Мої міфи про Америку (багато ФОТО)

Налаштовуючись в дорогу до США, вже в Києві, треба забути про такі слова, як «бомба», «тероризм», «негр». Останніх можна називати тільки афроамериканцями. Ці слова всіма мовами звучать однаково, казали нам, їх розуміють скрізь. І чи ти говориш жартома, чи серйозно, ніхто з’ясовувати не буде.

 

Також нас попередили: в Америці люди не такі, як у нас. У них свої справи, тому не дивуйтеся, що вранці вони просто підуть на роботу, не подаватимуть вам під ніс сніданок, а запропонують скористатися холодильником – таке собі самообслуговування. І ще: не підходьте до них близько під час спілкування.

 

 

 

 

В американців є особиста зона – 60 см. Вони – не українці, які обіймаються під час привітання чи прощання. А ще американці практично не п’ють, тому бажано не везти туди алкоголь…

 

Загалом, перед поїздкою нам дали стільки «корисних» порад, що я думала: нарешті вже знаю все, що мені треба. Головне – не забувати. Звісно, не завжди вдавалося. Особливо зі словом «негр». Попри те, що в мене ніколи не було до них негативного ставлення, я ніколи не називала їх інакше. Тож не могла зрозуміти, чому це звучить зневажливо.

 

Потім я два тижні ламала всі стереотипи, з якими приїхала. Відкрила собі очі на інший світ. Бо говорили одне, а з’ясувалося інше. І якщо США вражають своєю розкішшю та прагматичністю, то штат Техас, в якому пощастило трохи пожити, вразив сумішшю розкоші та нашої, української, простоти, доступності, простодушності. Навіть незнання мови не завадило нам стати друзями, проводити весь час разом і спіл­куватись не стільки мовою, як емоціями. Обійматися на прощання, пускати сльозу, випивати чарку та ніколи не рахувати тих 60 см дистанції.

 

Так, вони інші, але своєю «іншістю» від нас вони не гірші. Бо ми живемо сьогоднішнім днем, а вони – за планом. Вони знають, що кожні 8-10 років переїжджатимуть у кращий будинок, кожні 4-5 років купуватимуть нове авто, кожен рік-два їхатимуть на відпочинок в інший штат чи країну. Вони не переймаються тим, що завтра якийсь банк збанкрутує, а вони позбудуться заощаджень. Або тим, що втратять роботу…

 

Жінки не «паряться» на кухні. І навіть якщо американці готують самі, то роблять це подружжям. При тому, що людям далеко не по 20-30 років, а по 40-60, і часи молодої закоханості вже минули. На кухнях є все, аби полегшити їм роботу: зручні кавоварки, тостери, посудомийки. Що казати, рідко в якій хаті є праски – усе роблять автомати.

 

Спекти рогалик можна за 15 хвилин. Тісто купують у магазині, ковбаски теж, їх треба тільки скрутити і запхати в духовку. Смакота. Так розвіявся ще один міф про те, що американці їдять «пластмасову» несмачну їжу. Крім того, під час сніданку, обіду й вечері на столі завжди є фрукти: полуниці, ананаси, яблука, дині, кавуни, виноград, банани, мандарини, апельсини, груші. У такі моменти, звісно, можна згадати і про нітрати. Втім, хто зі впевненістю скаже, що в нас їх нема?

 

Але найбільше в американському житті вразив не так полегшений спосіб життя, що вже виглядало казкою, як низькі ціни. Кілограм м’яса – 2,5 долара, джинси – 10-30, майка – 5-10. Поїсти в кафе теж недорого. За 6-8 доларів можна замовити курку чи рибу. Напій, салат, картопля – вже враховані. Усе це теж можна вибирати. Хочеш мінералки, спрайту, чаю – замовляй, скільки хочеш. Оскільки вони заробляють в годину 10-15 доларів, то на такий обід їм треба працювати лише півгодини…

 

Я мало пам’ятаю СРСР, але асоціації з ним переслідували мене щодня. Ціни низькі, зарплати високі. Є, правда, головна позитивна відмінність – нема дефіциту, в магазинах є все.

 

В якийсь момент мені навіть стало соромно за себе. Бо єдина причина, через яку я хотіла повер­нутись додому, – донька. Я за лічені дні забула про державу, яку люблю, свій націоналізм і вперте переконання, що мені буде добре лише в Україні. І нема на цьому світі нічого, через що я б її залишила. Саме так я говорю, відколи себе пам’ятаю. А там…

 

Холодним душем остудили мене слова одного мого знайомого: «Нє, би в Україні зробити свій Техас, а вона мріє там лишитись». Він правий, подумала я. І хоч одна я цей світ не переверну, але тепер знаю, яким має бути якісний рівень обслуговування, ставлення до платників податків і до людей, які вибирають політиків.

Українська делегація. Жінка в центрі – скарбник штату Техас. Одним із своїх здобутків вона вважає те, що вона зменшила порції у їдальнях шкіл

 

Сесія палати представників Техасу

 

 

У Техасі заведено свого старого бика здавати в сток’ярд. Для ковбоя це вважається почесно. Кожного дня бики проходять певною вулицею у супроводі ковбоїв. На це завжди сходяться дивитися люди

 

Родео. Ковбой повинен зв’язати бичка за лічені секунди. Найменше, що ми бачили 14 секунд

 

Мешканців Техасу ображає те, що їх асоціюють тільки з ковбоями та биками. Кажуть, їхня бейсбольна команда «Техаські рейнджери» славиться на весь світ

 

Вболівати за свою команду – обовязок кожного мешканця. Сюди ходять всі: від малих дітей до старих бабусь

 

Сесія палати представників Техасу. Чим ближче представники сидять до президії, тим вони досвідченіші

 


 

У Вашингтоні ми теж побачили стихійний продаж

 

Тут білки ходять пішки

 

Пам’ятник жебракам. Черга за хлібом. Вашингтон

 

Виробництво щоденної газети міста Форт-Ворт. Її наклад – 250 тисяч, а населення Форт-Ворту 750 тисяч. Тобто газету читають в кожному помешканні

 

У газеті мінімальна кількість сторінок – 60, а максимальну кількість сторінок має підсумковий номер – 200

 

Капітолій штату Техас, м. Остін.

Він збулований за аналогом Вашингтонського капітолію. Правда, на 7 м вищий

 

 

 

Тетяна Соболик

Репортер

 

 

* Поїздка до США стала можливою завдяки участі в програмі «Відкритий світ»


13.05.2011 Тетяна Соболик 1785 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413