НАБУ виписало підозру заступнику голови Офісу президента

Забудовник Максим Микитась дав сенсаційні свідчення в НАБУ про те, як заступник голови Офісу президента Олег Татаров підкупив експерта МВС Костянтина Дубоноса для фальсифікації кримінальної справи. Татарова захищають в ОП.

Про це у соцмережі розповів український журналіст Юрій Бутусов, пише Фіртка

"Ця історія вражає! Вперше в історії України злагоджена робота антикорупційних органів змусила одного з великих бізнесменів Максима Микитася, звинуваченого в корупції, йти на угоду зі слідством і здавати всіх, кому він давав хабаря, всіх, хто допомагав йому порушувати закон. Раніше таке ми тільки дивилися в голлівудських фільмах.

За даними джерел Цензор.Нет, Національне антикорупційне бюро підготувало підозру заступнику голови Офісу президента з питань правоохоронних органів Олегу Татарову, яке повинно бути вручено найближчим часом", - йдеться у дописі.

За інформацією Бутусова, 28 листопада НАБУ провело обшуки в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України, і пред'явило підозра заступнику глави центру Костянтину Дубонісу. Одночасно повинні були вручити підозру і Олегу Татарову, однак ... суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак, який, за словами Микитися, отримував через Татарова хабаря, заблокував вручення підозри найближчому соратникові Зеленського!

І найважливіше - особисто президент Володимир Зеленський і глава ОП Андрій Єрмак вирішили підтримати Татарова і не збираються його звільняти навіть попри вбивчі аргументи детективів НАБУ.

"А тепер по порядку розповім вам цю феноменальну історію за даними наших джерел в НАБУ, САП і ВАКС. Командувач Нацгвардією генерал-полковник Юрій Аллеров підписав в 2016-17 роках договір з компанією "Укрбуд", яка обміняла квартири в елітному будинку на Печерську на квартири на вулиці Бориспільська на околиці Києва. Курс обміну був, очевидно, занижений. Про це зняли сюжет журналісти Бігус.інфо.

НАБУ відкрило справу, і почалося розслідування. Воно не мало великого резонансу, оскільки докази зовсім не вражали - Аллерову і Микитасю вручили підозру на основі акту експертизи, який визначив, що в результаті обміну держава зазнала збитків на 81 мільйон гривень. Микитась був близький до команди Петра Порошенка, і після зміни влади команда Зеленського цілком логічно вирішила перетворити цю справу в показовий процес над "колишніми".

І спочатку здавалося, що так і станеться, чесно, по закону. На пресконференція в жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський сказав так: "Хто такий" колишній "пан Микитась? Ми знаємо, що дуже багато проблем, кримінальних справ пов'язані з цією людиною". Тодішній глава Офісу президента Андрій Богдан виявив великий особистий інтерес до справи. І незабаром робота "Укрбуду" була зупинена, активи компанії стали переходити з рук в руки, а адвокатом подільника Микитася - директора компанії Олега Майбороди став ... Олег Татаров. Особистий адвокат друга і партнера Богдана - Андрія Портнова, колишнього заступника голови адміністрації Януковича. Тобто люди з команди Зеленського на словах боролася з людьми Порошенко, а на ділі почали їх захищати, і, зрозуміло, "квитками".

Татарів захист "Укрбуду" почав відразу з "наїзду" на НАБУ: "Ніяких підстав для таких агресивних дій з боку НАБУ немає ... Така стратегія вже більше нагадує якийсь свавілля і провокацію. Тиск на бізнес, який представляє інтереси тисяч клієнтів".

4 жовтня 2019 го року адвокати Микитася домоглися видатного успіху - суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак обрав Микитасю запобіжний захід - з правом виходу під заставу за смішні 5,5 мільйона гривень. Президент Володимир Зеленський зібрав керівництво антикорупційних органів і висловив їм претензію - чому вони так погано працюють, чому суд не прийняв доводи прокурорів та призначив такий мізерну заставу? Виник великий скандал в ЗМІ. І 22 жовтня апеляційна палата ВАКС скасувала рішення Мойсака і збільшила заставу до 80 мільйонів, тобто до суми встановленого збитку, і Микитася взяли під варту, поки він не внесе заставу.

