Келестин Валерій: «Я не проголосую за бюджет 2013 року, якщо у ньому не будуть враховані кошти для розвитку і фінансування Калуського виборчого округу №85»

 

— Валерію Васильовичу, у рамках своєї передвиборчої кампанії Ви вже встигли познайомитись із Калуським районом. Чи відрізняється він від рідної Вам Рогатинщини?

Виявляється, у житті ще є багато такого, що може здивувати і вразити до глибини душі. Варто було все-таки піти на вибори по нашому, вже рідному мені 85-му округу і здійснити свій, так би мовити, тур по Калуському району: Підмихайля, Перевозець, Сівка-Войнилівська, Верхня, Збора, Завадка, Вістова, Мислів, Яворівка, Копанки, Негівці, Довга Войнилівська, Пійло, Тужилів… Кожне село — це нове відкриття, а кожна зустріч з громадою — це, передусім, позитивні емоції, які залишаться у моїй пам’яті назавжди.

А чи відрізняється Калущина від Рогатинського району? З першого погляду — так. Тут більше проблем. Думаю, що це наслідок не зовсім коректного розподілу бюджетних коштів на рівні області, тривалої відсутності депутата-мажоритарника, який би дієво відстоював інтереси територіальної громади на рівні найвищої державної влади.

Хоча є багато і спільних проблем. Це, насамперед, оформлення людських паїв на землю, переоформлення спадщини, дял чого треба їхати до нотаріуса і за своє майно платити величезні кошти. Тому буду ініціювати проект Закону, щоб дозволили і  дали можливість сільським радам оформляти право на спадщину безоплатно.

Зустріч із людьми дали можливість почути про всі проблеми. Які накопичилися за десять років — той час, який громади не мали контакту із депутатом-мажоритарником. Депутати були прив’язані тільки до партій і не знали тих проблем, якими живуть люди. Тому всі зустрічі і спілкування, а часом — і дискусії, вказали напрямок у моїй подальшій роботі. Тим більше. Що таких депутатів-мажоритарників буде 225, які, я впевнений також поїздили по округах і, впевнений, зіткнулися з тими ж проблемами людей, що і я. Тож, вирішувати проблеми буде з ким.

Загалом, моє враження від Калуського району — це край контрастів. Тут живуть надзвичайно працьовиті люди, духовно багаті, талановиті, небайдужі та сильні. І водночас — це територія бездоріжжя, безробіття, довгобудів, а часто — простої людської зневіри. Я переконаний, що це, як мінімум, несправедливо! Треба негайно виправляти цю ситуацію і дати людям те, на що вони заслуговують.

 

Якщо Ви станете депутатом по Калуському округу, яким чином вирішуватимете перелічені Вами глобальні проблеми району?

— Головне — це бажання їх вирішувати. А шляхи вирішення є різні. Треба у кожному випадку вирішувати питання окремо. Ось, наприклад, у Сівці Войнилівській я бачив недобудований міст до села Мошківців, окремі конструкції якого вже почали обвалюватись. Ця жахлива безгосподарність породжує безліч проблем і може коштувати комусь життя, адже ні карета «швидка», ні машина «пожежної», у разі потреби, не мають можливості оперативно доїхати у те віддалене село. Питання — надзвичайно складне, однак, будемо пробувати його вирішувати через державний бюджет, як це скажімо, нещодавно мені вдалось зробити щодо газифікації села Ріп’янки, куди вже виділено 5 млн. гривень.

Школи у Завадці, Станькові, садочки у Стефанівці, Пійлі, Голині, Студінці, Негівцях, Вістові — це першочергові завдання. Адже, якщо у селі немає освітніх закладів — там немає майбутнього. Я з усією відповідальністю заявляю: докладу максимум зусиль, залучу всі можливі ресурси — але діти будуть забезпечені належними умовами для виховання і навчання.

Я спрямував депутатський запит на ім’я прокурора Івано-Франківської області щодо незаконного використання земельних угідь у селах Бабині Середньому, Студінці, Завадці та Верхні Калуського району підприємством «Бабин-риба» та КСП «Рибгосп «Завадка». Ці підприємства займаються розведенням риби і користуються земельними угіддями, що є власністю сільських громад. А це, у свою чергу, є незаконним та порушує права мешканців зазначених сіл.

Хочу також зазначити: я не проголосую за бюджет 2013 року, якщо у ньому не будуть враховані кошти для розвитку і фінансування Калуського виборчого округу №85.         

Я вже згадував про стан доріг у Калуському районі. Чесно кажучи, подекуди вони є такі, що скоро гусеничний транспорт буде губити на них свої траки, не кажу вже про звичайні автомобілі. І не дивно, що на кожній зустрічі люди ставили мені відповідні запитання. Так ось, я точно знаю, що у наступному бюджетному році значна частина державних коштів буде передбачена власне для будівництва і ремонту сільських доріг. Головне, щоб вони були спрямовані, скажімо, не у Донецьку область, а на Прикарпаття і конкретно — на Калущину. А це питання вирішуване. Будемо робити дороги!

