Як технології можуть змінити світ до 2025 року

Видалення CO2 з повітря може допомогти зупинити кліматичні зміни. Зображення: REUTERS / Арнд Вігманн


Ми поцікавились, як технології змінять світ протягом наступних п’яти років. Квантові комп’ютери, 5G та лікування раку - ось їх прогнози на найближчий час.


1. Виробництво, оптимізоване для штучного інтелекту 

Частково прискорені довгостроковим припиненням міжнародних та регіональних поїздок через COVID-19, компанії, що розробляють та виготовляють продукцію, швидко застосовуватимуть хмарні технології для агрегування, інтелектуальної трансформації та контекстного представлення даних про продукти та процеси з виробничих ліній на всіх ланцюгах постачання.
До 2025 року потік даних та інтелектуальні алгоритми дозволять виробничим лініям постійно оптимізовувати до вищих рівнів та якості продукції - зменшуючи загальні відходи у виробництві до 50%. Як результат, ми будемо насолоджуватися вищою якістю продукції, що виробляється швидше, з меншими витратами та негативним впливом на навколишнє середовище. 
 
Анна-Катріна Шедлецький, генеральний директор та засновник компанії Instrumental

2. Масштабне перетворення енергії

У 2025 р. вуглецеві викиди будуть розглядатися, як соціально неприйнятні.

Пандемія COVID-19 зосередить увагу громадськості на необхідності вжити заходів для боротьби із загрозами нашому життю, здоров’ю та майбутньому. Увага громадськості буде стимулювати державну політику та зміни поведінки, а вуглецеві викиди стануть предметом всесвітнього контролю.

Фізичні особи, компанії та країни будуть шукати найшвидші та доступні способи досягнення чистого нуля щодо вуглецевих викидів. Ми побачимо різноманітність нових технологій, спрямованих на зменшення світових викидів вуглецю - розгорнувши хвилю інновацій для порівняння з промисловою та цифровою революціями минулого.

Стів Олдхем, генеральний директор Carbon Engineering 


3. Нова ера обчислювальної техніки

До 2025 року квантові обчислення належно розвинуться, і перше покоління комерційних пристроїв зможе розв'язувати реальні проблеми. Одним з основних застосувань цього нового виду комп’ютерів буде моделювання складних хімічних реакцій, потужний інструмент, який відкриває нові шляхи у розробці ліків.

Розрахунки квантової хімії також допоможуть у розробці нових матеріалів із бажаними властивостями, наприклад, кращі каталізатори для автомобільної промисловості, що обмежують викиди та допомагають боротися зі зміною клімату. Зараз розробка фармацевтичних препаратів та технічних матеріалів значною мірою спирається на спроби та помилки, а це означає, що це ітераційний, трудомісткий і надзвичайно дорогий процес. Квантові комп'ютери незабаром зможуть це змінити. Вони значно скоротять цикли розробки продукції та зменшать витрати.

Томас Монц, співзасновник та генеральний директор Alpine Quantum Technologies  


4. Зміна парадигми охорони здоров’я до профілактики за допомогою дієти 

До 2025 року в системах охорони здоров’я запроваджуватимуться профілактичні підходи до охорони здоров’я, засновані на науці, що розвивається. В основі догляду за здоров’ям лежать різноманітні рослинні дієти, багаті на поживні речовини. Цю тенденцію забезпечить технологія на основі штучного інтелекту та технологія, що базується на системній біології, яка експоненціально збільшує наші знання про роль конкретних дієтичних фітонутрієнтів при конкретних станах здоров’я та функціональних результатах людини. 
Після пандемії 2020 року споживачі будуть більше усвідомлювати важливість свого здоров'я і все частіше вимагатимуть здорової їжі, щоб підтримувати природний захист. Озброївшись знаннями та розвинувши розуміння теми здорового способу життя, світова харчова промисловість може дати відповідь, пропонуючи широкий спектр варіантів продуктів для підтримки оптимальних показників здоров’я. Індустрія охорони здоров’я стимулюватиме людей дбати про себе, намагаючись зменшити витрати.
Джим Флетт, співзасновник та генеральний директор Brightseed

