Хата р(Р)ізника

                                                                                                                                                                            Назва статті не є хоррор-заголовком, але може претендувати на клікбейт. Автор   надихався грою слів між першочерговим призначенням обєкта та прізвищем діючих власників

Як показує жорстока реальність, жодна будівля не гарантована від знесення під новітню забудову чи руйнівної радикальної «реконструкції». Тому як тільки почув, що будівля за адресою Чорновола, 122 загрожена потенційною новобудовою, одразу ж вирішив описати її «поки не пізно». У принципі, вже можна цілий гештег створювати #покинепізно для усіх публікацій про будівлі Франика. Чи то пак Станиславова.


Отже, що то за будівля? Чим особлива? А нічим.

Звичайнісінька собі «сіра коробка», якщо дивитися на неї з вулиці. Перший поверх, орендований під комерцію, розмальований відповідно до вподобань/можливостей малого бізнесу. Зате вигляд з двору - і ви одразу побачите затишну будівлю з красивим балконом.

Красиву, затишну, конструктивістську.

Для довідки: конструктивізм – це архітектурний напрям, характерними рисами якого є максимальна функціональність приміщень, правильні геометричні форми, практичність і відсутність зайвих деталей. До речі, зонування й візуальне оформлення різних за призначенням частин будівлі за допомогою різних  кольорів – це також риса конструктивізму. Ось така цікавинка.

Набув поширення на початку ХХ століття, розвинувся після Великої війни 1914-1918 років. У наших краях це ще й роки Визвольних змагань та польсько-української війни.

Розібравшись із контекстом, поговоримо про саме приміщення.

За спогадами старожилів, будинок за адресою вулиця Чорновола, 122, зведений на початку 1930-х років підприємцем. Судячи з масштабу будівлі, бізнес у торговця м’ясом ішов добре.

Спершу він орендував торгову «точку» в німецької родини, що проживала поруч (будинок №116): після смерті дідуся-різника вони не продовжили його справу.

Будинок, як і заведено в типовій міській забудові, мав відповідати запитам сімейного бізнесу та житла:

  • у підвалі відбувалося розбирання привезених туш та їх дальша обробка;
  • перший поверх займали торгові площі;
  • на другому поверсі проживали власники;
  • третій поверх заселяли працівники.

Читайте також: Руїни Франківська. Де знайти «те місто»?


До речі, під час ремонтних робіт вже в ХХІ ст., на бічних стінах виявили цікаві написи, що мали привертати увагу потенційних покупців. Не забуваємо, що у той час фактично це був уже край міста, тому ці своєрідні «бігборди» на високій будівлі точно впадали у вічі.

Реклама твердила, що тут відбувається: «Виготовлення та продаж буженини. Віктор Галат». 

Зараз, на жаль, ці написи приховав новітній ремонт й утеплення стін.

Державний архів Івано-Франківської області має потрібні дані, з яким можемо дізнатися, що до приходу «перших совєтів» тут проживали:

  1. Галат Віктор, 1900 р.н.
  2. Галат Станіслава, 1903 р.н.
  3. Галат Антон, 1911 р.н.
  4. Фрись Юзеф, 1921 р.н.
  5. Зайонц Стефанія, 1921 р.н.
  6. Борис Станіслав, 1923 р.н.
  7. Куризма Марія, 1916 р.н.
  8. Каліта Зигмунд, 1912 р.н.
  9. Борис Яніна, 1924 р.н.

Як бачимо, архівна довідка показує власників і всіх мешканців римо-католиками, але у всіх родинних легендах і розповідях старожилів постійно фігурує інформація про власників - євреїв. Або, як мінімум, вказує на будівничих. На це, начебто, мають натякати навіть…кути (!) в приміщенні, які порушують канонічні 90 градусів заради притягування грошей.

Автор даного тексту не знає як і де перевірити цю легенду чи знайти узагалі будь-яку інформацію про неї, тому буду вдячний за підказки чи відсилки до фольклору.

У часі радянської окупації приміщення пристосували під потреби пожежної частини. За бажанням можете знайти у цьому також якийсь певний символізм.

Зараз «хата різника» у приватній власності родини Рєзніків, більшу її частину орендує «Простір освіти «Невгамовні», який активно змінює інтер’єр під себе й власні потреби альтернативної школи. «Невгамовні» щиро сподіваються, що забудовники міста знайдуть можливості спорудити чергову багатоповерхівку деінде.

Висновок перший

Архітектура – це не лише витончена готика чи розкішне бароко. Ми маємо навчитися розуміти цінність будівель, зведених нашими предками в стилі конструктивізму, бруталізму чи якогось іншого –ізму, придуманого мистецтвознавцями.

Висновок другий

Місто – це не лише добре заасфальтовані вулиці, широкі проспекти, велосипедні доріжки та комфортні тротуари з бруківкою, це іще його дух, міські легенди та вся матеріальна (і не тільки) спадщина.

Висновок третій

Дух міста аби жити, потребує старих будівель, вузьких вуличок і затишних двориків, парків та скверів зі старими липами, а в руїнах можуть жити лише привиди.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги Фіртки:

Покоління сервантів (Легкі ностальгійні нотки)

Коронавірус: проблеми, з якими ми зіштовхнулися у зв'язку з епідеміологічними вимогами та обмеженнями

Нова українська література. Для Фіртки


Коментарі (2)

Роман 2021.11.24, 10:41

Власники нерухомості не "Рєзнікі", а Резники!!! Ви розумники відкопали інформацію з минулих століть, а елементарне інфо про сьогодн власників подали викривлене...

 

Рената 2021.11.26, 22:47

Цікава стаття) дякую автору за цікаву історію, і закладені сенси.

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410