Меценати за розрахунком: Івано-Франківська область

 

"Засівання" виборчих округів із поверненням мажоритарки стало звичною справою для багатьох потенційних кандидатів. Несамовито прагнучи депутатського мандату, який для окремих перетворився на своєрідну чашу Граалю, символ імунітету та привілеїв – "меценати за розрахунком" щедро інвестують у власне майбутнє. Не володіючи достатнім авторитетом, належним іміджем, принциповою політичною позицією, а чи відповідною партійною приналежністю, вони намагаються компенсувати власні недоліки фінансовими мішками, скуповуючи всенародну любов та підтримку.


Як наслідок, уже сьогодні чи не в кожному виборчому окрузі є свій "меценат", який посередництвом різного роду громадських організацій, благодійних фондів, бажано іменних – прагне постати в образі ідеального кандидата, здатного вирішити будь-яку проблему.


Якщо вести мову про Прикарпаття, то у свідомості переважної більшості її мешканців достойним може вважатися лише справжній "Ґазда" – успішний, суворий, але справедливий господарник, добрий та щедрий за своєю внутрішньою натурою й що головне – глибоко віруючий християнин.

 

Як наслідок, "дармова гречка" – лише одна зі складових у цілому розмаїтої технології...

 

До прикладу, Богдан Гдичинський, заступник міністра юстиції й тепер уже екс-голова фракції ПР в Івано-Франківській облраді, виборчий округ №88 із центром у Коломиї.


Окрім продуктових наборів, до складу яких за свідченнями очевидців входили ковбаса, олія, цукор, різноманітні крупи, чай, масло тощо, він принагідно заочно вітає пенсіонерів навколишніх сіл з іменинами, даруючи їм у залежності від сезону чи то теплі шерстяні коци орієнтовною вартістю до 150 гривень, чи інші практичні дарунки.

 

Однак, це лише верхівка "піраміди допомоги" Гдичинського, що старанно маскується під благодійну діяльність фонду "Заради добра"...

 

Велосипедами від мецената вже забезпечені всі листоноші Коломийського та Городенківського районів. Для коломийської молоді традиційним стало караоке за участю одного зі столичних телеведучих. А протягом Євро-2012 кожен коломиянин мав нагоду переглянути кращі матчі чемпіонату на великому екрані, установленому за сприяння Гдичинського.

 

 

Заступник міністра юстиції взяв під "опіку" ветеранів культури, міліції, освіти, медицини.

 

Для широкої громадськості регулярно організовуються безкоштовні поїздки на ТК "Буковель", різноманітні екскурсійні туристичні тури, під час яких учасникам демонструється спеціально відзнятий фільм про мецената.

 

Скільки затрачено й звідки такий ресурс, цікавить мало кого. Усе задарма – шара!

 

Нещодавно ж у Гдичинського з'явився іще один інструмент – футбольний клуб "Карпати-Коломия", президентом якого він став. Що характерно, місцева футбольна команда, яка відновила свої виступи в обласному чемпіонаті лише 2 роки тому, стала цікавою меценату лише незадовго до старту парламентської виборчої кампанії.

 

Що буде після виборів – невідомо...

 

Власне, красномовним свідченням мінливості й вибіркової спрямованості такого роду благодійних ініціатив є доволі різка переорієнтація діяльності фонду "Заради добра" зі Снятинщини на Городенківщину, яка відбулася практично одразу після оголошення ЦВК остаточних меж виборчих округів.

 

З не меншою завзятістю працюють в області й інші благодійники.

 

Перший серед них – Юрій Дерев'янко, депутат облради від ФЗ і паралельно голова "Всеукраїнського благодійного фонду Юрія Дерев'янка".

 

Плануючи балотуватися по виборчому окрузі №87 із центром у місті Надвірній, він уже доволі тривалий час активно комунікує з потенційним електоратом.

 

Як наслідок, у приналежних до округу районах, мабуть, уже не залишилося школи, дитячого садка, а чи амбулаторії, яка б не отримала благодійного подарунка від Дерев'янка.

