„Каїнова печать“

 

 

«І казав Господь Каїнові: "Чого ти розгнівався, і чого похилилось обличчя твоє? Отож, коли ти добре робитимеш, то підіймеш обличчя своє, а коли недобре, то в дверях гріх підстерігає"»

400 днів… революція, майдан, розстріл мітингуючих, небесна сотня, анексія Криму,  «АТО», «ДНР»,  «ЛНР», «Новоросія», «Град»,  гумконвой, Мінські домовленності...

400 днів нас вбивають, ріжуть, розстрілюють з градів , роздягають на морозі,палять живцем, забирають останнє…

400 днів спасіння «Рускава Міра»

400 днів що нас змінили… 

800 років вони для нас точка відштовхування…

800 років ми для них точка постійного тяжіння, об’єкт ревнивої уваги...

Насправді поняття «братський народ» з російської точки зору, є  лукавим випадом російського шовінізму. Саме слово «брат» у цьому понятті виступає в ролі аркана.  При  першій спробі нашого віддалення від «братського  народу» в західному напрямку, «старшенький» затягує нас цим зашморгом, назад  поближче до себе. Так звана загальноросійська ідея проголошує українців частиною російського народу та висуває кінцеву мету об’єднання українського і  російського народів,  в єдиний народ. Прихильники вищевказаної концепції,  вперто не визнають право українського народу  на окреме культурне та політичне існування. Кінцевим результатом реалізації "загальноросійської ідеї"  мало б бути повне витіснення українських національних атрибутів і відмінностей-російськими відповідно. Українська мова вважається діалектом! російської мови, а самі українці - малоросами. З життєвого досвіду ми вже  чули про бидлячу мову, а також  «логічєскоє умозаключєніє» про те  що Україна є всього  лише «окраїною» великої Імперії. Цей  великодержавний  шовінізм нашого північного сусіда , не є нічим іншим, як пропагандою  російської національної переваги над українською,  що обгрунтовує їхнє право на дискримінацію та пригнічення «братів молодших».

Шовінізм не є різновидом націоналізму, як вважає дехто, а є лише прерогативою* панівної нації , що проявляється в першу чергу в презирстві до всіх інших народів та в прагненні якщо не фізичного знищення, то, як мінімум - асиміляції*. В той час як  націоналізм притаманний народу, що бореться за незалежність нації проти іноземних поневолювачів, за збереження та розвиток національних традицій , культури, мови та літератури. Іншими словами: « великоруський» шовінізм впродовж вже декількох століть , стоїть одною ногою на горлі українського націоналізму. Десятки мільйонів кращих синів України загинули в царських катівнях та  сталінських концентраційних таборах,  під час штучних голодоморів  і репресій , та продовжують сьогодні віддавати своє життя  за право на існування нашої нації.

Політика імперіалізму  за часів Московської держави та Російської Імперії, ніжно виплекала юний російський шовінізм такими ідеологічними кліше як: «обраності», «старшості», «вищості російської культури», «святості Русі», «захисту миру та знедолених», що були створені лише для обгрунтування права зверхності.  Обмеження та ліквідація української державності , почались  з Березневих статей, укладених згідно Переяславських домовленостей.

З історії відомо, що в кінці  XV століття   Московське царство виродило  колоніальну монстр-імперію , яка шляхом загрози застосування сили  або військової агресії, підминала під себе значні території, серед яких,  зокрема, і ті , що були заселені українцями. Методи російського імперського колоніалізму  нічим не відрізнялись від шаблонів загальної теорії , що мала на меті   культурний, мовний і релігійний гніт  поневоленої нації. Тому, відповідно, як реакція - поширення національно-визвольного руху. 

Із завершенням ери комунізму та розпадом СССР, Російська Федерація змушенна була  терміново розвивати нову доктрину політики неоколоніалізму. Теорія неоколоніалізму Росії по відношенню до України, це така собі стійка  система нерівноправних стосунків, що нав’язує нам свою форму контролю у вигляді фінансово-економічної та енергетичної залежності ( окупації?). Маємо гіркий досвід з обіцяним дешевим газом напередодні підписання Харківських угод щодо перебування Чорноморського Флоту на території України. Яскравий приклад майстерності  РФ в обіцянках доказує зайвий раз, що «старшому» брату не можна вірити на слово,  а після порушення нею Будапештського меморандуму - й підпису на папері. До речі, у Будапешті також йшлося про утримання РФ від економічного тиску, спрямованого на підкорення власним інтересам здійснення Україною своїх прав, притаманних її суверенітету, щоб таким чином забезпечити собі переваги будь-якого роду. Тобто РФ протягом 20 років шантажувала Україну, плюючи на  дані  нею ж  гарантії щодо невтручання в міжнародні відносини України. Тут буде лише доречним процитувати спірну* цитату «залізного канцлера» Отто фон Бісмарка: «Договір підписаний з Росією, не вартує навіть паперу, на якому він написаний».

Незалежність держави в міжнародних відносинах полягає в  непідпорядкуванні будь-якій зовнішній владі, владі інших держав. А нам  продовжують  нав’язувати свої умови щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу та підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

 

Руку на серце: попри всі біди і радості, яких ми зазнали від старшого брата, росіяни були нам  братами.  Але братами залишились лише ті,  хто нам співчуває і засуджує зовнішню політику Росії щодо братньої України...

І сказав Господь: "Що ти зробив? Голос крові брата твого взиває до Мене з землі"(4: 10). Страшною була кара Господня — кара безсмертям: нехай живе і мучиться. "І вмістив Господь знака на Каїні, щоб не вбив його кожен, хто стріне його" (4: 15).


10.03.2015 Роман Псюк 1687 2
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6793 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3655
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410