Легіон Михаїла Архангела

 

 

П'ята година ранку. 30 листопада 1939 року. По звивистій дорозі в Бухарест повільно рухається поліцейська вантажівка. У її критому кузові — чотирнадцять ув'язнених, яких о десятій вечора вивели з камер в'язниці й посадили у вантажівку для перевезення. Всі вони сидять уздовж бортів, обличчям до стіни, їхні руки зв'язані за спиною, за кожним із них знаходиться жандарм. Раптово начальник конвою майор Динулеску змахує своїм ліхтариком, й за цим сигналом кожний жандарм стрімко дістає  шнур та накидає його на шию сидячого перед ним ув'язненого...

 

За хвилину все скінчено — чотирнадцять трупів лежать на брудній підлозі поліцейського фургона. Через якийсь час вантажівка в'їжджає до внутрішнього двору бухарестської в'язниці, де вже вирита яма й знаходиться напоготові піхотне відділення. За наказом прокурора в тіла задушених всаджують контрольні кулі і, переконавшись в їх смерті, скидають у яму.

 

Декількома днями пізніше їхні тіла будуть вириті, перевезені в інше місце, облиті сірчаною кислотою і засипані землею, а саме місце буде залите бетоном.

 

Кожному з жандармів  - учасників цієї операції буде видано, як премія, по 20 тисяч динарів. У цей же день у газетах з'явиться офіційне повідомлення: "Ранком 30 листопада в околицях Бухареста був атакований автомобільний конвой, що перевозив ув'язнених; у метушні ув'язнені спробували зникнути. Поліція була змушена застосувати зброю; у числі вбитих був і Корнеліу Зеля Кодряну, засуджений до десяти років каторжних робіт". Так закінчилося  життя  знаменитого Капітана Корнеліу Зеля Кодряну, засновника й лідера Легіону Михаїла Архангела та Залізної Гвардії.

 

"Нашими глибинними почуттями, з яких народився Легіон, було наступне: нас не цікавило, чи попереду тріумф, чи поразка, чи смерть. Наша мета була іншою: виступати в єдності. Просування вперед єдиним фронтом, спираючись на Божу допомогу та справедливість румунських людей, не думаючи, яка доля нас очікує - бути переможеними чи померти, - є благословенним та буде корисним для нашого народу.” (К.Кодряну)

 

Корнеліу Зеля Кодряну народився 13 вересня 1899 року в родині вчителя молодших класів в невеличкому молдавському містечку.

 

У 1919 році, під час навчання  в Ясах, Корнеліу знайомиться з двома людьми, які посприяли його подальшому формуванню як революціонера: професором Олександром Кузою та робітником Костянтином Паску. Разом вони утворили праворадикальну структуру під назвою Гвардія Національної Свідомості та практикували крайній націоналізм у формі вуличної протидії лівим.

 

Через чотири роки, 4 березня 1923 року, буде утворена Ліга національного християнського захисту, на чолі якої стане відомий юрист, один із засновників румунського націоналізму, Олександр Куза. Завдяки своїй неприборканій енергії, а  також особливому магнетизму, Корнеліу Кодряну незабаром стає відомий всій молоді Румунії, особливо студентству.

 

Не було жодного університету, де б його не знали й не поважали. Досить сказати, що на його весіллі було присутньо десять тисяч чоловік. Втім, була в той час іще одна сторона  діяльності Кодряну - зі своїми товаришами він планує ліквідацію  найбільш відомих корумпованих політиків, аби домогтися нагнітання  ситуації в країні до такого стану, коли національна революція виявиться неминучою.

 

24 червня 1927 року Кодряну разом з Іоном Моцею, Ілією Гарнеатою, Корнеліу Георгеско та Раду Мироновичі,  незадоволеними занадто конформістською позицією лідерів Ліги, засновують знаменитий Легіон Михаїла Архангела. Сама назва - Легіон Михаїла Архангела - точно відображала суть заснованої Кодряну організації. Це було більше, ніж  політична партія чи релігійний союз. У Легіоні відображалася ідея страшного у своєму гніві небесного воїнства, що зійшло з небес на землю аби відновити справедливість і привести все у відповідність із справжнім порядком речей.

 

Сам Кодряну говорив про це так: "Легіон - у набагато більшому ступені школа та армія, ніж політична партія. Все найблагородніше, саме чисте, саме працьовите й саме хоробре, що зуміла породити наша раса, найпрекрасніша душа, що її може уявити наша свідомість - ось те, що повинен створити легіонер".

 

1 серпня 1927 року вийшов перший номер журналу Легіону Михайла Архангела, під назвою "Земля предків". Ідея присутності безсмертних героїв, які загинули, серед героїв живих, йде своїми коріннями в гіперборейські культи Дакії. Для православних легіонерів Архангел Михаїл уособлював героїчне знаходження духовної могутності й безсмертя за допомогою страшної й агресивної битви з нелюдським елементом - як у собі, так і зовні себе, у своїй країні.

