Хто такий Андрій Іванчук: які закони написав та до яких реформ долучився

Нашого краянина Андрія Іванчука знають, як мецената та ефективного депутата, який сприяв виділенню коштів з держбюджету на розвиток рідного краю.

Однак, крім плідної роботи в інтересах Покутського краю, Андрій Іванчук – один із лідерів серед парламентарів щодо законотворчої роботи.

За п’ять років він підготував 192 проекти законодавчих актів. Більшість з них, а саме 153, стосуються економічної політики, 27 – галузевого розвитку і 5 – правової політики. 48 написаних ним та винесених на розгляд парламенту законопроектів стали чинними актами.

Він також відіграв важливу роль у прийнятті низки законопроектів. Розповідаємо про найважливіші з них:

–  Підтримка децентралізації. Завдяки цій реформі бюджети місцевих громад зросли в 5 разів. Бюджет Коломиї зріс із 60 млн. до 260 млн. гривень, Городенківського району – з 256 до 445 млн. гривень.

–  Співавтор революційного закону під умовною назвою «Чужих дітей не буває». Прийняття цього закону дозволило стягнути на користь дітей 5 мільярдів гривень боргу по аліментах. За 5 місяців 2019 року у Коломиї та Коломийському районі сплачено понад 1 мільйон гривень аліментів.

–  Мовні квоти на телебаченні та радіо. З 2018 року на усіх загальнонаціональних телеканалах транслюється 75% україномовного продукту, а вже з 2024 кількість українського продукту збільшиться до 90%.

–  Система «ProZorro». Завдяки її впровадженню корупційні схеми державних закупівель були замінені на відкриті публічні електронні торги. Щороку «Prozzoro» економить для українського бюджету до 70 мільярдів гривень.

–  Співавтор реформаторського Кодексу з процедур банкрутства. Законопроект був визнаний усіма міжнародними організаціями та партнерами, всім фаховим середовищем. Прийняття цього документа покращить позицію України в рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу на 10 позицій. «Це дуже прогресивний законопроект. Це безпрецедентне просування України у тому ж рейтингу Світового банку Doing business за компонентом з легкості ведення бізнесу. Зараз Україна на 150-му місці, після прийняття підніметься на 50-60 місце».

Окрім законотворчої роботи, Андрій Іванчук, не будучи мажоритарним депутатом, протягом минулих п’яти років активно працював над розвитком рідного Покутського краю.

–  Завершення будівництва поліклініки у Коломиї та оснащення лікарні сучасним медобладнанням. Саме Андрій Іванчук домігся виділення коштів на добудову цього закладу, який простоював більше 10-ти років.

Також за його сприяння з державного бюджету лише за останні три роки було виділено 100 мільйонів гривень на закупівлю найсучаснішого медичного обладнання. Це вперше така рекордна сума надійшла за роки незалежності.

–  Реконструкція дамби на річці Прут. Після повені 2008 року населені пункти на ріці Прут перебували у зоні ризику. Тільки після втручання Андрія Іванчука уряд виділив 17 мільйонів гривень на побудову нової дамби.

–  Будівництво водноспортивного комплексу у Коломиї. Це найбільший інфраструктурний проект, який зводять на Західній Україні. Його загальна вартість – 260 млн гривень.

За 2019 рік за сприяння Андрія Іванчука з державного бюджету вже спрямовано 100 млн гривень.

–  Реконструкція очисних споруд у Коломиї. Для збільшення потужності очисних споруд Андрій Іванчук допоміг Коломийській міській раді отримати 50 млн гривень із державного бюджету.

–   Капітальний ремонт малої об’їзної дороги у Коломиї вулиць Атаманюка – Старицького. Загальна вартість проекту – 42 млн гривень.

Децентралізація: місцеві бюджети зросли в 5 разів

Андрій Іванчук – голова парламентського комітету з питань економічної політики. Природно, що найбільше його законодавчих ініціатив – саме у цій галузі. Слід зазначити, що пан Іванчук безпосередньо причетний до впровадження цілої низки важливих економічних реформ.

Усі законодавчі ініціативи, до яких так чи інакше долучився Андрій Іванчук, умовно можна розділити на три великі категорії. Перша – це економічно-соціальні законодавчі ініціативи, що перебувають безпосередньо у віданні комітету, який очолює пан Андрій. Друга категорія – законодавчі акти з відновлення обороноздатності держави, і третя – це закони, що регулюють гуманітарну політику та питання національної ідентичності.

