На вікенд до Південної Пальміри

Одесити часто кажуть, що в їхньому місті треба провести щонайменше три дні, аби побачити головні туристичні принади. Хоча у тих, хто опинився в Одесі на короткий період, а саме — на один день, все ж є нагода відвідати і побачити основні цікавинки «перлини біля моря».

Прикарпатці звикли розглядати Одесу тільки як варіант для літнього відпочинку на морі. Більшість з тих, хто бував в Південній Пальмірі в теплу пору року, очевидно, й не знають, що місто, з туристичного погляду, має не менше цікавинок, аніж розпіарений Львів.

Провести вихідні біля моря і подивитися на визначні пам'ятки не складно, адже з Івано-Франківська, до прикладу, потягом, дістатися до Одеси можна всього за ніч. Щоправда, потрібно завчасно подбати про залізничний квиток в обидва боки. Адже з наближенням сезону відпусток придбати його доволі проблематично. Варіантів насправді тільки два: потяг 136Л «Чернівці — Білгород-Дністровський» (відправлення з Івано-Франківська – 18:24, прибуття в Одесу – 10:02; плацкарт – 121 грн., купе – 204 грн.) та — потяг № 026Л «Яремче – Одеса» (відправлення з Івано-Франківська – 20:22, прибуття в Одесу – 11:15; плацкарт — 121, купе – 209 грн., люкс – 481 грн.). Для порівняння, якщо добиратися до Одеси автобусом, вартість квитка становитиме від 550 грн. А поїздка на машині через популярний сервіс Blablacar обійдеться в межах 600-700 грн.

Окрім того, слід знайти номер або кімнату для ночівлі. Для цього раджу скористатися всесвітньо популярним сервісом Booking. При нагоді можна ще й потрапити на акції. Як от пощастило нам, адже за добу перебування в готелі «Вінтаж», який знаходиться в центральній частині міста (10 хвилин від вокзалу, 15 хвилин від Дерибасівської і 1,6 км від Потьомкінських сходів), довелося заплатити усього 960 грн., включно із безкоштовним сніданком (зазвичай номер там вартує від 1225 грн.). Нині середня ціна за двомісний номер в готелях складає в межах від 900 до 1300 грн. Натомість, 1-кімнатна квартира обійдеться від 350 грн., а місце в хостелі – від 150 грн. Втім, особливо з комфортом радимо не бавитися, адже все, що вам потрібно, – це переночувати 6-8 годин, якщо, звичайно, ви налаштовані більше побачити, аніж провести в ліжку.

Ну ось і все, можна вирушати на прогулянку колоритним містом. Що ж цікавого подивитися за один день туристу, щоб познайомитися з Одесою ближче? Ми підготували  оптимальний, на наш погляд, маршрут. Головне – мати зручне взуття та озброїтися картою міста. Зрозуміло, є варіант з «гідами» на електромобілях, та по-справжньому дізнатися про Одесу, можна тільки склавши собі піший маршрут.

Розпочнемо наш шлях у бік моря від залізничного вокзалу (Привокзальна площа). Для цього нам спершу доведеться подолати спокусу, якою є відомий ринок «Привоз». Якщо таки спокуситеся – вважайте, що день втрачений. Адже ні на що інше, окрім покупок, часу не залишиться. Отже, тримаємо курс до вулиці Дерибасівської. Враховуючи, що система вулиць в центральній частині міста має розгалуження у вигляді кварталів, до пішохідної частини Одеси ведуть одночасно чотири вулиці (Пушкінська, Ришельєвська, Катеринівська, Преображенська), а також один проспект (Олександрівський). Крокуючи будь-якою з цих доріг, можна помітити затишні тротуари, ексклюзивні ліхтарі-вказівники, дивовижну архітектуру будинків, багато великих дерев незвичних порід, а також безліч кафе та оригінальні рекламні тумби і кіоски.

І ось нарешті потрапляємо на Дерибасівську. Вона з’явилася у 1811 році, а нині там проходять найголовніші свята Одеси, як-то День міста чи відома «Гуморина». Одесити називають цю вулицю «душею міста». Зрештою, тут завжди багато молоді, вуличних музикантів і туристів. Назву вона отримала на честь Йосифа де Рібаса – адмірала, який командував захопленням Хаджибея і був першим градоначальником Хаджибея-Одеси. Тут же, неподалік, розташований Міський сад, оспіваний у творах класиків і сучасників. В саду, створеному братом того ж де Рібаса – Феліксом можна побачити дивовижні пам’ятники. Для прикладу, пам’ятник дванадцятому стільцю з повісті Ільфа і Петрова. Одесити пишаються тим, що в їхньому рідному місті народився геніальний співак і актор Леонід Утьосов, про що свідчить ще один пам’ятник Міського саду. А чи бачили ви коли-небудь фонтан, який ділиться з відвідувачами ароматами парфумів щогодини? У Міському саду є й таке диво! Цей фонтан відкрили на 210-річчя офіційного заснування міста Одеси – у 2004 році. Гуляючи по Дерибасівській, варто обов’язково навідатися в Пасаж – унікальну будівлю, зведену на межі ХІХ і ХХ століть. Зараз це – готель та торгові ряди з магазинами на нижньому поверсі. Цікавим є зовнішній декор готелю – скульптури на фасаді та у внутрішньому дворі.

