Коронна фаза: COVID-19 ставить політиків і бізнес перед надскладним вибором

Людство сьогодні вирішує, що важливіше: рятувати економіку чи планету.

Ворог досягає успіху — 90 тис твоїх співвітчизників вже в полоні. Здатись чи боротись?.. Саме такий вибір постав перед Великою Британією у 1940 р. Вінстон Черчилль обрав боротьбу, створивши антигітлерівську коаліцію, та переміг. Зараз, у ретроспективі, ми вважаємо це мудрим рішенням. Хоча в той час його вибір був не настільки очевидним, а перспективи — примарними.

Те саме із COVID-19. Різні країни приймають рішення, які відрізняються за рівнем втручання у бізнес-процеси та особисте життя. Через карантинні заходи ВВП держав отримує від пандемії потужні удари, які схожі чи навіть сильніші за ті, що ми мали під час фінансової кризи 2008-2009 рр. Що може бути гірше?

Дехто вважає, що гіршим може бути стрімке економічне відновлення, якого ми так чекаємо. Бо ми вже давно живемо у планети в борг, а економічне зростання напряму пов’язане зі споживанням енергії, яку ми беремо здебільшого саме у неї.


Природа настільки очистилась, що…

Пандемія принесла людству не тільки втрати, пригнічення та смуток. Наприклад, практичне зупинення туризму, а особливо менш активне використання морського транспорту, спричинило достатньо помітні відновлення морських екосистем. Вода стала чистішою, почали повертатись до звичних місць існування дельфіни та інші морські істоти. Повідомленнями про це та жартами про “природа настільки очистилась, що…” рясніли всі соціальні мережі. Проте чи дійсно очистилось довкілля?


Якщо брати суто економічні показники, то світове промислове виробництво в І кварталі 2020 р. скоротилось на 6% через карантинні заходи урядів. Це дуже суттєве падіння. Для порівняння: у IV кварталі кризового 2008 р. ця цифра становила 7,1%. Хоча глобальна економіка, на думку переважної більшості експертів, прямувала до рецесії у будь-якому випадку, COVID-19 став “тригером” до її прискорення.

Особливо постраждав Китай, де, власне, і з’явився новітній коронавірус. За офіційними даними, ВВП країни скоротився на 6,8% в І кварталі. За неофіційними — майже на 10%. А Китай, як вказував БІЗНЕС у попередніх матеріалах, є провідним забруднювачем планети, щонайменше за викидами СО2. Дослідники Міжнародного енергетичного агентства проголосили: за їхньою оцінкою, 2020 р. загальна кількість шкідливих викидів у світі зменшиться на 8%. Отже — перемога, зменшення викидів? Та не все так просто…


Другий квартал 2020 р. багатьом країнам приніс ще гірші новини, ніж перший. США, наприклад, повідомили про скорочення ВВП лише на 9,5%. А в дужках скромно повідомили, що у річному вимірі це падіння дорівнює аж 32,9%. ВВП Італії та Франції впав на 12,4% та 13,8% відповідно. Навіть Німеччина зазнала схожого падіння на 10,1%.

Натомість Піднебесна, перша жертва вірусу, змогла відновитись та зрости на круті 11,5%. Цікаво, що у цей самий період, за оцінками компанії Wood Mackenzie, споживання нафти Китаєм мало зрости до 13 млн барелів щоденно у порівнянні з І кварталом. У відсотках це ріст на 16,3%. Тож щодо поліпшення екоситуації виникають великі сумніви.


Забруднення зростає

Виявилось, що радісні повідомлення в соцмережах щодо покращення якості повітря та води через карантин є хибним доказом. Кліматична криза нікуди не поділась.

Останні дані Національної асоціації океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) свідчать про те, що глобальний рівень СО2 продовжує зростати. У квітні цього року середня концентрація СО2 в атмосфері становила 416,21 пропромілле (ppm), що є найвищим показником від початку замірів у 1958 р.

Використовуючи дані досліджень СО2 у глибоких антарктичних льодах, які існували 800 тис років тому, можна сказати, що 416 ppm є новим антирекордом планети. Особливо з урахуванням того, що ми, homosapiens, з’явились 300 тис років тому. Це не просто цифра, а унікальний випадок в нашій історії — жоден з представників нашого виду не жив в умовах такого високого рівня СО2.
Паскаль Педуцці, науковий директор програми ООН з навколишнього середовища, стурбований ситуацією.

