Голова Загвіздя про попередника: «Така людина не має бути знову при владі»

Вже 29 квітня відбудуться перші вибори у Загвіздянській об’єднаній територіальній громаді. Однак її не було у перспективному плані формування територій громад області, тому вона може стати просто великою сільською радою та не отримати додаткові фінансові переваги.

Сільський голова Загвіздя Павло Драганчук таке об’єднання не схвалює. Тож, пропрацювавши на посаді трохи більше двох років, на нові вибори не йде. Проте хоче застерегти від необдуманого вибору мешканців, щоб до влади не повернувся колишній сільський голова Любомир Білогубко.

- Пане Павле, закінчується ваша перша і короткочасна каденція. Чому вирішили піти на вибори у 2015 році?

Я б не йшов тоді на вибори, якби не речі, які робив тодішній голова Любомир Білогубко. Не буду заперечувати, що він намалював для села гарну картинку: бруківка перед сільською радою - поставив, ФАП - зробив, озеленення, благоустрій. Але, незважаючи на це все, він програв мені вибори з розривом десь у 150 голосів. Хоча, мабуть, був впевнений у своїй перемозі.

Тоді виявилися такі серйозні зловживання , як роздача землі в урочищі «Нивки». Між Івано-Франківськом та Загвіздям у червні 2013 року була укладена мирова угода, оскільки вони мали спірні землі. Згідно з нею, 4,8 га відійшли селу. Наступного дня сільська рада зібрала сесію, щоб підписати її і одразу поділила частину землі між «своїми».

Тоді ця історія збурила людей і перекреслила усі хороші справи голови. Я пішов на вибори у 2015 році, щоб усунути його з посади і він більше не міг таке витворяти. Люди уже не хотіли миритися з цим хамством. Якось він вчительку, яка прийшла в сільську раду, виштовхав з кабінету. А в депутатку, яка працювала бухгалтером у садочку, кинув привселюдно шапкою.

- А що зараз з тими землями? Люди уже приватизували їх?

З 2013 року я оскаржував ті рішення. В чотирьох випадках - це вдалося зробити, і прокуратура таки стала на бік громади. Справа дійшла до Вищого спеціалізованого суду, але все це довгий процес і в прокуратурі сказали, що не мають більше грошей, щоб судитися.

Сесія надала тільки дозволи на розробку проекту землеустрою, але вони ще не затверджені і люди не мають права власності на землю. До речі, у документах зазначено, що ці всі ділянки знаходяться в межах населеного пункту згідно з останнім рішенням сесії, але насправді вони за його межами. Тобто тоді відбулася ще й така фальсифікація.

Є серед цих людей депутати, члени виконкому, дружина прокурора, родичі колишнього сільського голови Любомира Білогубка. Окрім цього є рішення про виділення земельних ділянок під забудову і садівництво двом доцентам  ІФНТУНГ, не жителям села Загвіздя. Саме там після закінчення університету залишилась працювати дочка пана Білогубка. Загалом, землю отримали 26 осіб. Були навіть такі, які не писали заяви - теща сільського голови!

Тепер попередній голова знову хоче прийти до влади, ймовірно, щоб завершити розпочате і виконати зобов’язання перед людьми, які мали отримати землю. Він не захотів чекати, поки моя каденція закінчиться, тому вирішив прийти до влади під приводом створення ОТГ. Любомир Білогубко міг ініціювати об’єднання ще у 2014-2015 роках, коли було більше можливостей і держава не звертала пристальну увагу на перспективний план, методику і давала більше коштів. Втім не робив цього.

- А чому Загвіздя пішло всупереч перспективному плану і не захотіло приєднуватися до Івано-Франківська?

Коли я став головою, то почав займатися питаннями децентралізації. Ми прийняли  на роботу консультанта з адмінреформ, який зараз є секретарем виконкому . Так, Загвіздянської громади в перспективному плані немає. Натомість є Івано-Франківська, куди входять всі села, поблизу міста. Але частина людей категорично не хотіли такого об’єднання, адже боялися, що в них заберуть землі, зроблять цвинтар. Тобто мали багато страхів.

- Так ви вирішили об’єднуватися з Підліссям?

Ми зверталися до 11 навколишніх сіл, але погодилося тільки Підлісся. Тричі Регіональна робоча група з підготовки Перспективного плану формування територій громад області давала нам негативну відповідь щодо об’єднання. Ми доводили, що є спроможною громадою, але нам давали негативні висновки. ОТГ повинна забезпечувати школи, садки, медицину та багато іншого, а в нас тільки два підприємства в селі є, які платять кошти в бюджет.

Крім фінансових показників, є ще перспективний план і методика об’єднання, які ми порушуємо. Загвіздя знаходиться у зоні досяжності від іншої потужнішої громади – Івано-Франківської. А ще перспективною вважається та громада, яка має земельну площу понад 100 кв.км, а в нас разом – 32. Тому таким громадам, які йдуть поза перспективним планом та з порушенням методики формування громад Кабмін мав би присвоїти статус спроможної, спираючись на висновки робочої регіональної групи, а в нас вони негативні.

