О спорт! Ти – мир?

 

Заяви деяких європейських лідерів, які намагаються бойкотувати Євро-2012 в Україні через справу Юлії Тимошенко, виглядають щонайменше дивно. Навіщо змішувати спорт і політику? Навіщо велике спортивне свято перетворювати на заручника політичних непорозумінь? Бойкоти Олімпійських ігор, починаючи з 1920 року, показали неефективність цього інструменту для вирішення політичних та міжнародних питань.

 

Припустимо, що пані Меркель та пан Баррозу не приїхали на фінал Євро-2012. І що у результаті? В Україні політики масово розкаються, одягнуть хламиди з грубого полотна і босоніж відправляться у Каноссу вимолювати прощення? І потечуть у нас молочні ріки, і "Freedom House" відзначить нас у черговому щорічному звіті, і у рейтингах демократії ми займемо почесне місце між США та Канадою, і Тимошенко вийде з в'язниці, і ВВП стрибне вгору... Одним словом, яким є коефіцієнт корисної дії від подібного кроку? Чи не здається вам, що у даній ситуації Захід не карає українську владу, а просто умиває руки від тих проблем, які можна було би вирішити спільно?

 

Один психолог говорив якось у приватній бесіді: "Янукович за своєю психологічною конструкцією не сприймає будь-який тиск. Він автоматично починає чинити спротив тиску. Майже за третім законом Ньютона. З ним потрібно говорити – спокійно, виважено, аргументовано. Політика тиску і шантажу ні до чого не приведе. А західні лідери, бажаючи досягти якогось результату, починають диктувати йому менторським тоном свої умови".

 

То чого хоче досягти Захід? Невже у пані Меркель немає досьє з чіткою психологічною характеристикою українського лідера? Точно є. Це загальносвітова практика – для лідерів країн готуються дуже детальні інформаційні файли, що в тому числі містять рекомендації, базовані на багаторічних спостереженнях за тими чи іншими лідерами, їх публічними виступами, поведінкою в побуті, пристрастями тощо. Це дуже допомагає під час переговорів. Здається, пані Меркель, знаючи психологію українського президента, робить усе, аби діяти всупереч рекомендаціям, ведучи справу до загострення стосунків, а не до залагодження непростої ситуації у стосунках між двома країнами.

 

Минулого тижня шість провідних німецьких концернів виступили зі зверненням до Ангели Меркель з вимогою лібералізувати візовий режим з Україною та іншими державами Східної Європи, як з важливими економічними партнерами, а також ліквідувати розкол між Заходом і Сходом Європи. Звернення мали доволі значний резонанс в Німеччині (див. наприклад http://www.ost-ausschuss.de/wirtschaftswachstum-durch-visa-liberalisierung або http://www.ost-ausschuss.de/visa-appell-der-deutschen-wirtschaft), проте не мали відповіді зі сторони федерального канцлера. До слова, українські ЗМІ в цей час з більшою радістю обговорювали природу синців на тілі Юлії Тимошенко чи запущену брюссельськими журналістами "качку" про слова Валерія Хорошковського щодо готовності обміняти Тимошенко на Асоціацію.

 

Де логіка у цій затятості? Німецький канцлер хоче продемонструвати принциповість? Тоді виникає питання: чи так само Ангела Меркель відмовиться їхати на зимову Олімпіаду в Сочі? Чи – навпаки – своїм візитом до Росії вона підтримає демократію по-російськи? Здається, її позиція щодо Ходорковського не настільки категорична? Також, очевидно, пані Меркель подобаються свобода слова по-російськи, свобода виборів по-російськи, свобода зібрань по-російськи? А от те, що відбувається в Україні, їй не подобається...

 

Багато що в Україні і мені не подобається. Але коли про українські справи починають говорити іноземці, я згадую слова російського класика, який писав про те, що він може ненавидіти те, що відбувається у його Вітчизні, але він не дозволить публічно ганити її будь-кому з іноземців. А у нас вже стало традицією – постійно апелювати до Заходу чи Сходу, демонструючи на весь світ власну брудну білизну, та ще й дивуючись після цього – а чому нас там, за кордоном, так зневажають? Та тому, що їхня думка для нас важить більше, ніж наш власний здоровий глузд.

 

Особливо коли там, за кордоном, демонструють відсутність здорового глузду.