 

Мірча Еліаде з цього приводу написав:  "Сьогодні увесь світ перебуває під знаком революції, але в той час як інші народи здійснюють ці революції в ім'я класової боротьби й примата економіки (комунізм), під знаком Держави (фашизм) або раси (гітлеризм), легіонерський рух породжений під знаком Архангела Михайла тому й здобуває перемоги з волі Господньої. Кінцева мета легіонерської революції - спокута людей".

 

Починаючи з 1 жовтня 1927 р., коли було створено перше "гніздо" Легіону в  Бухаресті, число його прихильників неухильно росте, він стає усе більш і більш впливовою силою на політичній арені, не поступаючись при цьому своїми принципами, і зберігаючи нонконформізм і революційність.

 

20 червня 1930 року Кодряну вирішує створити рух Залізна Гвардія, що стрімко перетворюється в силу, непідконтрольну буржуазній владі. В зв’язку з цим 11 січня 1931 року уряд забороняє Залізну Гвардію, багатьох активістів заарештовують. Але репресії  не можуть перешкодити росту популярності Гвардії.

 

Влада вирішує завдати потужний удар по Гвардії й обрушує на легіонерів вал репресій.  20 000 членів Гвардії арештовані, 16 - убиті. Помста легіонерів не змусила себе чекати. В ніч з 29 на 30 вересня вони вбивають міністра Дуку. І вже 20 березня 1935 р. Залізна Гвардія знову з'являється на політичній сцені Румунії - цього разу під  назвою Все для Вітчизни.

 

25 жовтня 1936 р. у рамках Гвардії, для якої основним ворогом, як політичним, так і метафізичним, був фінансовий лихварський капітал, створюються робітничі підрозділи під керівництвом інженера Георга Климі. В етиці легіонерів головною цінністю була Праця, обманом  вкрадена капіталістичною економікою у його справжнього власника.

20 грудня 1937 року партія "Все для Батьківщини" проводить до парламенту 66 депутатів. Залізна Гвардія стає третьою за впливом партією в Румунії.

 

З передвиборчої програми Залізної Гвардії:

1. Ми вимагаємо запровадження смертної кари для шахраїв-маніпуляторів громадськими коштами…

 

2. Ми вимагаємо розслідування і конфіскації усього майна тих, хто знекровлював нашу бідну країну.

 

3. Ми вимагаємо, щоб усі політики, винні в діяльності проти інтересів нашої країни шляхом підтримки тіньових приватних спекуляцій чи іншим чином, були притягнуті до суду.

 

4. Ми вимагаємо, щоб у майбутньому політики були виключені з директоратів різного роду банків та фінансових підприємств.

 

5. Ми вимагаємо вигнання орд безжальних експлуататорів, які прибули сюди з метою спустошення багатств нашої душі та використання наших робочих рук.

 

6. Ми вимагаємо, щоб територія Румунії була проголошена невідчуженою та невід'ємною власністю румунського народу.

 

7. Ми вимагаємо створення єдиної команди, котра вдихне у румунський народ єдине серце і єдиний дух".

 

17 квітня 1938 р. уряд заарештовує Кодряну. Двома днями пізніше його засуджують на шість місяців в'язниці за образу міністра Н. Йорги. Однак уже 27 травня вирок змінюють: 10 років ув’язнення “за зраду Батьківщині”! Втім, Кодряну дійсно зрадив свою стару "батьківщину", батьківщину банкірів і чиновників в ім'я Нової, перетвореної, героїчної Батьківщини.

 

Вбивство Кодряну та його соратників не залишилося без помсти - 21 вересня 1939 р. вісім легіонерів на чолі з Міті Дмитрієску вбивають прем'єр-міністра Румунії Калінеску. Відразу після убивства, вони захоплюють радіо й повідомляють на всю країну: "Ми виконали свій священний обов'язок: ми покарали ката". Трупи цих героїв, розстріляних відразу після радіозвернення, вісім днів перебували на місці їхнього подвигу для залякування інших. Над сотнями легіонерів була зроблена кривава розправа. Багато тисяч були відправлені в концтабори. Трупів було стільки, що уряд дав вказівку анулювати договори про резервування ділянок на цвинтарях під могили...

 

Потім було зречення Кароля II, зрадництво генерала Антонеску, нові сотні  трупів, втеча легіонерів які залишилися живими до Німеччини, нацистські концтабори.

 

Легіон

(присвячується героям "Залізної гвардії" автор — Сергій Яшин)

      Дрімають вночі Карпати,

      Хвилі несе Дунай.

      Час прийшов розплати;

      Про це, брате, знай!

      

      Наші герої повстали,

      Неправди розтрощивши редут.

      Плоті святої скрижалі

      Знаки перемоги палять.

      

      Ангели лікують рани,

      Полеглих з собою беруть.

      Легіонери Кодряну

      На шиях зашморги рвуть.

      

      Істина тільки чинність,

      Сильним, брате, стань!

      Архангела Михайла

      Спис піднімає длань.

      

      Наша рідна Віра

      Міддю звучить з труб.

      "Молодість легіонера"

      Знову злітає з губ.

 

 

Сергій Чаплигін


08.08.2011 Сергій Чаплигін 2037 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413