Комунальний "трипальц"? Вилікуємо! Інструкція

Маєте "нездоланний" колопіт? Писали на комуНАлку – вас послали на… Звісно: чинOFFниками то – до каплички. Ще й мерські боти атакують: це, мовляв, ваші клопоти, самі (с)винні... Втомились? Хочете досягти… результату? Гортайте до розділу =Активність.

Звісно, можна зробити пост на комуНАлці: «Сталося ось це. Хто відповідальний? Коли полагодять?». Але не для дискусій і примарних (як показує практика) надій. Фотографуємо цей пост – і зберігаємо (як фото). Для чого? Зараз все поясню...

Історія хвороби

Потужні хлопці (націонал-патріоти), котрі ще вчора мріяли змусити ЖЕКи – звітуватись і працювати (=Ге-Фе-І-Фе= - пам'ятаєте?)... А прийшли до влади - наче вірус їх уразив... (назвемо то - "трипальц"). І ось – наче після споживання "райського яблука": поділ на добро-зло (обіцяли-робимо). Замість ЖЕКів - К(а)ПЄРЦ комунального господарства. Замість звітів і ремонтів – нові машини, понад 90% знижка на комунпослуги – працівникам, певної політичної орієнтації. А для зубожілого народу – зверхні вимоги оплати "послуг". І жодної відповідальності! За все – заплати додатково. Квартплата – "божий дар" для чинуш. І ярмо – для мешканців. Знову згадується таваріщ Райхер (обіцяли-зробили).

Премії, працевлаштування однопартійців, будиночок - другий в центрі - за безцінь... (для сволїх - нічого не шкоDа). А робочому класу – газетку. Безкоштовно!!! Хай дивляться, як ми гарно у вишиванках маршуємо. І – марш з дороги! Ми – свої! Що хочем – робимо.

Задовбав! Знаєм. Як це змінити? Що робити?!


Є такий антивірус (лікує  трипальц у чинOFFників). Називається – ЗАПИТ. Ні, не «звернення громадян», де вам через місяць відпишуть, щоб ви йшли за адресою що ви звернулись не за адресою. (Ви вже отримували такі «відповіді», вірно?). Ми обираєм інший шлях – швидший і більш дієвий. На основі ЗУ «Про доступ до публічної інформації». На відповідь – 5 днів (не відповіли, написали неправду – відповідальність). Тобто – має працювати (і працює… часом). Тож до справи!

=Активність перша: Хто крайній?

Берете ФАКт (проблему, ситуацію). Копіюєте текст (нижче), вкладаєте в електронний лист. Вказуєте, де це знаходиться (адреса). Додаєте фото (якщо є). Відправляєте. ВСЕ! За п'ять днів у вас на руках має бути папір, що містить документи, прізвища, цифри, а головне - дату остаточного полагодження! Складно?

Базовий текст запиту (коригуєте залежно від потреби):

Міському голові
м.Івано-Франківськ
Марцінківу Р.Р.

ЗУ "Про доступ до публічної інформації"

В очолюваному Вами місті має місце наступна проблема (ями на дорозі, затоплений тротуар, аварійний балкон… - коротко. Або просто: «див.фото»)

=Прошу надати інформацію та підтверджуючі (в т.ч. - фінансові) документи, що містять:

1.        Дату попереднього поточного, капітального ремонтів, відповідальні (установа, прізвище), надані гарантії, витрачені кошти (сума);

2.        Відповідальних (прізвище, посада, відомство) за наявну на даний час ситуацію; Відповідальність, яку понесли/понесуть посадовці;

3.        Реакцію контролюючих служб на наявну стан речей (акти, приписи тощо);

4.        Дата повного полагодження проблеми, персонально відповідальна особа (відомство, посада, прізвище, тел.);

5.        Фотокопію даного запиту з №вх.док, завірену згідно Інструкції з ведення ділової документації.

