Між гламурним раєм Балі і сірчаним пеклом Іджену (фото)

 

Про мандрівки Азією розповідає журналіст і комунальник-реформатор Вадим Войтик.


Із журналістом і медіаменеджером Вадимом Войтиком багатьом франківчанам недавно довелося познайомитися з цілком несподіваної нагоди. Після запровадження в Івано-Франківську житлово-комунальної реформи Вадима Войтика призначили керівником підприємства «Єдиний розрахунковий центр». Втім, нова посада не заважає затятому мандрівникові займатися своїм давнім захопленням. На час відпустки Вадим Войтик вирушив до Індонезії, Малайзії та Туреччини, додавши до списку відвіданих ним країн 35-ту. Про свої мандри Вадим як колишній журналіст дуже влучно і лаконічно розповідає на власній Інтернет-сторінці. А для «ГК» погодився розповісти дещо більше.


 


-  Вадиме, як досвідчений мандрівник, поділіться досвідом організації подорожі. Як плануєте, про що дбаєте заздалегідь, чим подорожуєте, де живете?

Найперше – має бути мрія. Ви маєте прагнути відвідати іншу країну, «хворіти» нею, дивитись фільми про неї, читати блоги. Потім слід поспілкуватись десь у соціальних мережах про загальні враження. Бо буває, що країна видається казкою, а на ділі – огляду на три дні.

І головне – мати чітке розуміння, чого власне хочеться від подорожей. Хтось може 10 днів пролежати на пляжі в Єгипті і навіть не рипатись на ті ж піраміди. А когось навпаки від пляжу нудить. Але активні подорожі потребують або великих грошей, або витривалості. Бо також далеко не кожен погодиться 10 годин тинятись з наплічником незнайомим містом у пошуку «родзинок».

Надрукувати собі на папірчики хоча б сторінки з Вікіпедії. Для іноземців цю роль виконують розкішні путівники "Lonely Planet". Розмітити на картах Гугла маршрут. Сісти бронювати квитки та готелі. Нічого, в принципі, складного. Головне – починати десь за півроку.

Тож для початківців мій рецепт простий. До Європи треба один раз взяти великий автобусний тур на 3-5 країн, аби зрозуміти основні тенденції. Далі можна сміливо подорожувати самостійно. До Азії краще зібратись з групою однодумців або знайти провідника.


 

- Цього разу Ви подорожуєте Туреччиною, Малайзією та Індонезією. Що вразило у кожній з країн найбільше?

Стамбул – він несподіваний. Це місто, де хочеться і треба гуляти не один день. Павутиння вузеньких вулиць, широта Босфору, велич Софії. Свята Софія дійсно схожа на нашу. Ну, чи наша на неї. Мусульманський скін загалом не затер первісне християнське значення храму. Напевне, найбільше враження справляють величезні та низькі люстри. З огляду на гігантський внутрішній об’єм споруди здається, що вони летять. Загалом, ключових вражень від міста три: коти, мечеті і базари. Котів у Стамбулі неймовірна кількість, всі вгодовані та нахабні. Туристи та “котофіли” їх невтомно фотографують. Мечеті, чесно кажучи, набридають десь на другій: килими, сутри, капці в пакетиках (при вході в мусульманські храми слід роззуватись, а щоб капці не вкрали – їх носять з собою в торбинках). Залишаються базари, але в цьому треба кохатися. Східний базар потребує розуміння. Зрештою, і на наші торговиська ходити мають нерви не всі. Вразила кількість занедбаних будинків. Вразив професіоналізм «розводил» на Галатському мості. Вразила кількість російських туристів. А от справжнім приємним відкриттям стали Принцові острови – кілька клаптиків суші в Мармуровому морі. Немов у казку потрапляєш.

В Індонезії найяскравіші враження - це вулкани, Балі та Тана Тораджа. Кількакілометрове сходження до сірчаного кратера вулкана Іджен, пекельні копальні на ньому – це, я вам скажу, не для слабких духом. Здається, ти потрапив до фільму, де людей захопили прибульці і змушують їх добувати потрібну інопланетянам хімію.