Тим часом активи "Укрбуду" розібрали на частини, і влади поміняли відношення до справи. І глава ОП Богдан подзвонив в НАБУ і просив прийняти Микитася. З ним провели бесіду, але оскільки нікого здавати Микитась не збирався, спілкування закінчилося нічим.

У лютому 2020 го публікується анонімне відео, де Микитась обговорює з кимось свою справу і каже, що "Богдан і Єрмак - наші друзі": https: //censor.net /.../ bogdan_i_ermak_eto_vse_nashi ... Однак детективи НАБУ взяли Микитася в жорсткі лещата. Вони виявили, що Микитась порушує умови перебування під заставою і таємно зустрічається зі свідками по своїй справі. І 29 квітня Вищий Антикорупційний суд прийняв рішення конфіскувати 30 мільйонів гривень застави Микитася в бюджет, і збільшити заставу до 100 мільйонів. Тобто Микитась повинен був ще доплатити. Цих грошей у Микитася вже не було. Численні "друзі" і адвокати "вичавили" його повністю, він втратив багато активів і "живі" гроші. І в результаті Микитасю довелося сісти під варту на період слідства.

У серпні 2020 го адвокат у справі "Укрбуду" і адвокат А.Портнова Олег Татаров був призначений заступником глави Офісу президента з питань правоохоронних органів. Але оскільки Микитась вже не мав ніяких засобів, Татарів не виявляв до долі "укрбудівця" необхідний інтерес. І як тільки фігуранти справи зрозуміли, що їх численні зв'язки не здатні їх захистити від НАБУ, САП і ВАКС, стався перелом.

Максим Микитась, а також його довірені особи, які оформляли угоду - оцінниця Олена Солома і Аліса Гринчук, вперше в історії вирішили піти на повне співробітництво зі слідством у корупційній справі на умовах НАБУ і САП.

Микитась погодився здати всіх фігурантів, відшкодувати залишився збитків державі в розмірі 51 мільйона гривень, плюс взяти зобов'язання на компенсацію ще 30 мільйонів, а також передати державі активи на 750 мільйонів гривень в порядку спецконфіскації. За це прокурори проситимуть для нього більш м'яке покарання - але термін все одно отримає.

Вони дали повні свідчення про всі обставини справи, і повністю викрили генерал-полковника Аллерова. Згідно зі свідченнями Микитася, він нібито передав командуючому Нацгвардією хабар в 125 тисяч доларів за вирішення питання. Тепер цим словам повинен дати оцінку суд, але акт експертизи і звинувачення проти Аллерова тепер закріплені свідченнями трьох підозрюваних, що просто цементує вирок.

Але ще більш несподівано, що Микитась дав свідчення на всіх, хто намагався в його інтересах сфальсифікувати кримінальну справу! І не просто свідчення - але видав і листування в телефоні, з зазначенням пересилаються документів, деталей спілкування з чиновниками і політиками, цифр хабарів!

Микитась назвав велику кількість людей, але найсенсаційнішим є факт, що забудовник звинуватив у корупції заступник голови Офісу президента Олега Татарова. Нібито саме Олег Татаров отримав від Микитася велику суму грошей для передачі хабаря ... судді Вищого антикорупційного суду Мойсаку - так, того самого, який висунув такий невелику заставу в жовтні 2019 го року. Нібито саме Татарів передав хабар заступника голови експертного центру МВС Дубоносу за те, щоб експерти визначили розмір збитків державі від обміну квартир в мізерні сім мільйонів гривень. В обмін за рішення, Дубонос отримав у власність об'єкт нерухомості.

У листуванні, яка потрапила в руки слідства, Татарів квапить експертизу, бо справа зажадало НАБУ. Свої слова Микитась підтвердив листуванням в телефоні, документами.