Місцезнаходження  {адреса, орієнтири}. Фото-додане {якщо є -додайте }

Усю запитувану інформацію в повному обсязі (з вказанням пп.) прошу надати на вказану е-адресу в 5-денний, передбачений ЗУ термін.=
{в електронній формі (нижче поясню) використовуєте лише текст від "=" до "="}

З повагою,

{ім'я, прізвище, е-адреса, дата}

Адреси, куди надсилаєте (копіюєте і вкладаєте - повним комплектом у полі "КОМУ"): mvk@mvk.if.ua, emvk@mvk.if.ua, kanc@mvk.if.ua, zvern2@mvk.if.ua

*Читачам з інших міст: прізвище керівника та електронну адресу для запитів на публічну інформацію знайдете на сайті вашої територіяльної громади. Якщо сайту нема - пишіть на голову ОДА, починаючи: "В населеному пункті ___ очолюваної Вами області має місце наступне неподобство..."

Акція: тисяча лайОк

Приводом для запиту є кожна з тих "дрібничок", які ви раніше кидали в мерську комуНАлку.

"Вбита" дорога, несправний світлофор, забитий сток, мокрі підвали, нескошена трава, "опущені" в какалюжу тротуари, бардак у дворі, масивні сухі гілки, рубання здорових дерев… тобто – БУДЬ-ЯКА проблема. За кожною з них стоїть певна, конкретна людина, яка одержує гроші за полагодження. А платимо – ми з ВАМИ. Може час вже вимагати: звіту, результату… а?

Їдете ново-зробленимирозбитими вулицями, труситесь по ямах? Зупиніться, сфоткайте, пошліть на #МіськоВКомі (можна через миттєву форму ІФ МВК). Піднімаєте голову - бачите аварійний балкон, що готовий впасти? Фоткаєте, відправляєте. В усе пороблене – тикаєте мера морд… посвячуєте міського… того... ГОЛОВУ (о!). Хотів він тисячу лайків – організуйте йому тисячу лайоk!

=Активність друга: Поза страуса? Виписуємо мотиваційний пєндєль!


Якщо за 5 днів відповіді не прийшло - надсилаєте текст з абзацом, позначеним "+". Якщо прийшло щось незрозуміле (#МіськоВКомі - то в їх стилі) – ще раз перечитуєте відправлений запит: п.1 - є чітка відповідь? а підтверджуючі документи?; п.2... Якщо нема бодай одного пункту – надсилаєте текст з абзаців відмічених "=".  У лист вкладаєте скрін-шот вашого запиту, отриману "пісюльку" та скрін-шот листа, яким вона прийшла (зазвичай листи оформляють заднім числом). Чекаєте ще 5 днів.

Орієнтовний текст:

Міському голові
м.Івано-Франківськ
Марцінківу Р.Р.

ЗУ "Про доступ до публічної інформації"

На мій запит №__ від __ - {далі залишаєте або абзац "+", або "=" }

=запитуваної інформації та документів у повному обсязі надано НЕ БУЛО. Натомість - надійшла відписка від {дивитесь дату е-листа і дату, що в документі - вписуйте: датована___, надіслана___  }  за підписом {___}. Згідно ст.22 ч.2 вказаного ЗУ - це вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

+ станом на сьогодні - відповіді НЕМА ВЗАГАЛІ, що порушує вказаний ЗУ в частині термінів.

Запитувані документи щодо попереднього ремонту (в т.ч. - фінансові) - повинні бути створені й існувати. Рівно як інформація про відповідального посадовця.

МВК за статусом повинен знати - щонайменше - хто є розпорядником запитуваної інформації - та перенаправити запит згідно вимоги ст.22 ч.3, повідомляючи про це.

Прошу надати:

1.        Усю запитувану інформацію та документи в повному обсязі.

2.        Інформацію про відповідальність, понесену посадовцями, зокрема - згідно ст.212-3 КУпАП - за порушення вказаного ЗУ (якщо ще не встановлено - прошу ініціювати службове розслідування за даним фактом).

3.        Документи, що підтверджують ДІЇ посадовців з дня поступлення запиту - дотепер: перевірка поданого фактажу, ліквідація/полагодження проблеми, розпорядження, накази, штрафи/премії...

