Інша цивілізація

 

 

6 березня 2012 року німецький політолог Олександр Рар заявив, що «Європейський союз як організація втрачає інтерес до Білорусії, України і Росії. Й ці три країни вважає недемократичними. Вони сприймаються як країни, котрі належать до якоїсь іншої цивілізації».

 

Таке сприйняття має сенс. Три названі країни, як виглядає, дійсно належать до окремого цивілізаційного масиву, який сформувався між Європейською та азійською цивілізаціями. Різні дослідники дають йому різні найменування. Дехто називає його «православним» (явний архаїзм). Дехто «пострадянським» і «євразійським», що також залишає присмак штучності та упередженості в називанні.

 

Цей масив виник на уламках гігантського імперського організму, історія якого не вичерпується ані періодом СРСР, ані епохою Романових. Для повноти картини, напевно, починати треба з династії Ашинів і древньої Хазарії. А, можливо, й з давніших часів. Перелік та аналіз «суверенних ознак» цього масиву потребує окремого дослідження, більш розлогого, аніж стаття. Тут я спробую окреслити лише деякі, яскраво проявлені культурно-ментальні «сіболети» цієї цивілізації в сучасній Україні.

 

Перший із цих «сіболетів» я умовно називаю «комплексом мегасирітства». Мегасирітство українців географічно розділилося на два великі масиви сирітської свідомості, кожний з яких має свої стиль і світогляд. Східняки  сприймають сучасний світ через все ще не до кінця оплакану й невідомщену смерть батька-СРСР. Їхня схема сучасного світу проста: пострадянські країни, включно з Україною, це такі беззахисні і життєво наївні поросятка-сироти, яких хоче з’їсти хижий імперіалістичний атлантичний вовк.

 

При тому на українському Сході підозрюють, що саме цей вовк колись, одної глупої горбачовської ночі, згамав того доброго товстого татка-хряка (того самого, невідомщеного), за життя якого ковбаса була «по два двадцять». І от цього нічного злочину сироти Лівобережжя злому вовкові ніколи не подарують. На зло вовкові вони навіть можуть підтримати реставрацію нової імперії. Себто воскресіння татка.

 

Складнішою виглядає картина світу, популярна в західноукраїнському ментальному сиротинці. Тутешня схема така: в сирітки-України є зла старша сестра Росія, а також прихильний, але жадібний і загрузлий у боргах всьому світові зоряно-смугастий вуйко. Європейське чиновництво у цій світоглядній схемі виступає в ролі впертої власниці елітного будинку терпимості. Ця дама не приймає сирітку-Україну до свого закладу. Попри те, що кілька прийнятих і вже допущених до обслуговування клієнтів країн-«дівчат» складають нам щиру протекцію й принагідно бажають щастя.

 

Історія триває, світ працює, творить і змінюється, а ми й далі співаємо сирітські пісні та наближаємося до статусу failed state – аварійної держави. Держави, що не склалася. Дехто в перервах між гундосним виттям «мама, мама, шо я буду дєлать…» починає чухатися і вишукувати, але не вошу, а національну ідею. Твердо вірячи, що національна ідея виникає не у процесі суспільної праці, а у вигляді вторинного продукту мітингової діяльності нероб, яким одної цікавої ночі наснився модний сон, буцім-то вони нащадки давніх арійців.

 

Що стосується нового покоління сиріт, то йому, як виглядає, глибоко начхати на те, де вони мешкають – на аварійному смітнику, що «не склався», чи на перспективному майданчику, частково розчищеному для європейського футболу. Нові покоління живуть теперішнім днем. Всі запропоновані «дорослими» сиротами моделі майбутнього більш або менш дискредитовані. Тому сироти next-генерації обрали для себе найпримітивнішу (й, одночасно, тактично безпрограшну) модель поведінки: бити бомки, якнайдовше залишатися дітьми, не брати на себе жодної відповідальності, не мкнутися на напряги, і не читати нічого такого, що складається з великої кількості букофф.

 

Другий «сіболет» - це настанова «позитивної бідності». Народна традиція стверджує: багатство не має праведної основи. Цю істину стверджують дитячі казки, де багатій обов’язково є товстим негативним персонажем. Цю істину підкріплює класична література з її сентиментальною «народністю для бідних».