 5. 5G покращить світову економіку та врятує життя

За одну ніч ми відчули різку потребу збільшення послуг доставки за потребою в "щоденних" товарах" від таких постачальників, як Amazon та Instacart, але це було обмежено. За наявності мереж 5G, прив’язаних безпосередньо до автономних ботів, товари безпечно доставлятимуть протягом години. Wi-Fi не може масштабуватися, щоб задовольнити вищі вимоги до пропускної здатності. Карантин спонукав бізнес і школи до відеоконференцій, виділивши неякісні мережі. Мережі 5G із низькою затримкою дозволять усунути цю відсутність надійності мережі та надають більше потужних послуг, таких як телемедицина, телехірургія та послуги ER. Підприємства можуть компенсувати високу вартість мобільності за допомогою заходів, що сприяють підвищенню економіки, включаючи розумні фабрики, моніторинг у реальному часі та сервісні обчислювальні машини в реальному часі. Приватні мережі 5G роблять це можливим та змінюють економіку мобільних послуг. Розгортання 5G створює ринки, які ми лише уявляємо собі, як-от самокеровані боти, економіка мобільності як послуги - та інші, яких ми не можемо уявити, що дозволяє наступним поколінням винаходити нові ринки.

 Маха Ахур, засновник та генеральний директор Metawave

6. Нові методи лікування раку
Технологія керує даними, дані каталізують знання, а знання забезпечують розширення можливостей. У завтрашньому світі рак буде розглядатися як будь-який інший хронічний стан здоров’я - ми зможемо точно визначити, з чим ми можемо зіткнутися, і матимемо змогу його подолати.
Іншими словами, з’явиться нова норма в тому, як ми можемо вилікувати рак. Ми побачимо більш ранній та проактивний скринінг із вдосконаленими інноваційними методами діагностики, такими як вдосконалена технологія секвенування геному або рідинна біопсія, що обіцяє якісне та просте тестування, вищу точність та доступну вартість. Раннє виявлення та лікування раку не тільки рятуватиме життя, але зменшить фінансовий та емоційний тягар пізнього виявлення.
Ми також побачимо революцію в лікуванні, спричинену технологіями. Редагування генів та імунотерапія, які приносять менше побічних ефектів, значно покращать розвиток. З розвитком раннього скринінгу та лікуванням, рак більше не буде тим проклятим словом, яке вселяє такий страх серед людей.
Sizhen Wang, генеральний директор Genetron Health  

7. Роботизована роздрібна торгівля
Історично склалося, що робототехніка заполонила багато галузей, тоді як деякі галузі - наприклад, продуктова роздрібна торгівля - залишаються в основному недоторканими. Завдяки використанню нового робототехнічного додатка під назвою „мікровиконання”, роздрібна торгівля продуктами буде проходити по-іншому.
Застосування робототехніки на „гіпер-локальному” рівні (на відміну від традиційних додатків в ланцюзі поставок) призведе до революції цієї 100-річної галузі, яка складає 5 трлн дол. Роздрібні торговці працюватимуть із вищим порядком щодо продуктивності, що, своєю чергою, призведе до позитивної та привабливої ​​віддачі в Інтернет-магазині (нечуваної на цей момент).
Ця технологія також відкриває широкий доступ до їжі та кращих пропозицій для споживачів у цілому: швидкість, доступність продукту та вартість.
Хосе Агерревере, співзасновник, голова та генеральний директор компанії Takeoff Technologies  

8. Розмиття фізичного та віртуального просторів
Одне, що нам показала нинішня пандемія, - це те, наскільки важлива технологія для підтримки та полегшення спілкування - не просто для здійснення цілей роботи, а для побудови справжніх емоційних зв’язків. У найближчі кілька років ми можемо розраховувати на прискорення цього прогресу за допомогою технології штучного інтелекту, побудованого для зв’язку людей та зближення їх між собою, навіть коли вони фізично роз’єднані. Межа між фізичним простором і віртуальним назавжди буде розмита.
Ми почнемо бачити можливості для глобальних подій - від SXSW до фестивалю Гластонбері - для забезпечення повністю оцифрованих альтернатив, окрім простого прямого ефіру в повному обсязі. Однак це не так просто, як надання послуг - конфіденційність даних повинна мати пріоритет, щоб створити довіру серед споживачів. На початку пандемії COVID-19 ми багато чули про занепокоєння щодо безпеки компаній, що здійснюють відеоконференції. Ці проблеми нікуди не зникають, і, оскільки цифрове підключення зростає, бренди просто не можуть дозволити надати користувачам щось менше, ніж повну прозорість та контроль над своїми даними.
Тугче Булут, генеральний директор Streetbees  

