Легендарний отець-екзорцист Ян Білецький

 

/data/blog/80627/813223084bab0cbacdb5e2a5ba62aeaf.jpg

 

У невеличкій дерев’яній церковці понад Бистрицею зо два десятки людей читають безперервну молитву «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних». Вони очікують ласки Божої у черзі до легендарного отця-екзорциста Яна Білецького.

 

І хоча вже обідня пора, а люди тут ще від сьомої години ранку, вони не відчувають втоми. Молоді жінки, матері із дітьми, старші люди – усі потребують молитви та зцілення від фізичних та тілесних недуг. І усіх їх радо приймає священик. З кожним він спілкується, наче із давнім другом.

 

Заходжу в храм, тихенько сідаю на лавку і поринаю у роздуми про вічне, долучаючись до спільної молитви. Час від часу отець виходить на середину церковці і кличе до себе по декілька людей із черги. Біля престолу він читає молитви на оздоровлення. Тим часом інші священики йому допомагають, сповідаючи тих, хто цього потребує.
Літня жіночка передзвонює своїм знайомим і пропонує приїхати цього ж дня на вечірню службу або ж завтра. І вже ввечері церква знову наповнилася охочими приступити до Святих Тайн та отримати шанс на зцілення. Люди готові чекати у такій черзі навіть по чотири години, до пізнього вечора.
Упродовж двох днів до греко-католицької церкви Йоана Хрестителя в Івано-Франківську було справжнє паломництво. Цей храм відомий у місті ще й тим, що тут перебуває чудотворна ікона Матері Божої Ласкавої Станиславівської. У перерві між відправою та читанням молитов отець Ян погодився дати інтерв’ю для нашої газети. Спілкуючись із ним, відчуваю на собі його глибокий проникливий погляд, складається враження, що він наперед знає, що мене цікавить. Є деякі речі, про котрі екзорцист воліє не говорити, але те, про що він говорить, насправді вражає і змінює уявлення про світ і людину в ньому.
– Отче Яне, що, на вашу думку, стає причиною тих страждань і терпінь, з якими люди приходять до Бога? Бо коли хвороба стукає у хату, то в першу чергу йдемо до лікарів, а вже у безнадії – до церкви.
– Я вам скажу на одному прикладі, з яким мені довелося стикнутися. Завідувач одного відділення лікарні у Хмельницькому святкувала 45 років, після чого захворіла. Жінка провірилася у лікарів, здала аналізи – все було добре. Але вона погано почувалася і тоді звернулася до мене. Коли я зайшов у те приміщення, де відзначали день народження, то побачив фігуру півметрового єгипетського кота. Саме він і став причиною її хвороби. Є багато різних ідолів, наприклад, вовки. А червоне око – то є знак демона. Зараз, до речі, багато дуже небезпечних мультфільмів, котрі мають на меті знищити наших дітей. Чомусь світловолосу дівчинку малюють із великими червоними очима. Це дуже небезпечна справа. Такий мультфільм – це вже не казка.
– Сьогодні багато людей зверталися до вас?
– До обіду було більше сотні. Але люди ще не знають, що я є в Івано-Франківську. Нещодавно я був у Львові, то там доводилося приймати людей цілий день і всю ніч – було майже 7 тисяч. Серед тих людей була одна журналістка, яку привела за руку мама. У неї діагностували зоб, але вона навіть не могла говорити. Через три дні після молитви вона сама приїхала до мене і вже могла говорити. Виникає питання – що було? Або ось вам ще історія. Якось привезли до мене сина, який вчився чотири роки в академії. Тепер йому поставили діагноз шизофренія. Коли я почав подумки молитися над тим хлопцем, то він заговорив до мене грубим голосом: «Закрий морду. Не молися». Тому виявилося, що він не шизофренік, а біснуватий.
– Отче, екзорцизмом може займатися невелика кількість священиків. Як ви до цього прийшли? Як відчули в собі дар вигнання бісів?
– То є дуже важка справа. Коли мене підпільно висвятили, то владика сказав: «Даю тобі всяку владу, але ти не маєш влади святити». Пригадую, то було настільки емоційно, що я навіть забув сказати «прошу благословення». За деякий час я служив у Афганістані. Туди приїхала жінка і сказала, що в неї дочка біснувата. Я тоді вагався, не знав, що робити. Найлегше було відправити ту дитину у психлікарню, але я вирішив виконати волю Божу і порадив тій жінці прийти в суботу. Сам почав читати книжки. Мені тоді було 27 років. Думаю: «Боже, що я маю робити?» Найближчий священик на відстані понад тисячу кілометрів – аж у Киргизії. В п’ятницю ввечері до мене прийшло прозріння: «Чого ти мучишся? Бери Святе письмо і читай, як Ісус зціляв та виганяв бісів». В суботу, як тільки відкрили двері до хати, дівчина втекла і побігла. Я зрозумів, що ми з мамою її не доженемо. Тому я посвятив дім і вирішив молитися. За декілька днів ця молитва допомогла.
– Якщо люди звертаються до вас, то що ви радите? Якою має бути молитва, щоби вона дійсно допомогла?
– Кажу, щоби молилися, аби Господь дав віру, надію і любов. Бо любов творить чудеса.  Навіть коли атакують різні думки, треба подумки сказати: «Господи, я цього не хочу. Я люблю тебе, Боже мій». І тоді Господь дає ще більше благодаті тій людині.
– Ви застерігаєте від того, щоб носити на тілі різні символи, знаки зодіаку тощо…
– Візьміть для прикладу череп. Це дух смерті. Ісус Христос віддав себе у жертву і заплатив за гріхи світу. Череп був внизу під хрестом. То для чого тепер чіпати дітям черепи? Це дуже згубно. А потім у дітей стаються депресії, напади жахів. Приводять до мене дітей, у котрих по-простому «дах їде». Від чого? Уроки в школі тривають по 45 хвилин, а мультфільми вони скільки часу дивляться? А що вони дивляться? Один тільки мультфільм «Маша і Ведмідь» чого варта. Подивіться, які у Маші «фари». Але ж Бог дав людям нормальні очі, а не такі великі. Це все прояви зла. Є ж мультфільм «Ну, постривай!», котрий можна спокійно дивитися і відпочивати.
– Як ви бачите людину? Це відбувається на рівні відчуття чи пронизуєте наскрізь як рентген?
– Мені відкривається третє око. Коли я починаю щось робити, то прошу Бога допомогти у цьому. Знаєте, дуже часто людей переслідують підкидання яєць, кісток, землі. Тоді вони кажуть, що їм пороблено і йдуть знімати вроки. Але ж вроки – то насмішка над Богом. Якщо спалюють вроки, кидають вогонь на воду і рахують: «Не один, не два». А що рахують? Десять заповідей Божих. Дух святий об’явився через вогонь і воду.
– Що робити, коли людина відчуває на собі вплив вроків?
– Треба прочитати молитви на оздоровлення,  а також Євангеліє. В інакшому випадку людина постійно грається: ворожка накладе вроки, а відьма знімає. При цьому ще й заробляють гроші.
– Ви приймаєте тільки у церквах?
– Всюди, куди посилає єпископ. У цій справі дуже важливим є благословення єпископа. Наприклад, я приїхав до Івано-Франківська. Тут місцевий священик звертається за благословенням для такої праці до єпископа. А є такі випадки, коли єпископ дає благословення на відвідини хворого вдома.
– Чи насправді усі людські біди починаються від гріха?
– Ходіння до ворожбитів та ворожок – це гріх проти першої заповіді, це поклоніння дияволу. Спочатку ніби нічого, а потім починаються жахи, депресії, агресії.
– Отче Яне, цією справою ви займаєтеся вже 34 роки, з 1981 року. Ви пам’ятаєте історії людей. Що робите для того, аби вони вас не переслідували та не ставали тягарем?
– Мені постійно треба перебувати у Божій благодаті – треба сповідатися з маленьких гріхів, бо диявол любить мститися.
– Як часто треба сповідатися?
– Я сповідаюся двічі на місяць. Це дуже важливо, бо я роблю свою роботу, а Бог свою. Для мене велика радість бути свідком Божої любові на землі. Велика місія священика полягає в тому, аби не заважати Богові.
– Для зцілення достатньо молитов «Отче наш» і «Богородице Діво» чи потрібно якісь особливі молитви?
– Кожен має право читати молитву малого екзорцизму. Також батькам важливо читати слово Боже про те, як Христос благословив дітей. І Бог благословляє. У цій справі важливо вірити.
– Ви служили у Криму, а тепер несете свою місію на Хмельниччині. Зараз ви навідуєтеся у Крим?
– Я був у Криму майже шість років. Коли я там появлюся, то мене «обнімуть з радості». Бо я сповідав і російських, і українських військових, а також виголошував там проповіді. Я так розумію, що зараз не бажано мені там появлятися. До мене на прийом приходять люди різних національностей та віросповідань – були православні, мусульмани, євреї. І я усіх приймаю, бо усі ми діти Бога.