Найперше – це реформа децентралізації. Завдяки цій реформі місцеві бюджети зросли в 5 разів. Наприклад, бюджет Коломиї завдяки децентралізації зріс із 60 мільйонів до 250. Ще одним реформаторським нововведенням, яке запрацювало завдяки в тому числі й Андрієві Іванчуку – це система «ProZorro». Завдяки їй корупційні схеми державних закупівель були замінені на відкриті публічні електронні торги, до яких мають доступ усі зацікавлені підприємці. Щороку «ProZorro» економить для українського бюджету до 70 мільярдів гривень на рік.

Децентралізація та введення системи «ProZorro» є візитівкою проведених за минулі 5 років реформ. 

Окремо слід згадати про нещодавно прийнятий реформаторський законопроект – Кодекс з процедур банкрутства, співавтором якого є саме Андрій Іванчук.

За висновками експертів, прийняття цього документа покращить позицію України в рейтингу Світового банку Doing business загалом на 10 позицій. Це при тому, що за три роки Україна в цьому рейтингу вже піднялася на 7 пунктів.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов подякував Андрію Іванчуку за плідну співпрацю з Урядом та титанічну роботу, яку той провів для того, щоб документ отримав необхідну кількість голосів.

Згаданий кодекс ліквідовує зловживання, зокрема, коли арбітражні керуючі наживались на збанкрутілих об’єктах і продавали їх за безцінь на якихось кишенькових майданчиках, за якими важко слідкувати. Натомість тепер це все майно реалізовуватиме держава і кошти надійдуть до державного бюджету.

Ще один дуже резонансний закон, до якого безпосереднє відношення має Андрій Іванчук, умовно називається «Чужих дітей не буває».

«Ми змусили, якщо так можна сказати, батьків виконувати свої обов’язки по відношенню до дітей, зокрема в питанні сплати аліментів, – коментує пан Іванчук. – Сума заборгованості була просто астрономічною – в Україні вона складала мільярди гривень. Це спонукало до дій. Спочатку ми впровадили систему заборон стосовно боржників – зокрема, заборонили виїзд за кордон. Прийняття цього закону супроводжувався певними перипетіями, але на сьогодні я бачу конкретний результат. За менш ніж рік сплачено 5 мільярдів гривень боргів з аліментів».

Не можна оминути й реформу у сфері прав власності. Завдяки їй був спрощений порядок реєстрації нерухомого майна, що значно зменшило корупційні моменти у цій процедурі. Також ця реформа мінімізувала ризики незаконного заволодіння майном, інакше кажучи – це потужний удар по рейдерству.

Також серед основних досягнень законодавчої роботи Андрія Іванчука та очолюваного ним комітету з питань економічної політики є реформа у сфері регулювання діяльності господарських товариств, реформа у сфері приватизації, реформа у сфері управління об’єктами державної власності та захисту економічної конкуренції. 

Зросли видатки на національну безпеку і оборону

Другим тематичним напрямком реформ та законодавчих ініціатив, до яких долучився Андрій Іванчук у діючому скликанні Верховної Ради, є національна безпека та обороноздатність держави. В цій сфері за минулі 5 років зроблено більше, ніж за всі попередні роки разом узяті.

«2014 року бійці Збройних сил не мали навіть найнеобхіднішого – шоломів, бронежилетів, нормального взуття, а на фронт їхали на шкільних автобусах, – каже Андрій Іванчук. – Нині ж ми самостійно виготовляємо бронетехніку, артилерійські системи та реалізовуємо ракетну програму. У 2014 році наші офіцери й солдати вивчали сучасну тактику бойових дій, дивлячись на зарубіжні армії. Тепер представники збройних сил країн НАТО, тобто найсильніших армій світу, їдуть вже до нас переймати досвід нашого війська».

