Юрій Андрухович: На голяса

Якщо вірити очевидцям, то вночі на 15 червня, на Helicopter Stage при Палаці Потоцьких, гості фестивалю «Porto Franko» могли побачити щось таке, чого ніхто з них ніколи в житті ще не бачив: оголені геніталії! І до того ж почути епатажні (збагачені матюками та вульґаризмами) тексти. Ні, ви тільки уявіть собі цей содом з гоморрою!

Фестиваль нечувано розворушив та зворохобив усе містечко. (Франик іноді буває містом, але в цьому випадку став містечком). Обурені користувачі соцмереж тут-таки нагадали організаторам і «голий балет» «Oh Magic!» австрійського хореографа Сімона Маєра, який напередодні демонстрували на сцені драмтеатру. Виступ антивірусних молотобійців (гурту «Хамерман Знищує Віруси») відбувся саме вчасно: коли хвиля гайпу, вчиненого навколо балету, вже влягалася. Доблесна містечкова поліція, однак, кримінального провадження щодо австрійських гостей чомусь не відкривала. Виходить так, що австріякові показати зі сцени й болт можна, українцеві ж навіть і дупу зась. Отака в нас, братове й сестри, подвійна демократія.   

Й от що, наприклад, писали про це в мережах (правопис і лексику авторів зберігаю неторканою):

«Організатори гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей!»

«Відправити виродків в АТО! Хай там потрясуть своїми голими принадами перед кулями і танками!»

«Слів просто немає, бо немає бажання матом крити. Це просто ганьба організаторам, вони що? не знали з яким репертуаром і в якому вигляді на сцену вийдуть ці позорища українського народу!»

«Ну тепер влада вже мусить знизити ціну на алкоголь!»

«Це перегиб, таких артистів нам не треба. Бачимо обурення, це ж не перший такий провокаційний захід. Я особисто вважаю, що такі речі не потрібні місту Івано-Франківську. Після вчорашнього виступу в палаці Потоцьких доручив Володимиру Гайдару (завідувач палацу – Ю. А.) освятити місце проведення заходів!»

Остання цитата належить містечковому голові. Особливе зворушення викликає це його «доручення освятити». Наш мер потрохи перебирає на себе повноваження єпископа? Чи, може, верховного жерця? А секретарка містечкової ради радить організаторам фестивалю, які вважають виступ хамерманів мистецтвом, «сісти в гелікоптер і полетіти з нашого міста». От яка в нас гумористична секретарочка!

Але трапляється й таке: «Притягнути до відповідальності кримінальної, посадити в тюрму психіатричну!»

І це справді вражає. Можливо, навіть у серце. Адже я ще пам’ятаю часи, коли незгідних і незручних людей радянський режим карав психлікарнями. Каральна психіатрія була нормою для совка. Невже тепер, у ХХІ сторіччі, в році Божому аж 2018-му, ми готові на такий стрімкий камбек до тоталітарного минулого? Звідки в сучасних головах ця злочинна людиноненависницька ідея?

Мабуть, звідти само, звідки і страх.

У нинішньому світі, точніше в його західній цивілізованій частині, до якої, нагадаю, ми начебто прагнемо, страх перед оголеним тілом уже давно зник і перетворився на прохолодний спогад. Ми щодня бачимо голісіньких або ледь одягнутих людей у фільмах, на світлинах, на картинах (до речі, і на класичних теж). Настає літня спека – й ми бачимо їх на вулицях і площах, у найлюдніших місцях. Ми бачимо їх на пляжах, навіть наші мери та священики іноді омивають свої тіла публічно.

Ми, звісно ж, бачимо у дзеркалі й самих себе. Звичайно, якщо на цьому тілі рани, виразки, струпи або воно взагалі негарне, або якщо вас змусили оголитися силоміць, як, наприклад, ошаліла від безкарності беркутня відомого козака, – це викличе певний психологічний дискомфорт і цілком передбачуваний спротив.

Але щоб у форматі закритого заходу, який почався близько 24-ї, з платним входом і офіційно заявленим віковим обмеженням 21+, фейс-контролем на вході (через який жодні діти не могли прослизнути апріорі, навіть якби вони ще трималися на ногах у таку пізню годину), а також із попередженням організаторів про заборону зйомок, когось могла  довести до сказу шкарпетка!

Боюся, що все зрозуміло без зайвих слів. У нашого голови містечка, разом з усіма його секретарками, глибока психологічна травма плюс ознаки гігантоманії. Бо що б іще могло спричинити аж таку неадекватну реакцію в дорослих і, я сподіваюся, з вищою освітою, людей? І яка така релігія чи які «споконвічні міські традиції» забороняють людям бути істотами з яскраво вираженими ґендерними ознаками?

Сексуальна травма, безкінечні стреси, хвилювання, почуття провини, відсутність інтересу до сексу або проблеми у стосунках із партнером? Страх або сором зізнатися комусь у веденні статевого життя? Неспроможність встановити свою сексуальну сутність? Довготривале вживання певних препаратів?   

Панове чиновники, ваші функціональні розлади можна легко вирішити за допомогою консультації спеціаліста та правильної терапії. Що, зрештою, й намагався до певної міри реалізувати гурт ХЗВ. Ви так і не зрозуміли, що «Porto Franko» у своїх, як вам здається, найпровокативніших проявах потрібен перш за все вам самим? Це вам обов’язково потрібно відвідувати схожі імпрези. Насамперед, щоб не бути такими дикими й не сахатися нормальності. Щоб бачити, як інші, нормальні люди, реаґують на оголеність і розкутість. Бо вони реаґують спокійно. Ба навіть схвально. Тож приходьте і вчіться.

Я вже й не кажу про речі складніші, хоч так само бажані: зчитування знайомих культурних контекстів. Дідусь Фройд обов’язково дав би раду вашому праведному гніву. Адже скидається на те, що покрутити голими дупами перед багатотисячним натовпом таємно хотілося б і вам самим. І нічого в цьому жахливого не було б, я запевняю. А ваші рейтинги, про  які ви так ненастанно піклуєтеся, можливо, ще й виросли б.

Юрій Андрухович, Збруч


22.06.2018 Юрій Андрухович 4362 1
Коментарі (1)

володимир 2018.06.22, 23:33

ідіотів в нас достатньо а от збудувати якесь підприємство чи завод і щоб люди мали роботу і європейські зарплати і не їхали по світах як батраки  ,то цього ніхто не робить ...сором .Нам до Європи з таким багажем і такою владою ще дуже далеко .Спершу збудуйте чесну правову державу ,а потім  показуйте голих на сцені

 

 

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413