Оксана Савчук: Хочу, щоб Івано-Франківськ почули у Верховній Раді

Складно заперечити той факт, що за останні чотири роки Франківськ дуже змінився. Новий комунальний транспорт, дороги, велодоріжки, сквери, фестивалі міжнародного рівня. Це заслуга роботи команди міського голови Руслана Марцінківа. Сьогодні до Верховної Ради України від Івано-Франківська йде керівник депутатського корпусу Оксана Савчук. Це – ефективний представник команди Марцінківа.

Говоримо з Оксаною Савчук про депутатську діяльність, нову якість політики і навіщо у парламенті представник від Франківська.


З чого розпочалася ваша політична діяльність? Коли ви зробили перші кроки в політиці?

‒ Я була координатором і керівником осередку ВО «Свобода» у своєму рідному мікрорайоні «Каскад». Як сьогодні пам’ятаю, першим моїм заходом стало прибирання берегу річки Бистриці. Дуже переживала, чи будуть люди. Їх прийшло аж четверо. Це для мене було неймовірне щастя! Кожному учаснику вручила подяку, яку зробила власноруч.

Ви завжди були такою ініціативною?

‒ Ще зі студентських років. Спочатку мене обрали старостою. Оскільки у своїй групі я була єдина з Івано-Франківська, то й всіма організаційними моментами (поїздки, презентації книг, участь у заходах) також займалася. Змогла переконати одногрупників, що презентації – це цікаво. Тоді свою книгу «Інфекція» презентував наш викладач Степан Процюк. Софія Андрухович представляла свої перші літературні роботи. Ми ходили у популярну тоді серед молоді «Химеру».

На першому курсі вступила у «Пласт». Прийшла туди вже у дорослому віці. Доводилося оперативно відбути всі вишколи, щоб стати виховником.

Підтримка мешканців мікрорайону «Каскад» у 2010 році допомогла вам стати депутатом міської ради. Якщо порівняти два «Каскади» ‒ 2010 і 2019 ‒ щось змінилося?

‒ Можу сказати, що тепер – це два різні мікрорайони. За цей час тут з’явилася перша відпочинкова зона. То був унікальний у місті проект, який передбачав розділення територій відпочинку на прогулянкову, дитячу і спортивну зони. Над ним я працювала майже 5 років. Крім того, на «Каскаді» тепер є ще й три сквери: імені Івана Миколайчука, на Стуса і на Симоненка.

Тепер у місті є нова вулиця 24 Серпня, а пам’ятаєте, якою вона була раніше?

‒ Раніше то була не вулиця, а одна назва. Наша команда збудувала її з нуля. Сьогодні там є і тротуари, і місця для паркування, зупинки, освітлення, велодоріжки. Нею їздить новий комунальний маршрут №40. А ще якихось два роки тому таксисти відмовлялися туди їхати.

А яким ви бачите Івано-Франківськ через 10 років?

‒ Це велостолиця країни з розвиненою велоінфраструктурою. Відомий у світі культурний осередок у відреставрованому Палаці Потоцьких. Понад 150 автобусів на міських комунальних маршрутах. Це нові школи у мікрорайонах «Пасічна», «Каскад» та на вул. Мазепи. Новозбудовані сучасні садочки. Це Палац Спорту міжнародного рівня на Чорновола, розрахований на 5 тис. людей і перший у місті комунальний басейн для всіх вікових категорій на території ФОКу. І, звісно, міст на Пасічну, розвинені шляхопроводи, відновлені тротуари, пішохідні зелені зони та комфортні сучасні сквери.

У вас за плечима чималий досвід роботи в міській раді. Наскільки відчуваєте готовність бути народним депутатом України?

‒ Кожен рік депутатства давав можливість отримати нові знання. Доводилося писати нормативні акти, положення, рішення. Тепер відчуваю готовність спробувати свої сили і в законотворчій діяльності. Важливо, щоб у парламенті були люди з досвідом.

Ми вже показали в Івано-Франківську, що командна робота може бути дуже ефективною для цілого міста. Тепер час це довести і на всеукраїнському рівні

Ви ініціатор важливих для міста проектів. Звідки ідеї?

‒ Мене надихає наше місто і самі люди. Хотіла перетворити сірі стіни будинків на кольорові – так почали створювати мурали. І ось нещодавно ми відкрили в Івано-Франківську вже 19-ий мурал. Якщо раніше це були маленькі стіни, то зараз ми робимо масштабні малюнки на 9-типоверхівках.

У місті не було дитячої реанімації. Вирішили її створити. Закупили сучасне обладнання, облаштували кімнату для матері і немовлятка. Після того, коли дитинку виписують з реанімації, мама може з нею пройти реабілітацію в катамнестичному кабінеті. Єдиному, до речі, в цілій області.

Франківськ – те місто, де справді добре видно командну й дуже ефективну роботу.

‒ Як керівник депутатського корпусу, я відповідаю за непросту місію – роботу депутатів міської ради і діяльність ради. Створюю так званий міст порозуміння на місцевому рівні між міським головою, виконавчим комітетом і депутатським корпусом. Вірю, якби у нас було таке ж порозуміння, як у Франківську, на державному рівні, то ми змогли б побудувати й ефективне управління державою.

Нашому місту не вистачає реального лобіста у Верховній Раді. Хочемо, аби Франківськ не оминали при розподілі державних субвенцій і державних коштів на медичне обладнання, ремонт доріг, будівництво садків і шкіл. Важливо, щоб Івано-Франківськ почули у столиці.

Новий парламент потребує сміливих політиків, які не будуть боятися говорити правду і те, у що вони справді вірять. Політиків, які не соромляться українських традицій, мови і культури, а цінують їх і поважають.

Міцна родина – міцна країна. Як прищеплювати любов до власних традицій, культури і мови?

‒ Кожен має починати з себе. Ми, наприклад, з чоловіком Андрієм маємо чудову традицію – сімейні подорожі Україною. Постійно беремо з собою в мандри сина, ще з його піврічного віку. Відвідуємо разом Карпати, старовинні замки України або ті місця, де від замків залишився один камінь.

Та ми однаково туди їдемо, щоб показати сину історію свого краю, своєї країни. Відвідали Дністровський каньйон, буваємо у старовинних церквах. Якщо ми хочемо ростити дітей патріотами, то варто це робити з самого дитинства. Знайомити їх зі своїм, і обов’язково власним прикладом показувати, що таке любов до України.


10.07.2019 3774
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2772
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5412