Курортні брати-близнюки: Грибівка і Санжійка

 

/data/blog/112727/9c679f4a2aea72e5e302f7cecd1ff840.jpg

 

Чорноморськ, Будацька коса, шикарні пляжі Затоки, Кароліно-Бугаза та Сергіївки.

Брати, чи сестри?

Але є на цьому відрізку ще одне місце, цілком гідне уваги курортників.

Близнюки-брати (чи сестри?) Грибівка і Санжійка, невеликі селища за 40 кілометрів від Перлини біля моря.

Перша з родичок веде своє походження від козацького хутора Перебойна, що увійшов у 1792 році до складу земель статс-секретаря Катерини II Адріана Грибовського (від його імені походить назва села).

Друга – від військового пункту Санджак зі сторожовою вежею, що набагато пізніше обзавівся також повноцінним маяком.

Причому нині ви побачите версію 2.0 Санжійського маяка, перенесену подалі від берега. Дуже сипкий ґрунт у районі селища, і старий маяк загрожував просто з'їхати в море.

Але курортників, які прагнуть відпочити від сірих буднів, зазвичай мало цікавить історія. Чим селища можуть порадувати відпочиваючих зараз?

В першу чергу, звичайно ж, пляжами. Вони починаються відразу після Чорноморська і плавно переходять у курортні володіння Кароліно-Бугаза.

Дрібний пісок, з якого так приємно ліпити різноманітні споруди дітлахам від 5 до 80 років. Метрова смуга черепашок найрізноманітніших форм і розмірів. Дно, що плавно знижується.

Ну, так по всьому тутешньому узбережжю пляжі більш-менш однакові – скажете ви. І будете праві. Частково.

Особливості родичів

Кожен із близнят зможе порадувати своїх гостей неординарною фішкою.

Грибівка, одне з найбільш екологічно чистих місць в області, що знаходиться на пристойному (як для курортного села) видаленні від моря, викинула до володінь Посейдона численні щупальця баз відпочинку і готелів (понад 60 штук).

Найдальші з яких розташувалися аж у п'яти – десяти хвилинах ходу від блакитної стихії. А значна їх частина знаходиться просто на пляжі.

Ціни на таку благоліпність, ясна річ, аж ніяк не божеські. Нові номери зі зручностями у високий сезон стартують від 600 грн і завершують свій політ десь в районі 3 тисяч на добу. «Порадував» двоповерховий котедж, що коштує 6075 грн на добу :) Останнім часом, схоже, більшість баз Грибівки прагнуть втиснутися в елітний сегмент відпочинку.

За бюджетний відпочинок відповідають старі, ще радянські бази зі зручностями на вулиці, де можна поселитися і за 100 грн на добу (прибувши на місце, швидше за все, знайдете і дешевше). За ці гроші вам забезпечать дах над головою (в окремому дерев'яному будиночку або загальних корпусах), ліжко і, якщо пощастить, холодильник у номері.

Усі ці бази, готелі, вілли, гостьові будинки та інші «шпаківні» утворюють справжній Шанхай, у якому з незвички можна заблукати.

Але свою головну місію – забезпечити недовгу дорогу до моря – вони виконують «на ура».

Повернення до Криму

Другий брат (чи все ж сестра?) Санжійка в першу чергу вражає неординарним ландшафтом, що ніби повертає нас на Бажаний півострів.

В якусь мить численні будиночки на пляжах зникають, а до неба підносяться глиняні схили, на вершині яких вас чекає степ, що колише пожухлу траву, і сам населений пункт Санжійка.

Кача, Лисяча Бухта, Курортне – явно б визнали в нашій сьогоднішній героїні свою далеку родичку.

Червонуватий відтінок глини, жовтіючий пісок, черепашки, що грають на сонці, яскравий колір водоростей, які висихають на березі, бірюзовий відлив моря створюють неповторну гаму, яку навряд чи де ще зустрінеш на Одеському узбережжі. Відносне безлюддя на пляжах між двома селищами обумовлене тим, що більшості народу лінь тягнутися 15 хвилин по мокрому піску від звичних тапчанів у загадкову даль. Рятівна в спеку тінь від нависаючого схилу. Всюдисущі чайки, що ширяють у повітряних потоках. Плескіт смарагдових хвиль.