“Це викликає велике занепокоєння щодо клімату і ще раз демонструє необхідність термінових заходів щодо зменшення викидів парникових газів. Щоб утримати середнє глобальне потепління на рівні 1,5°C, потрібно досягнути нульових викидів до 2040 р., але не пізніше 2055 р.”, — зауважує він.

Автомобільний та повітряний рух, а також промислове виробництво значно скоротились у більшості країн світу. Наприклад, станом на середину квітня лише 7,6 тис пасажирських лайнерів із 22 тис наявних у світі здійснювали польоти. Решта стоять на землі. Проте повітряний рух спричиняв лише 2,5% парникових газів. Натомість промисловість, опалення і виробництво електроенергії “винні” майже за половину викидів.


За даними World Energy Outlook, джерела постачання енергії змінюються не так сильно. 64% світової енергетичної суміші забезпечують викопні джерела — вугілля (38%) та газ (23%). Варто нагадати, що вугілля має лише 3% в цій “суміші”, але його шкода не є меншою. Вугілля та вугільні відходи (зола, шлаки) виділяють близько 20 токсичних речовин: миш’як, свинець, ртуть, нікель, ванадій, берилій, кадмій, барій, хром, мідь, молібден, цинк, радій тощо. Всі вони є небезпечними для довкілля.

“COVID-19 дає нам шанс зрозуміти масштаб того, чим ми ризикуємо при збереженні взаємодії з навколишнім середовищем, яка не є сталою. Ми можемо скористатися цією можливістю для відновлення економіки у більш екологічно відповідальні способи. Ми повинні серйозно враховувати глобальні загрози, такі як пандемії та кліматичні катастрофи, щоб створити стійкі ринки, компанії, країни, глобальні системи та здорове, стійке майбутнє для кожного”, — вважає Паскаль Педуцці.

На його думку, запровадження фінансових стимулів до декарбонізації та прискорення переходу до відновлюваних джерел й екологічно чистої енергії є не короткостроковою економічною вигодою, а перемогою сталого розвитку в майбутньому.

Наскільки уряди та бізнеси готові пристати на таку пропозицію? Складно сказати, тому що попри стрімке здешевлення технологій генерації з ВДЕ, той самий розвиток технологій збільшує попит на електроенергію. Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що при збереженні наявних технологій та політики в енергетиці світовий попит ростиме на 2,1% щороку. Здається, небагато, але це вдвічі перевищує прогноз щодо так званих первинних джерел енергії. Аналітики Bloomberg New Energy Finance вважають, що потреба світу в електроенергії в наступні 30 років збільшиться на 62%.

Більше електромобілів, персонального електротранспорту, пристроїв, освітлення, роботизованих виробничих ліній — щоб зустріти цей виклик, ми повинні будувати нові електростанції. Скільки з них будуть використовувати ВДЕ? У країнах G7 є фінансові ресурси та політичне рішення відходити від викопних джерел. А в багатьох країнах, що розвиваються, цього немає.


Наприклад, Bloomberg New Energy Finance прогнозує, що вже у 2040 р. Європа генеруватиме 80% електроенергії на сонячних і вітрових електростанціях. Але навіть Китай, гігант світової економіки, зможе досягти більш скромні 48% лише до 2050 р. Виходить, що потребу в електроенергії багато в чому забезпечуватиме та сама традиційна генерація, яка більше шкодить довкіллю.


Нове попередження Білла Гейтса

Пам’ятаєте, хто придумав коронавірус (за версією конспірологів)? Сам Білл Гейтс, засновник Microsoft і мільярдер. Адже він п’ять років тому попередив про загрозу світової пандемії невідомого вірусу, до якої людство не готове.

Тепер Гейтс говорить у своєму блозі про нову глобальну небезпеку — зміну клімату. На його думку, вже за 10 років втрати людських життів та економічні проблеми через екологічну кризу перевищать втрати від COVID-19. Білл Гейтс оцінює смертність від коронавірусу на рівні 14 летальних випадків на 100 тис людей. Таку саму цифру він прогнозує щодо майбутніх втрат від екологічного забруднення та зміни клімату. Але вона не є межею і легко може зрости у п’ять разів — до 73 випадків на 100 тис населення.

"Я усвідомлюю, що зараз важко думати про проблему зміни клімату. Коли стається лихо, за своєю природою люди турбуються про забезпечення лише власних найбільш нагальних потреб, особливо коли йдеться про настільки важке лихо, як COVID-19. Але той факт, що драматично вища температура здається чимось з далекого майбутнього, не робить її меншою проблемою. І єдиним способом уникнути найгірших можливих наслідків клімату — це прискорити наші зусилля вже зараз”, — написав у своєму блозі бізнесмен.

