Міфи про Кабалу

 

 

10 міфів про Кабалу

Спростування міфів

Що тільки не видавалося під назвою Кабала – це й  магічні ритуали, у які посвячують тільки високоосвічених і істинно  віруючих іудеїв чоловічої статі, що досягли 40-річного віку, це й гадання  на картах і каві, жонглювання цифрами (гематрії, нумерології), камеї й амулети, червоні нитки й дихальні вправи, і навіть ритуальні танці.

Розглянемо найпоширеніші стереотипи, які  не дозволяють людям наблизиться до науки Кабала.

 

Міф 1: Кабалою не можна займатися до 40-річного віку

Відповідь: Із часів великого кабаліста АРІ ніяких обмежень на вивчення Кабали не існує. Нею можуть займатися всі, навіть жінки й діти. Усі заборони існували тільки до XVI століття. І встановили їх самі ж кабалісти. Оберігаючи тих, хто ще не досяг відповідного рівня розвитку, кабалісти приймали в учні тільки після суворого відбору. Сьогодні мільйони людей починають відчувати потребу в Кабалі, і зупинити цей процес неможливо. Прагнення до Творця закладене в природі творіння, і зараз це починає проявлятися в явному вигляді. Усе визначає тільки бажання. Якщо людина бажає, значить, уже дозріла для цього, і на неї не діє ніяка заборона. Взагалі, у Кабалі поняття «не можна» і «заборонене» означають «неможливо». Тому заборона на вивчення Кабали насправді виглядає так: «Не може займатися Кабалою через відсутність бажання».

 

Міф 2: Кабала є містичним вченням іудаїзму, яке  звичайно зв'язують із окультним знанням

Відповідь: «Кабала»  у перекладі з івриту означає «отримання», тобто, знаходження особливого знання, доступного кожній людині. Колись ця наука, дійсно, була таємницею. Вона зародилася на території Межиріччя близько чотирьох тисяч років тому у Вавилонський період. Засновник Кабали, житель прадавнього міста Ур Халдейський, Авраам, відкрив можливість  осягти ту область світобудови, яка  недоступна людині в сприйнятті п'ятьма природними органами чуття. Він зумів  оволодіти цією наукою й, зібравши групу прихильників, передав учням свій метод осягнення прихованої від нас  частини світу. З тих пір це  таємне знання переходить із покоління  в покоління за допомогою дуже  незначного, обмеженого числа  послідовників. Передавалося воно, дійсно, завжди з вуст у вуста, від учителя до учня. За всіх часів, аж до нашого століття, існувало дуже вузьке коло кабалістів. У наш час Кабала, навпаки, одержує все більш широке розповсюдження, тому що у людства з'являється бажання довідатися про неї, вивчити її, застосувати ці знання в силу того, що вони можуть бути нам дуже корисні, особливо зараз, коли світ близький до загальної кризи.

 

Міф 3: Кабалу, також як і інші релігії, слід приймати на віру

Відповідь: Кабала абсолютно  протилежна вірі, вона не має  ніякого відношення ні до релігій, ні до будь-якого роду вірування — це  чистий експеримент. Людина освоює навколишню дійсність, обробляючи інформацію, яка надходить у мозок за допомогою п'яти органів відчуття, і використовуючи технічні пристрої, що розширюють діапазон можливостей цих органів. Для того щоб досліджувати наш світ, який традиційним способом перед нами не розкривається, необхідно розвити в собі шостий орган відчуття. За допомогою цього додаткового сенсора людина починає відчувати приховану частину світобудови й, відповідно, вивчає її  за тими ж законами й правилами, які прийняті в будь-якій академічній науці. Щоб результат був найбільш достовірним, кабалісти використовують кількаразову повторюваність дослідів, і спосіб передачі знання від одного дослідника до іншого. Єдине, що відрізняє вченого-кабаліста від представників інших галузей науки, це те, що він повинен, перш ніж зайнятися дослідженнями, розвити в собі шостий орган відчуття.

 

Міф 4: Використання  кабалістичних знань допомагає в  бізнесі

Відповідь: Займаючись  справжньою Кабалою по тим джерелам, які існують у людства вже тисячі років, ви не отримаєте рецепта, як досягти успіхів в повсякденному житті, використовуючи егоїстичні  властивості й бажання. Кабала не обіцяє людині ніяких привабливих перспектив у його повсякденному егоїстичному існуванні, де вона бажає вдало влаштуватися на роботу, одержавши «хлібну» посаду, найвигідніше одружитися або вийти заміж, скоріше збагатитися, почати панувати. Міцного здоров'я вона теж не гарантує. Коротше кажучи, у результаті ваших занять Кабалою, егоїстичного наповнення ви не знайдете. Слід ясно розуміти, що чудес на світі не буває. Кабала очікує, коли людство усвідомить, що в нього немає ніяких внутрішніх засобів, щоб чудесним чином взяти, та й зробити для себе що-небудь неймовірне, чарівне.

