ФРАНКІВСЬК ЯК БРЕНД

Метою надрукованого є публічне обговорення логотипу та «легенди» туристичного Івано-Франківська.

 

18 лютого в мерії відбулось засідання, де обговорювали, в тому числі, конкурс на гасло та логотип по відзначенню 350-ої річниці заснування міста Івано-Франківська (mvk.if.ua/news/9732).

 

А навіщо Івано-Франківську та нам, його мешканцям, нове лого та гасло, адже є герб?

 

Відповідь проста: активний ознайомчий туризм став дієвим фактором в економіці Європи, та тенденцією, що набирає оберти, в Україні. Як наслідок – зміщення пріоритетів та акцентів територій, зміна їх економіки, формування нового суспільного середовища, оновлення архітектурного ландшафту міст, що активно долучені до цього процесу. А це призводить до: створення робочих місць, інвестицій в інфраструктуру, розвиток культурно-мистецького насичення та покращення умов життя. Недарма ж цій темі присвячують увагу громадські управлінці, ЗМІ, інституції та науковці. На ринку конкурують бренди міст по залученню до себе не тільки туристів та грошей, а й креативних особистостей, що впливають на формування обличчя міста. І ці бренди мають візуальне та змістовне вираження. Недарма ж Україна під Євро 2012 витратила більше 3 млн. грн. тільки на лого та проморолик.

 

Як приклад – промоційний логотип Львова та його змістовне наповнення - www.uk.wikipedia.org/wiki/Логотип_Львова. А також окремий, туристичний сайт про Львів - www.lviv.travel/index.php? До речі, Львів позиціонує себе як культурна столиця України. Що цікаво – акцент не на історичну, архітектурну спадщину (хоча львів’яни гордяться цим), а саме на багате творче та мистецьке життя. І цьому є підкріплення подіями!

 

Ще один зразок – з США, де автор спостерігав, як промотує себе маленьке провінційне містечко в Кентуккі, проте, щороку сюди приїжджає більше 500 тис. відвідувачів! Фестивалі, місцеві цікавинки, а головне – бурбон, адже Бардстаун позиціонує себе світовою столицею цього напою (що, до речі, і відбито на його лого та читається в гаслі)) (www.visitbardstown.com)

 

 

А що формується у гостя при відвідинах Івано-Франківська? Хоча, правильніше потрібно спитати – а яке посилання формуємо для потенційного туриста? Цілісний образ відсутній. Івано-Франківськ конче потребує своєї «легенди», узагальнення, яке заохочує відвідати наше місто. Вважаю, в ідеалі потрібно створити власний бренд-бук, куди ввійдуть і логотип, і гасло, і «легенда» із змістовним наповненням. Довідка: бренд-бук (Brandbook) - задокументовані правила розвитку і основи ідентифікації торгової марки. Включає в себе візуальні аспекти бренду, комплекс філософських, стратегічних та семантичних аспектів його функціонування.

 

В попередній статті я писав про тісну співпрацю влади, бізнесу та громадського середовища для функціонування успішного туристичного міста. На етапі створення бренд-буку чи його складових теж необхідна співпраця, оскільки журналісти можуть надати цій темі широкого резонансу, культурологи та краєзнавці розкажуть про історичні відмінності і родзинки Станіславова, рекламісти та креативники створять промоційне лого, активні люди придумають гасло, а влада візьме це все на опрацювання.

 

Тож актуальним та нагальним (адже до 350-річчя залишився рік) є створення візії міста, причому не тільки до свята, а й на постійній основі. Тож почнемо: на мою думку, не зовсім вдалим є позиціонування Франківська як «ворота Карпат» тощо. Місто і так є транзитним, адже турист, не зупиняючись, пересаджується з поїзда на автобус та їде до Яремчі, Поляниці тощо. А зараз, із запуском прямого поїзда Київ-Ворохта – то й зовсім проминає... Як варіант, потрібна прив’язка до історії Станіславова. Адже Івано-Франківськ має цікаву історію, свого засновника, архітектурну та культурну спадщину, яку можна переосмислити та красиво подати. Хоча є певна трудність у використанні назви Станіслав, оскільки може виникнути плутанина для розуміння тих, хто планує мандрівку. Вже тут, на місці, можна донести історію назви та провести екскурсію містом-привидом.  Тож можливі варіанти на кшталт «Івано-Франківськ – місто легенд(місце легенд)», «Івано-Франківськ – тут живуть легенди», «Івано-Франківськ – сюди хочеться повернутись (місто, куди хочеться повернутись».

 

Це дає також можливість наповнити сказане змістом: уцілілі польські та австрійські будівлі центру, парки та сквери для неспішного шпацеру, відновлення Мистецького валу чи то Фортечного провулку, розкопане підземелля Станіславова, реконструйований Палац Потоцьких. А до них – тематичні кнайпи та крамнички (а-ля «Зінгер»). Використати призабуті бувальщини та оповіді, згадати легенди. Це все створюватиме відповідну атмосферу та бажання повернутись. До речі, про підземелля – чудова нагода громадським організаціям долучитись до розкопок та створити атракцію, яку, поки, ніхто в Західній Україні не має (хоча львів’яни активно обговорюють залучення на свою туристичну карту підземної ріки Полтви та підземелля Єзуїтського костелу). А Палац Потоцьких – його ворота можуть стати ще однією візитівкою міста (хотілось би, щоб і сам комплекс, проте, як завжди, грошей катма).