9. В основі охорони здоров’я людей - особистість, а не установа
До 2025 року лінії, що розділяють культуру, інформаційні технології та здоров'я, будуть розмитими. Інженерна біологія, машинне навчання та економіка спільного використання створять основу для децентралізації континууму охорони здоров’я, переміщуючи його від установ до особистості.
Поштовхом до цього є досягнення у галузі штучного інтелекту та нові механізми доставки ланцюгів поставок, які вимагають отримання біологічних даних у реальному часі, які інженерна біологія надаватиме як прості, недорогі діагностичні тести для людей у ​​будь-якому куточку земної кулі. Як результат, захворюваність, смертність та витрати зменшаться в гострих станах, таких як інфекційні захворювання, оскільки лише найважчі випадки потребуватимуть додаткового догляду.
Менше інфікованих залишатимуть свої домівки, що суттєво змінить епідеміологію хвороб, одночасно зменшуючи навантаження на системи охорони здоров’я. Виникає відповідне зниження витрат та підвищення якості медичної допомоги, оскільки недорога діагностика передає витрати та потужність людині, одночасно підвищуючи економічну ефективність медичної допомоги.
Нерозривні зв’язки між здоров’ям, соціально-економічним статусом та якістю життя почнуть послаблюватися, а напруженість, яка існує, прирівнюючи охорону здоров’я до доступу до закладів охорони здоров’я,зникне. Починаючи з повсякденного догляду та закінчуючи пандемією, ці збіжні технології змінять економічні та соціальні фактори, щоб послабити багато тисків на людину.
Рахул Данда, співзасновник та генеральний директор компанії Sherlock Biosciences  

10. Майбутнє будівництва вже розпочато

Будівництво стане синхронізованою послідовністю виробничих процесів, забезпечуючи контроль, зміни та виробництво в масштабі. Це буде більш безпечний, швидкий та економічно вигідний спосіб побудови будинків, офісів, фабрик та інших споруд, які нам потрібні для життя у містах та за їх межами.

Оскільки в будівельній галузі через Інтернет та штучний інтелект створюються багаті набори даних, щоб назвати декілька, це бачення вже оживає. Використання даних для глибокого розуміння галузевих процесів покращує здатність спеціалістів на місцях довіряти своїм інстинктам у процесі прийняття рішень у режимі реального часу, дозволяючи навчатись і прогресувати, отримуючи довіру та прийняття. Наявні дані проливають світло там, де ми не могли бачити раніше, надаючи лідерам можливість керувати проєктами активніше.

Точність у плануванні та виконанні дозволяє будівельним спеціалістам контролювати середовище, а також створює повторювані процеси, які простіше контролювати, автоматизувати та навчати. Це майбутнє будівництва. І це вже розпочато.

Мейрав Орен, генеральний директор та співзасновник Versatile


11. Видалення CO2 в масштабах гігатонна допоможе розв'язати кліматичні проблеми 

Розширення технологій щодо зменшення негативних впливів, таких як видалення вуглекислого газу з повітря, призведе до відновлення клімату. Це буде потрібно для обмеження глобального потепління до 1,5 ° C. Хоча людство зробить усе можливе, щоб припинити викиди вуглецю в атмосферу, воно також зробить все можливе, щоб назавжди вивести СО2 з повітря.

Ставши широкодоступним, попит на видалення CO2 зросте, а витрати впадуть. Видалення CO2 буде масштабовано до рівня гігатонн і стане відповідальним варіантом усунення неминучих викидів з повітря. Це дасть можливість людям позитивно впливати на клімат та рівень СО2 в атмосфері.

Зрештою це допоможе запобігти глобальному потеплінню досягти небезпечних рівнів і дасть людству потенціал змінити клімат.

