Львівські архітектори про Івано-Франківськ: готель Дністер та Промприлад. Реконструкція історичних будівель як тренд (ФОТО)

Останнім часом увесь світ охопив справжній бум реконструкцій історичних будівель. Чому так відбувається? Адже всім відомо, що процес реновації старих об’єктів, особливо пам’яток - не лише затратний, як по часових, так і по фінансових ресурсах, але й тягне за собою масу бюрократичних процедур, перешкод і дискусій.

Рідко який інвестор при таких обставинах наважиться вкладати власні кошти, тому глобальні реконструкції фінансує або держава, або одиничні фанати-ентузіасти. Наприклад, в Гамбурзі, на проєкт Ельбської філармонії, з інтегруванням в руїни скла і бетону, витратили 13 років кропіткої роботи та 789 млн євро.

Тепер на зміну розбудови міста в широчінь, прийшла тенденція до “urban density”- ущільнення забудови центру, відновлення і заповнення всіх старих занедбаних будинків. Сотні кранів заполонили європейські столиці. Добудовуються поверхи, міняються фасади. Тенденція реконструкцій стала настільки поширена, що сьогодні найпрестижніші архітектурні премії вручають саме за проєкти нового бачення історичних об'єктів міста.

Як це робить світ.

Ідеальними зразками в цьому відношенні є Прага, Відень, Будапешт, Амстердам, Копенгаген, Стокгольм, Осло, що навчилися чудово вписувати історичний контекст в сучасний простір міста, або ж, навпаки, підсилювати історичні будови гіперсучасним оздобленням.

Знаковим прикладом є:

Танцюючий будинок в Празі

Музей Royal Ontario в Торонто

Адміністративна будівля порту в Антверпені

Музей Чіпперфільд в Берліні 

Вражаюча робота - реконструкція Д.Лібескіндом Німецького військово-історичного музею в Дрездені. Відмінно реконструйовані старі будівлі отримали новий інтер'єр і нові функції, тонко балансуючи на межі між старим і новим.

У Латвії особливої уваги вартує реконструкція архітектурного ансамблю з сорока будинків «Базару Берга», побудованого в Ризі в кінці XIX століття. Його перетворили в бутік-готель Hotel Bergs, нижні поверхи якого тепер займають бутіки відомих світових брендів, другі - офіси, а верхні - квартири.

Монументальна реконструкція під назвою Золотий Квартал відбулась в історичному серці Відня. Велетенські скляні вікна - вітрини зайняли перші-другі поверхи будівель часу Франца-Йозефа, а дахи вкрилися модерними лофтами та терасними кав’ярнями.

Багато цих та інших проєктів у світі піддавались жорсткій критиці, але згодом їх належно оцінили, вони стали визначними та найбільш відвідуваними.

 

Івано-Франківськ. Хто взявся за реконструкцію?

Бажання відновити спадщину минулого та переосмислити її по новому почалось і в Івано-Франківську.

Окреме питання полягає в тому, що робити з об'єктом, що знаходиться в стані руйнації? Адже, на превеликий жаль, більшість визначних будівель та пам’яток міста аварійні, деякі повністю зруйновані, деякі стоять порожні, а у держави не вистачає коштів, щоб за це братися.

Найкращим прикладом в Івано-Франківську є реконструкція готелю Дністер і проєкт Промприлад, ці дві будівлі донедавна знаходились в стані руйнування, але, завдяки своєму новому обличчю, стали окрасою міста.

Дністер. Історичний готель в сучасному переосмисленні.

Натхненні впливом епохи ар-деко старого Станіславова, архітектори підкреслили зв'язок готелю Дністер із навколишнім міським ландшафтом за допомогою панорамних вікон, які дають відчуття єднання зовнішнього і внутрішнього, максимальну відкритість та прозорість.

Збережені старовинні фасадні медальйони, відновлена годинникова вежа. Колір штукатурки відповідає епосі Австро-Угорщини.

Відчутно, що віддаючи всю повагу багатству минулого готелю і черпаючи натхнення в його історії, авторам хотілося, щоб в результаті все сприймалося, як сучасний візуальний портал крізь історію в майбутнє міста.

Промприлад - нове використання промислової зони.