Частина відпочиваючих користуються послугами приватного сектора Санжійки: йти до моря довше, ніж у Грибівці, але не критично.

А частина просто розбивають нагорі над морем вірного друга мандрівника – старий добрий намет. Якщо є машина – взагалі краса. Навіс від сонця, прикріплений одним кінцем до автомобіля, іншим до якоїсь палиці (дерев тут небагато), розкладний стільчик, газовий пальник – та сиди, насолоджуйся видом на безмежну стихію. Набридло – вперед купатися, здолавши півсотні метрів по одній з десятка стежок-спусків униз. Краса!

Темний бік сили близнюків

Зрозуміло, є свої нюанси – воду та харчі потрібно тягати із селища, до магазинів якого не так щоб рукою подати.

Та й ціни на продукти в тутешніх місцях повністю віддані на відкуп господарям маленьких крамниць і торговцям скромного базарчика (про великі супермаркети забудьте – найближчий у Білгороді-Дністровському, є ще невеликий маркет у Кароліно-Бугазі). А вже вони про свою вигоду подбають по повній програмі.

Та й сміття після «диких» відпочивальників залишається забагато (втім, не тільки після «диких»). З проблемою утилізації відходів місцева влада ще до кінця не розібралася.

А екскурсійна програма, як і в цілому по регіону, не відрізняється різноманітністю. Одеса, Білгород-Дністровський та далеке і дороге Вилкове.

Усі громадські розваги зводяться до посиденьок в численних кабаках під браве «гоп-цаца» з динаміків, і нехитрої пляжної «движухи», як то «банани», батути, дельтаплани, парашути, водні гірки та інші квадроцикли.

Не перевіряли, але у високий сезон музичний фон над Грибівкою повинен стояти ще той. Уявляєте, якщо всі «численні кафе, ресторани, караоке-бари, нічні клуби» врублять свої магнітофони одночасно? А ввечері, швидше за все, так і відбувається (благо, у Санжійці з розважальними закладами, за чутками, справа йде тихіше).

Оксамитові переваги

Тому по можливості намагайтеся дістатися до курортів або до початку сезону (у червні), або по його завершенні (у вересні). І нехай Одеська область не Крим, і оксамитовий сезон може піднести вам неприємні погодні сюрпризи, якщо пощастить, однозначно залишитеся у виграші.

Відпочиваючих менше, ціни на житло знизяться, і можна буде більш-менш спокійно гуляти морським берегом, не проштовхуючись між засмагаючих тіл.

І тоді ви по повній програмі зможете пройнятися тутешньою красою. Чудовими заходами і чарівними світанками. Зміною кольору морської води і яскравими барвами глиняних схилів. Найчистішим повітрям і ласкавими хвилями. Всім тим, що в обіймах ваших нових знайомих Грибівки і Санжійки набуде нових, ще не звіданих відтінків.

Шлях до моря. Як дістатися

  • Оскільки наші герої лежать поодаль від залізниці, скористатися перевагами Одеської залізниці вам майже не вдасться. Найближча зупинка електрички – «Студентська», але від неї пішого ходу година з гаком.
  • З Південної Пальміри, від автостанції Привоз до Грибівки зазвичай йде пряма маршрутка, періодичність – раз приблизно на 60 хвилин.

  • Можна також скористатися автобусами, що йдуть до Овідіополя, або прямо з Одеси, або з Чорноморська (донедавна Іллічівська).
  • Третій варіант – 601-й «бусик» до Кароліно-Бугаза. Їхати до кінцевої, звідти доведеться пройтися хвилин 40, так що цей варіант краще випробувати без нічого.

 

ua.igotoworld.com


04.08.2016 3944 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

451
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3667
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421