«За час роботи Верховної Ради 8-го скликання, – продовжує Андрій Іванчук, – у сфері національної безпеки вдалося зробити кілька фундаментальних та знакових речей. Перше – це збільшити фінансування оборонної сфери до показника 5% від ВВП. Для порівняння – у 2013 році цей показник складав менше 1%. Тобто за минулі 5 років фінансування оборони зросло у 20 разів. Друге – це прийнятий закон «Про національну безпеку», який відповідає на сучасні виклики, що стоять перед Україною, адаптовує українське законодавство до стандартів НАТО та чи не вперше чітко формулює перелік національних інтересів України. Третім важливим кроком у сфері обороноздатності стало підвищення рівня прозорості за державним оборонним замовленням. Йдеться про проведення реструктуризації державних підприємств, оптимізації їх виробничих потужностей та про побудову сучасної системи управління оборонно-промисловим комплексом».

 Ще ніколи українське телебачення та радіо не було настільки українським

Серед найзнаковіших «гуманітарних» законів, на першому місці, безперечно, Закон про мовуавторства депутатів фракції «Народного фронту», до якої входить Андрій Іванчук. Саме ця фракція найбільше й лобіювала прийняття цього закону. За словам самого пана Іванчука, прийняття мовного закону є епохальною подією на рівні з отриманням Томосу українською православною церквою.

Ще однією надважливою законодавчою ініціативою є пакет законів про мовні квоти на телебаченні та радіо. Авторами та ідейними натхненниками цих законів є депутати з фракції «Народного фронту». З жовтня 2018 року на усіх загальнонаціональних телеканалах повинно бути не менше 75% україномовного продукту, а вже з 2024 кількість українського продукту збільшиться до 90%. На радіо обов’язкова квота україномовних пісень прийнята у розмірі 35%.

«Це дало потужний поштовх для розвитку україномовного культурного продукту – кінофільмів, телепередач, пісень. Ще ніколи український теле- та радіо простір не був настільки українським, ще ніколи україномовні виконавці не мали таких великих можливостей для творчої реалізації. Співаки, виконавці, студії звукозапису – всі в один голос кажуть: ніколи не було такого попиту, ніколи не було таких черг, ніколи не було таких можливостей для розвитку української культури, як тепер», – коментує введення мовних квот Андрій Іванчук.

Крім українізації медіапростору, серед інших гуманітарних реформ, до яких має відношення Андрій Іванчук, є реформування освіти.

Павло Петренкоміністр юстиції:

 Андрій Іванчук – безперечно, один із двигунів реформ. Він готував багато реформаторських законопроектів і пізніше вже у сесійному залі переконував депутатів їх приймати.

Найважливіші із них – це, зокрема, закони з децентралізації. Без них не з’явилися б відкриті офіси, ЦНАПи, міські бюджети не отримували кошти.

Другий блок законодавчих ініціатив – це демонополізація економіки. Андрій Іванчук «провів» через парламент закони по приватизації попри шалений опір того корупційного лобі, яке трималося за державні підприємства.

Ну й мушу згадати за одну із візитівок тих змін, які нам вдалося здійснити – це система «ProZorro». Андрій Володимирович є не просто одним з авторів, але ідейним натхненником цього закону.

 Лілія Гриневич, міністерка освіти і науки:

– Шкільна реформа – це забіг на довгу дистанцію. Саме тому надзвичайно важливо, щоб ідеї освітньої реформи були чітко визначені та закріплені як стратегічний пріоритет держави на наступні роки, зокрема на рівні законів. У 2017 році парламент ухвалив Закон «Про освіту», що став фундаментом освітньої реформи. Саме завдяки його прийняттю наші першокласники прийшли навчатись у Нову українську школу. Але для повноцінного будинку фундаменту недостатньо, нам також потрібні механізми, які дадуть реалізуватись закладеним ідеям. І саме цією опорною стіною реформи став Закон про повну загальну середню освіту. Я дуже вдячна Андрієві Іванчуку за допомогу у його прийнятті, він завжди є моїм партнером у сесійному залі і надійним союзником у впровадженні реформ.

 Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі:

 Іванчук зробив неймовірні речі для ухвалення прогресивного та реформаторського Кодексу з банкрутства. Головна новаторська ідея цього кодексу в тому, аби підприємства могли результативно входити в санацію і виходити з неї, щоб банкрутство було захистом від кредиторів – так, як це відбувається у всьому цивілізованому світі.

Джерело: Дзеркало Медіа


05.07.2019 3879 3
Коментарі (3)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5082
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413