Гірськолижні курорти України: де покататися і скільки це коштує

Гірськолижні курорти України знаходяться, в основному, в Карпатах і Закарпатті. Відправитися в гори – завжди хороша ідея, а взимку тим паче. Сезон триває з початку грудня до середини березня, а на деяких курортах сніг на вершинах лежить аж до квітня.

Вибирайте курорт і вирушайте за порцією ендорфінів, адреналіну і заряду бадьорості на рік наперед.


Буковель: найпрестижніший і європейський

У рейтингу кращих гірськолижних курортів України лідирує, звичайно, Буковель. Це стосується також і цін, які можуть позмагатися з європейськими курортами. Проте й сервіс тут на рівні, інфраструктура продумана, і траси доглянуті та підійдуть як новачкам, так і професіоналам лижного спорту. Для початківців надаються послуги інструкторів.

На курорті понад 60 трас, багато підйомників, гармати зі снігом, вирівнювачі трас, можливість нічних катань, численні бари і ресторани зі справжньою гуцульською кухнею і європейською – все це приваблює туристів. Також тут є СПА-центр і міжнародний дитячий табір.

Курорт знаходиться між трьох гір: Буковель, Чорна Клева і Довга. Дістатися найпростіше на авто, оскільки найближчі залізничні станції – Яремче або Ворохта – знаходяться за кілька десятків кілометрів.

Якщо дуже хочеться кататися в Буковелі, але бюджет обмежений, можна зупинитися в Яремче (30 км від Буковеля) або Яблуниці (13 км), а сюди приїжджати на спуски. До речі, в самій Яблуниці теж є спуски для новачків.

Ціни : 1 день катання обійдеться приблизно в 1120 грн, діє система знижок. Прокат лиж – від 75 грн, сноуборду – від 120 грн.

Драгобрат: найбільш високогірний і малодоступний

Драгобрат

Добиратися сюди не так просто: потрібно спочатку доїхати до Ясіні (Івано-Франківська область), а потім піднятися в гору 17 км на сам Драгобрат, і проїде туди не будь-який транспорт.

На Драгобраті знаходиться найвисокогірніша гірськолижна база України (1400 м над рівнем моря).

Тут близько 20 трас різного рівня складності, розвинена інфраструктура і неймовірні карпатські пейзажі. І роздолля для тих, хто любить і вміє кататися. Лижники і сноубордисти вибирають це місце за атмосферність, неповторну природу і хороші траси, в тому числі для фрістайлу. Завдяки розташуванню гір, які оточують курорт, сніг тут лежить аж до квітня-травня.

Ціни : 50 підйомів для дорослих – близько 1000 грн. Прокат лиж та сноубордів – орієнтовно 70-120 грн.

Славське: легендарний і молодіжний

Славське

Курорт популярний тому, що сюди легко дістатися залізничним транспортом: станція так і називається, Славське. Відомий він ще з 19 століття, коли тут з’явилися перші готелі та підйомники, а популярний завдяки своїй універсальності і якості трас. А також відносній демократичності цін.

Основна гора курорту – Тростян (1232 м), а її схили – різної довжини та складності. Тому тут однаково комфортно будуть себе відчувати як “чайники”, так і досвідчені лижники.

Також популярна гора Погар, призначена в основному для нічних катань та фрістайлу. А для початківців – гора Політех. Всього 11 трас і загальна їх довжина становить 22 кілометри.

Ціни: денний абонемент для катання – від 380 грн.

Пилипець та Подобовець: демократичні й затишні

 
Пилипець

Це два сусідніх села в міжгірському районі Закарпатської області, в кожному з яких є спуски. Добиратися легко від залізничної станції Воловець (близько 30 км).

Пилипець – село в районі полонини Боржава. І тут найдовші траси України, які підійдуть як лижникам-професіоналам, так і початківцям, є можливості для фрірайду і сноубордингу. А фішка курорту – близькість до однієї з визначних пам’яток Карпат, водоспаду Шипот. А ще тут гарні краєвиди та універсальні траси.

Подобовець знаходиться по сусідству, а недалеко від нього – знамените озеро Синевир. Тут відмінні траси, в першу чергу – для початківців, а також є кілька спусків для досвідчених.

Ціни : день катання – від 600 грн. Прокат лиж – від 80 грн.

Мигово: Буковинська перлина

Курорт Мигово

Курорт Мигово відносно молодий, але вже популярний. Це невелике село, в своєму розпорядженні кілька трасами в районі гір Мала Кичера і Стіжок. Є траса для початківців та сноутюби. Крім того, Мигово славиться джерелами мінеральних вод (недалеко знаходиться урочище Солонець). Тому можна ще й добре оздоровитися.

Ціни: день катання – від 600 грн., Прокат лиж – від 80 грн.


Звичайно, це далеко не всі курорти мальовничих Карпат: Ворохта, Красія, Плай, Тисовець, Верховина та інші теж з радістю чекають гостей. Ми ж перерахували найпопулярніші та великі. Десь краще умови проживання, десь – траси. Вибирати вам.

Бажаємо відмінного зимового відпочинку і яскравих вражень!

Сьогодні


06.12.2019 14527
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2772
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5412