Хто переміг і чому: підсумки виборів-2019 на Івано-Франківщині (інфографіка)

Монобільшість у парламенті цього скликання – величезний кредит довіри для змін. Однак концентрація влади в одному центрі – загроза владної вседозволеності.

Зараз ми маємо один мегацентр впливу - «Слуга народу» та чотири партійні четвертинки, які отримали приблизно рівну підтримку виборців «Опозиційна платформа «За життя», «ЄС», «Батьківщина», «Голос».

Зрозуміло, що представникам останніх залишиться тільки мріяти про «жирні» посади в парламенті. Максимум, що світить цій четвірці – віцеспікер та кілька секретарів парламентських комітетів, можливо голів комітетів, які не мають критично важливого впливу на життя країни, - як ось, комітет з питань культури і духовності; прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин чи освіти та науки.

Прикарпаття потрапило в загальноукраїнський тренд пошуку нових облич. Але в нашій області ці нові обличчя, які стали нардепами, подекуди виявились не зовсім новими, принаймні, у частині виборчих списків.

Фіртка вирішила проаналізувати, хто та чому проходить до Ради від Прикарпаття.



"Результат виборів очікуваний, бо прогнозувався результатами соціологічних опитувань. Особливо це стосується лідерів виборчих перегонів. Він є відповіддю на соціальні очікування щодо нових політичних сил та нових облич при владі, - говорить експерт, кандидат політичних наук Ігор Доцяк. - Прикарпаття давно вже неоднорідне у виборчих симпатіях. Міграційні процеси, незадоволення суспільною ситуацією, значна кількість внутрішньо переміщених осіб, протестні настрої назагал впливають на вибір. Є певне розчарування в національно-демократичних силах, що зупинились та рівні патріотичної риторики, а в соціальній практиці діють у корисливих особистісних та групових інтересах".

За партійним списком до парламенту потрапили четверо прикарпатців: усі від «Слуги народу», Так вийшло бо у прохідних частинах списків інших партій, які подолали виборчий бар’єр, мешканців нашої області не виявилося.

Найскандальніша постать тут Роман Мулик – франківський підприємець, депутат обласної ради 6-го скликання, який обирався від «Партії регіонів». Мабуть, багато хто пам’ятає акції франківських активістів під час Революції гідності перед кафе «Вальяж», яке належить Мулику. Ці акції мали на меті стимулювати Мулика вийти з «Партії регіонів». Тоді він змушений був прийняти ці умови та залишити партію і навіть фракцію в облраді.

Про депутатів-мажоритарників є що поговорити. Тут досить цікаво.

На 83 окрузі в Івано-Франківську перемогла Оксана Савчук, яка буде єдиною представницею «Свободи» у новій Верховній Раді.

Другим із відривом у 23%  "Слуга народу" Андрій Сторожук -  за нього проголосували 23,28% франківців. Третій - кандидат від "Європейської Солідарності" - Олексій Петечел. У нього 12,49%. Четверта висуванка "Голосу" Галина Баранкевич - 8,50%. Замикає п'ятірку - Андріан Волгін - 3,15%.

"Для мене ця перемога не стала несподіваною. Неочікуваним був тільки відрив більш, ніж удвічі від другого місця. Гадаю, навіть без агресивної інформаційної та зовнішньо-агітаційної кампанії Савчук могла б розраховувати на перемогу, просто з меншим результатом. Значну роль в її успіху відіграв Руслан Марцінків, який супроводжував всю виборчу кампанію Савчук – міський голова красувався на біл-бордах поруч з кандидаткою, зустрічався з людьми і навіть сам роздавав агітаційні листівки в неробочий час. Фактично це один на двох мандат", - коментує політолог Василь Кедик.

На 84-му окрузі переміг Ігор Фріс від «Слуги народу». Нотаріус, близький до Олександра Шевченка. Він отримав 17 870 голосів, що склали 22%, обігнавши висуванця від партії "Батьківщина" Андрія Іваськіва, за якого віддали 11 665 голосів - 14,36%.

Читайте також: Курйози на виборах: у Львові бабуся з’їла бюлетені, а у Франківську жінка хотіла голосувати двічі через SMS від "команди Марцінківа" (фото+відео)

Третім йде чинний нардеп, висуванець партії "Європейська Солідарність" Михайло Довбенко, у якого 10 462 голоси - 12,88%.

На цьому окрузі аналітики прогнозували запеклу боротьбу, зважаючи на участь у виборах значної кількості політичних важковаговиків: нардепа від округу Михайла Довбенка, Романа Вірастюка, брата стронгмена Василя Вірастюка, Василя Поповича від «Свободи», керівника обласної «Самопомочі» Богдана Станіславського, самовисуванця Романа Ткача.

Однак Фріс здобув досить прогнозовану перемогу.

"Почав кампанію одним з останніх в окрузі, однак захопив лідерство, яке не віддав до кінця. Основна причина перемоги Фріса – відсутність єдиного сильного конкурента – контрастника. Голоси виборців розсіялись між кількома центрами тяжіння, а бренд «Слуги народу» магнітом притягнув для Фріса не менше 15 % голосів, як це відбулось майже по всій області з кандидатами від президентської партії. Гадаю, решту 6-7 % Фріс напрацював виключно власною активністю", - зауважує Василь Кедик.