Після цього всього я зрозумів, що отримати статус спроможної громади нам не вдасться  і залишив цю ідею об’єднання. Але кінцеве рішення мали ще прийняти сільські ради з цього приводу.

- І вони погодили його?

Питання про об’єднання почав піднімати Любомир Білогубко. Він, опираючись на ті показники, якими ми оперували перед Робочою групою, прийшов на сесію сільської ради Підлісся і вона схвалила об’єднання. Потім на бюджетній сесії Загвіздянської сільської ради депутати це питання внесли з голосу і воно набрало достатню кількість голосів. Ніхто до кінця не знав наслідків.

На підставі цих рішень, ОДА подала клопотання в ЦВК про призначення виборів. Держава в принципі позитивно відноситься до вільного об’єднання громад, бо відбувається укрупнення сільських рад і оптимізація коштів. Мені в ОДА сказали, що ми йдемо на вибори, як неспроможна громада , тому нам в подальшому не передбачається надання статусу «спроможної» та ми не будемо отримувати ті кошти та можливості, які мають  спроможні ОТГ.

- А чому ви вирішили цього разу не балотуватися?

Зробивши ще раз самостійно розрахунки, я дійшов висновку, що в нас доходи на рівні видатків. Тобто фінансова складова об’єднання не дає надії на те, що ми будемо спроможні. До того ж Підліська сільська рада втрачає статус юридичної особи.

Два рази я хотів скасувати рішення про об’єднання, однак Білогубко з прихильниками зривали сесії. Потім я провів схід села, але люди якось трохи байдуже до цього поставилися. Тому й не йду на вибори. Я на посаді голови взявся робити ті речі, які непомітні, але дуже важливі і потрібні: проектування каналізації, новий генплан, допомога школі тощо. Шкода звісно, що не вдасться зреалізувати все, що планував.

Зараз є близько 100 кандидатів в депутати та 6 кандидатів на голову громади. Серед них і Любомир Білогубко.

Таких людей, як він мають контролювати правоохоронні органи, а виборці мають знати, хто йде до влади. Якщо вони свідомо обирають цих людей, то не потрібно потім нарікати на когось.

- Що ви маєте на увазі? Чому ним мають цікавитися і контролювати правоохоронці?

Протягом двох років, які я працював на цій посаді, в мене виникло багато питань до попереднього голови. Виявляється, що три роки робітником з благоустрою працював чоловік, якого ніхто в селі і сільській раді не бачив. Це був родич бухгалтерки, який проживає в с.Підлісся . За весь цей час йому було виплачено понад 22 тисячі гривень. Я звернувся в правоохоронні органи з цього приводу, було відкрито кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем Любомиром Білогубком. Крім того, я просив ще в рамках цього провадження розглянути зникнення фінансових документів з сільської ради за 2013 рік. Ніхто не може пояснити, куди вони поділися.

Також у лютому 2015 року сільська рада закупила бензинову газонокосарку вартістю 7199 грн. та електричну - вартістю 3099 грн. Коли я приймав майно, то мені просто показали дві газонокосарки. Почавши вивчати документи, з’ясував, що нова бензинова косарка відсутня, а замість неї є стара, куплена ще у 2011 році. А от електрична була списана через 6 місяців, хоча вона мала рік гарантії і по факту відсутня .

Є ще один факт: в жовтні 2014 року сільська рада купила спортивний велосипед за 2779 грн., який списали через 3 місяці. Якщо б його, наприклад, вкрали, то мала би бути хоч заява в поліцію. Зрештою, незрозуміло для кого його купували.

З цим всім я звертався вже навіть до генерального прокурора, але відповіді так і немає. Справу закрили, потім поновили, а зараз невідомо, на якій вона стадії. Неофіційно в прокуратурі кажуть, що її знову закрили, але письмового підтвердження ще немає. Думаю, маючи таку справу у шухляді, вони завжди зможуть смикати Любомира Білогубка за ниточки і він буде робити те, що треба. Її в будь-який момент можна витягнути і легко довести до кінця. Це серйозний компромат, проте незважаючи на це його чомусь підтримує Блок Петра Порошенка «Солідарність», від якого він балотується … Втім я не буду за нього голосувати, підтримаю чесну людину.

- Кого ви маєте на увазі?

Біля мене були люди, які завжди допомагали. Зокрема, депутат Володимир Ружанський. Це майданівець, учасник АТО, який пройшов Дебальцеве, а зараз займається волонтерством. Він дійсно безкорисливо допомагає селу і витрачає на нього багато часу. Це совісна і чесна людина, яка має міцний стержень. Він хоче щось зробити в громаді, змінювати її, організовує всілякі заходи, їздить на Схід із допомогою.

А вибори покажуть чи зробили мешканці висновки після Майдану, чи далі стають на ті самі граблі.


20.04.2018 3681 1
Коментарі (1)

Микола М 2018.05.03, 08:33

-Що з Аптекою, як з відкатами та орендою? Чому і досі не підписані договори із школою та садком!?!

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413