Інноваційний центр на базі старого заводу став креативним кластером для об’єднання місцевих громад та бізнесу. Концепція та дизайн фасаду нового покоління в стилі брутального лофту вдало інтегрується з довколишніми будівлями. Існуючі споруди та бетонні конструкції підсилені сучасними матеріалами. В інтер’єрі залишили дерево, скло, бетон, метал. Завдяки світлу та простору виникає відчуття свободи, а це служить натхненням для творчості резидентів Промприладу.

Івано-Франківськ змінюється на очах і стає одним з найкрасивіших міст держави, міняються люди, технології та разом з цим підходи до архітектури.

Ідеї, які ще вчора здавались божевільними, сьогодні сприймаються органічно і викликають захват. Архітектура 21 століття ламає стереотипи та надихає.

GAB (Gubar Architects Bureau) 

Аліна і Сергій Губарь


25.03.2021 16290 26
Коментарі (26)

Ірина 2021.03.25, 14:53

Дуже цікава стаття, наше місто стає все красивішим !

Ігор Мартиненко 2021.03.25, 15:35

Круто зробили, особисто  мені дуже подобається. 

Обурений мешканець 2021.03.25, 15:39

У місті купа пам'яток архітектури стоять , розвалюються , хоч би хтось про це написав ???Наші лише брудом обливають один одного , а тих, хто щось робить і реновує- цькують!!! 

Viktor M. 2021.03.25, 15:46

Woow. Стаття дуже крута 

Оксана Кондрин 2021.03.25, 15:55

Г

Оксана Кондрин. 2021.03.25, 16:00

Для оцінки всієї краси огляньте будинок зі сторони вул. Т. Шевченка. Чи Ви засліплені "красою"?

Ліна 2021.03.25, 16:01

Як приємно читати такі статті про своє рідне місто.А ще приємніше бачити як Івано-Франківськ міняється і стає справжнім європейським містом.Приємно знати що є в нас громадяни яким не байдуже історична архітектура міста.Вони не чекають на державні кошти а вкладають свої.Це люди які ідеологічно опікуються проектом.Меценати.Вони змінюють наше суспільство.Готель «Дністер» цьому приклад.Насправді коштовна перлина Івано-Франківська!Красивий і сучасний готель де збережена чарівність епохи старого Станіславова.Колір фасаду,відновлений при реставрації,старовинні медальони!А годинникова вежа?! Прикраса готелю!З нетерпінням чекаю на завершення реставраційних робіт і відкриття найкрасивішого готелю міста!

 

Оксана Кондрин 2021.03.25, 16:16
Ха-ха-ха.
Тетяна 2021.03.25, 18:52

Дністер- монументальна споруда, знакова , дуже добре,що відновлюється вона ретельно і якісно. Мені,як корінній мешканці Франківська, направду такий підхід дуже подобається. Скільки будівель, начебто відновлених- відремонтованих посипалося після першого дощу. Успіхів вам ! 

Мик 2021.03.25, 19:22

Курча, які ж ви неадекватні. Вам не соромно таке лайно писати? Ще розкажіть про те, які класні новобудови по 10+ поверхів на Шевченка вліпили.

Цікаво тільки, чи ви справді такі недолугі, чи просто заплатили нормально.

Артур Бала 2021.03.25, 20:20

Одне з двох, або автори статті бачили "перлину" тільки на фото, та й то здалеку, і не мають ніякого розуміння які зміни відбулись у цій істричній пам`ятці,
Або-ж, гроші не пахнуть!? 

Віталій К. 2021.03.25, 20:25

Хвалять мамо нас люде, ой хвалять! Та хто? Та Ви мене, а я Вас)))) 

Наьалія 2021.03.25, 20:26

Писати правду, ось що основне на сьогоднішній день. А стаття справді ду же горно написана, а також готель став окрас міста. Дуже гарний звук годинника який за хорошої погоди чути навіть в районі парку таприємно слухати. 