Балі – один зі світових центрів гламуру. До речі, абсолютно з нуля розкручений бренд. Більшість пам’яток – штучні, розваги – новомодні. Але навіть у небагатій Індонезії зліпили шматочок раю. Напевне, я був одним з небагатьох українців, хто доїхав туди на поромі – теж, скажу вам, розвага.

Ну, і жертвоприношення биків на Тана Тораджі – це взагалі щось не з нашого світу. Тут краще за слова скажуть фото, але слабких серцем їх краще не дивитись.


 

- Невже у християнській Індонезії досі відбуваються жертвоприношення?

Християнство тут змішалося чортзна з чим. У тораджійського народу криваві традиції:  Смерть тораджійського громадянина, тим паче знатного, неодмінно має відзначитись поминками та жертвоприношенням биків. Поки не відбулися ці події, людина вважається просто хворою. До поминок можна готуватись і рік, і два, і три. Церемонія жертвоприношення, на яку я потрапив, тривала години чотири. Биків “замочили” хвилин за 15. Усього - 50 тварин. Покійник, мабуть, був знатною особою.

Бики тут є давньою місцевою валютою. На поминках вони замість вінків. На кожному з них написи — щось схоже на "Від родини Василенків. Вічна пам’ять". Під час церемонії хлопці, які водять биків, гладять своїх наляканих та змучених підопічних. Чешуть вушка та вибирають бліх. А за спиною хлопця стирчить ножик, яким він і заріже свого рогатого друга хвилин за двадцять. Після цієї церемонії у буквальному сенсі залишаються ріки крові.


 

- Скільки треба грошей і на чому можна зекономити?

Все залежить від ваших побажань. Авіаперельоти за кордоном дешевші (і про це вже знають всі). За вартість перельоту Київ-Івано-Франківськ я перелетів від Стамбула до Каїра, потім до Бангкока і потім до Куала-Лумпура.

Взагалі, добір перельотів, комбінації пересадок – ціла наука. Не кожен готовий в те занурюватись. Я користуюсь сайтами airtickets24 та skyscanner. А от, скажімо, мої друзі навіть заробляють на підборі таких-от бюджетних подорожей – попит є.

Їжа дешевша. Це теж загальновідомо. Особливо у південно-східній Азії. Тут нормально поснідати можна за 5-7 гривень. Це китайська їжа. Європейський сніданок забере 15-20 гривень. Вечеря обійдеться в 30-50 гривень. Морепродукти – дорожче. Але на якому-небудь Піліпінабазарі (так називають на Сході філіппінські морські ринки) «напакуватись» каракатицями, тунцем, конячими креветками можна гривень за 20.

Місцеві переїзди коштують по-різному. Найдешевші способи – моторикші та їх різні варіанти. Але це по місту. За 5 гривень можна проїхати з одного кінця в інший (я про Азію говорю). Таксі – найдорожчий засіб. Я намагаюся ніколи ним не користуватись.

Проживання – найбільша стаття витрат. Я зупиняюсь в найдемократичніших місцях, але не всі на таке готові. В усякому разі можу сказати одне: за 50 гривень в Азії цілком можна переночувати і помитися, нехай і холодною водою.

І залишаються музеї та сувеніри. Часто для іноземців музеї суттєво дорожчі, ніж для своїх. Той же Тадж-Махал коштує гривень 20 для індусів та 700 для іноземців. Але помагає журналістське посвідчення. Багато світових пам’яток дозволяють пресі або взагалі не платити (той же Лувр), або надають істотні знижки. Наші громадяни цим не надто активно чомусь користуються.


 

Вам нерідко закидають, що на Вашій посаді не личить робити такі дорогі мандрівки. Що б Ви відповіли на закиди?

Подорожами я захопився ще до існування ЄРЦ. І незалежно від моєї посади чи занять, планую мандрувати максимум вільного часу і в майбутньому. Хтось полює на кабана, хтось будує чергову дачку, ще для когось вершина бажань – гарний шопінг у Мілані. В мене вже не перший рік всі вільні гроші – це засіб пересування світом.


Розмовляла Наталка ГОЛОМІДОВА

gk-press.if.ua




Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415