А ще точно будемо встановлювати вікна у будівлях соціально-культурного призначення, будемо ремонтувати, будувати — будемо розвивати село, як це сьогодні робиться у Рогатинському районі. Це однозначно — іншого шляху бути не може! Адже 10 років практично нічого не робилося.

 

Ви згадали про незаконне використання паїв. А чи запитували люди про оренду паїв? Адже на сьогодні є багато незадоволених низькою платнею за них.

— Так, такі питання звучали чи не на кожній зустрічі. Це справді проблема. Минулого року середня плата за 1 гектар становила 234 грн. У цьому році, як мінімум, вона мала бути проіндексована з коефіцієнтом 1,756. Відповідно, орендна плата мала б становити 410,90 грн. за 1 гектар. Як з’ясувалося, середня орендна плата на Калущині сьогодні залишилась на рівні минулорічної. Мало того — як можна укладати угоду про оренду паю з 85-річною бабусею на 49 років? Чому дурять людей? Чому мовчить райдержадміністрація, прокуратура? У Рогатинському районі ці питання давно вирішені, а на Калущині прості селяни втрачають чималі кошти, які їм законно належать.

Така ситуація спонукала мене до того, що я у своїй громадській приймальні, яка розташована у Калуші на вул. Бандери, 5 (тел. 6-06-58), організував роботу щодо надання безкоштовних юридичних консультацій із земельних питань для жителів Калуського району.

 

Відомо, що багато різноманітних подарунків від Вас особисто вже отримали школи, дитячі садочки, народні доми Калущини. Це проектори, комп’ютери, холодильники, пральні машини, комплекти парт тощо. З Вашою допомогою школярі району отримали два шкільних автобуси. Це така форма агітації?

Це частина моєї роботи, яка триває не місяць, не рік і не два. Із великим задоволенням займаюся благодійністю ще з того часу, коли став успішним бізнесменом, бо завжди вважав і вважаю: якщо Бог тобі дав можливість заробити, то як мінімум десяту частину треба спрямувати для тих, хто цього насправді потребує. Дуже добре, що той бізнес, який я колись створив, до цього часу приносить чималі дивіденди, які дозволяють мені займатись благодійництвом і меценатством. А оскільки доля мене пов’язала з Калущиною, то така форма моєї роботи вже поширюється і тут.

 

Рогатинські релігійні громади давно відчувають Вашу опіку. А нещодавно громада Підмихайля отримала від Вас цеглу для будівництва монастиря, церкви сіл Довжка, Сівка-Калуська — матеріальну підтримку. Допомагати церквам — це Ваша традиція?

— Це моя внутрішня потреба. І чесно Вам скажу: чим більше ти даєш — тим більше Господь Бог дає тобі.

 

Нещодавно газета «Західний Вісник» опублікувала інформацію, що нібито на Ваші зустрічі з мешканцями Калуського району приходить по 4-10 людей,я кі вимушені бути присутніми, бо на них чиниться тиск.

— Давно чув про ту газету (Сміється. — Авт.). Мій товариш Ігор Насалик уже два роки мені переповідає з неї анекдоти. У першу чергу, тут треба розуміти, що «генеральним» редактором, директором, засновником, журналістом і продюсером цього видання є колишній опонент на виборах міського голови Ігоря Насалика, а нині мій опонент на виборах у Верховну Раду — Ольга Сікора. Саме звідси вся філософія її бачення. До речі, дуже кумедно виглядало, коли деякі наші зустрічі у селах «охоронялися» у кущах самою кандидаткою та свитою ряжених у перуки дівчат.

Насправді — із зустрічами у нас все було гаразд. Я впевнений, що людям цікаво поспілкуватися зі мною як із кандидатом. І не по 4-10, а у середньому по 30-40 людей присутні на кожній зустрічі. І це нормально, адже мешканцям зовсім не байдуже, їм цікаво побачити, за кого вони голосуватимуть і хто представлятиме їхні інтереси у Верховній Раді. З іншого боку — я теж хочу детально вивчити проблеми навіть найменших в окрузі громад, щоб розпочати їх вирішувати.

 

Чи маєте намір продовжити свої зустрічі з громадами Калуського району у разі повторного свого обрання народним депутатом?

— Ще з більшим ентузіазмом, повірте. Я впевнений, що мою активність відчуватимуть усі мешканці округу: як прості люди, так і представники місцевої влади: сільські, міські голови, голови рад та голови адміністрацій. До кожного з них у мене є конкретні пропозиції. Потрібно тільки злагоджено і на повну силу разом попрацювати на благо людей.

 

Розмовляла Світлана ЗОРІЙ,

журналіст


23.10.2012 688 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

450
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3666
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421