 

Нові парти, металопластикові вікна, дитячі майданчики, спортивна екіпіровка й ігрові м'ячі для спортсменів, медичне устаткування й LCD-телевізори в палати для пацієнтів ...

 

Суми коштів, затрачених на це, вражають. Як і інформаційний ефект, що його прагне досягти політик, цілеспрямовано ліплячи образ "відомого мецената".

 

Та головне для Дерев'янка наразі – переконати громадськість у чесності походження власних статків.

 

Адже історія бізнесу в інтерпретації самого мецената – аж надто завуальована.

 

Свідченням цього став нещодавній конфлікт із газетою "Дзвони нації", яка опублікувала одну з версій історії успіху екс-бізнесмена...

 

За схожою схемою й аналогічними методами в суміжному окрузі №86 із центром у місті Долина працює соратник Дерев'янкаВолодимир Грабовецький.


До поділу округів їхні обличчя можна було зустріти навіть на одних і тих же бігбордах, щоправда, по різні сторони, у залежності від напрямку прямування. Втім, у Грабовецького більш серйозна конкуренція. Адже меценатів в окрузі на благо громади вистачає...

 

Змагатися екс-бізнесмену доведеться з В'ячеславом Кредісовим та Василем Бартківим.


Останній бодай походить із Долинщини, у той час як Кредісов свій зв'язок із Прикарпаттям намагається засвідчити корінням дружини, яка родом із Калуша, і відповідними фінансовими потугами.

 

 

Екс-заступника міністра оборони України окремі пліткарі вже встигли охрестити "баяністом", вочевидь маючи на увазі музичні інструменти, що їх масово роздавав Кредісов, об'їжджаючи музичні школи, і сценічні костюми, що дістались мистецьким колективам.

 

Не дати зневіритися в чистоті помислів потенційного кандидата покликана й спеціальна програма його благодійного фонду "Моє рідне село".

 

Декларуючи наміри охопити майже 160 сіл усіх чотирьох районів, які складають округ, активісти переконують, що кожна активна сільська громада самостійно визначатиме власні пріоритети – установлення кладки, будівництво каплички, огородження цвинтаря, реконструкція стадіону чи інший соціально важливий проект.

 

Сам же Кредісов намагається зодягти на себе ще й сорочку щирого патріота й віруючого християнина.

 

Яскравий приклад – обіцянка домогтися на державному рівні належного фінансування музею Степана Бандери в селі Старий Угринів, де Кредісов побував разом із знімальною групою телепроекту "Україна онлайн", що виходить на телеканалі "Ера" у рамках програми "Доброго ранку, Україно!".

 

На відміну від опонента, Василь Бартків наразі більше вправляється в майстерності пера, намагаючись зобразити себе в якості господарника, патріота бойківського краю, який знає, що і як слід змінювати на благо простої людини.

 

Втім, не забуває Бартків і про фінансову підтримку громади. Як сам зізнається, маючи моральну потребу допомагати мешканцям гірського бойківського краю, уже роками активно працює на окрузі.

 

Головною фішкою політика-президента фонду "Бойківська Бартка" має стати ініційований ним Бойківський фестиваль. Окрім того, меценат уже започаткував суспільний проект "Газда" та проект "Бойківське віче", згідно якого в кожному селі рада авторитетних людей сама визначатиме найбільш нагальні проекти, втілювати які й допомагатиме фонд.

 

Не так давно ж Василь Бартків виступив у ролі одного з головних меценатів свята бджолярів та відзначився в зв'язку із закупівлею звукопідсилювальної техніки для місцевих церков.

 

 

Цілеспрямовано на окрузі №89, до якого увійшли Верховинський, Косівський, Снятинський райони, працює Василь Чуднов.


На відміну від інших, Чуднов, який уже є народним депутатом, у якості інструменту забезпечення прихильності виборців використовує виїзний прийом громадян з особистих питань.

 

Окрім того, Чуднов усіляко підтримує розвиток церков, долучається до різного роду спортивних заходів.

 

Саме за його сприяння цього року на державному рівні відбулося відзначення 600-річчя рідного для депутата Космача, прийнято відповідну постанову про відзначення 800-річчя Тлумача.

