НОВИЙ Генплан - прикрити власну гепу?

Мерська услужливість = ризик фінансових втрат. Про землю, "алхіміків", новий генплан і приховані мотиви. Фахівцям і "чайникам".

Що є "генплан" і як його "точити"... УточНити

Для тих, хто взагалі не в темі: генплан – базове загальне бачення (пісочниця, наприклад). А детальний (ДПТ) – уточнення, конкретизація (кілька малюків, пасочки, лопатка, замок із піску). Все просто, еге ж? Якщо в генплані передбачена - "пісочниця" (парк, приміром, чи промзона) – в "детальці" – аж ніяк не можуть з'явитись "марципани на свободі" (житлові багатоповерхівки чи каплички). Це – логічно й згідно "букви закону". А на практиці…

За канапляним полєм - будєт гаварящая рєчка

На практиці – ціла містерія! Чиновник, "сповнений особливим даром", отримує здатність бачити все - по-новому. Замість майданчика, спортклубу, скверу, промзони чи великого заводу – "обдаровані" клєрки починають бачити – житло!, багато житла!, цілі квартали багатоповерхівок!

Передання гласить: якщо побачене чиновником – збігається з прагненням "даръ істачашаго" – новотвір матеріалізується в документ (ДПТ). А згодом – навіть у кам'яні будівлі (кажуть, порядковість може змінюватись; все залежить від "обдарованості" посадовця). І жодних психотропів! Уявляєте?..

Коли "затвердне" (пройде затвердження) нова "деталька" – змінюється цільове призначення землі у містобуді. З тої "буди" – зміни, наче блохи, переносяться в (куда?) в кадастр. І – вуаля – те, що було заводом, парком, історичною пам'яткою – "територія багатоквартирної житлової забудови".

Чому? Радше - почОму

Що за дурня! Є дерево - як можна бачити у ньому - кам'яницю?! Якщо футбольне поле - де ж парковка там?!

Для нас з вами це – дурня. А "на верху" – можливо все! Розповідали про скрін десь приблизно такого змісту:

- Не зможу я завод – на житло перетворити…
- Спорим на 15%, що зможеш?

Невже саме так і з'являються новобудови на "полі чудес" станиславівщини? Повсюди! Як гриби...

Аби щось виросло – #надаждать – кажуть північні су-сіди...

По фак-там

Невже то бачать лиш двоє: депутати Віталій Мерінов (Укроп) та Андріан Волгін?

А ви помітили… Як пам’ятка – архітектурна перлинка "Садко" і тенісний корт – змінила споруда, за яку - певно - увійдемо в Книгу рекордів Гіннеса?! (Найвища в світі багатоярусна трибуна стадіону з житлово-харчовим комплексом!) Замість дерев – бетон і скло висоток. Невже це – оk? Де ж намети, дупе...деПУ...депутани мерські? Були? Протестували вирубці, забудові?...

А наймасштабніші "дива земельної алхімії": перетворення в житло – гігантів "Шкірфірма", "Агромаш"… Згоден – воно трохи осторонь, ми могли й не бачити. Але ж про 24-поверхівку на місці АТП – чули, певно, всі. (Та чи все?..) Ну а монстра, що виріс на місці зеленої оази, котра лишилася від знищеного ВАТ "Родон" – точно ніхто не бачив?.. Певно – "освячений".

Ні, звісно ж, нам вдається щось зауважити. Будова в межах вулиць Крайківського-Макогона-Промислова, Мазепи-164, садівницького товариства "За урожай"… Навіть обурюємось. Нам швидко показують ДеПіТи. І ми – замовкаємо.

Та чи варто? Адже – як стверджує поінформоване джерело – більшість "детальок" не відповідають генплану міста. Овва…

Законно це? Спитай у міністерстві

З роз’яснень, що надав Сергій Білоус, директор департаменту містобудування профільного міністерства, усе розкладається "по поличкам" досить чітко.

"Детальки" під генплан - міняй як хочеш (насипати нового піску, запросити інших діточок - оk). А от міняти генплан під "детальки" (ми цю пісочницю знайшли - влаштуємо на її місці - приймальню й сПальню) - ні! Всі ДПТ мають розроблятись відповідно до генплану - наказ такий.

