:35
Щира подяка автору за статтю.Суперактуальна!Яскравий приклад боротьби особистості із системою.Рекомендую прочитати всім чиновнико-депутатам та їх партійному оточенню.
Я 2012.06.08, 16:37
Можна і у нас подібним способом повирішувати купу проблем, якщо вже не одинаками-смертниками, то групою затятих (яких "дістали") на основі клятви між собою, та бути разом до кінця і при найменшій загрозі одному - швидко збиратись усім і діяти. А ще треба усім зрозуміти і вирвати у влади право на зброю для усіх адекватних людей. У Швейцарії у кожного бажаючого є серйозна зброя і ящик патронів у хаті - спробуй завоюй іззовні такий народ і спробуй владі зробити щось не в інтересах цього народу. Тому вони й одні з найбагатших на землі, а хтось думає, що вони по 20 годин тяжко працюють?!
ff 2012.06.11, 10:34
шановний Вітьок! було б непогано, якби ви ставили посилання на той сайт, звідки ви передрали цю історію разом з картинками- окремі речення збігаються один в один.За останній тиждень я вже втретє читаю цю історія на різних сайтах. Крім того, завдані збитки насправді не були такими нищівними - той же завод відновив лінію через декілька днів, переважна більшість будинків відремонтувала страхова, а представник заводу стверджувала, що Мартін погодився спочатку продати свою ділянку за 250 тис. дол, а згодом назвав цифру в 1 млн. це так штрихи до історії.
lulu 2012.06.11, 15:38
Взагалі , страх породжує повагу!!!! А тому треба добре пугнути зажерливих керівників та владних осіб, і не просто пугнути, а пугнути показово. Американці молодці, вони себе вміють відстоювати і підтримують один одного, а унас "моя хата з краю......"
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415