Йдемо далі за маршрутом визначних пам'яток Одеси до Національного академічного театру опери та балету. Новий храм Мельпомени, відкритий в 1877 році, став одним з визначних пам'яток Причорномор'я. Театр виконаний у стилі венського «барокко» і, як кажуть гіди, зараз включений до списку незвичайних визначних пам'яток Cхідної Європи. Свого часу тут співали, танцювали і диригували такі корифеї мистецтва, як Шаляпін, Крушельницька, Дункан, Чайковський, Микола Римський-Корсаков, Рахманінов та інші. Йдемо далі – минаючи один з найстаріших в Україні музеїв – Архелогічний, до міськради –  колишньої Старої біржі. Слухаємо гімн Перлини біля моря, який кожні півгодини грають куранти. Оглядаємо  старовинну гармату, яка колись палила по місту з англійського фрегата «Тигр». До слова, іменитий корабель знайшов свій спокій на підступах до Одеси.

Виходимо на Приморський бульвар – це частина історичного центру Одеси. Саме тут археологи знайшли залишки грецьких поселень, датовані VI–V ст. до н.е., які накрили куполом, створивши своєрідний міні-музей. Бульвар – одне з найулюбленіших місць для відпочинку містян, що вражає своїм оформленням та подихом морської свіжості. На Приморському бульварі розташований унікальний для Одеси містобудівний ансамбль у стилі класицизму. Ці будівлі вражають навіть тих, кому доводилося на своєму віку бачити найкращі споруди світу.

А ось і основні символи Одеси – пам'ятник Арману Емманюелю Дю Плессі, герцогу де Рішел’є (в народі Дюку), одному з найулюбленіших одеситами управителів. І один із символів міста – Потьомкінські сходи. Вони не лише сполучають центральну частину міста з Морським вокзалом, але й створюють справжню оптичну ілюзію: підіймаючись нагору, ви з подивом зрозумієте, що знизу бачили зовсім не те, чим є сходи насправді. Про кількість сходинок ми, звісно, читачеві не скажемо: інтрига підрахунку – це своєрідний ритуал, який треба пройти самотужки. Але повідомимо, що довжина сходів сьогодні – 142 метри! Також можна проїхатись на фунікулері вздовж сходів (ціна – 3 грн.).

Відтак, ми потрапляємо в Одеський морський порт – це осередок життя і розвитку міста. В усі часи надії на процвітання Одеси покладалися тільки на нього. Сьогодні тут розташована пристань Морського вокзалу, куди направляються численні круїзні судна. Є тут і стоянка для яхт. Зазвичай там перебувають від 10 до 20 яхт, які можна роздивитися зблизька. Від морвокзалу регулярно відправляються невеликі теплоходи на екскурсію вздовж узбережжя Одеси (вартість – 100 грн.), і це чудова нагода роздивитися місто з моря. Біля Морвокзалу просто неба стоїть експозиція з понад 20 «адміралтейських» якорів, які підняли з морського дна, і величезна корабельна гармата XIX століття.

Повертаємось назад на Приморський бульвар, де шукаємо унікальну будівлю – Плоский будинок. Це пам’ятка архітектури початку ХІХ ст. у Воронцовському провулку біля Катерининської площі. Одесити дуже люблять пожартувати над гостями міста: вони обов’язково дочекаються вашого подиву на обличчі, повідомлять про «плоских людей», які тут нібито мешкають, а потім вибухнуть веселим сміхом. Бути в Одесі і не пройтися по найдовшому, хиткому і непередбачуваному мосту під назвою Тещин категорично не можна. Зазвичай туристи стрибають, розхитуючи міст, щоб зберегти у пам’яті неймовірне відчуття драйву. Зовсім поруч з Тещиним мостом знаходяться Воронцовський палац, де увечері танцюють танго, та Воронцовська колонада, що відкриває надзвичайний вид на Одеський порт.

Ну і звісно ж – на море. В Одесі море є всюди, окрім Центру (бо в центрі – порт). Найближче – пройти до парку Шевченка і спуститися  сходами на пляж «Ланжерон». Від «Ланжерону» і на південь вздовж моря тягнеться 5-кілометрова Траса Здоров'я, з якої можна спуститись на безліч пляжів. Там їздять на велосипедах, бігають і просто прогулюються тисячі одеситів і гостей міста щодня. А ще це місце романтичних зустрічей ввечері. Закінчується Траса Здоров'я пляжем-районом «Аркадія». До слова, необов'язково йти пішки по трасі: можна сісти на трамвай і проїхати вздовж Французького бульвару та відчути колорит одеського транспорту (вартість проїзду: трамвай, тролейбус – 3 грн., маршрутка – 7 грн.). Зрештою, одесити завжди залюбки підкажуть вам, як дістатись до потрібного місця, на якій зупинці вийти та де повернути.

«Перлина біля моря», «Південна Пальміра», «Одеса-мама» – як її не називай, це одне з найколоритніших міст України. Зрозуміло, що в одному матеріалі неможливо описати усі визначні місця цього неймовірного міста. Але варто хоча б раз поїхати в Одесу і відвідати вищезгадані місця. Вдалої подорожі!

У матеріалі ціни вказані станом на травень, а у «високий» літній сезон вони традиційно зростають.

Андрій МЕНІВ

kuryer-if.info


10.06.2018 1930
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

921
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1908
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3408
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3642
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6800 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6751 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3369
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415