Понаприймали... о"3"мали... не знали?

Виходить: проблема мради (як вони себе назвали) – не в тому, що немає "чорної каси для хабарів". (Як висловився п.МД - друг мера - на його ж сторінці). А радше - в порушенні закону... Адже (повертаючись до пояснень поважного дядька з міністерства) – зміни вносяться виключно з генплану - в ДПТ! "Зворотній (порядок) - не передбачений" - конкретизує посадовець.

Місцеві чинOFFники цього - не знають? :)

Що робити? Йдіть ви в суд!

Не сміши: не в цій країні.
Назви хоч одну земельну справу, що була виграна: є така?

Я натрапив на ось цю: про забудову на вул.Довгій. Суд чітко "виграв" міськраду. Сказав, що забудова - "суперечить призначенню землі... і генплану міста". Рішення прийняте - ще в травні 2018-го! Це тут, у глушині, де перший зам війта не знає, що таке сканер. Уявляєте?!

В стольнім Київ-граді - до суду подають звичайні мешканці прилеглих територій. І також виграЮть! Ось, погляньте.

До акції "виграй міськраду" приєдналась і прокуратура! За 2016-17рр. вони оскаржили 8 "детальок", а вже за один 2018 - більше 10! Засмакувало хлопцям :)

У Львові – навіть дійшло до зносу незаконної будови.

Бачите: було б бажання...

Передбачення й прогнози

Невже все, що ви...творили еМ-Ве-Какери – можна легко "поприбирати" з допомогою суду?

Згідно тлумачить з Мінрегіону – ДПТ, що суперечать чинному Генплану – не "уточнення", а грубе порушення законодавства.

Знаєте скільки нових "детальок" в місті затверди(і)ли? Вже понад 60!.. Дехто надто активно взявся "чудо-творити". Наче вирішив, що це – ЙОГО (а не Богом дана) земля.

Проте, за ці "містерії" – посадовців МВК та буд(о)Департаменту може чекати відповідальність згідно ст.366 та 364 Кримінального кодексу України.

=АЛЕ постраждати від мерської "услужливості" можуть не лише "обдаровані" клєрки. Втрат можуть зазнати також «три царі», що були переконані в законності власних дій. Та й покупці квартир, збудованих на підставі таких-от "детальок" (а це - просто неуявна кількість квадратних КІЛОметрів житла!) Ці люди – у разі потреби – звісно, прийдуть під МВК. Та навряд чи з плюшевими свинками… Бізнесменам – простіше: вони в змозі захистити свої інвестиції. А ось #панамера – наче починає тріпати

Рятують гепу ГОЛОВИ – новим Генпланом

Міркую собі: так ооОоось чому стільки галасу! Ооось чому "необхідно" прийняти новий Генплан і - терміново! Хтось сподівається прикрити новою ковдрою – старе свинство?

І хто куди голо-сував?

У світлі викладеного - цікаво буде поглянути детальніше: хто лобіює новий генплан, повернувшись до народу своїми "фракціями"? З якими будівельними компаніями пов'язують цих людей?..

А попри це – чіткіше проявляються мотиви "льодового побоїща". Адже ділянка, яку намагались захопити депутати, - належить саме тОму, хто заважає довершити земельний "шаманізм"!

Різдвяне "шапіто" (як назвали ті події мої колеги) - все чіткіше нагадує звичайні бізнес-розборки, цинічно при(к)риті духовністю. Сумно. Ні, радше - огидно!

Одне муляє: як почувається у храмі – той... ГОЛОВА "у справах освячень"? Душа ж - не народ, її - не здуриш...

PS. Звісно, це не єдине, що чудиться у місті. Але й для засмічення сМутками – вже не час! Підкинули вам "добрива" – час садити троянди, дерева… Несила вже боротись – пишіть на ФБ автора та в коментарях: разом – легше. Прорвемось! Ось побачите

Фотогалерея


10.05.2019 Теличко Павло 29059 2
Коментарі (2)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413