16 листопада Аліса Гринчук, яка дала свідчення на Аллерова, отримала у Вищому антикорупційному суді 4 роки позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки, а Олена Солома - 3 роки позбавлення волі з випробувальним терміном в 1 рік.

27 листопада детективи НАБУ і прокурори САП на чолі з Романом Симківим звернулися до Вищого антикорупційного суду за санкцією на затримання Олега Татарова. Однак справа по випадковості потрапило на розгляд ... до судді Мойсака! Так! Ось таке буває. Мойсак в підозрі Татарову відмовив, і стався витік інформації в Офіс президента.

28 листопада в Офісі президента відбулося засідання Антикорупційного ради. Після засідання президент Володимир Зеленський висловив незадоволення відкриттям НАБУ справи проти Татарова. Як повідомляють наші джерела, Зеленський заявив, що справа ... "порожнє"! Хоча ще зовсім недавно, сам Зеленський вимагав у НАБУ встановити - чому такий мізерний заставу внесли за Микиту? І НАБУ знайшло відповідь на це питання президента, здавалося б, Зеленський повинен подякувати за роботу, засудити корупціонера, якому він передав контроль за правоохоронною системою, в тому числі - за НАБУ, і підтримати детективів! Але замість негайного звільнення, Зеленський фактично підтримав Татарова.

29 листопада Олег Татаров в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що: "НАБУ - Це не українська історія, яка на жаль находиться за межами Нашої країни. Можна виходити з різними законодавчо ініціативами, але корінням проблем у антикорупційній політиці держави є саме Артем Ситник". Так, заява Татарова і потім дурне спростування його "особистої думки" - це все не випадково, це спроба відмазати Татарова від НАБУ.

Тобто підозрюваний корупціонер перейшов в атаку на тих, хто його викрив.

Президент Зеленський не залишив НАБУ можливості висунути підозру звільненому працівникові ОП - НАБУ доведеться пред'являти підозра корупціонера, якого підтримує вся президентська вертикаль влади!

Висновки: На річницю Революції Переваги НАБУ завдало потужного удару по проросійських і антимайданівських силах, які зібрали в ОП президент Володимир Зеленський і Андрій Єрмак. Рівно 7 років, під час Революції Переваги, Олег Татаров був офіційним речником МВС, і кожен день брехав і дискредитував протести українців, виправдовував порушення прав людини міліцією: https: //censor.net /.../ vertikal_tatarova_kak_spiker_mvd_i ... Потім його шефи втекли, Татарів на час заліг на дно, його люструвати, він став адвокатом екс-заступник голови АП Андрія Портнова. Татарів як адвокат різко критикував НАБУ звинувачував у свавіллі, а сам, за словами підозрюваних, брав собі гонорари і нібито розносив хабарі, чому тепер буде давати оцінку суд.

Зараз йде дискусія - а чи можна висувати підозру Татарову, якщо він як адвокат має статус спецсуб'єктів? Я думаю, що насправді, на час роботи на держслужбі Татарів адвокатом не є і на нього права адвоката поширюватися не можуть. Але щоб не було жодних питань, НАБУ цілком має можливість звернутися до генерального прокурора Ірині Венедиктової, щоб спочатку підозру Татарову підписала вона. Це безпрецедентна справа, яка розкрила корупцію в найближчому оточенні Зеленського і має отримати найширший резонанс, і хочу подивитися на того, хто як Мойсак відмовиться виконати законні вимоги детективів.

Цей системний успіх антикорупційної системи НАБУ, САП, ВАКС - є одним із знакових досягнень в ці пам'ятні дні Революції. Вважаю, що громадянське суспільство зобов'язане надати максимальний тиск і провести мітинги протесту проти аморальної і цинічною захисту президентом Зеленським та його офісом підозрюваного в корупції Олега Татарова. Сподіваюся, що підозра буде вручено в самий найближчий час. Справа Микита - це зміїний клубок, який держава повинна розкрутити до кінця, і той, хто посміє захищати корупціонерів повинен бути зметений в одну купу сміття", - написав Бутусов.


02.12.2020 17855
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410