 

Нещодавно ж парламентар відзначився врученням працівникам правоохоронних органів Косівського й Верховинського районів автомобілів УАЗ "Хантер" та оргтехніки.

 

Втім, усі соціальні ініціативи депутата може перекреслити єдине голосування в другому читанні за мовний законопроект, що поза всяким сумнівом буде використано опонентами під час кампанії.

 

Із не меншим ентузіазмом у гірських районах Прикарпаття громаді допомагає Микола Палійчук. Його благодійний фонд уже оголосив програму, якою передбачено підтримку громадських ініціатив, що допоможуть регіону розвиватися. Серед них: "Наша духовність", екологічна програма "Дай шанс Карпатам – не сміти!", "Здорова нація", "Людські цінності".

 

Втім, найбільший акцент Палійчук робить на програму "Гуцульська Україна", у рамках якої під патронатом екс-губернатора проводяться різного роду етнографічні експедиції, прийнято рішення про фінансування проекту "Усна історія України" – історія краю в розповідях очевидців.

 

Окрема значна увага приділяється сільській молоді. Організовані за допомогою ГО "Школа лідерів" молодіжні конкурси краси, українські дискотеки, фестивалі й театральні вистави вже стали звичним явищем для молодих виборців.

 

Окрім того, у рекламному промо-ролику серед досягнень фонду Миколи Палійчука значиться 40 футбольних майданчиків, 25 українських дискотек, 100 тисяч гривень школі-переможцю конкурсу на краще знання учнями української мови, 15 будинків багатодітним сім'ям.

 

Не дають можливості забути про себе й інші, уже відомі на теренах області гречкосії.

 

Так, соціальні магазини Юрія Солов'я, які, до честі депутата, продовжили функціонувати й після останніх місцевих виборів, схоже, можуть нарешті отримати друге дихання.

 

Грає на соціальній тематиці іще один потенційний кандидат у нардепи на Івано-Франківському виборчому округу №83 Олександр Шевченко, представник групи "Приват" та паралельно директор ТОВ "Скорзонера".

 

Основний інструмент бізнесмена – ГК "Буковель". В якості оздоровчо-ознайомлювальних турів щотижня на гірськолижний курорт цілеспрямовано звозять активістів молодіжних громадських організацій, працівників різних сфер зайнятості, людей з обмеженими фізичними можливостями.

 

Олександр Шевченко вже задекларував готовність за одну ніч відремонтувати найкритичнішу дорогу в обласному центрі. Активно піариться в соцмережах та на телебаченні. А в якості ключового проекту на перспективу використовує тему зимової Олімпіади, яку зобов'язується зорганізувати на найвищому рівні.

 

Разом із тим, продовжити функціонування ФК "Прикарпаття", шефство над яким взяли підконтрольні йому структури, бізнесмену не вдалося. Обласний центр уперше за 20 років опинився без футбольного клубу.

 

Прикметно, що сам Шевченко намагається позиціонувати себе, акцентуючи увагу виключно на прізвищі, і свідомо опускаючи власне ім'я. Як сам стверджує, "моє прізвище Шевченко, і цим усе сказано"...

 

Свою чергову соціальну ініціативу нещодавно оголосив й Ігор Насалик. Калуський міський голова започаткував так звану "групу схуднення", перше заняття в якій було проведено під його безпосереднім патронажем.

 

Усе більш активно в Калуському виборчому окрузі працює й регіонал Валерій Келестин, за спонсорської допомоги якого в Калуші відбулося урочисте святкування дня міста.

 

На відміну від калусько-рогатинського виборчого округу, де обумовити результат можуть старі бізнес-звя'зки, у виборчому окрузі № 84 із центром у Тисмениці, схоже, назріває конфлікт поколінь. Конкуренцію Миколі Круцю, фінансові можливості якого дозволяють уже сьогодні заасфальтувати всі населені пункти прилеглих районів, вочевидь вирішив скласти вчорашній бютівець Микола Зелінський.


Останній, окрім уже звичних методів, намагається здобути прихильність виборця, торуючи дорогу до серця їхніх дітей. Скориставшись завершенням навчального року, Зелінський зініціював для школярів безкоштовні відвідини аквапарку.

