Новий пасічнянський міст: транспортна бомба сповільненої дії

В Івано-Франківську за ініціативи Громадської ради по контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонти доріг відбувся круглий стіл на тему: «Будівництво нового моста через Бистрицю Солотвинську та його подальша експлуатація».


Громадська рада неодноразово надсилала листи та звернення до міського голови Руслана Марцінківа, до голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука та до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо будівництва моста та його недоліків, але відповідей так і не отримала.

Зокрема, у листі до міської ради йдеться, що до конструкції мосту зауважень немає, але дивує ширина його проїжджої частини. На жаль, сьогодні на засідання не прийшли ні представник УКБ Р. Галіпчак, ні проектант споруди.

«Нам важливо зустрітись з проектантом, бо нас не задовільняють деякі позиції по будівництву моста та розв'язки - заїзду і виїзду з нього. Проте, протягом місяця проектант попри домовленості так і не зустрівся з представниками Громадської ради», - каже голова Громадської ради Михайло Панчишин.

Представники громадської ради зазначають, що не мають зауважень до конструкції майбутнього мосту, а найбільше дивують закладені у проекті напрям мостового переходу і ширина проїжджої частини розрахована на дві смуги.

Як зазначають фахівці, дорожнє полотно мосту потрібно розширити до 14 метрів, щоб було по дві смуги у кожен бік, оскільки в місті збільшився потік транспорту.

«Старий міст через Бистрицю Солотвинську має проїжджу частину шириною 14 метрів – дві полоси в одну сторону, дві - в іншу. Проект нового мосту виготовлений на рівні ХІХ століття – передбачено тільки по одній полосі. Зараз капітально відремонтували дорогу "Львів – Івано-Франківськ" та в процесі дорога "Стрий – Івано-Франківськ – Мамалига", весь транспорт піде по франківських дорогах, бо немає нормального об’їзду», – каже голова ради Михайло Панчишин.

Оскільки таке збільшення потребує додаткових витрат, то до фінансування будівництва пропонують долучитись і області, і державі. Адже Івано-Франківськ – обласний центр, який притягує значну кількість транспорту і з інших областей та з-за кордону.

Крім того, у представників громадської ради є питання щодо розв'язки на правому березі. По-перше, кажуть, схема розв'язки заплутана так, що не кожен водій у ній швидко розбереться.

По-друге, для лівого повороту при виїзді з моста у напрямку на "Позитрон" треба спочатку їхати півкілометра до кругової розв'язки біля старого моста, а потім рухатись у протилежному напрямку, вулицями Княгинин, Надрічною. Це дасть додаткове навантаження на екологію.

Фахівці кажуть, що пропонували облаштувати на правому березі при в'їзді з моста кругову розв'язку, яка простіша для водіїв. Її перевага у тому, що весь потік транспорту, який рухається новою Набережною від старого моста до залізничного переїзду не треба буде спрямовувати через вулиці Княгинин та Надрічну.

Втім, з’ясувалося, що ділянка, на якій можна було б зробити кругову розв’язку нещодавно приватизована. Більше того, через це міст довелося розвернути і продовжити, що збільшило його вартість майже на 40 мільйонів.

«Трикутник між Надрічною, на ділянці від церковної і новою Набережною був не приватизований і там спокійно можна було робити кільцеву розв’язку діаметром у 40 метрів. І ще два роки тому, на комісії з безпеки руху, яку очолював Вітенко, ця пропозиція була підтримана. Але прийшла справа до наради у Семаніва, як Галіпчак каже, що там приватизовано. Точно, подивився у кадастрову карту, як той трикутник поділили на дві ділянки, які приватизували.

Вони хочуть ділянку Набережної для з’їзду вкоротити до двох смуг і зробити там односторонній рух. На їх схемі міст йде через шляхопровід і потім з мосту вливається до автівок, які йдуть по Набережній в односторонньому русі. Тут потік йде на шаленій швидкості і якщо вклинився, то щоб повернути на Позитрон-Каскад доведеться їхати на розв’язку до старого мосту, розвертатися і по вулиці Княгинин, Надрічній і виходить на нову Набережну аж в районі переїзду. Це майже один зайвий кілометр. Якщо ж ви захочете їхати через новий міст на Галич-Львів, то вам знову треба з Набережної Стефаника виїжджати на кільце біля старого моста, їхати по вулиці Княгинин, Надрічній, вливатися в потік на новій Набережній і аж тоді заїжджати на міст.

Тому пропонуємо вигнути дуги в інший бік. Й тоді немає потреби в односторонньому русі і не потрібно робити такий гак», - кажуть представники Громадської ради.

