Майкл Щур: Гості, що з’являються в наших програмах, – справжні сміливці

 

/data/blog/123497/b7023b09bea21b1782a11c61f058decf.jpg

 

Український телеведучий Роман Вінтонів більше відомий українцям як Майкл Щур. Він працював редактором на каналах «ZIK» та «Україна», є співзасновником і членом ГО «Громадське телебачення».

 

Найбільшу славу журналістові принесла програма «Утеодин з Майклом Щуром» на «Громадському телебаченні», що виходить в ефірі «UA:Першого».

 

Наприкінці 2014 року його проект «Телебачення Торонто» здобув нагороду «Срібна кнопка» від YouTube.

 

Попри те, що багатотисячна аудиторія вважає чоловіка «стьобним», він про себе геть іншої думки. Журналіс МІСТА поговорив з Майклом про геополітичну війну, сміливих чиновників і те, хто ж такий Щур насправді.

 

–​ Майкле, нещодавно ви повернулися з армії. Де служили?

У Десні на Чернігівщині. Прийшла повістка, і я виконав свій обов'язок. Наразі наша шоста хвиля знаходиться в оперативному резерві, тому, якщо треба буде, піду знову.

 

Мабуть, отримали хороший досвід військової журналістики?

Щойно служба почалась, одразу подумав, що принесу більше користі, працюючи саме з комунікацією в медіа. Мене зацікавив проект «Embedded Journalism», який мали запускати з боку Міністерства інформполітики. З цього приводу я контактував із радником міністра оборони Тетяною Поповою і мав пройти відповідне навчання. Планував стати прес-офіцером і супроводжувати журналістів-учасників проекту. Але військова підготовка передчасно завершилась і цього не сталося.

 

Як відбувалися власне військові навчання?

Спершу ми мали доволі непогану підготовку зі стрільби, але згодом приїхав новий полковник і сказав, що робимо все не «по уставу». Так почалися проблеми, наше навчання заморозили, й потрапляти в ціль ми так і не навчилися. Згодом я частково брав участь у підготовці снайперських груп, а потому відбулася демобілізація.

 

Над чим працюєте зараз?

На початку листопада ми запустили нову програму, що транслюватиметься на «Громадському», «24 каналі», «UA:Першому», «Телебаченні Торонто». Звісно, про політику, економіку, і не без сатири... Хтось працює над розслідуваннями, хтось над новинами, а ми з хлопцями знайшли такий-от спосіб донести інформацію до аудиторії.

 

Хто у вашій команді, на кухні творчого процесу? Звідки берете ідеї?

Крім операторів і монтажерів, у моїй команді п'ятеро сценаристів. Саме вони наповнюють Майкла Щура ідеями. Мої власні вже давно вичерпалися. Якби довелося працювати тільки на своїх ідеях, то Майкла Щура уже не було б.

 

Чи маєте приклад для наслідування?

Так, але хотів би уникнути відповіді на це запитання.

 

– Чи маєте особливі критерії відбору ваших співрозмовників?

– Знаю, що дехто побоюється приходити до мене на інтерв’ю. Ну, і зрозуміло, що такі люди навряд чи прийдуть. А ті, хто з’являються у наших програмах, – справжні сміливці із залізними яйцями. Знаю, що ніхто з них про свою участь не жалкував. А щодо цікавості, то найперше мої співрозмовники мають бути цінними для глядача настільки ж, як і для мене самого. Важливо, щоб вони були інноваційними чи в думках, чи то в діях.

 

– Як відстежуєте зворотний зв'язок з аудиторією? Чи впливають на вашу роботу суспільні настрої?

– Наше завдання – робити якісний продукт, виходячи з певних цінностей та ідеалів, незалежно від настроїв у суспільстві. А зворотну реакцію від людей отримуємо здебільшого через коментарі на ютубі, фейсбуці, у твіттері.