Ян Вюрцбахер, співзасновник та співвиконавчий директор Climeworks  


12. Нова ера в медицині

Медицина завжди прагнула зібрати більше знань та розуміння людської біології для кращого прийняття клінічних рішень. Штучний інтелект - це новий інструмент, який дозволить нам отримати безліч безпрецедентних знань з усіх великих медичних даних, якими раніше ніколи не користувались у повному обсязі. Це змінить світ медицини та те, як вона практикується.

Брендон Сух, генеральний директор Lunit  


13. Усунення розриву в багатстві

Покращення ШІ нарешті забезпечать доступ до створення багатства доступним для широких мас. Фінансові консультанти, які є працівниками знань, були головною опорою управління багатством: використовуючи індивідуальні стратегії вирощування маленького гніздового яйця у велике. Оскільки працівники, що займаються знаннями, дорогі, доступ до управління багатством часто означав, що вам уже потрібно бути багатим, щоб зберегти та примножити своє багатство.

Як результат, історично склалося так, що управління багатством було недоступним для тих, хто цього найбільше потребував. Штучний інтелект вдосконалюється з такою швидкістю, що стратегії, що застосовуються цими фінансовими радниками, будуть доступні за допомогою технологій, а отже, доступними для широких мас.

Подібно до того, як вам не потрібно знати, як працює зв’язок поблизу поля, щоб використовувати ApplePay, десятки мільйонів людей не повинні знати сучасну теорію портфоліо, щоб мати можливість заробляти гроші на них.

Атіш Давда, співзасновник та генеральний директор Equityzen


14. Революція чистої енергії, яку підтримують цифрові технології 

Протягом наступних п’яти років енергетичний перехід досягне переломного моменту. Вартість відновлюваної енергії нового будівництва буде нижчою, ніж гранична вартість викопного палива. Глобальна інноваційна екосистема забезпечить середовище, в якому проблеми можна буде вирішувати колективно, і дозволить швидко впроваджувати інновації. Як результат, ми побачимо приголомшливе збільшення потужності вітрових ресурсів на морі.

Ми досягли цього завдяки непохитній відданості цифровізації, яка набере темп, який відповідає закону Мура, щоб відобразити криву інновацій Сонця. Швидкий розвиток цифрових близнюків - віртуальних копій фізичних пристроїв - підтримає трансформацію енергетичного сектору на системному рівні.

Наукове машинне навчання, яке поєднує в собі моделі, засновані на фізиці, з великими даними призведе до більш струнких конструкцій, зниження експлуатаційних витрат і в кінцевому підсумку чистої, доступної енергії для всіх. Можливість моніторингу структурного стану в режимі реального часу та виправлення речей, перш ніж вони зламаються, призведе до того, що безпечніша, стійкіша інфраструктура та все, від вітряних електростанцій до мостів та безпілотних літальних апаратів, будуть захищені цифровим близнюком у реальному часі.

Томас Лоран, генеральний директор Akselosза матеріалами Weforum


15. Розуміння мікроскопічних секретів

Кожна поверхня Землі несе приховану інформацію, яка стане необхідною для уникнення криз, пов’язаних з пандемією, як зараз, так і в майбутньому. Середовище, де люди проводять 90% свого життя, насичене природними мікробіомами, що складаються з бактеріальних, грибкових та вірусних екосистем.
Технологія, яка прискорює нашу здатність швидко відбирати, оцифровувати та інтерпретувати дані мікробіомів, змінить наше розуміння того, як патогени поширюються. Викриття цього невидимого світу даних мікробіомів дозволить ідентифікувати генетичні сигнатури, які можуть передбачити, коли й де люди та групи викидають патогени, які поверхні та середовища представляють найбільший ризик передачі, а також те, як ці ризики впливають на наші дії та змінюються з часом.
Протягом наступних п’яти років отримаємо більше інформації про мікробіоми. Це допоможе нам не лише уникнути можливої пандемії та адекватно реагувати на неї, але і впливатиме на те, як ми проєктуємо, експлуатуємо та чистимо навколишнє середовище, таке як будівлі, машини, метро та літаки, на додаток до того, як ми підтримуємо економічну діяльність без шкоди для здоров’я населення.
Джессіка Грін, співзасновник та генеральний директор компанії Phylagen  