Початковий варіант з круговою розв'язкою

Проект майбутнього моста з з'їздами та рухом по Княгинин-Надрічна

«На прийомі Гончарук повністю погодився з нашими пропозиціями. Міст за таким проектом можна будувати для Рожнятова, але не обласного центру», - додає М.Панчишин.

Перший заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Любомир Семанів каже, що новий міст дійсно потрібно робити на чотири полоси.

«Сьогодні є фінансування тільки на дві полоси й у перспективі можна буде добудувати ще дві полоси, якщо буде додаткове фінансування. Основна проблема буде у розв'язках, їх проект ще не погоджений і тому тут потрібно вирішувати проблеми, які можуть виникнути», - говорить Любомир Семанів.

«Ми не маємо розуміння з міською радою. Ми не дамо спуску чиновникам, яким платимо зарплату, а вони не виконують свою роботу. Легше говорити з обласною владою, ніж міською. Крім того, як можна будувати міст, а потім щось доліплювати. Я не хочу, щоб хтось думав, що ми намагаємося зірвати будівництво. Ми просто хочемо, щоб він був зведений належним чином і відповідно до потреб міста та області. На сьогоднішній день міст збільшили на 20%. Крім того, не можна бути окремий проектант для моста, а інший для з’їздів – це все має робитися в комплексі.

Добудова моста, це буде те ж саме, що коли ви збудували хату, а потім вирішили ще доробити кусок. Якщо навантаження на палі ставиться одночасно, то і сідають вони разом. Коли ж добудовувати потім – то палі можуть просідати по різному», - резюмують у Громадській раді.

У свою чергу перший заступник міського голови Микола Вітенко пояснює, що проект з'їздів ще в процесі розробки і ніхто нічого ще не затверджував.

«Наразі місто замовило проект розв'язки й він ще протягом шести місяців буде розроблятися, нічого ще не затверджено, щоб щось переробляти. Міст буде сучасним і відповідатиме вимогам, але варто наголосити, що він будується суто за кошти міського бюджету. Міст в чотири полоси, коштуватиме у два рази дорожче. Цей міст проектується для покращення сполучення між Пасічною та містом, він не буде об'їзним мостом для транзитного транспорту. Вілиця Хіміків має дві полоси й не має можливості її розширювати, тому немає доцільності робити міст на чотири полоси», - каже заступник міського голови Микола Вітенко.

Та найголовніші побоювання у представників громади викликає можливий капітальний ремонт старого моста і його закриття. Тоді у Франківську виникне справді транспортний колапс, адже новий міст на дві смуги не зможе приймати великий потік транспорту

«Міст має 50 років і він потребує негайно капітального будівництва. Для того, щоб у старому мості замінити кілька польотів – потрібно його закрити. Як двополосний міст зможе прийняти на себе такий потік машин», - наголошують фахівці.

Як результат наради, відповідні листи з пропозиціями знову будуть направлені у всі необхідні інстанції, а представники Громадської ради наполягають на будівництві моста з 4 полосами та оптимальними з’їздами.

ТЕКСТ: Лілія Горковенко


Читайте також:

Громадська рада по дорогах просить облраду та нардепів контролювати будівництво моста на Пасічну (документ)

У Франківську розкритикували новий міст на Пасічну

В Івано-Франківську триває будівництво нового моста на Пасічну (фото)

Податковий борг, судові справи та бізнес в Криму: хто будуватиме новий міст на Пасічну

Міська влада хоче побудувати новий міст у Пасічній за кошти державного фонду регіонального розвитку

Іванофранківці обрали назву нового "пасічнянського мосту"

У Франківську презентували попередні проекти нового моста на Пасічну (відео)

За півроку новий "пасічнянський міст" подорожчав у два рази (оновлено+фото)

В Івано-Франківську заклали камінь під будівництво нового 200-мільйонного моста на Пасічну (фото)

У Франківську знову згадали про другий міст на Пасічну: тепер його будуватимуть за 120 мільйонів гривень

Проект генплану Івано-Франківська передбачає два нові мости через Бистрицю

Іванофранківці просять Президента про будівництво нового мосту через річку Бистриця Солотвинська


Коментарі (1)

За міст в проектну ширину 2018.05.19, 17:10

А якби міст будувла фірма Шевченка такої самої ширини?... Дороги ПБС-у ширші? Враховують зростання потоку в Івано-Франківську чи бомби сповільненої дії які взірвуться заторами на дорогах?

То що будемо відміняти будову моста бо не той політик вигоду отримає?

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413