 

Є ще одна відома відмінність - «Франківський феномен» в літературі. Це теж привід до гордощів! Як Вам тур письменницьким Станіславовом – «Химера», чи то «Мармуляда», «Галас», «Хрущ на вежі» тощо. Із оповідками про життя Андруховича, Прохаська, Пушика та інш. з уривками з їх творів, улюбленими місцинами та закутками, де добре пишеться? Тоді, можливо, «Івано-Франківськ надихає»? Це ж місто мистецького злету та розгулу творчої думки та втілень (втілення доробимо потім, після затвердження лого)).

 

А яке бачення є у Вас?

 

            До речі, десь тепер в «Західному кур’єрі» та на сайті www.mvk.if.ua повинно бути опубліковано положення про вищезгаданий конкурс. Долучаймось та творімо!


Коментарі (12)

до автора 2011.03.15, 14:50
Пушик не належить до "Станіславського феномену", а до феномену митця, якому було нормально за Хрущьова, Брєжнєва, Андропова, Черненка, Горбачова, Кравчука, Кучми, Ющенка, Януковича. ото і зробіть з нього "Франківський феномен», "станіславький" хай вже буде тим,чим він є.
халява 2011.03.15, 14:41
Brandbook - штука серйозна, і конкурсами і обговореннями це не зробиш. Мабуть Львів робив це в такий спосіб, (за 3 рубля)тому і народився такий жах – логотип подібний до параду презервативів і гасло, це взагалі маячня "Відкритий для світу". ніби є десь туристичні міста, "культурні столиці", закриті від світу. Логотип має легко відтворюватись всіма засобами тиражування, спробуйте зробити авторучку з логотипом львова (те, що потрібно 6 фарб, то дріб’язок).
Пуцер 2011.03.15, 08:22
Франківську можна і без леганди-міфу. Місто повне бидла і рагулів. Туристам можна показувати бидло а ще краще рагулів. Гідові лише потрібно завести туриста до "Білої Хати".
Микола 2011.03.15, 08:25
Кшталт «Івано-Франківськ – місто легенд(місце легенд)», «Івано-Франківськ – тут живуть легенди», «Івано-Франківськ – сюди хочеться повернутись (місто, куди хочеться повернутись», - виглядає набором банальностей. Хоча напрямок думки правильний. Пропоную ідею - Станиславів - одне з наймолодших міст Галичини. Воно будувалося за тогочасними середньовічними містичними(кабалістичними) правилами містобудування, до речі як і Лондон після Великої пожежі, який, до речі, відновив великий масон сер Крістофер Рен. Засновники міста Станиславова також були не останніми езотериками того часу...
Микола 2011.03.15, 08:34
Якщо точніше то пропоную концепцію Станиславів - ІДЕАЛЬНЕ МІСТО. А наповнення - не розпилятися, а замовити професійним креативщикам, які є "в темі", скажімо тому ж Єшкілєву. До речі, бренд "Станіславський феномен" - це його продукт. Він його придумав і впроваджував, хоча на початках не всі сприйняли.
Міша В. 2011.03.15, 15:38
Подивився я на львівську символіку - дійсно маячня без сенсу. Але користь цієї "народної творчості" в тому, що є приклад як робити не треба. Ну а про пушика як про феномен.... видно, що аффтар зовсім не в курсах........
Львів 2011.03.15, 21:36
У Львова є ще одна фішка — при кількості днів 365 на рік вони, львів’яни, проводять близько 100 (ста!) форумів, фестивалів, кавово-шоколадних забав і т.п. екшенів. Нам до цього дуже далеко... Але, якщо поставити це за мету...
rex 2011.03.16, 00:36
Пропоную логотип: здоровезний босий лобуряка тримає за фіст дохлу галку а навколо віночок з ковбас і віршів Пушика.
www 2011.03.16, 13:27
Босий хлоп - бздури. Галку тра поставити на лижі, у дзьоб дати паку баксів, а в дупу встромити трембіту. Ото і буде вам турсимвол
до лобуряк 2011.03.18, 17:22
як завжди, любі друзі, ви заганяєтесь , і згадуєте про все, що під руку попаде, при цьому забуваючи тематику розмови. схаменіться!! так, Франківську необхідне брендування(жаль, що його перейменували ..якось втратився дух старовини..) подобається "місто, куди хочеться повернутись", або - "місто в якому хочеться прожити усе життя" лиш би розробкою лого та слогану займались професіонали, а не ідіоти, що прагуть попіаритись!
Ваня 2011.03.19, 20:19
На рахунок галки на лижах-розсмішили!Давно так не було весело!
Тонні 2011.03.23, 20:17
Брендінг задача цікава, актуальна. Тільки нехай подалі білохатченки сидять від цієї справи, а то наламають дров, і буде у нас логотип з легендою в стилі глаконавтів, шо на гербі красуються - http://cop.if.ua/news/gerb-ivano-frankivska-smishno-chi-sumno.html
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415