Якщо ви, дійсно, захочете зрозуміти сенс життя, побачити, як правильно діяти, то натомість ви знайдете вічність, досконалість. У вас буде все це, але тільки в тому випадку, якщо ви не запитуєте: «Як же я можу побільше урвати від цього світу?», а починаєте думати на більш високому рівні: «Що я можу йому дати?». Людство прийде до такого стану, хоча це видається зараз досить фантастичним і нездійсненним, і саме егоїзм приведе нас до нього.

 

Міф 5: Кабала пророкує  майбутнє людства

Відповідь: Кабала свідчить, що якщо ми не почнемо виконувати  програму виправлення, то нас очікує  можливість третьої й четвертої  світових ядерних воєн, у результаті яких залишиться буквально кілька мільйонів людей, але вони однаково виконають програму  творіння. Ці люди включать у себе всі душі. Справа не в кількості наших  тіл, а в якості душ, які повинні досягти найвищого рівня існування, запрограмованого природою. Кабала  говорить про те, що кінцева мета визначена, і вона — абсолютно  сприятлива. Однак шлях до неї  залежить, винятково, від волі самих  людей. У даний момент, саме на даному етапі, людство вийшло на той рівень розвитку, коли може й повинне зробити вибір – добрим або жорстоким шляхом йому слід просуватися. Жоден кабаліст не може прорахувати заздалегідь шляху, по якому зараз піде розвиток людства, тому що це визначається його свободою волі. Кабалісти говорять про варіанти розвитку, які можуть виникнути в результаті того або іншого впливу людину на природу. Однак вибір самого шляху невідомий, і спрогнозувати його неможливо, він залежить тільки від нашого вільного вибору.

 

Міф 6: У Кабалі  існують ритуальні дії й обряди

Відповідь: Ніяких ритуальних дій, обрядів і зовнішніх механічних практик Кабала в собі не містить. Тому, якщо ви спостерігаєте що-небудь подібне, то можна із упевненістю сказати, що дійсної Кабали в цьому немає. Те ж саме стосується й до довільного  жонглювання числовими значеннями слів, картинками сфірот, картами Таро. Будь-яке зображення — не більш ніж прикладний матеріал.

Кабала — це  осягнення Творця кожною людиною  особисто. Тому, якщо вам бажають продати камеї, особливі амулети — це може послужити тільки збагаченню продавця. Звичайно, якщо ви, немов індійський абориген, вірите в силу амулета, те це може допомогти й вам, але лише психологічно. У Кабалі, як і в будь-якій академічній системі знань, немає ніякої містики. Кабала — наука. Це природознавство, що вивчає всю світобудову, а не лише наш світ, як інші науки. Просування можливе тільки за допомогою бажання виправити свої наміри, а не вдосконалити механічні дії.

 

Міф 7: Кабалісти надають особливого значення амулетам, святій воді й червоним ниткам як засобам поліпшення життя

Відповідь: Кабала не навчає людину нічому, що відбувається в нашому матеріальному світі, і тому  її не можна застосувати як засіб збагачення, досягнення пошани й слави. Кабала дана нам для того, щоб  витягти людину з відчуття цього  світу у відчуття світу духовного (реальність, яка відчувається в додатковому органі почуттів — душі). Тому всі методики, які застосовує людина для  успішного існування в цьому світі — не є дійсною Кабалою. Визначення кабали ми знаходимо в статті «Суть науки Кабала» Бааль Сулама, який є незаперечним авторитетом у цій області. Він пише так: «Наука Кабала являє собою причинно-наслідковий порядок сходження Вищих сил, що підкоряються постійним і абсолютним законам, зв'язаним між собою й спрямованим на розкриття Вищої керуючої сили (Творця) людині в цьому світі». Про те, що амулети й заговори заборонені, сказано ще АРІ. Ними не можна користуватися, тому що цим ми вводимо людину в оману. Людині здається, що в цих предметах є якісь надприродні сили, а насправді весь ефект заснований лише на психологічному впливі на людину. Людина прагне до почуття безпеки, упевненості. Є багато марновірств навколо всього, що пов'язане з удачею, де неможливо передбачити результат заздалегідь. У таких випадках людина користується будь-якими методами, щоб подолати свою психологічну непевність. Це допомагає їй подолати тягар, і в цьому змісті її дії абсолютно  виправдані. Однак треба розуміти, що сили в людини з'являються не від надприродних сил амулета, а від її віри в те, що в амулеті є ця сила.