Spider x 2021.03.25, 20:48

 Архітектори мололці. Обидві будови красиві

Олександра 2021.03.25, 20:50

Реально дуже гарно зроблено. Нарешті не треба буде озиратися чи не посипеться щось на голову з напів зруйнованих будівель. Тепер ці місця стануть окрасою міста, яка милує око а не наводить страх. Приємно бачити, і велика подяка тим хто вклав мільйони в це велике діло. Мені дуже подобається. А саме цікаве що поки сипалося було занедбане то все супер, а як тільки хтось вирішив щось зробити красиве то вже не добре, то зробіть самі, якихось декілька мільйонів з окупність десятки років.....

Aron 2021.03.25, 21:22

замовне фуфло від Бойка. якщо говорити правду про "Дністер", то прочитайте чи подивіться на ютубі думку справді львівського архітектора Чаплінського і все стане на місце. а захоплені коментатори, то мабуть кельнери з "Надії".

Анастасія Н. 2021.03.25, 21:56

Ого. Ну по перше, стаття дуже грамотно викладена , по друге , я-корінна франківчанка, мене багато що обурює і багато що надихає у місті. На  пром приладі не була ще, але попри Дністер проходжу щодня на роботу і милуюсь красою будівлі. Я об'їздила світ і бачила схожі реновації в Європі , скажу вам Дністер вдало зробити . Годинники це взагалі шедевр. 
от читаю різні негативи і думаю чи то люди осліпли від корони чи їм заздрість розум забрала !!!!?

Віталій К. 2021.03.26, 00:16

Як усе банально...
Виявляється автори статті причетні до так званої "реставрації" готелю...
- Хвалять нас мамо, хвалять...

Віталій К. 2021.03.26, 00:26

www.youtube.com/watch?v=ujmBqb8qgAA тут відео від архітектра Чаплінського,
варто глянути що говорить людина яка є спеціалістом в архітектурі!

Gavruljuk 2021.03.26, 00:37

Вітаю Франківчан! Тю, Чаплинський відомий архітектор ?!! Ха ха ха

знаю я того архітектора добре, гроші брав за заказуху в Закарпатті. От вам і голос народу. Всі крикуни, які брискають тут негативом разом з тим самим Ч.-ось це заказуха!!  

Іван 2021.03.26, 12:34

Справжня окраса для центру міста , велике спасибі спонсору і виконавцям робіт.

Григорій 2021.03.26, 16:49

Сьогодні проїхався містом.Стільки старих будівель потребують реставраціі!

Чому ніхто за це не візьметься?Потрібно вкласти кошти? Тому не вставляйте палки в колеса приватним інвесторам.Готель"Дністер"-це насправді прикраса міста.Зроблено гарно і якісно.А деяких дописувачів мабуть жаба давить або робити більше нема що.

Оксана Кондрин. 2021.03.29, 11:38

Розраховуєте на премію? Певно Шнобелівську? Бо де ще так гарно "реставрували" половину будинку? Такий "гарний" готель можна  побудувати у іншому місці. Наприклад у вас у Львові. 

Ігор Пилипів 2021.04.03, 17:35

Шановні панове, прошу не порівнювати не порівнюване. Промприлад порівнюємо з пам''яткою архітектури готель "Дністер".Попрацюйте краще над аргументами та прикладами. Порівняйте законодавчу базу, вимоги виконання робіт. Приведіть приклад європейсьих країн. Виписуються вони до найдрібніших деталей. А нагляд за виконанням робіт, дозвільна документація, ін... Приведіть ці приклади. Хоча б польський, найближчих сусідів. При ведіть приклади відповідальності за порушення....

Богдана 2021.04.11, 12:59

Які львівські архітектори, яка окраса міста, які світові зразки, яка реставрація, який зв'язок з навколишнім міським ландшафтом   ... 

Як авторам не стидно писати таке ?? 
Це не є якась побутова річ, яку ми можемо оцінювати словами гарно, не гарно, дуже подобається, не подобається, ви не можете писати " ...я мешканка(-ець) Франківська, кожного дня ходжу і милуюся цією красою..." ви не архітектори, ви не мистецтвознавці.
Ми не можемо робити висновки по своїх власних вподобаннях, оскільки це пам'ятка архітектури, якщо вони і хотіли зробити ДОБРЕ, то потрібно було це робити правильно. 
Теперішній результат є злочином , а  злочинець повинен бути покараним, такі закони ... 

 

 

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413