 

Колись політичний попередник Ангели Меркель на посту канцлера Німеччини, Адольф Гітлер, під час Олімпійських ігор 1936 року в Берліні відмовився з політичних та расових мотивів привітати з перемогою та чотирма світовими рекордами чорношкірого американського легкоатлета Джессі Оуенса. Це досі згадують історики як приклад політичної зверхності та недалекоглядності. Принципи принципами, а спорт – це спорт.

 

Коли у спортивні змагання втручаються великі гроші – це обертається потворними наслідками. Там, де великі гроші і великі ставки, з'являються допінг, договірні матчі, підкуп суддів, спортивна мафія. Коли у спорт починає втручатися велика політика – це обертається ще більш потворними речами. До всього вищеперерахованого додаються заяви фрау Меркель та сеньйора Баррозу з їх слабко аргументованою позицією, яка до спорту не має жодного стосунку.

 

Зрештою, П'єр де Кубертен понад майже 120 років тому написав: "О спорт! Ти – мир! Ти встановлюєш чудові, добрі, дружні стосунки між народами. Ти – згода. Ти зближуєш людей, що прагнуть єдності. Ти вчиш різномовну, різноплемінну молодь шанувати один одного. Ти – джерело благородного, мирного, дружнього змагання. Ти збираєш молодість – наше майбутнє, нашу надію – під свої мирні знамена. О спорт! Ти – мир!".

 

Шкода, що європейські політики рідко читають слова великого француза – відновлювача олімпійського руху. Бо спорт покликаний об'єднувати, а не роз'єднувати. І вже точно – не для того, щоби влаштовувати політичні розбори та організовувати бойкоти.

 

Кость Бондаренко,

УП


Коментарі (8)

Кук 2012.05.01, 21:19
Суцільні маніпуляції і перемикування. Факти в тексті підібрані під заздалегідь задану тезу: Європа кака, футбол вищий за політику і тому Янеку треба пробачити його свинство і сісти з ним на одному стадіоні. Може, Баррозу ще в гольф має з Завгаром зіграти, бо спорт - це мир?
васілій 2012.05.02, 00:29
Ганьба Фіртці за передрук прислужників режиму. Пята колона!!!
Ф 2012.05.02, 08:16
Бондаренко правий, яка маніпуляція? Якщо придушити в собі постпомаранчевий синдром, то видно, що все правильно пише. До чого тут режим? Стадо гавкає хором на місяць, а бондаренко ніколи не намагався бути модним і мейнстрімним, за що його не можна не поважати.
i 2012.05.02, 12:35
Українці як і раніше мислять мантрами. Європа - хороша, Європа - хороша! Скількі разів та Європа кидала Україну? Сотні разів.Ще від княжих часів коли не дали допомоги проти орди. А ми й далі маємо ту європу за священну корову. Вони нас мають у сраці а ми готові порвати своїх за їхні інтереси. Раби, підножки, грязь європ - от хто ми такі. Коли чоловік сказав правду, ми його готові у гівні втопити лише тому, що вже завчили мантру про хорошу європу. Нехай не їдуть на Євро, сидять в своїх кабаках і дивляться в телевізор. Німці як були сволотою так і лишилися.
Дебілоїди 2012.05.03, 11:54
Бондаренко - продажна Іуда. Заради похряпати з коритця продав свою совість дияволу межигірському. Правильно йому відповів Сергій Лещенко. Що Бондаренко - це жалюгідна пародія на Геббельса.
Жора 2012.05.03, 12:13
Пародії на Гебельса - всі укрсуч політики. Особливо Юля. А Бондаренко нормальний дятько, якому Лещенко десь далеко і нижче.
Щукар 2012.05.03, 14:05
О спорт ти мир,кажете? Ну то хай наш президент разом з бувшим прем,єром в волейбол пограють.
LM 2012.05.06, 09:26
Логіка "ДЖЕЛІЗОВА". А припустимо, що від нас відвернеться весь світ, а припустимо на нашу країну накладуть санкції, а припустимо нас просто "проковтне" расєя.... Питання в іншому, нащо цього робити? Щоб припущення могли стати дійсністю? Словоблудство, чимось схоже на Калісніченківське, Табачнівсьске, Чечетовське, Багасловське...Візьміть вже собі один псевдонім ПРблуди і люди зразу будуть знати, про що в такій великій статті написано. Їй богу, так як колись читали комуністичні газети - останню сторінку з оголошеннями і програмою передач.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415