Подібні дії категорично заборонені кабалістами, оскільки вони створюють невірне уявлення про духовне: людина починає уявляти духовний світ у вигляді таємних сил, у матеріальних предметах цього світу, в особливих зв'язках букв, у кодах і заклинаннях. Ми повинні вирости із цього й зрозуміти, що лікує в цьому випадку почуття впевненості, а не Вища сила. Яке благословення виголошувати, коли пов'язуєш червону ниточку? Ви можете сказати, наприклад: «Я бажаю, щоб моя віра в червону ниточку допомогла мені психологічно подолати всі негоди». Але при цьому ніяк не зв'язувати цю ниточку із Творцем. Із Творцем вас може зв'язувати тільки ваше спрямування до уподібнення Йому, а не ваше прагнення краще влаштуватися в цьому світі, уникнути страждань, які Творець же вам і посилає, щоб ви не знищували їх, а з них спрямувалися до Нього. Вважаючи, що в нитках, повітрі, землі є святість, ми зводимо духовне до матеріального рівня, саме це й називається ідолопоклонством. Для психологічної підтримки людство створює собі всілякі ритуали. Це виправдано, але слід розуміти, що це не має відношення до духовного, що ні в яких амулетах і камеях немає святості.

Святість — це  властивість віддачі. Увесь наш світ егоїстичний, і згадані методи покликані психологічно задовольнити запити людини. Якщо ми егоїстично купуємо амулети й червоні нитки, щоб краще влаштуватися в цьому світі, ми не можемо знайти нічого Вищого, нічого, крім внутрішньої егоїстичної підтримки.

Вищий світ —  це світ, що існує за законами  властивості віддачі, у якому перебувають  і діють тільки сили й почуття без матеріальних одягань. Він розкривається людині тільки в результаті навчання з оригінальних джерел. Бааль Сулам у статті «Передмова до Вчення Десяти Сфірот» в п. 155 пише, що під час вивчення оригінального матеріалу («Книга Зоар» і твори АРІ з його коментарями), і в міру спрямування людини до пізнання більш досконалого свого стану, на нього впливає світло виправлення. Якщо ж людина вивчає неоригінальні кабалістичні тексти, то ніякі праведні наміри не змінять її природу.

 

Міф 8: Кабала використовує техніку медитації

Медитація й подібні  їй техніки нав'язують людині певний образ, стиль, тактику мислення й  концентрації. І тим самим вони  обмежують її в пошуку нового. Людина повинна зосередитися  на чомусь певному, суворо обмеженому й відключитися від світу. Це зовсім протилежно Кабалі. Згідно Кабалі людина повинна бути тісно пов'язана із цим світом – працювати, мати родину, жити життям суспільства. Обмежуючи думку учнів, змушуючи їх концентруватися на певних умоглядних образах, автори медитаційних технік позбавляють учнів можливості виходу за рамки звичайного мислення. Займаючись медитацією, людина ризикує втратити можливість повернутися до звичайного, природного мислення. Медитація вбиває в людині можливість вийти у відчуття Вищого світу, відчути Творця.

Кабала говорить, що  тільки повна свобода внутрішніх пошуків  людини є умовою встановлення зв'язку з тим, що перебуває за межами світу. Вищий світ перебуває поза нашою природою, поза мозком. Медитаційні вправи обмежують людину роботою одного лише мозку. А цим обмежується можливість виходу у Вищий світ. Для виходу у Вищий світ не потрібні особливі думки. Вони прийдуть самі й тільки в мірі удосконалення себе, виправлення свого его.

 

Міф 9: Заняття Кабалою вимагають аскетизму, обмеження  в одержанні насолод

Духовне піднесення відбувається завдяки не зменшенню, а збільшенню бажання. Починаючи вивчати Кабалу, людина продовжує жити звичайним життям, не обмежуючи себе ні в  чому. Адже бажання людини диктують вчинки. Якщо його бажання будуть  усе більше спрямовуватися до вищого, відповідно до цього й вчинки його стануть іншими.

