Маршрут на гору Хом’як (через присілок Женець та Яблуницьку дорогу)

 

/data/blog/81069/969c3421e93bf0793af6b3a5bb4e5c3c.jpg

 

Гора Хом’як належить до тієї частини Карпат, яку звуть Горганами. Їх круті вершини всипані камінням – «горганами». Саме завдяки цим розсипищам так і назвали цей гірський масив.

 
Гора Хом’як є одним із улюблених місць, куди найчастіше подорожують туристи. Оскільки підйом є не надто складним та затяжним у часі, це не заважає Хом’яку відкривати перед очима туристів незабутні краєвиди. Середній перепад висоти під час маршруту не є високим –927 км, проте Хом’як відомий своєю лавинонебезпечністю. Екскурсійна сезонність тут триває з травня до листопада.

Ддовжина пішого маршруту – 22 км.

Отож вирушаємо:
  • 0 км. ЗС Татарів (далі – ЗС Т). Прямуємо вздовж залізничної колії стежкою на північний захід, у сторону Яремчі. Приблизно через500 мстежка вийде на асфальтовану дорогу Яблуниця-Яремча. На дорозі – наліво.
  • З км від ЗС Т. Перехрестя доріг: нам – шутрованою дорогою прямо на гору Хом’як; справа залишаємо міст через річку Прут і асфальтовану дорогу на Яремче
  • 3,5 км. Залізничний переїзд. Початок урочища Женець. Тут розташований будинок лісництва і питна вода. При потребі – місце для привалу і ночівлі. Ідемо наверх вздовж Женця. Зліва від нас бачимо хребет з вершинами Гребля і Хом’як; справа – хребет Явірник.
  • 5 км. Зліва – потік з-під хребта і дорога на хребет; перша хата наверху зліва.
  • 5,5 км. Зліва – потік і дорога; за потоком перехрестя: прямо – на Хом’як і полонину Фарфаненку; нам лівіше і вгору дорогою до останніх зліва хат хутора і на гору Хом’як.
  • 6,5 км. Потік Розкульський зліва, поляни за потоком і початок лісу.
  • 7,5 км. Розвилка: прямо – стара горизонтальна дорога по схилі; наліво наверх – дорога в сторону полонин Баранячої і Хом’яків, куди ми і прямуємо далі.
Невдовзі знову розвилка: прямо – просіка і крута дорога просікою наверх, під полонину Баранячу; нам направо – на чіпаш на полонину Баранячу і на Хом’як. Чіпаш іде спочатку на захід, тоді серпантином на південь і круто вгору.
 

Маршрут на гору Хом’як (через присілок Женець та Яблуницьку дорогу)

 

  • 10 км. Полонина Хом’яків. На полонині є колиба, а також для потреби – місце для привалу і ночівлі. Розвилка доріг: нам наліво – на Хом’як і в Татарів, по праву сторону залишається поворот на Синяк. У лівому кінці поляни знову розвилка: прямо – в Татарів і в Женець, а ми повертаємо правіше, на південь і наверх по хребтику веде стежка на саму гору Хом’як. Стежка заходить в ліс і роздвоюється, і краще іти стежкою, що іде правіше, бо вона менш заросла. Вище старого лісу стежка заходить в альпійку і круто іде наверх.
  • 11 км. От ми і на горі Хом’як (1542 м.). Гостра вершина Хом’яку всіяна величезними кам’яними брилами, порослими сіро-червоним лишайником, який роками вигріває боки під сонцем. Красиво, правда ж?

Стежки, якими можна спуститися з вершини Хом’яка вниз:

1. стежка до полонини Хом’яків, про яку насипано вище, веде на північ;

2. є стежка в альпійці на північний схід до дороги хребтом, але вона не в дуже хорошому стані;

3. екстремали та туристи-ентузаіасти спускаються по південному, дуже крутому, кам’янистому і небезпечному схилі до згаданої лівої притоки потоку Хом’як.

Маршрут на гору Хом’як (через присілок Женець та Яблуницьку дорогу)

 

Ми ж спускаємося стежкою на північ до полонини Баранячої.
  • 11,5 км. Полонина Хом’яків. Зліва, на заході – колиба, ми ж повертаємо праворуч на дорогу, що веде в Татарів і прямуємо направо вниз дорогою. Дорога спочатку іде по північному схилі і обходить верхи потоку Розкульського. Внизу видно хати хутора і долину Женця, за якою чорніє непривітний похмурий здалека хребет Явірник.
  • 12,5 км. Розвилка доріг: ми крокуємо прямо – на хребет.
  • І3 км. Хребет Хом’як-Гребля. Знову розвилка доріг: прямо – у Татарів (7 км) вздовж хребта і через гору Гребля, а направо вниз – в Татарів (9 км) дорогою вздовж потоку Хом’яків, а потім дорогою Поляниця-Татарів. Цією дорогою ми і пускаємось. Обережно, тут крутий спуск. Через майже500 мсправа підходить трельовочна дорога, яка іде на вирубки під вершину Хом’яка, але ми спускаємося вниз.
  • 15 км. Розвилка: справа – потік і дорога вздовж потоку по схилі, а прямо – маршрут на Татарів, куди ми і прямуємо.
  • 15,5 км. Шлагбаум, асфальтована дорога Поляниця-Татарів. На дорозі – наліво.
  • 16,5 км. Розвилка Яблуниця-Поляниця, на якій справа дорога веде із Яблуниці. На розвилці знаходиться кафе «Колиба».
  • 20,5 км. Розвилка: наліво – дорога на хребет Гребля-Хом’як, а прямо – ЗС Т. Нам прямо.
  • 22 км. Міст через залізничну колію. Перед мостом – розвилка: прямо – до автобусної і залізничної станції Кремінці дорогою; а нам до ЗС Т коротшою стежкою – наліво і вниз. І вже через ~300 м– залізнична станція Татарів – наш фінішний пункт.
 
 


07.07.2015 8162 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

922
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1911
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2782
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3409
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3644
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6803 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3827

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5639

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6753 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7600
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2429
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4692
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5087
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

447
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

915
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1783
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3370
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

890
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1751
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3661
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3854 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5417