16. Машинне навчання та штучний інтелект прискорюють декарбонізацію у важких вуглецевих галузях промисловості
Протягом наступних п’яти років важкі вуглецеві галузі будуть використовувати машинне навчання та технології штучного інтелекту, щоб різко зменшити свій вуглецевий слід.
Традиційно такі галузі, як обробна промисловість, нафта та газ, повільно впроваджують заходи, спрямовані на декарбонізацію, бо намагаються зберегти продуктивність та прибутковість. Однак зміна клімату, а також регуляторний тиск та нестабільність ринку штовхають ці галузі на пристосування.
Наприклад, нафтогазові та промислові виробничі організації відчувають тиск регуляторів, які хочуть, щоб вони значно зменшили викиди СО2 протягом найближчих кількох років. Ініціативи з підтримкою технологій були життєво важливими для активізації декарбонізаційних зусиль у таких секторах, як транспорт та будівництво, - і важка промисловість дотримуватиметься подібного підходу.
Дійсно, в результаті збільшення цифрової трансформації вуглецеві важкі сектори зможуть використовувати передові технології, такі як ШІ та машинне навчання, використовуючи дані високої точності в реальному часі з мільярдів підключених пристроїв для ефективного та активного зменшення шкідливих викидів вуглецю.
Девід Кінг, генеральний директор FogHorn Systems  

17. Конфіденційність є всеосяжною і має пріоритет
Незважаючи на прискорене регуляторне середовище, яке ми спостерігали протягом останніх років, зараз ми бачимо лише вершину айсберга щодо конфіденційності як з регуляторної, так і з точки зору споживачів.
Через п’ять років конфіденційність та безпека, орієнтована на дані, досягнуть товарного статусу - і здатність споживачів захищати та контролювати об’єкти конфіденційних даних буде розглядатися як правило, а не як виняток. У міру того, як поінформованість та взаєморозуміння продовжуватимуть розвиватися, зростатиме і можливість збереження та підвищення приватності, а саме технологій підвищення приватності (PET).
До 2025 року ПЕТ як технологічна категорія стане загальнодоступною. Вони будуть основоположним елементом корпоративних стратегій конфіденційності та безпеки, а не додатковим компонентом, інтегрованим лише відповідним мінімальному порогу.
Хоча у світі все ще бракує глобального стандарту конфіденційності, організації застосовуватимуть орієнтований на дані підхід до безпеки, який забезпечує гнучкість, необхідну для адаптації до регіональних норм та очікувань споживачів. Цими зусиллями керуватимуть міжфункціональні групи, що представляють інтереси даних, конфіденційності та безпеки в організації.
Еллісон Енн Вільямс, засновник та генеральний директор Enveil  

Як технології змінять світ протягом наступних п’яти років? Дуже захоплююче спостерігати за темпом та потенціалом перетворень сучасних інноваційних технологій, що застосовуються для розв'язання найгостріших проблем у світі, таких як забезпечення харчами зростаючого населення; покращення доступу та якісної медичної допомоги та значно зменшити викиди вуглецю, щоб зупинити негативні наслідки зміни клімату.
Наступні п’ять років суттєво покращать розв'язання цих проблем, оскільки підприємці, інвестиційне співтовариство та найбільші у світі науково-дослідні та дослідницькі організації підприємств зосереджуються на розробці та впровадженні рішень, які дадуть відчутні результати. Хоча пандемія COVID-19 дала важкий урок того, наскільки сприйнятливий наш світ сьогодні до людських та економічних потрясінь, вона - можливо, вперше в історії - вимагає глобальної співпраці, прозорості даних та швидкості прийняття рішень на найвищих рівнях влади з метою мінімізації безпосередньої загрози життю людей.
Історія буде нашим суддею, але, попри героїчну рішучість та стійкість людей у кожній країні, наразі ми маємо недостатній результат. Як глобальна спільнота та за допомогою таких платформ, як Світовий економічний форум, ми повинні продовжувати привертати увагу до цих питань, визнаючи та підтримуючи можливості для технологій та інновацій, які можуть найкраще та найшвидше вирішити їх.
Роберт Піконі, генеральний директор Energy Vault  


11.12.2020 6459
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413