 

Власне, у тій чи іншій мірі купають у золоті виборця всі потенційні кандидати.

 

Щедро засіваючи обіцянками виборчі округи, вони прагнуть змусити громаду повірити в ілюзію, яку ж самі й малюють.

 

Насправді ж – ганебно купують виборця...

 

 

Ігор Дебенко, політолог, Івано-Франківськ, спеціально для УП


24.07.2012 Ігор Дебенко 955 11
Коментарі (11)

Я 2012.07.25, 08:35
Боже, коли вже українці порозумнішають і перестануть обирати у вищий законодавчий орган "гречкосіїв"?! Вони ж вважають нас примітивними створіннями, яких треба підгодувати, як рибу. А потім, пробравшись в парламент чи уряд, в першу чергу будуть відробляти свої затрати та накопичувати собі кошти на майбутнє. Та не хочу я щоб депутат ВР асфальтував мені тут дорогу чи вставляв вікна. Він повинен там нагорі вибудовувати раціональні правила гри для бізнесу і громад, будувати стратегію розвитку країни і суспільства, організовувати корисні відносини України з іншими державами, тощо... А тут нам пропонують примітивну угоду - я вам велосипеди, ви мені право на доступ до усіх ресурсів народу. Може пора українцям "прокатити" на цих виборах усіх "меценатів"-чарівників і обрати моральних інтелектуалів, які не мають грошей на мільйонні рекламні проекти, але знають устрій світу, суспільства, економіки і запропонують справді рішення для усіх нас, а не для себе?
Дмитрий 2012.07.25, 09:22
Юра Дерево - более всех занимается гречкосеенем...
юрист 2012.07.25, 13:14
Жоден український заможний чоловік не заробив перший свій мільйон чесно. Це аксіома. але, як дальше з ними вони поводяться - це вже цікаво. І варіант з Дерев"янком - на даний час не найгірший. Уявіть, що кожен кандидат до ВР так округ опрацював перед тим, як його обирають. Ми б уже процвітали. тому вважаю, що треба кожному кандидату дати можливість купити кандидування. Так по крайній мірі буде чесно.
Іван 2012.07.25, 14:44
Ну добре...... Якщо не обирати тих хто працює на округах з народом - то кого???? Тих - хто щиро любить Україну поки не попаде до ВР????!!!!! Де супер-пупер патріот Роман Зварич???? Це Вас нічому не вчить....
Олександр 2012.07.25, 22:22
Вважають нас за тупе стадо овець. Невже ми так нічого не зрозуміємо ? Украінці,СХАМЕНІТЬСЯ. Беріть все,ЦЕ ВКРАДЕНЕ У НАС. Голосуйте,як серце велить.
супер патріот роман зварич 2012.07.26, 07:59
Як відомо, Зварич першим ініціював звернення до прем’єр-міністра Тимошенко про корупційні махінації в Міністерстві юстиції ПП „Інформаційний центр”, а саме – перекачка величезних сум через ТОВ „3-Т” та „Арт-мастер” і причетність до цього Дерев`яненка Юрія Богдановича. Після такі звернення в адресу прем`єрів подавали тодішній голова комітету ВР по боротьбі з корупцією Калетник та Тігіпко. Було проведено ряд перевірок Антимонопольним комітетом спільно з СБУ. З джерел відомо, що це недавно було предметом розмови на політраді Фронту Змін після Ваших відвідин на Надвірнянщини. Проясніть, будь ласка, ситуацію. Роман Зварыч: - Деякі корективи, бо в загальному інформація, яка паном Славком озвучена, відповідає правді, але все одно я думаю, що тут заради правди, потрібно розставити певні крапки над „і”. Я був призначений міністром юстиції двічі: в 2005 –му та в 2006-му роках. В 2005 році я намагався зрозуміти, що зокрема діється в окремих структурах, які діяли при Міністерстві юстиції, зокрема такі, які були суб`єктом господарської діяльності. Але поза увагою залишилась структура, яка називається Держінформюст. Держінформюст є державним підприємством при Міністерстві юстиції, яке приймає всі реєстри, зберігає, управляє ними. От для прикладу, реєстр нерухомості, реєстр виконавчих проваджень і таке подібне. Я більше уваги тоді присвячував іншому державному