Володимир БОДАК


01.07.2015 Володимир БОДАК 27020 6
Коментарі (6)

Илона 2019.09.03, 12:12
Когда Янки Билецький будет в Киеве и какой церкви?
Ник 2020.05.15, 21:44
Ян Білецький не такий вже й безгрішний.він зливає людям свій бруд,бо користується забороненими методами.залазить у підсвідоме і ставить діагноз. Так роблять екстрасенси...Люди повинні відвідувати звичайні служби,адорації,щоб зцілювала благодать,а не психіка о.яна.він плутає грішне з праведним.Це стосується індивідуальних молитв. Його треба посадити за те,що він робить з психікою людей.Хіба не було нарікань на нього,що катол.церква мовчить?
Bohdan 2020.05.22, 19:00
Шановний Ник, це , що Ви написали це явно йде від злого і все неправда. Зразу видно,що немає у вас поняття хто такий наш Господь Бог-Ісус Христос, і як Він діє через молитви і які чуда Він здійснює і здійснював через віруючих людей , о.екзорцистів, а особливо через любов до Бога і людей екзорциста о. Яна Білецького. Нехай Господь Бог відкриє Вам розум, дасть мудрості ,духовного і фізичного здоровя! Христос Воскрес!
Ірина 2020.06.15, 09:49

 

Слава Ісусу Христу святий отче Яне про помолитись за мого чоловіка алкоголезалежного Сергія та звільнення його від нечистого духа  за збереження нашої сім'ї Амінь дякую

 

 

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5082
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413