 

На цій істині успішно паразитують політики – від крайніх правих і лівих у Верховній Раді до дворових лідерів з кухонними портретами Сталіна. Ця істина колискова, всмоктана з молоком і першим словом. Можна піддати її сумніву. Її можна системно критикувати. Але «вишкрябати» її зі свідомості неможливо. Якщо її вбити, разом із нею помре віковічний дух народної традиції. Адже ким був з точки зору сучасної «теорії успіху» Тарас Шевченко? Звичайнісіньким невдахою з безнадійно домодерним мисленням.

 

Західні культурологи вважають, що «культ бідності» базується на теоріях і практиках колективного виживання. В народній пам’яті зберігаються спогади про війни, епідемії і голодомори (колективні травми). Спогади про те, що всі ці катастрофи долалися виключно солідарним колективним напруженням етносу. Окремі особистості відмовлялися (або їх «відмовляли») від заможності і комфорту в ім’я виживання роду.

 

Західні культурологи кажуть, що подібні «колективні інстинкти» втратили свою актуальність у технічно розвинутому глобалізованому світі. Що у сучасних умовах жодний общинний колективізм не врятує від катастрофи на штиб Чорнобильської. Що при подоланні подібних катастроф важливішими є принципи професіоналізму, корпоративної дисципліни та особистої відповідальності. Можна сперечатися, але щось у тому є.

 

Народ, який за свою історію пережив безліч «колективних травм», замикається на хворобливому самоспогляданні, на ідеалізації своїх нещасть і поразок. Тому жодному «культурницькому Мічуріну» не вдасться  органічно схрестити «Кобзар» з принципами Карнегі. Переможе або традиція, або гуманітарні технології самоствердження західного типу.

 

Варто зауважити, що «великий діалог» між сьогоденними українськими елітами можливий лише в рамках «розімкнутості», забування про історичні травми. Натомість, у рамках традиції все може закінчитися керованою ззовні (й зовсім не дружніми Україні силами) такою собі «постмодерністською гайдамаччиною», яку Українська суб-цивілізація у державній формі пережити, радше за все, не зможе.

 

Суспільства із сільською домінантою вмирають по всій планеті. Вмирають з різною швидкістю. Завдяки колективістській анти-ринковій ідеології, яка панувала в СРСР, Українська суб-цивілізація не змогла подолати інерції сільської домінанти, яка в нас розкладалася повільніше. Тепер ми опинилися в оточенні більш модернових (відповідно, багатших та успішніших) соціумів. Наслідком цього, на жаль, стало не бажання прогресу і «великого діалогу», а тотальний суспільний переляк. 

 

Замість конструктиву, наша «перелякана» суб-цивілізація почала звично продукувати нові міфи, що перебували в межах домінування сільського світогляду. Найвідомішим із них, в силу певних обставин, став міф про «ясноокого Месію», приналежного до давньої козацької традиції і з «руками які нічого не крали». Згідно міфу, він мав прийти до Києва з глухого села рятувати Вітчизну.

 

Міф про Месію (третій «сіболет», проявлений у сусідній Росії в більш успішному «месіанстві» Путіна Реставратора) національно свідомі представники нашої суб-цивілізації у 2001-2004 роках запропонували російськомовним «торгово-пролетарським» містам Центру, Сходу і Півдня у якості замінника «великого діалогу». Історія занадто свіжа, щоби знову її переповідати. Проте, треба зазначити, що політичний крах «міфу про Месію» промислові міста сприйняли вже не як поразку чергової минущої ідеологеми, а як яскравий «знак безнадійності» на чолі базового («помаранчевого») національного проекту.

 

Тим не менше, міф про Месію в Україні не вмер. Тепер тривають пошуки нового кандидата на роль спасителя нації. Частина еліти вже домовилась про те, від чого і кого треба спасати Україну. Ніяк не виходить домовитись щодо виконавця ролі Месії.

 

Одні готують на цю роль знаних «мучеників», інші шукають екзотичних овочів з мистецького поля. Більшість з «месієробів» називають себе демократами. В нашій «іншій цивілізації» демократи є далекими від нудної протокольності законників, заповіданої прихильникам народоправства Марком Порцієм Катоном-онуком. Вони скоріше подібні до зграї східних оракулів, які віщують прихід мстивого Посланця (якщо не від небес, то від прогресивного людства). При неповороткості та недалекоглядності теперішньої влади проект «Месія-2» може бути зреалізованим. Як і наступні у черзі проекти «месій» із третім, четвертим та наступними номерами.

