Кашпіровський йде в політику

На ватному ворожому  каналі Ваннюс, що віднедавна де-юре перестав належати Мураєву і перейшов до Медведчука з Портновим, цим горе-юристам, відбулися цікаві кадрові ротації.

Ведучою однієї з цих голімих передачок стала колишня учасниця талант-шоу «Битва екстрасенсів» на каналі СТБ, така собі симпатична брюнеточка з придуманими іменем і біографією. Не відслідковую спеціально всіх подій цього розплідника роспропаганди, можливо, стала вже не недавно. 

Своєю інтелектуальною обізнаністю  вона либонь затьмарить навіть самих Кацабу з Піхвошеком.

В інтернетрях мандрують інстаграмуляні фоточки відьмочки на Лисій Горі. Тривіальна шахрайка, епатажна кар’єристка, мінотарна мін’єтчиця головного продюсера чи суща екстрасенсориня – не суть речей. Зміст полягає в тенденціях, що прокралися вже давно в табуни вітчизняної еліти, спочатку інкогніто для громадськості, ну, а від недавніх пір, вочевидь, мало-помалу спливають на яву.

Те, що «багаті теж моляться», знаємо чудово із численних хронік президентських і урядових святкових літургій із лавр, від молящого Януковича з Азаровим в картузі і зі свічкою до самоканонізованого батька українського православ’я Порошенка з родичами. Ну і про приватні мощі, золоті каплиці на подвір’ях,  ікони і сакральні рукописи сімнадцятого століття депутатів теж всім давно стало відомо.

Весь цей кітч корені має не в християнстві – сущому – звісно, а в банальному криптошаманізмі, цілому букеті забобонів про те як умилостивити вищі сили, щоби в критичні часи  не втратити непосильною працею набуте і ще примножити щастячка.

Тут нічому дивуватися, архаїчні люди з айпедами, ролсройсами і цифровими швейцарськими рахунками – це ніякий не ексклюзивний парадокс в нашому суспільстві, це даність давньому поганському колективному несвідомому , недоцивілізованому, що тримає їх в конусі корупційної піраміди і тонусі всевладдя стосовно  великою мірою такого самого архаїчного низового суспільства.

Не лише Янукович їздив до шамана в Сибір, коли колінко травмував під час гри в сквош, і Ахметов має своїх татарських чародіїв, як стверджують певні люди, не такі вже й прості, ті часто практикують методи наведення порчі на Київське Динамо (між іншим з засиллям африканських футболістів в Європі ця практика набуває поширення).

Ходили чутки, знов таки, не з кухонь домогосподарок, про боротьбу Бахматюка з Косюком. Нібито відомий прикарпатець підключав невідомих мольфарів… Невідомо, чи земля вісохла і худоба віздохала в Косюка, але те, що останній трохи останнім часом схуд в агромонополії, якою охопив був всю країну кілька років тому, а Бахматюк поновив позиції в топах, – факт : )

Персональні каббалісти – давно необхідний кейс відомих єврейських магнатів в Україні, і це не для понтів, а для діла. Без чуток факт.

А про те як місцеві еліти іноді користуються послугами вуду-піпл, різних знахарок і активізаторів затребуваних енергій в собі та в інших – давно ходять історичні крилаті анекдоти.

Посполитий люд в цій царині зовсім не відстає, йому просто грошей бракує на віп-послуги, тому мусить стояти в черзі до обкладеної іконами і воском хати баби Наді, заздрячи не по-білому позачерговим гостям з чорного входу.

Пригадується, як одна старша жіночка, бідкаючись про ситуацію в країні, десь так року 2006-го, проклинала всіх її видимих і невидимих ворогів і казала, що «Ющенко – добрий, чесний і порєдний, просто його приворожили. Йому би до бабки мудрої сходити…Як буде сего року на Говерлі, най йому передадут, шо є така-то-така, живе там-то-там». Певно, забули передати.

Дежавю, знову сьогодні чується з уст народу про прокляття президента, про екстрасенсорну  руку КГБ, Юлькіні чари і Гарі Поттера, що поки що нікому невідомий, але наче ізраїльський Мешиах, от-от має вийти з підпілля і оголосити себе Спасителем Нації. Підпільний Кіндрат ймення йому чи як ?..

Роки йдуть, перли народні істотно не міняються, вони ростуть, множаться, міцніють якорями  в психіці мірою того як вихолощується вітчизняна наука і ігноруються парафіянами  ази  церковних статутів.

Як відворожити від Москви, корупції, беззаконня і бездіяльності бездарної  ? Тут рота мольфарів і завезених з школи Карлоса Кастанеди шаманів взагалі не підмога. Як можна шаманістами звільняти від шаманістів ? Бєса поміняти на бєса  ? Не гоніть бєса, вся суть системи цієї в модулюванні шаманами і бісами, зміна одних на інших, без істотних покращень для народного організму.

Здається, що ми прямуємо у відверту вже без прикриття Дурноляндію. В якій скоро вже ковток повітря не буде задурно, зате мільйонне портфоліо дурнославів і дурисвітів до ваших послуг.

Не здивуюся, коли незабаром співаки, артисти і просто харошиє люді поступляться в партійних іміджмейкінгах мольфарам, берегиням, екстрасенсам, астрологам, тарологам і футурологам по польотам ластівки. Артисти злиняють хто в Рашку, хто в Канаду, а врачєвать душу будуть з зомбоящиків всякі Вангуї і Вангіні. Тут залишаться лишень пенсіонери і залишені їм на догляд батьками за бугром онуки – найбільш  сугестивний контингент до всякого роду «чарівного».

