Історія Івано-Франківського «беверлі-хілзу»

 

Минулого року Україна  відзначила 20 років  незалежності, а вже через рік, тобто цими днями, можемо «святкувати» двадцятиріччя від тоді, як у Івано-Франківську з’явився перший «беверлі-хілз» – котеджне містечко з «хатинками» перших прикарпатських скоробагатьків.

 

Розташувалося «царське село» на території Чукалівки. У народі його назвали «Проспектом демократів». Тут перед очима «маленьких українців» красуються дво-триповерхові міні-палаци з високими мурами і злими собаками.

 

Передісторія

Початок 90-х… Масштабні мітинги проти комунізму, владу на Західній Україні здобуває Народний Рух. Цей період в історії Руху, як тепер зазначають історики, був позначений «кризою самовизначення». Одна з газет з цього приводу писала: «Деякі лідери Народного Руху (зокрема, Іван Драч, Дмитро Павличко та Михайло Горинь) виступали за збереження Руху як об'єднання демократичних орга-нізацій та партій, першочерговим завданням якого було б створення тривкої політичної бази для розбудови нової Української держави». На їхню думку, Рух повинен був перейти від політики опозиції діям уряду та президента до співробітництва з ними. Більше того, висувалася пропозиція про обрання на голову НРУ Леоніда Кравчука – тодішнього Президента України. Інша група членів організації, очолена В'ячеславом Чорноволом, доводила, що оскільки нова держава, як і раніше, повністю контролюється старою комуністичною номенклатурою, справжні реформи будуть неможливі, поки вона не буде усунена від влади. На IV Всеукраїнських зборах НРУ (грудень 1992 року) Рух фактично перетворився на політичну партію.

 

Тоді, 20 років тому, Народний Рух обіцяв громадянам нову країну, з іншим порядком та іншою владою… Однак… Мабуть, вже тоді було закладено те, що пожинаємо сьогодні. Будівництво України розпочалося зі зведення шикарних (як на той час) обійсть. Так на занехаяному чукалівському полі виріс справжній «хабаровський край», побудований не ким іншим як івано-франківськими демократами.

Сміття з хати...
Жодних публікацій у пресі про «Проспект демократів» не допускалося. Чи не єдиний, хто тоді наважився провести журналістське розслідування з цього приводу, був тодішній директор телестудії «Захід», а сьогодні власник навчального центру «Західінформ» Ярослав Гуменюк.
Спочатку, за словами пана Ярослава, журналісти помітили «початок якихось дивних забудов поблизу села Чукалівка». Після недовгих інформаційних зведень виявилось, що то будуються представники влади. І це при тому, що на початку дев’яностих отримати земельний наділ було дуже важко. На кожну ділянку існувала чимала черга. Але чиновники на це не зважали. Селу ж, в обмін на виділені земельні ділянки, обіцяли чималі привілеї: збудувати міст, реставрувати школу і т.д. і т.п. Однак, як співав тоді популярний співак Левко Дурко (Бебешко), висміюючи перші паростки демократії по-українськи,  «обіцяли-обіцяли – дулю показали»…
«В той час Рух був єдиною партією в обласній раді, – розповідає Ярослав Гуменюк. – А проблема полягала в тому, що багато чиновників, колишніх затятих комуністів, просто «перешилися» і з комуністів стали «рухівцями». Багато таких людей паплюжили ім’я Руху. В них була одна мета – збагачення. От вони і заклали фундамент під

 