Білл Гейтс теж долучився до хору експертів, які стверджують, що зменшення викидів шкідливих речовин через пандемію є тимчасовим явищем. Він вважає, що потрібна довготермінова стратегія та запропонував три її елементи.

По-перше, Білл Гейтс каже, що провідниками мають бути наука та інновації.

“Загалом світ повинен використовувати більше енергії, не менше, допоки вона чиста”, — стверджує він. Потрібні безвуглецеві технології продукування електроенергії, виробництва та вирощування їжі, опалення та охолодження будинків й транспорту.

По-друге, пропоновані рішення мають працювати й для бідних країн. Бізнесмен стурбований тим, що наслідки зміни клімату будуть найгіршими для людей з тих країн, які не є основними забруднювачами довкілля. Буде справедливим, якщо ті країни, які спричинили проблему, нестимуть відповідальність за її вирішення.


По-третє, діяти треба вже зараз. Гейтс очікує на появу вакцини від COVID-19 наступного року, але зазначає, що подолання змін клімату не вміститься у два роки — знадобляться десятиліття на розробку і впровадження інновацій.

Варто додати, що такі технологічні рішення з’являються не лише в енергетиці. Днями німецька металургійна компанія Dillinger Hütte почала застосовувати водень для прямого відновлення залізної руди під час виробництва сталі. Таке рішення значно скорочує викиди вуглецю.

Щодо виробництва водню, то минулого року БІЗНЕС писав про німецьку ідею використовувати вночі енергію атомних електростанцій для розщеплення молекул води на кисень та водень для створення водневих паливних елементів. Паливні елементи заплановано використовувати для живлення водневих потягів. Оригінальне та корисне для довкілля рішення.

Щоправда, Німеччина, наприклад, вирішила повністю відмовитись від атомної генерації, проте інші країни цілком можуть скористатись цією технологією. Такі витончені рішення, при яких і виробництво енергії, і її споживання є максимально безвуглецевими, можуть дійсно врятувати одночасно планету та економіку.

Зазначимо тільки, що ці рішення стали результатом політичного плану Німеччини скоротити викиди вуглецю на 40% до 2035 р. Якщо над цим не працювати, інновацій не буде. Є і ще одне “але”…


Політичний ризик

В чому вбачають загрозу райдужній картинці “сміливого зеленого світу” окремі песимісти? В тому, що відсутність наукової інформації про коронавірус змушує уряди метушитись та уникати чесної розмови з громадянами про наслідки вибору однієї або іншої стратегії.

Адже рано чи пізно відбувається зміна політичного керівництва, і всім хочеться сподобатись людям. Ризик помилитись у такій метушні значно зростає.

На додачу до цього, відбувається нездорове змагання між країнами за наратив “хто краще впорався з коронавірусом”. Тому виникають ситуації, як у Нідерландах, Великій Британії чи Швеції, де спочатку громадськість вихваляла сміливий експеримент зі стратегією “колективного імунітету”.

Уряди цих країн мінімально обмежували ділову активність на першій хвилі пандемії. Але коли стало дещо більше відомо про сам вірус, виявилось, що гіпотеза про вироблення імунітету в більшості населення під великим питанням. І уряди цих країн зазнали нищівної критики за негуманність.


Так чи інакше, така конкуренція є передчасною та схожою на “помилку того, хто вижив”. Адже вона виносить на перші позиції такі країни, як Нова Зеландія. Там успіхи у боротьбі з коронавірусом пояснюють мудрою політикою лейбористів. Але у схвальному піарі тонуть раціональні голоси тих, хто вказує на легкість, з якою острівна держава може закрити кордони, та її віддаленість від епіцентрів пандемії…

Уявімо найближчі декілька років. Світова економіка складно і довго відновлюється від COVID-19. Громадяни прагнуть повернутись до звичайних справ, як це було до 2020-го. Але робочих місць стало менше — багато бізнес-процесів замінені алгоритмами додатків і сайтів. Оплата праці теж може зменшитись.

Якщо на цьому тлі не буде здійснено медичного прориву в лікуванні або попередженні новітнього коронавірусу, суспільства вибухнуть соціальними протестами, як це сталось в США. Привід завжди знайдеться. Ймовірно, протести відбуватимуться під гаслами “Не треба технологій, дайте роботу” чи “Начхати на довкілля, дайте електрику та економічний ріст”. І уряди підуть їм назустріч.

Звичайно, що потім тенденція повернеться до нормальності. Але чи не буде втрачено дорогоцінний час на порятунок планети?..

за матеріалами БІЗНЕС


05.10.2020 15359
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413