 

Адже «інша цивілізація» має ще один «сіболет»: вона циклічна. Й не факт, що нові цикли (від приходу Месії до повного розчарування в ньому і його діяльності) базуються на досвіді попередніх. Адже сам досвід потребує принаймні узагальнення і класифікації. А «ментальним сиротам» з травмованою історичною пам’яттю вдаються далеко не всі розумові вправи.

 

Володимир Єшкілєв,

Фіртка


 


Коментарі (10)

НИК 2012.03.11, 21:19
А ЗМІ ЯКРАЗ НАВЯЗУЮТ НАМ ІНШУ МОДЕЛЬ (СПОЖИВАЧ-ЗОМБІ). В СТАТІ СЕ ВИДНО ШО Є ДЛЯ МОЛОДІ. І ТО ЖОРСТОКА ДІЙСНІСТЬ ШВИДКО ЇХ ПОВЕРТАЄ ДО "СИРІТСТВА" І В НАСЛІДОК, ДО ЧЕКАНЯ НОВОГО БАНДЕРИ. ТО Я НЕ ЗРОЗУМІВ - ЧОМУ ПЛАЧЕ "ДРУГ" УКРІВ ЄШКІЛЬ. РАРА ПОВАЖАЮ. АЛЕ ТУТ ВІН ЗАТУПИВ. БО НАЦІЯ З ЯКОЇ В РІК ВИТєГАЮТ ЄС-ДЕРЬМОКРАТИ ДЕСЯТКИ МІЛЬЯРДІВ. І ЩЕ Й ЯКОСЬ ПЛАТИТ ПЕНСІЇ БАБАМ, НИ ЬИ СПЛЯЧА І ТУПА. А ТО ЩО НЕ ДЕМ?!! ЄШКІЛЬ РОЗТОВМАЧ НАМ: СЕ ЗНАЧИТ ДОЛЯРІВ З НАС ЩЕ ЗАМАЛО ВІВЕЗЛИ?!! І ТРЕБА ЩЕ БІЛЬШЕ РОБИТИ НА ОФШОРИ? 1. СИРІТСТВО У НАС ЗА ТУГОЮ ПРО СВОЮ ЕЛІТУ. 2. ЄШКІЛЬ, ВИ СВОЮ! ЛІВУ КОЛОНКУ ЧИТАЄТЕ? ЯКРАЗ МЕНТАЛЬНІ БІДНЯКИ ЯКРАЗ І ВИЖИВУТ У ТОМУ ПЕРЕХОДІ, ЩО ОТ ПРИ ДВЕРИХ. 3. БАНДЕРА- ЯК МЕСІЯ БУДЕ, І СЕ ПРИЗНАК РОЗВИНЕНОСТИ І КЕРОВАНОСТИ НАЦІЇ. ЇЇ ГОТОВНІСТЬ ПІТИ ЯК АРМІЯ. А ОТ У ЮДЕЇВ І ЄС ВОЖДІ ЬИ, АЛЕ КЕРУЮТ З-ЗА ШТОРИ, І ЯК НАСТАНЕ КРИЗА, А МИ ВИДІЛИ ШО РОБИЛОСІ В НЕВ-ОРЛЕАНІ, ХТО НАТОВПУ, ЯКИЙ УСПІШНО ВАМ СТВОРИЛА МАСОВА КУЛЬТУРА, КРИКНЕ "СТАЯТЬ! БАЯЦЦА!" 4. ТО ЗНОВ "2в1" ПУТАЄ ОТАРУ З ПАСТУХАМИ. А НАША БІДА, ШО НАМИ КЕРУЄ ЧУЖА І ПСЕВДО-ЕЛІТА, ВОВКИ В ШКІРАХ ОВЕЧИХ. ПРИЙДЕ АРМАГЕДОН, ПРИЙДЕСІ ВАС ЧИСТИТИ ХІРУРГІЧНО, БО ЧІСУ НА ВИБОРИ ВЖЕ НЕ БУДЕ. ТО ПУСТІТ ВЖЕ ХОТЬ ТАКИХ ГНИЛІКІВ ЯК СВОБОДА.
Андрій 2012.03.11, 22:37
Слоню, ти вже задовбав! Пиши малими літерами - не потрібно кричати
н-12 2012.03.11, 23:02
НИК - прикольний вуйко. най сі викричить, більше ліків залишиться сусідам по палаті. А сирітство в нас культивоване. В школах як вчать: козаки були - тепер не є, Пророк Шевченко був - тепер не є. Люди теж бачать: вчені люди були - тепер одні тільки кандидати, вчених не є. лікарі були - тепер лише бакси давай, Бандера був - тепер ющенки. звідси й сирітство. долати його треба всиновленням. але ж хто тепер захоче.
Галя 2012.03.11, 23:25