 

Понад сотні тисяч підписників на каналі – це зобов'язує. Які ваші найближчі плани? Над чим працюєте зараз?

– Є ідеї нових проектів, але наразі розказати про них не можу. Щоразу робити краще – це і є наша перспектива.

 

– А щодо тролінгу політиків, чи маєте якісь перепони, можливо, погрози з їхнього боку?

– Ні, жодного разу.

 

– Головним позитивним наслідком будь-якої революції є суспільна довіра, що запускає механізм самоорганізації, самоуправління, саморозвитку. Якими ви бачите ці процеси в Україні сьогодні?

– Мені здається, що все це на найбільш високому рівні за всі 25 років незалежності...

 

– Що думаєте про новообраного президента Сполучених Штатів Америки Трампа? Як гадаєте, такий вибір допоможе чи зашкодить Україні, зокрема у війні на Сході?

– Не знаю. Зараз Трамп видає сюрприз за сюрпризом, розвертаючи свою риторику у протилежний бік від передвиборної. Треба спочатку подивитись на його дії та рішення, а тоді вже робити висновки.

 

– Якби вас запросили у радники якогось із міністерств, чи дали б згоду?

– Мене вже запрошували. Олег Ляшко і його тодішній помічник депутат Лозовий стверджували, що я маю власний куток на 11-му поверсі Кабінету Міністрів на Грушевського.

 

– У своїх програмах ви постійно чомусь дивуєтесь, приміром, як нардеп може йти у Верховну Раду і не красти. А чому найбільше дивуєтеся поза роботою?

– Мабуть, чогось конкретного немає. Але дійсно продовжую дивуватися – чиновникам, політикам, людям у маршрутці, касирам у магазині, водіям на дорозі, працівникам банку, журналістам, маклерам, і цей список можна продовжувати. Щодо приватного, то мені, наприклад, не подобається, як працює Шевченківська податкова, де я сплачую податки. Але тут, як і з будь-чим іншим, слід розбиратися окремо у кожному випадку...

 

Майкл Щур, автобіографічне:

Я народивсі й виріс у Торонто, Онтаріо, Канада. Але я українець. Як я опинивсі у Канаді? Всьо сі почало з мого діда і баби. Мій дідо жив у селі Велика Тур’я (Івано-Франківська область). Його сім'я мала коні, корови й іншу худобу. І мала поле, багато поля. Влада совітів визнала батька мого діда (мого прадіда) куркулем і сказала, аби вони готувалисі – їх будут висилати до Казахстану. Та вони втекли. Кинули всьо і втекли. Моєму діду тогди було тринайціть чи штирнайціть літ. Бабця моя жила в селі Рахиня (Івано-Франківська область). І мала брата-упівця. До них прийшли совіти і сказали, що їх, як сім'ю упівця, будут висилати в Казахстан. І вони теж втекли. Приїхали до Канади. І тамка мій дідо познайомивсі з мойов бабцьов. А може, ще на кораблі сі познайомили? То я вже точно не знаю. І вже тамка – у Канаді – народивсі мій тато Остап Щур і ще два його брата. А потім мій тато зустрів на околиць ох Торонто під тисячолітнім кедром мою маму Елізабет. Вона мала індійське коріння і прізвище Куахок. І так з'явивсі я. Я виховувавсі у недільній школі. І тамка вивчив українську мову. А потім захотів поїхати в Україну. І діяспора відрядила мене, аби я робив репортажі про те, що сі відбуває тут – на їх батьківщині. І так я вперше потрапив сюда – на землю своїх предків. І вирішив тут сі лишити. І теперка тут роблю філіял Телебачення Торонто.

 

Надія Шегда, журнал МІСТО


09.01.2017 Надія Шегда 2225 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

928
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1918
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2787
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3414
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3648
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6807 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3832

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5643

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6758 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7605
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2433
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4697
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5092
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

452
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

919
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1787
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3374
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

895
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1758
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3668
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3860 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5422