Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Коли кількість людей, у яких позитивні аналізи на Covid-19 перевищує 1 мільйон і збільшується кількість країн, що запроваджують режим карантину, щоб уповільнити пандемію, виникає питання: "Коли це все закінчиться?".


Відповідь невідома, оскільки не визначена природа нового коронавірусу, який викликає захворювання, також невідомо, як швидко вчені зможуть зробити вакцину. Також важливим чинником у розв'язанні проблеми є ціна, яку можуть дозволити собі різні країни, як з економічної, так і з політичної точки зору.


1. Отже, яким чином це закінчиться?

Існує спільна думка, що пандемія закінчиться лише встановленням так званого набутого імунітету. Це відбувається, коли достатня кількість людей у ​​громаді буде захищеною від збудника, тобто перехворіє без летальних наслідків. Для досягнення такого результату є два шляхи. Один - імунізація. Дослідникам доведеться розробити вакцину, яка виявиться безпечною та ефективною проти коронавірусу, і органам охорони здоров’я доведеться ввести її достатній кількості людей. Другий шлях до імунітету спільноти - жорстокіший: він може виникнути після того, як значна частина громади отримає збудник хвороби й таким чином розвине стійкість до нього.


2. Як нам діяти в цей час?

Для багатьох країн стратегія полягає в обмеженні руху, щоб різко уповільнити розповсюдження вірусу закрили підприємства та навчальні заклади, заборонили збори та рекомендують людям бути вдома. Ідея полягає в тому, щоб запобігти величезному піку випадків інфікування, що перевантажує медичну систему, спричиняючи смерті, внаслідок недостатнього догляду. "Згладжування кривої" збільшує тривалість періоду і забезпечує владі та медичним працівникам час на мобілізацію - для створення потенціалу для тестування, для відстеження контактів людей, які заражені, та для лікування хворих шляхом розширення лікарняних закладів, включаючи можливість під'єднання до апаратів штучної вентиляції легень та реанімації.

 Хроніки COVID-19 на Прикарпатті: постійно оновлюється

3. Коли обмеження можна послабити?

Громадськість не повинна сподіватися, що життя швидко нормалізується. Не варто занадто швидко скасовувати обмеження - це ризик запустити нову хвилю інфікування. Влада Китаю зняла карантинні обмеження в місті Ухань, звідки почалася пандемія, через два місяці після того, як цю територію ізолювали від світу, коли передача вірусу практично припинилася. Але заходи Китаю були суворішими, ніж де-небудь ще, і принаймні один округ повернувся до карантину знову. Заступник головного лікаря Англії Дженні Харріс заявила, що карантинні заходи потрібно запроваджувати на два, три або, в ідеалі, до шести місяців. Аннеліс Уайлдер-Сміт, професор нових інфекційних захворювань Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, рекомендує обмеження залишати в силі, поки щоденні випадки інфікування не припиняться протягом принаймні двох тижнів.


4. Тоді що?

План дій, створений групою американських спеціалістів з охорони здоров’я, включаючи колишнього уповноваженого з питань управління продуктами харчування та лікарськими засобами Скотта Готліба, передбачає проміжний етап, коли школи та підприємства будуть відкриватися, але збори все ще будуть обмежені. Людей продовжують заохочувати триматись на відстані один від одного, а особам з високим ризиком рекомендується обмежувати час на публіці. Якщо кількість випадків інфікування знову почне зростати, обмеження будуть посилені. Їх звіт, опублікований американським інститутом підприємницької діяльності, є, напевно, більш оптимістичним, ніж майбутнє, передбачене дослідниками Імперського коледжу Лондона. Їх моделі припускають, що принаймні дві третини часу, поки не буде встановлений імунітет спільноти, всім домогосподарствам потрібно буде зменшити контакт зі школами, робочими місцями чи громадськістю на 75%. У будь-якому випадку, на цьому етапі важлива широка доступність тестування. В основі плану США: щонайменше 750 000 тестів на тиждень.