проект "Лідер-2" (а не "месія-2",стане вже люди з нас тих месійок) вже діє. це не "мучениця Юля", не ВОНА а Олег Тягнибок. мучениця на третій місяць свого президенсва побіжить до московського царя просити гроші. бо налякані юлею олігархи вивезуть з держави усі гроші і лишать сиріт без штанів. Тягнибок для грошей є сильним захистом, на нього понадіються, а на юлю ні. а ще згадайте що починається ще один цикл. магнітні бурі насуваються на наш світ і в кінці року вони зруйнують інформаційну павутину якою нас зомбують. мізки вивільняться з туману і тоді люди проголосують як треба. сВобода матиме в парламенті половину місць. і нічого страшного, як лякають, не відбудеться. В Угорщині Орбан такий самий якТягнибок, протистоїть юдеям і циганам, але все добре і гроші з Угорщини не тікають.
888 2012.03.11, 23:36
"Західні культурологи вважають... західні культурологи кажуть..." Автор перебуває під гіпнотичним впливом західних проповідників лібералізму. насправді нація встала з колін і готова завдати рішучого удару по окупантах.
НИК 2012.03.12, 00:22
АНДРІЮ, ТИ ЄШКІЛЬ? 1. ВІДПОВІДАЙТЕ ПО СУТІ. 2. МЕНІ ТАК КРАЩЕ ЧИТАТИ, БО Я В ГРУБИХ ОКУЛЯРАХ. 3. МИ НА САЙТІ У ЯВНІ МЕНШОСТИ, ТОМУ ТРЕБА ЯКОСЬ ВИДІЛЯТИСІ. 4. ЯКЩО МОЇМ ОБ"ЄКТАМ НЕ ПОДОБАЄСІ капс-локк І МОЯ СІЛЬСКА МОВА, ТО Я ТИМ БІЛЬШЕ БУДУ ЇХ ВЖИВАТИ, АБИ З ВАС БІЛЬШЕ ЖОВЧИ ВІТЕКЛО! А ЩО РАЗ, ТО РІДЧЕ ТРЕБА МЕНІ ВМІШУВАТИСІ. ПОЯВИЛИСІ НОВІ ЛЮДИ, НЕ КАНТЮЖЕНІ ЛІБЕРАЛІЗМОМ. ОН ВЖЕ ВИЩЕ ЄШКІЛЯ БЛУД ЛЕГКО РОЗКУСИЛИ. В МЕНЕ ДРУГА РОБОТА, АЛЕ Я ТУ ЖИЮ, ТОМУ ДЕКОЛИ ВСТУПАЮСІ, ЯК СВОЇ ДЕСЬ ПРОСПАЛИ.
Кук 2012.03.12, 14:24
Дотепно і влучно. І нєпапрьош
пеха 2012.03.13, 14:00
Хто там кричав МИ НЕ КАЗЛИ!?
н-12 2012.03.13, 14:03
Казли й кричали
тарас 2012.03.13, 15:23
Автор вибрав для ілюстрації своїх думок не найкращі приклади (до речі, чому "сіболет", а не "шіболет", здається гебрейською так). мені більше муляє комплекс меншовартості, в першу чергу релігійний. Галичани особливо гуцули поставали християнами реально 200-300 років тому. до Австрії в горах всюду ходили до джерел і каменів. а тепер всі поставали такими ревними католиками і православними що нема серед них права сказати про віру прадідів. відразу затикають рота. це також наслідок сорвдепії бо ж навчили знати лише одну ідею а інші затоптувати. поки вклонятимося чужинським дошкам не матимемо благословення від предкової землі!
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3406
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415