4.        Прізвище, посаду, контактний тел. відповідального за остаточне полагодження проблеми; кінцевий термін вирішення.

5.        Завірену фотокопію даного запиту з №вх.док, та копії усіх перенаправлень.

Усю запитувану інформацію в повному обсязі (з вказанням пп.) прошу надати на вказану е-адресу в 5-денний, передбачений ЗУ термін.

З повагою,

{ім'я, прізвище, е-адреса, дата}

 

Адреси ті ж, що і першого разу (копіюєте і вкладаєте - повним комплектом у полі "КОМУ"): mvk@mvk.if.ua, emvk@mvk.if.ua, kanc@mvk.if.ua, zvern2@mvk.if.ua

=Активність третя: Галстук-"бандерівка"


Якщо вам знову прийшло "бла-бла-бла" за підписом того самого "вітєнькі" – ура! ЧинOFFник виписав собі новий тип краватки ;). Пакуєте усю вашу перепис’ку (скріни запитів, "відповіді", додатки) – як додатки у третій (зазвичай – фінальний) запит.

Чекаєте ще 5 днів.

Орієнтовний текст:

Міністру регіонального розвитку України

___{час змін - прізвище дивіться тут  }

Уповноваженому Верховної Ради України

з прав людини

___{час змін - прізвище дивіться тут  }

ЗУ "Про доступ до публічної інформації"

=Щодо систематичних порушень вказаного ЗУ

Згідно ст.23 п.1 звертаюсь до Вас як до посадовця вищого рангу. Вказую на системні порушення вищезазначеного ЗУ, зокрема - передбачені ст.23 ч.2 п.___ {перечитайте статтю Закону, вкажіть пункти, які на вашу думку порушені.},а також ЗУ «Про державну службу» ст.64, ст.65 п.5, ч.2; КУпАП ст.212-3.

Прошу допомогти в отриманні запитуваних документів, результатів службового розслідування, а також - відповідальних за системне порушення вказаного ЗУ та понесену ними відповідальність зокрема - згідно КУпАП.

Прошу зареєструвати даний запит та надати завірену фотокопію в 5-денний, передбачений ЗУ термін. Результати за наслідками розслідувань та іншу запитувану раніше документацію прошу надати окремо - в передбачений ЗУ термін.

Усю документацію прошу надати на вказану електронну адресу.

Додатки {додаєте усі надіслані вами раніше запити з додатками та "відповіді" - в порядку надходження. Пронумеруйте й підпишіть файли. Шануйте людей: ви просто не уявляєте, які гори макулатури до них приходять! Подібний свободець (може - трохи в меншій мірі) - має місце практично по всій Україні...},

заг. обсяг - ___арк.

З повагою,

{ім'я, прізвище, місто, е-адреса, дата}

Адреси одержувачів (копіюєте і вкладаєте - повним комплектом у полі "КОМУ"): zapyt@minregion.gov.ua, minregion@minregion.gov.ua, hotline@ombudsman.gov.ua, pred.ivanofrankivsk@ombudsman.gov.ua, coord.ivanofrankivsk@ombudsman.gov.ua

Протягом 5 днів вам має прийти завірена копія запиту й т.зв. проміжна відповідь (шукаємо, мовляв). Згодом - посиплеться гора "відмазок" з МВК в стилі: ми вам все надіслали, ми ні при чому, то все - вони... А тим часом - ситуація дивовижним чином направиться. Приклад - дорожнє покриття зупинки на розі Незалежності-Мельника… ;)

Нюанси, застереження, поради...

Не ведіться на "роз'яснення" #МіськоВКомі, що це - наче не їхнє і вони ніц вам не винні – брехня! ВИ - їхній РОБОТОДАВЕЦЬ! І вони вам – винні, як земля – колгоспу! Нагадую ще і ще раз: ми найняли їх на роботу, МИ платимо їм гроші (зазвичай - в десятки разів більші, ніж заробляємо самі), а тому – ми  маємо право ВИМАГАТИ: звіту й результату!

Користуєтесь звичайною поштою – оригінали відповідей зберігайте у себе, надсилайте – копії.

