Як на Прикарпатті новостворені фірми виграють тендери на мільйони гривень

У системі публічних закупівель Prozorro трапляються випадки, коли бюджетні установи укладають угоди з підрядниками ледь не відразу після їх реєстрації.

Це свідчить про високі корупційні ризики. Адже новостворені підприємства, що виграють мільйонні підряди на капремонти будівель чи вулиць, навряд чи мають необхідний досвід виконання аналогічних робіт. Натрапити на такі закупівлі можна і на Прикарпатті.


Своєрідним рекордсменом серед новостворених підприємств області можна назвати ТОВ "РБД 21". Свою реєстрацію фірма отримала 18 вересня 2017 року, а вже через чотири дні підписала перший договір на 75 тис. гривень. За ці гроші відділ культури Тисменицької РДА зобов'язав підрядника капітально відремонтувати будинок культури в с. Єзупіль.

На аукціон у системі Prozorro підприємство подалося всього лиш раз, і то безуспішно. Водночас близько десяти разів замовники укладали з компанією прямі договори на здійснення ремонтних робіт без проведення торгів. При цьому всі замовники виключно з Тисменицького району.

Найбільше угод з товариством "РБД 21" уклав відділ освіти Тисменицької райдержадміністрації  5. Із них 3   всього за кілька днів до Нового року, у період "грудневих жнив".

У своїх попередніх матеріалах, експерти "Антикорупційної платформи" писали, як бюджетні установи в останні дні року терміново намагаються витратити залишкові кошти на рахунках, укладаючи договори із підрядниками напряму.

Зокрема, за три дні до початку 2018 року "РБД 21" здійснювало масову заміну вікон і дверей на замовлення відділу освіти Тисменицької РДА. Наприклад, підприємство за 8 тисяч гривень замінило двері у Милуванському НВК та здійснило таку ж роботу у Сілецькій ЗОШ за 69 тисяч гривень.

У той же час підрядник замінював вікна у Вільшанській ЗОШ за 230 тисяч гривень.  

Наступним рекордсменом в області є ПП "КОР БУД  від дня його створення і до першого підряду пройшло всього лиш 6 днів.

Так, підприємство було зареєстроване 29 вересня 2016 року, а вже 5 жовтня управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради підписало з ним прямий договір на 1 мільйон 442 тисячі гривень.

В цьому випадку мова вже не йде про просту заміну дверей. Новоствореному підприємству управління будівництва Калуської міської ради доручило здійснити капітальний ремонт кінозалу у палаці Культури "Мінерал". До речі, "Мінерал" є пам’яткою архітектури, у ньому відбувається низка заходів, зокрема, проходять сесії Калуської міської ради.

Цікаво, що управління будівництва міськради уклало договір на допорогову суму. Відтак аукціон на ремонтні роботи не проводився, а замовник уклав прямий договор з ПП "КОР БУД", яке управління обрало на власний розсуд.

Водночас якби сума запланованої закупівлі становила трохи більше, а саме 1 мільйон 500 тисяч гривень, то службовці були б змушені проводити конкурентні відкриті торги.

Відзначимо, що засновником і керівником підприємства є Петро Михайлович Корнас  чоловік головного спеціаліста бюджетного відділу фінансового управління Калуської районної державної адміністрації Уляни Корнас.

"Досвіду аналогічних робіт, які б підтвердили необхідну кваліфікацію саме цього підприємства для ремонтних робіт у пам’ятці архітектури, знайти не вдається. Відтак незрозуміло, з яких підстав управління будівництва Калуської міськради обрало для таких дороговартісних робіт саме цю тільки-но створену компанію", – відзначає аналітик "Антикорупційної платформи", юрист Ольга Ничай.

У деклараціях Уляни Корнас за 2017 та за 2016 роки вказано, що її чоловік працює у ПП "Рембудвест", що також займається будівництвом. Водночас засновником і керівником підприємства є Корнас Михайло Миколайович, ймовірно, батько Петра Михайловича Корнаса.

Загалом підприємство "КОР БУД" здійснило ремонтних робіт за бюджетні кошти на суму 2 мільйони 600 тисяч гривень. Здебільшого угоди укладались з підприємством у 2016 та 2017 роках.

В свою чергу приватне підприємство "Рембудвест", здійснюючи ремонтні роботи, отримало більш як 6 мільйонів гривень від бюджетних установ. Цікаво, що при цьому у торгах підприємство брало участь тільки двічі. Натомість 40 разів бюджетні установи укладали з ПП "Рембудсервіс" прямі договори, обираючи їх не за результатами аукціонів, а на власний розсуд.

У трійці новостворених освоювачів бюджетних коштів Прикарпаття бронзу отримує підприємство ТОВ "Карпатновобуд". "Антикорупційна платформа" раніше писала, як це товариство, використовуючи сумнівний договір, виграло тендер на капремонт міжбудинкових проїздів і прибудинкових територій біля будинків №198А-200 на вулиці Вовчинецькій.

Офіційну реєстрацію підприємство отримало 21 серпня 2018 року, а вже 28, тобто за тиждень, подало свою тендерну пропозицію на ці торги.

Фактично підприємство було створено за кілька днів до участі у першому аукціоні. Та це не завадило йому здобути перемогу. У вересні Департамент підписав із "Карпатновобуд" договір на суму 4,3 мільйона гривень. Що цікаво, в умовах тендеру замовник вимагав від учасників підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт.

Як не дивно, підприємство надало підтвердження такого досвіду: договір укладений з Вовчинецькою сільською радою на капітальний ремонт тротуару у селі Вовчинець, від церкви до моста, на більш ніж 700 тисяч гривень.

Договір датований 23 серпня, тобто через два дні після офіційної реєстрації товариства "Карпатновобуд".

Втім, у системі Prozorro такої закупівлі немає. Але є аналогічна, від 3 вересня 2018 року, на капремонт цієї ж території в с. Вовчинець тим самим підрядником ТОВ "Карпатновобуд". Збігаються сума і навіть номер договору. От тільки дати укладення – різні.

Це свідчить про те, що один з них точно фіктивний. Ймовірно, той, що укладений 23 серпня, адже саме завдяки йому "Карпатновобуд" зміг підтвердити досвід виконання аналогічних робіт і виграти тендер на 4 млн гривень. Цікаво, що до договору додається підписаний акт виконаних робіт, який підтверджує, що підприємство нібито зробило всі ремонтні роботи буквально за кілька днів: з 23 до 28 серпня.

Тож немає нічого дивного у компаніях, які виграють конкурентні торги чи укладають прямі договори із замовниками. Та коли те чи інше підприємство, ледь не відразу після своєї реєстрації береться за ремонтні роботи, мимоволі задаєшся питанням, чи є у нього кваліфіковані працівники, та й взагалі, чи немає між замовником та підрядником зв'язку.

Матеріал підготовлений аналітиками Центру Антикорупційна платформа


20.02.2019 3498 3
Коментарі (3)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410