5. Чому тестування такі важливі?

Цей вірус наробив стільки хаосу, не тому, що особливо смертельний, а тому, що він підступний: багато заражених безсимптомно продовжували займатися своєю повсякденною діяльністю, мимоволі поширюючи його на інших. Це робить життєво важливим тестування на наявність інфекції серед населення та перевірити всіх, хто має симптоми. Таким чином, тих, хто може інфікувати інших, треба ізолювати, і всіх, з ким вони мали тісний контакт також, обмеживши поширення в громаді. Інший вид тесту шукає антитіла, щоб побачити, хто вже переміг вірус і, таким чином, навряд чи буде повторно заражений, принаймні на деякий час. Коли вони будуть широко доступними, такі тести можуть дати можливість людям, які мають позитивний аналіз на антитіла, зняти карантинні обмеження.


6. Чому має значення, де людина перебуває?

Такі авторитарні країни, як Китай, можуть накласти більш жорсткий контроль за переміщеннями та застосувати більш нав'язливі засоби контролю, такі як перевірка температури при виході з дому, відстеження щодо дотримання карантинних умов, і вони менш вразливі до тиску з боку бізнесу та громадської думки. Це дає їм потужні інструменти для контролю вірусу, якщо вони пильні щодо імпортованих випадків. Проте це складніше завдання для інших країн. Найбідніші країни можуть легше дозволити собі економічні втрати, спричинені тривалими карантинними обмеженнями, і часто не мають інфраструктури охорони здоров'я для проведення широкого нагляду.


7. Скільки часу буде тривати розробка вакцини?

Десятки компаній та університетів у всьому світі працюють над цим, але немає гарантії, що вони це зроблять. Як правило, розробка вакцини - це довгий і складний процес, який включає роки тестування щодо безпеки та ефективності зразків. У боротьбі з коронавірусом дехто з учасників процесу обіцяє розробити вакцину впродовж 12-18 місяців, що є дуже амбітною заявою. Окрім використання перевірених підходів, вчені покладаються на нові технології, наприклад, такі, що додають вірусний генетичний матеріал до людських клітин, спонукаючи їх виробляти білки, що стимулюють імунну відповідь. Деякі фахівці з вакцини вважають, що уряди, громадяни та інвестори повинні стримувати свій оптимізм. Не зрозуміло, чи будуть працювати їхні методи, чи будуть дотримані терміни чи компанії зможуть виготовити достатню кількість вакцини.


8. А як щодо другого шляху - до імунітету спільноти?

По-перше, це відбудеться лише в тому випадку, якщо одужання від інфекції залишить людей зі стійким імунітетом. Ще невідомо, чи ця теорія стосується нового коронавірусу. Невідома також кількість населення, якій довелося б зазнати інфікування вірусом для встановлення імунітету спільноти. Як правило, вона висока, наприклад 75% для дифтерії та 91% для кору. Патрік Валанс, головний науковий радник уряду США, у лютому оцінив цей показник у 60%. Скільки часу буде потрібно для досягнення необхідного порогу, залежатиме від заходів, які уряди запровадять у відповідь на пандемію. Без жорстких обмежень це було б швидше реалізувати, внаслідок стрімкого інфікування та смертям, оскільки системи охорони здоров’я будуть перевантажені. Деякі дослідження припускають, що фактична кількість інфекцій значно перевищує підтверджені випадки. Якщо це правда, країни ближче до набутого імунітету, ніж нам відомо.


9. Чи є інші варіанти?

Нам може пощастити у тому випадку, якщо вірус зникне з настанням літа в північній півкулі, де найбільше випадків, як буває зі спалахами грипу, які вщухають із сезонними змінами. Але все ще залишається невідомим, чи зіграє роль тепліша погода. Навіть якщо за таких умов інфікування зменшиться, вірус може повернутися восени. Дехто покладає надії на нетрадиційну терапію чи лікування.

за матеріалами Bloomberg


09.04.2020 4307
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413