В цьому проглядається логічна стратегія з утримання влади: чим бідніші і беззахисніші, тим ірраціоанальніші, марновірніші. Приклади африканських і деяких латино-американських країн мали би наші еліти надихати. І надихають, переконаний.

Для правовірних Томос і РПЦ, divide et impera, для лівовірних  Шпаргалка з Премудрості від мольфар-хаус і цілющий компот з заспиртованими ящірками в праймтаймі. Навіть останній оплот правоконсервативних цінностей на ТБ канал «Плюс + Плюс» розродився останньої вечірньої  суботи про «над-людей» і «спасіння нації в альтернативних науках», що вже говорити про багаторічну естебешну фуєту. Згадали «плюсовики», як би між іншим, окрім езотеричних одкровень від Бенюка, про призабутого на наших палестинах уродженця Вінницької області культового Кашпіровського.

З Кашпіровським в мене зв’язаний чи не перший файл пам’яті. На зорі 90-х, коли в прямому сенсі ходив під стіл, пригадується як в квартирі сусідів, поки ми діти бавилися, малознайомі дорослі дяді й тьоті смакували телесеанс таємничого дядька в чорному, з поглядом доброго чікатіли,  голосом і тоном гуманного партначальника, який примушував сусідів благоговійно і богонатхненно прикладати болюче місце до екрану «Берізки»… Ось від тоді почалася справжня Перестройка і Независімість, при чому тут Горбачов, Кравчук і Єльцин ?!

Не пам’ятаю, чи їм то помогло, а от чомусь в пам’яті скресають покращення кольору «Берізки» після того сеансу і майже ідеальне за барвистістю «Ну пагаді», їй-богу. А через якийсь час в тій хаті появися новенький «Електрон», сусід від сусідки пішов, вона захворіла на водянку,  впала в чорну депресію, а потім зайнялася «народним лікуванням і супутніми практиками», просто чудеса екстрасенсорики ! Далі був наш переїзд.

Один есбеушник в приватній розмові якось сказав, не зовсім жартома, судячи з тону, що ідеальним керманичем сучасної України був би саме Кашіпровський. Українець за походженням, сильний чоловік і такий харизмат, шо далі нікуди. Тільки Чумак з його зарядженою водою міг би бути йому прямим конкурентом.

Чумака вже нема на цьому світі. Кашпіровський насолоджується життям в ситому всіма буржуазними привілеями світі чи то Каліфорнії, чи то Флориди – його гастролі крутіші були навіть за Юри Шатунова, як бачимо. Себто, до всіх наших з вами  благ  – він ще й прозахідний, ну чим не ідеальна фігура ! Дарма, що вже під вісімдесят дядькові з горою м’язів, країна теж віком з Трипілля і горами сили, що ух-ух.

ХеЗе, що буде завтра, якщо ця та інша дуристика, деградація не спочине з миром і війною.  Гіперболи гіперболами, та допускаємо подібні борди вже тепер: усмішлива, обіцяючи морда в вишиванці, справа свій піп (не священик), зліва свій мольфар, за спиною фон мальовничого села з казковими маєтками, ретушування наймитів і слоганчик: «Нагодую, вилікую, благословлю.  Пуп Пупченко.»  Альтернативи альтернативних можливі:  « Не дам здохнути голодною смертю, відчитаю, проведу в світі духів. ».

Нинішній наш «Кашпіровський» меджикмен воістину великий. Він також вчинив кілька чуд. Перше, вибачився , мовляв, не вгадав з пророцтвами про терміни закінчення війни, ну, а решта чуд добре відомі:                                                 

містика вугілля з України через Роттердам без матеріалізації в Нідерландах і назад в наші матерії сюди; проросійський кандидат Бойко, рука Кремля в час війни, стає власником Київгазу, а його вишки старанно забуваються в папках чудака генпрокурора; чудо чудес, коли Ротенберг, права чи ліва рука Путіна, перебуває в США під санкціями, а в нас під блатом, бо це вигідно його компаньйону Фірташу, ну, і Порошенку, як наслідок. А таких та інших чудесій тьма тьменна !

Але це все минуле і теперішнє, а на грядуще цей кашпірок вангує про дивовижні стратегічні зміни в 2020, одразу після переобрання.

Є інший, що ходить в пророках, колишній високий військовий, що не пішов на війну і не розбудував добротно армію за час свого перебування на посаді Міністра оборони, він обіцяє справедливу диктатуру. Але забуває розказати про свою мускулатуру,  яка підгодовується протеїнами з рук Льовочкіна і того ж Фірташа. І де свою команду він загубив, що один у полі воїн ? І хто такий закарпатський жулік Балога, що тепер опікується його виборчою кампанією.

Диктатура реально потрібно. Точніше, авторитаризм, бо диктатура це поняття часів Античності. Позитивний гібридний авторитаризм – відносно новітнє. Ми живемо при негативному гібридному авторитаризмові, коли при видимості прав і свобод здійснюється за сприяння і потурання глави держави – визначальної особи в країні – великі злочини.

Очікувати чудес і чудотворців в нашому реалі не доводиться. Та прихід позитивного автократа гібридного демократа за підтримки активної частини населення і цілком конкретних вимог до нового очільника держави, виписаних в новому Суспільному договорі та моніторинг цього договору з їх підписантами – завдання не таке вже й віртуальне.

Або back to USSR і вуйка Вангуйка.


03.10.2018 Назар Яв 6615
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413