«Проспект демократів».
У 1988 році, коли почалася так звана Горбачовська «гласність», місто заснувало 402-й канал – перший в Івано-Франківську канал телебачення. Там для студії «Захід» впродовж кількох років виділяли ефірний час. І в одному з таких випусків студія «Захід» наважилась презентувати компрометуючі матеріали щодо «Проспекту демократів».
«Але випуск з розслідуванням в ефір не пустили, мовляв, немає фактичного підтвердження, не можна давати в народ. Хоча раніше наші матеріали ніхто не редагував. То був наш ефірний час, ми його заповнювали, ми за нього і відповідали», – розповідає  Ярослав Гуменюк. – Якимось чином інформація про заборонений сюжет вийшла на Київ. Звідти нам подзвонили зі сміливої молодіжної студії «Гарт» і сказали, мовляв, ми чули, що у вас є цікавий матеріал. Нас запросили в Київ. Сюжет про івано-франківський «Проспект демократів» показали на всю країну. Після цього у нашому рідному місті заговорили, мовляв, Гуменюк – зрадник, він виносить сміття з хати. Після цієї події нашу передачу потроху випхали з ефіру, а згодом і зовсім закрили нашу студію».

 

З чого починалися гектари…
Прокуратура порушила кримінальну справу. Щоправда, не проти конкретних осіб, а лише за фактом. В результаті жодної розв’язки вона не мала і «потроху справа зам’ялася».

 

«Революцію задумують романтики, роблять її фанатики, а користаються нею –  негідники», – продовжує пан Гуменюк. – На початку дев’яностих люди чекали чесної влади, що все буде прозоро. А тут – овва: починає будуватися одна хатка, друга, третя... З цього все й пішло-поїхало. Ми почали розслідування – відразу вилізло кілька прізвищ тодішніх чиновників. Тепер ніхто із них вже не при владі».

 

Для села, звісно, багаті власники хатин нічого з обіцяного не виконали, і сьогодні чука-лівська школа продовжує заростати бур’янами. Хоча, як каже Ярослав Гуменюк, з Чукалівкою було укладено офіційний договір. «Але я підозрюю його підписали, аби хоч якось виправдатися, вже тоді, коли ми почали в цьому напрямі «копати». Договір був лише ширмою».

 

Ось так і почалася на Прикарпатті демократія. «Проспект демократів» став першим предметом зловживання влади вже в демократичних умовах. А через те, що ми відразу не почали будувати країну правильно, зараз маємо такі наслідки. 20 років тому крали шматочки землі, а сьогодні цілі гектари, заводи», – підсумовує Ярослав Гуменюк.

 

Були скоробагатьки  і був Голодюк…
Борис Голодюк у дев’яності роки очолював міський осередок партії Народний Рух. В той період він проводив розслідування про «проспект» спільно зі студією «Захід».

 

«Народний Рух був дійсно патріотичною силою як громадська організація, а не партія, – розповідає Борис Голодюк. – У партії власне стався розкол між патріотами та людьми «коритного» напряму. Мене намагались підкупити, пропонувалися досить великі суми як на той час, аби я мовчав. Бо у міській раді я збирав підписи, аби прокуратура відкрила пріз-вища забудовників. Щоб всі зрозуміли, що справжні патріоти до цієї брудної справи відношення не мають».

 

Але з числа 200 забудовників Голодюку відкрили лише 33 прізвища. А під забудову можновладців було виділено ціле поле. Розвитку справа так і не знайшла, і будівництво  чиновницьких маєтків успішно продовжилось.
Тодішній міський осередок Народного Руху називали «скалкою в оці», адже його члени були налаштовані набагато радикальніше за своїх обласних колег. Наприклад, Борис Голодюк у 1993 році приїхав на бензовозі під Верховну Раду і погрожував підірвати себе разом з тоді-шніми депутатами. Цікаво, як би склалася доля нашої держави, якби такий вибух у 1993 році і справді відбувся?

 

Тепер в Івано-Франківську ходить легенда, мовляв, після тих подій на початку 90-х, Голодюка «отруїли або щось йому вкололи». Бо, за словами деяких його знайомих, Борис в один час дуже змінився. Сьогодні пан Голодюк називає себе козацьким полковником, священиком УПА, цитує Франка, Шевченка, Біблію, а вибори називає «жидо-масонським лохотроном».

За проспектом проспект
Слідом за «Проспектом демократів», в Івано-Франківську, як гриби після дощу, один за одним почали виростати котеджні містечка. «Проспекти» з’явилися і в Дем’яновому Лазі, і у Вовчинцях, і в Угорниках. Загалом сьогодні у нашому місті їх нараховується до десяти.  Зводяться нові.