В одномандатному виборчому округу №85 (з центром у Калуші) виборці віддали перевагу кандидату від «Слуги народу» Едуарду Прощуку, залишивши без мандата брата директора «Буковелю» Віктора Шевченка та міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика.

"Не відкидатимемо доробку Прощука в перемозі. Але були й інші фактори. Незрозуміле позиціонування Віктора Шевченка (УКРОП), який відтягував голоси в Прощука, хоч виборці хотіли сприймати їх як одну команду могло зіграти злий жарт в кампанії. Однак цією ситуацією не скористався інший кандидат Ігор Насалик, який в останні тижні виборчої кампанії погруз у скандалах (порушене кримінальне провадження через проблеми з декларуванням, акція шахтарів на день Калуша)", - коментує Василь Кедик.

Без значної зовнішньої рекламної кампанії на 86-му окрузі переміг директор ДП "Вигодське лісове господарство" Олександр Матусевич. «За» кандидата від партії «Слуга народу» проголосували 18 487 виборців, за чинного нардепа Анатолія Диріва -17 787 виборців. Розрив - 700 голосів.

"Тут програв ще один збитий нардеп з минулого скликання. В останні тижні кампанії Дирів був дуже активний, особливо в плані розміщених біл-бордів, яких було дуже й дуже багато, особливо на Долинщині. Тай нардепом він загалом був ефективним. Іншої причини, як вплив бренду «Слуги народу» в перемозі Матусевича не бачу", - каже політолог.

Надвірнянський округ впевнено виграв Зіновий (ЗЕник) Андрійович.

Він набрав 23 864 (37,8%) голосів та значно випередив висуванця політичної партії "Свобода" Михайла Іваночка, який отримав 8457 (13,39%) голосів. Третім йшов кандидат від партії "Європейська Солідарність" Юрій Голіней, у якого 6 481 (10,26%) голосів.

Власне, формула успіху тут мало чим відрізнялась від перемоги інших «слуг народу» в області: особистий рейтинг у Надвірній та наближених селах плюс довіра до президентської політсили.

Крім Оксани Савчук, є ще один мажоритарник-переможець в нашій області не від «Слуги народу». Це самовисуванець Андрій Іванчук, 88-й виборчий округ. В перемозі Іванчука є два фактори.

Перший - це системна робота на окрузі завдяки благодійному фонду «Покуття». Другий - відсутність сильних опонентів.

Нардеп Іванчук, який в минулий парламент потрапив за списком «Народного фронту», цього разу з 44,62 % підтримки виграв, як кажуть, «в одні ворота». Є тільки одне запитання, яке цікавить виборців: скільки ж грошей Іванчук вклав у кампанію на окрузі, яка триває вже близько року.

"Напевно, ми про це ніколи не дізнаємось, бо гроші витрачені на інфраструктуру округу законодавство не зобов’язує показувати у звітах за використання ресурсів виборчого фонду", - переконаний Василь Кедик.

Посилаючись на власні джерела деякі місцеві сайт писали про те, що депутат обласної ради Дмитро Сіреджук домовлявся про балотування від президентської партії по 89-му виборчому окрузі. Попри зірвані домовленості, Сіреджук, як самовисуванець, прагнув осідлати тренд, використовуючи зелену кольорову гаму. Правда в поєднанні з червоним кольором вийшло не дуже. Кандидат зайняв підсумкове 2 місце.

В окрузі №89 переміг кандидат від «Слуги народу» Володимир Тимофійчук - 18,53%. Він отримав 11 856 голосів (18,2%) з незначним відривом випередивши самовисуванця Дмитра Сіреджука, у якого 11 508 (17,67%) голосів.

"Гуцули знову проголосували за представника влади – на минулих виборах переміг «чужий», який балотувався від президентської «Солідарності» Юрій Соловей. На цих трохи більше «свій» (але тільки для Снятинщини) знову від президентської «Слуги народу» Володимир Тимофійчук. Тимофійчук запам’ятався відео з однієї з зустрічей з виборцями, де йому підказують сказати скільки йому років. Загалом не розумію, чим він займатиметься у Верховній Раді окрім натискання на кнопку голосування. Здається, цьому округу найменше пощастило з депутатом. Але вибрали люди його самі", - коментує політолог.


Вибір зроблено. Залишається дочекатися перших результатів діяльності цих народних обранців. А вже тоді можна буде, або гладити по голівці, або згадувати "незлим, тихим".

Цікавий факт: понад десять тисяч прикарпатців проголосували за "Опозиційну платформу - За життя" 6 906 (1.37%) та "Опозиційний блок" 3 316 (0.66%). А ще 2 157 голосували "ЗА" Шарія. Ось вам інфографіка до роздумів...

 

Ростислав Ковтун | Василь Кедик

Інфографіка: Вежа | ЦВК


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410