Може прийти відповідь, що "треба більше часу, аби віднайти інформацію" (з обгрунтуванням) – гаразд, чекайте 20 днів від дати відправлення запиту. На 21-й - посилаєте наступний. Не затягуйте!

Якщо у надісланому "папірці" ви не знаходите відповідей на КОЖНЕ з поставлених запитань (без додумування, просто підставляючи речення до запитання) - це порушення вказаного ЗУ. Неповна, неточна, завідома неправдива інформація, "ми не знаєм і не повинні знати...", "на сайті вивішено", "публічна інформація - це...бла-бла-бла"… Все, що не відповідає на питання запиту - відповідь не по суті. А отже – посадовця чекає – від догани чи штрафу (ст.212-3 КУпАП) – аж до криміналу (ст.366-367 ККУ).

Часто мрада пише "маємо право відмовити". Звісно ж - так. Але відмова має бути – вмотивованою, з дотриманням пп. ст.22 ч.4 Закону (чого практично ніколи не роблять). Отже, відмова – неправомірна.

Може бути безліч інших відмазок – звичне явище рівня "бардака ІФ МВК" (вони це вміють краще, ніж працювати – так я бачу по отриманих листах). Не переймайтесь: #МіськоВКОмі ;)

Радше – зосередьтесь на перспективу: до 3-х запитів, 15 днів, жодних сварок з мерськими терле…террревенниками. Стоса паперів на "галстук" чинOFFнику. І головне – полагодження.

Акція-2: приведи друга

Замість дороги під багатоповерхівкою - озеро? Супер! Скільки в будинку - 100 квартир? Надішліть 200 запитів (кожен мешканець – від себе й від коханої людини). А 500 запитів - слабоDa? Робите пост у себе на сторінці "Маємо такий-то клопіт. Допоможіть виграти мраду, аби полагодили! Надішліть це..." (+ текст запиту + посилання на форму).

На КОЖЕН(!) запит – мусить прийти офіційна відповідь. Особливо - якщо ви вкажете: надішліть поштою.

А якщо запитів – тисяча… Тисячу відповідей… уявляєте? J

Тобто: в якусь мить чинуші зрозуміють: легше бігом усе полагодити, ніж потонути в ріках макулатури.

Тепер - розумієте? ;)

То ВИ вже оформили свій перший запит?

А Ваші друзі?

-

Орієнтуйтесь - виключно на очікуваний результат: усе повинно бути полагоджено! Жодних "але". Ви робите це - не для власного его: кохана, діти, сусіди, зрештою – Держава (що лиш починає народжуватись) – Україна потребує ваших перемог!

Залишились питання – пишіть у коментарях - підкажу. Додавайте оформлені запити, отримані документи та фото-факти до… і після.

Діліться публікацією з тими, хто бореться. І – особливо – з тими, в кого опускаються руки.

І пам’ятайте: «Ніхто не зробить то без нас!» (с) Скрябін.

Павло Теличко.

PS …а ви вже читали, що чудять із землею?

Фотогалерея


17.06.2019 Теличко Павло 30749 2
Коментарі (2)

Віктор 2019.06.22, 13:37

Цей тупий  задньопривідний Павліна в ФБ також пише всяку хрінь ,а коли йому жорстко відповідають ,він халіється до адмінів ФБ і людину блокують. Після того ,як людина заблокована,і не може йому відповісти,ця Теличка відписує з геройськими закиами заблокованій людині)) Ну не під"ар?

Інна 2020.02.04, 09:59

Дякую за інструкцію.

Підкажіть, будь ласка, чи діє такий алгоритм стосовно запитів до суду? В 2015 р. моя мама разом з іншими жінками загинула на автобусній зупинці (влетів автомобіль на великій швидкості).  Особисто я до суду не подавала, подавав батько (чоловік загиблої). Справа розглядається (тобто тягнеться) і досі, бо винуватець дуже грошовитий. 

Хочу якось зрушити з місця цю справу. Можу я подати запит до суду? Чи куди взагалі його подавати?

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410