підприємству – це Укрспецюст. Оскільки навколо цього підприємства в минулому було більше скандальних історій. Мені видавалося, що можна знайти можливості впорядкувати те, що відбувалося на рівні Укрспецюсту, шляхом перетворення цього підприємства на казначейське обслуговування. Тобто, щоб не було жодних окремих рахунків, щоб усі кошти проходили все-таки через казначейство. Цього я не зробив по відношенню до Держінформюсту – я хочу зразу сказати, що це була моя велика помилка. Однак після мого вже другого призначення я почав цікавитися цим підприємством, і зрозумів, що там не все гаразд. Зокрема, мене дуже сильно насторожило, коли керівник цього державного підприємства пан Довжанський відмовився надати можливість внутрішньому контрольно-ревізійному управлінню при Міністерстві юстиції доступу до самих фінансових документів та інших видів діяльності цього підприємства. Всі мої намагання забезпечити власне такий контроль, таку перевірку з боку міністерського КРУ залишались без найменшого успіху. Тому я вже на той час звернувся не до прем`єр-міністра України, такого не було, бо вже тоді прем`єр-міністром була не Юлія Тимошенко, а був Віктор Янукович. Я звернувся до СБУ і до Головного контрольно-ревізійного управління, воно на той час так і називалося. Їхні намагання якимось чином проникнути на це підприємство, щоб провести, як це закон передбачає, перевірки, теж не мали жодного успіху. Відверто кажучи, хоча я цього не зможу довести, я розумію, що це може буде навіть ризиковано з мого боку, керівник цього підприємства пан Довжанський сказав, що перед тим, як він допустить до проведення таких перевірок, він знищить усі реєстри. ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ Самые изощренные предвыборные ласки Хотів би нагадати, що я тоді був міністром всього два рази. Я потім подав у відставку з різних причин. Однак те, що я виклав у своїх зверненнях до СБУ і до Головного контрольно-ревізійного управління, збереглося, і продовжувалася власне перевірка цього підприємства, але це вже не при мені. Я зразу хочу сказати, що я не чув, коли був міністром, ані про таку фірму, як "Арт-мастер", і не чув про пана Юрія Дерев`яненка. Вони не були предметом моєї уваги. Згодом я довідався, як я пішов у відставку, що дійсно були встановлені, якщо я не помиляюся, таки СБУ певні зловживання у Держінформюсті і, зокрема, це було у 2009-му році. Питання стосувалося програмного забезпечення на суму, здається, 29 млн гривень за роботи, які ніхто не міг показати та обґрунтувати якимось чином. Невідомо, чи це відбулося з дозволом, принаймні при пасивній згоді, на той час міністра юстиції пана Онищука. Я не знаю. Також знаю, що була виготовлена довідка, бо я її бачив в інтернеті, уже зараз віце-прем`єр-міністром Тігіпком, це вже не з моєї ініціативи. Але мова йде в тій довідці про те, що вона скерована на прем`єр-міністра Азарова про те, що дві фірми: це "Артмастер" і фірма „3-Т” отримали невідомо за який період часу так звані роялтіс за те, що Кабмін України використовував їхнє програмне забезпечення. Якщо не помиляюсь, то цифра, яка називається в цій довідці, становить 196 млн грн. І пан Тигіпко привертає увагу прем`єр-міністра на той факт, що треба якось на це реагувати. Це бюджетні кошті, які пішли на що – невідомо. З інтернету я згодом теж довідався, що якесь відношення до цих двох фірм має пан Юрій Дерев`яненко. Жодних кроків з цього приводу я не робив. Це вже не моє питання, я вже давно не міністр, я розумів, що пан Дерев`яненко є член Фронту Змін, тієї самої партії, до якої я сам належу, але жодних звернень з цього приводу, жодного руху на те, щоб якимось чином вплинути на ситуацію, тим більше на рівні лідера нашої партії пана Яценюка, я не робив. Яка зараз ситуація, я не можу вам сказати. Чув я про те, що пан Дерев`яненко хоче балотуватися по моєму колишньому виборчому округу, це Надвірнянський виборчий округ, але чи остаточно буде він висунений об`єднаною опозицією, чи ні – я про це не можу говорити зараз. Я просто не знаю.