Виправлення – це  процес впливу на людину Вищого світла, а не насильницькі обмеження. Цим методика Кабали  відрізняється від усіх інших. У ній  використовується сила Творця, що діє  зсередини, а не насильницький вплив  ззовні. Тому й надалі, одержуючи все більшу силу "згори", людина може одержувати й більше  бажання. Адже вона вже може виправити  його й використовувати правильно. Без насолод жити не можна, адже наша суть – бажання насолодитися. І ціль творіння полягає в досягненні досконалої насолоди. У насолоді немає нічого ганебного. Виправлення, корегування потребує не саме бажання, а лише його застосування (намір).

 

Міф 10: Кабала —  частина іудейської релігії

Найпоширенішою оманою є ототожнення Кабали з релігією. Розглянемо, у чому полягає основна відмінність  Кабали від релігії. Релігія вважає, що Творець змінює своє відношення до людині залежно від дій людини. Якщо я буду гарним, Творець буде ставитися до мене добре, тобто Він змінить своє відношення. Таким чином, релігія змушує людину шукати методи впливу на Творця: давати милостині, ставити свічки, неважливо що, у кожної релігії є свої ритуали. У людей виникає ціла система ієрархії — хто краще може вблагати Творця, хто ближче до Нього, хто знає, як Його просити, до кого варто звернутися як до посередника й попросити: «Помолись за мене». Людям потрібна ця психологічна допомога, вони готові за це платити. Людина у поганих станах вірить у все, що завгодно. «Створи для мене якесь чудо, підкрути мені щось, зроби так, щоб я раптом опинився в іншому стані». Такого бути не може й не буде ніколи, адже ми маємо справу із чіткими законами світобудови. Закони ці описуються в кабалістичних книгах. Наука Кабала стверджує, що Вища сила незмінна. Творець не змінює свого відношення до людини — Він добрий, і дає добро. Кабалісти нам радять: «Люди! Перестаньте займатися марнотратством — Творець незмінний. Світ ви малюєте самі, своїми органами відчуття. Змініть себе, і ви побачите, начебто світ сам по собі змінюється, нібито буде змінюватися відношення Творця до вас — ні, просто ви будете відчувати Його по-іншому». Як погана дитина, виправившись, відчуває те ж відношення батьків як гарне, добре. Наука Кабала говорить про те, що навколо нас існує єдине Вище незмінне світло, що перебуває в абсолютному спокої, що й впливає на нас. Вплив, якого ми зазнаємо, улаштований стосовно нас так, що впливає на нас абсолютним Добром.

Для розуміння дійсного  відношення кабаліста до Творця можна навести в приклад кабалістичний молитовник, у якому немає звичайних слів, що виражають почуття людини, а окремі букви: багато раз «алеф», багато раз «бет» і так далі — все, написане в ньому, позначає духовні дії, які, виправляючи себе, повинна зробити людина. І тоді вона отримує Вище світло в себе. У Кабалі поняття покарання й винагороди за якісь дії перед Вищою силою просто відсутні. Ніяких ритуалів, зовнішніх дій Кабала в собі не містить! Будь-яке зображення сфер, світів, гематрій — не більш ніж прикладний матеріал. Кабала — це індивідуальне відчуття Творця кожною людиною особисто. Ніякої містики в Кабалі немає — це наука про всю світобудову, вивчення якої дозволяє людині відповістити на запитання про причину й мету свого існування, визначити своє місце в житті, досліджувати й вибрати найкраще з можливих рішень і змінити свій стан до кращого.

 

Міхаель Лайтман,

http://www.kabbalah.info/ua/


18.03.2016 Міхаель Лайтман 5244 2
Коментарі (2)

Виктор Орлов 2016.03.18, 18:52
Le-haim
Реальний Соавтор Вікторович 2020.09.11, 09:47

Кабаліс просто не впливає згідно свого бажання хаба що йому так поставлено ще бути Футорологом . Колись були пророки бо всьо було на рівні чуда тому і як чудо так і Пророки залишились в менулому , та сьогодні вони говорять про то що ітак очевидне вони Футорологи . Закон має відпасти а прийти принцип природній з додатком правил де можна договоритись , закон більше не може стримувати і обмежувати , той період міг містити закон який без глобальності міг існувати , в рамках і обмежиннях. Сьогодні стіна перед горами зруйнована можна сміло піти в гору раньше гора була обнесена стіною , охороною і табу , все пройде і видозмінеться ????

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410