 

За дослідженнями київської  консалтингової компанії «РеалЕкспо», в нашій області відмічено зростання вартості квадратного метра від 10 до 22% протягом 2012 року, отже і попит на таку нерухомість не знижується. Подумаймо, хто все-таки з наших братів-земляків може собі дозволити утримання такого маєтку? Для прикладу, двоповерховий котедж у Вовчинцях загальною площею 314 кв. м сьогодні коштує приблизно 210 тис. у. о. В яку суму щомісячно обходиться утримання такої  «хатинки» – не важко підрахувати.
Отож, у підсумку можна сказати, що наш «Проспект демократів» є своєрідним символом. Чого? Безкарності та вседозволеності. Саме так цвіли перші ягідки «фірмової» української демократії. Наслідки відомі усім.
 

 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ, ЗК


Коментарі (10)

Олег 2012.07.15, 22:31
Автор чому немає жодного фото??? Читачеві як все це треба уявляти чи як???
для бабло 2012.07.19, 17:06
Ти не бабло,ти бидло.Питання не про таких як ти,а про патріота Бориса Голодюка,і нікому твоє бабло не потрібне і тобі не треба,бо ти неук,яке називається інфузорія,сидиш на тілі свого злодія-тата і чекаєте поки за вами не прийдуть....ПРИЙДЕ з косою! 100%-і твоє бабло тобі не поможе...гарантуююю,баблюк...................
баблу 2012.07.19, 17:16
Попав би ти мені в руки,і співав би китайським бегемотом,але ти все одно нарвешся,ти своє хапнеш,такі як ти своє отримують у всіх ситуаціях-правду тобі вже було сказано в попередніх коментах!Люди тобі набажають!ти дочекаєшся,а за Голодюка Бориса шкода і було б добре,щоб наші патріоти не терпіли за таких виродків які хочуть тиші за накрадені гроші,але є ще ГОСПОДНЯ КАРА і ти БАБЛО її дочекаєшся,я тобі цього БАЖАЮ.
Роман 2012.07.17, 18:23
Де фото?
бабло 2012.07.17, 22:21
Фотоальбом викуплено. За нормальні бабки. З негативами. Гроші підуть на голодуючих та інших знедолених. Альбом дадуть їм же. Шоб милувались і настроїлись на пазітіфф.
За РУХ!!! 2012.07.17, 22:22
Дуже сумно читати,що колишній лідер і один із найактивніших патріотів Борис Голодюк сьогодні нікому вже не потрібен.Ось вам приклад,хто сьогодні є опозиція,чи ОПА-ОПА-зація,на чолі з ВВВЕЕликою націоналісткою Юькою Капітельман.Тоді коли Голодюк боровся за Україну,Юлька загрібала бабло,а наші місцеві патріотики всі позапихали язики в дупу і розказують байки як вони люблять Україну.Дякую журналісту за змістовний і правдивий допис.МОЛОДЕЦЬ!
бабло 2012.07.17, 22:28
Чуваче "За РУХ!!!", попустись, не порушуй феншуйну тишу Беверлі. Тривожний ти якийсь...
Сьогодні 2012.07.21, 11:20
І сьогодні далі будують. І де ж наші журналісти і прокуратура, де партії, які можуть зробити собі рекламу на реальному захисті прав населення. Де будують? - наприклад, прямо на дамбі річки Б.- Надвірнянської будують колибу, людям залишили вузьку доріжку до річки, на якій не можуть розминутись два два дитячих візочки.
kurt 2012.07.21, 13:53
А братва, что? Тоже в рух игралась в 90-х.
Залізняк 2012.07.23, 11:29
На превеликий жаль , після 1992 року НРУ використали злодійчуки в своїх корисливих цілях... Наяївні романтики були нахабно відсунуті від політичного життя. В організацію почали влазити аморальні користолюби . А Голодюка шкода.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415