Саня 2012.07.26, 09:11
Я за конкретні справи й за, як тут деякі писаки кажуть, "гречкосіїв". Проте не за всіх, а за тих хто людям віддає частку прибутків постійно, а не перед виборами. Я не сприймаю вже давно балакунів й лжепатріотів у вишиванках, які високими словами дурять народ, бо прийшовши до влади грабуюють його цинічно й без жалю. Народ наш вже вимучений боротьбою з ворогами, бо вже давно повноцінно не їсть й не має право захворіти(медицини вже практично немає). Постійна фішка деяких партєйок про потребу боротьби з москалями вже заїб...а. Ті вже давно прочухали, що без економіки та грошей своїх ворогів не побориш. А ми все пизд....мо про свободу, а добробут простого укранця забули!!!
юрист 2012.07.26, 18:46
спеціально прогуглив по Дерев"янку, тішить що тільки одна ця єдина "правда про дерев"янка" існує в неті впродовж багатьох років, нічого другого щось не можуть вислідити. Може вже спиніться і не витягуйте той нафталін
виборець 2012.07.27, 14:16
Якби всі меценати краю рятували онкохворих дітей, батьки яких не мають грошей на операції, то Бог простив би їм всі їх гріхи, і те як хто гроші заробив. Правда, за них голосували б тільки родини та знайомі цих дітей,напевно. Хто зна?
для юриста 2012.07.28, 11:39
http://www.from-ua.com/politics/e052aac8a88d9.html прокоментуй
Іван 2012.07.31, 18:21
У порівнянні з виборами-2002 Прикарпаття розжилися додатковим мажоритарним округом. Але тим самим Центрвиборчком не зробив подарунок опозиції, а дав можливість з´явитися в парламенті ще одній потенційній «тушці» Партія регіонів спочатку не розраховувала на підтримку в Івано-Франківській області, виходячи з жорстких опозиційних настроїв прикарпатських виборців. Максимум, чого може досягти місцева ПР, це виграти в одному з семи мажоритарних округів. Причому найбільші шанси на перемогу по мажоритарці має не лідер обласної парторганізації нардеп-«регіонал» Василь Чуднов у рідній Гуцульщині, а депутат облради від ПР Богдан Гдичинський, який нині працює керівником служби міністра юстиції Олександра Лавриновича. А допомогти Гдичинському тріумфувати в Коломиї можуть не стільки «біло-блакитні» прапори і не тільки адмінресурс з боку губернатора-«регіонала» Михайла Вишиванюка, скільки фінансові та адміністративні важелі групи «Приват», для якої регіон є одним з базових в Україні (з 2003 по 2010 рік Гдичинський був віце-президентом компанії «Укрнафта», підконтрольної Ігорю Коломойському). «Приватівські» мажоритарники також йдуть на Івано-Франківщині під брендом партії УДАР Віталія Кличка і будуть, на радість владі, відбирати голоси в опозиціонерів. Ситуацію посилює хороша «кредитна історія» співпраці з «Приватом» лідера облорганізації «Батьківщини» нардепа Дмитра Шлемка, який на виборах-2012 виступає начальником обласного штабу об´єднаної опозиції. Втім, серед опозиціонерів першу скрипку на мажоритарці будуть грати не креатури Шлемка, а представники «Фронту Змін», залучений в останній момент до об´єднаної «Батьківщині» через «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка мер Калуша Ігор Насалик і, звичайно, «Свобода». Газета «Коментарі» проаналізувала передвиборчу ситуацію в 225 округах України. Повні результати цього дослідження увійшли до спеціального випуску. Детальний аналіз передвиборчої ситуації в Івано-Франківській області читайте тут. Джерело: Comments.UA
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415